06. 11. 2007
Zdieľať

Poviete si: je tam toho, čo také už treba vymýšľať na spálni. Posteľ, skriňa a hotovo. Nie každá posteľ sa však skamaráti s každou skriňou a hocijaká posteľ a akákoľvek skriňa zrejme nevytvoria miesto, kde sa budete cítiť príjemne. A to by ste sa v spálni rozhodne mali. Na príjemný pocit treba určite viac – treba vybrať zariadenie v správnom štýle, citlivo zladiť farby, jemne usporiadať detaily. K interiéru pohodovej spálne sa jednoducho musí pristupovať s citom.

 


S citom na pocity

114929

V tomto byte sme s naším redakčným tímom neboli na návšteve prvý raz – po tom, čo sa pani Eva zabývala vo svojej novej obývačke, zverila do Jasniných rúk aj spálňu. Pani Eva bývala predtým v garsónke a teraz si v trojizbovom byte dopriala dokonca aj pracovňu. Ale najmä spálňu! Po veľkej pohodlnej posteli, ktorú netreba rozkladať a skladať, v samostatnej izbe vyhradenej len na spanie, túžila už dávno.


S citom na pocity

114938

Spálňa bola pre ňu dôležitá (dokonca jej vyčlenila väčšiu z dvoch izieb, pracovňa bude v menšej), preto jej zariaďovanie zverila do rúk odborníčke. Citlivý prístup pri vyberaní nábytku a jemné zaobchádzanie s farbami má dizajnérka Jasna Opavská v náplni práce, a tak sa pustila do pretvárania jednej prázdnej miestnosti s holými bielymi stenami na príjemné miesto, kde si jeho obyvateľka dokonale odpočinie po namáhavom pracovnom dni.

 

O sladkých snoch a pohodlíčku


S citom na pocity

114932

Začalo sa to posteľou. Pani Eva si ju vybrala sama ešte skôr, než sa Jasna pustila do práce. Hľadala niečo jednoduché a táto jej hneď padla do oka. „Dôležité je, že má kvalitný matrac,“ upriamuje Jasna moju pozornosť na to, čo je podľa nej podstatné. „Matrac je na posteli najdôležitejší. Pokojne si môžete kúpiť akúkoľvek posteľ, aj tú najlacnejšiu, ale na matraci by ste nemali šetriť. Matrac by mal byť kvalitný, pretože na ňom prespíte vraj až tretinu života. A podľa mňa niektorí aj polovicu…“


S citom na pocity

114930

Od štýlu a farebnosti postele a laminátovej podlahy sa teda začal odvíjať príbeh ostatného zariadenia. Na posteli sa všeobecne nesedí ktovieako pohodlne. Postele sú na sedenie prinízke, tie moderné obzvlášť. Táto má navyše široký pevný okraj, ktorý je síce praktický, keď si naň chce človek položiť napríklad knižku, ale vstávanie a sadanie vám veľmi neuľahčí.

„Široký rám postele sa mi veľmi páčil – je to taký súčasný prvok. Aj keď je pravda, že pri vstávaní z postele alebo ustieľaní na to treba pamätať. Ale človek si zvykne. Ja v tom nevidím problém,“ hovorí pani Eva. Pohodlie si zabezpečila sedadlom – pôvodne síce malo byť v chodbe, aby sa postaralo o pohodlie pri obúvaní, nakoniec však zakotvilo v spálni. Štýlom sa hodí k posteli a najmä – je praktické. Keď sa človek vyzlieka alebo oblieka, môže si pohodlne sadnúť.

O tehle, betóne a televízore


S citom na pocity

114935

Ďalším prvkom, ktorý dotvoril štýl spálne a dal jej farebný základ, je stena obložená tehlovými pásikmi. Nie je to však obklad z pálenej hliny, ale z betónu. „Je to napodobnenina, ale celkom vydarená. Pretože napodobneniny mávajú naozaj rôznu úroveň. Tento obklad imituje staršiu pálenú tehlu aj s nedokonalosťami či obitými hranami, ktoré tehla získava vekom. Farebne sa pekne hodil k posteli i parketám a cena tiež nebola zlá,“ vysvetľuje Jasna konečné rozhodnutie.

„Obložená stena bola úplne prvým návrhom. Potom som od nej upustila a zmenila ju na jednoduchšiu farebnú omietku, pretože pani Eva chcela mať v spálni televízor. Skrinky, kresielka a k tomu tehlový obklad… to všetko spolu by už bolo priveľa. Nakoniec sme sa však vrátili k tehličkám, ktoré sa pani Eve veľmi páčili. Má pravdu. Aj vďaka obkladu je izba iná, než sa bežne vidí. Takže tu pani Eva bude chvíľu bez televízora a časom si možno kúpi plochú obrazovku, ktorá sa len zavesí na stenu ako obraz.“ „A možno aj nie,“ dopĺňa ju pani Eva. „Uvidíme. Vraj sa neodporúča dávať si do spálne akúkoľvek elektroniku pre jej vyžarovanie, ktoré pri spánku pôsobí na človeka nepriaznivo, takže sa možno nakoniec uspokojím s televízorom len v obývačke.“


S citom na pocity

114937

Dvojfarebná romantika

K tomu, čo už bolo jasné – k podlahe, posteli a tehlovému obkladu na stene –, vybrali Jasna s pani Evou farby. Rozhodli sa pre kombináciu bordovej a zelenej. „Bordová je moja obľúbená,“ hovorí pani Eva, „ale zelenú veľmi rada nemám. Práve zelená však bola tou správnou farbou ku všetkému ostatnému, tak som si nechala poradiť.“ „Chvíľami to bolo celkom napínavé,“ dopĺňa ju Jasna. „Keď boli v spálni len tehličkový obklad a zelené steny, vyzeralo to naozaj čudne a na pani Eve bolo vidieť zdesenie…

Ale som rada, že sa celkom nezľakla a nezačala pôvodný návrh narýchlo meniť. Neskôr, keď pribudlo ďalšie zariadenie a steny prestali byť dominantné, všetko začalo vyzerať normálnejšie. V procese zariaďovania človek nesmie vnímať len to, čo je, ale musí myslieť aj na to, čo ešte bude.“ „Už som tú zelenú vzala na milosť,“ končí pani Eva happy endom. „Cítim sa tu veľmi príjemne a bez zelenej by to zrejme nebolo ono. Je tu tou správnou protiváhou.“
 

Jasna odporúča: Keď si zariaďujete byt a vyberáte doplnky, je dobré vyberať v jeden deň veci len do jednej izby – sústrediť sa iba na jeden štýl a jednu farebnosť. Ak budete mať nákup pekne zladený (či už v košíku v obchodnom dome, alebo v kufri auta), bude všetko pekne ladiť aj v izbe.

 


S citom na pocity

114936

S výberom farieb na steny úzko súvisí aj farebnosť interiérového textilu. Na oknách sú nariasené jemné priehľadné záclony – variácia na klasickú romantickú tému, prípustná aj v modernom interiéri. Záclony zjemňujú svetlo aj interiér a trocha romantiky spálni pristane. Jednoduchý materiál záclon bez vzoru dopĺňajú jemne pruhované závesy a rímske rolety – táto kombinácia ponúka viacero možností zatienenia a je aj zaujímavým dekoračným prvkom. „Závesy a rímske rolety sú z rovnakej látky, len v rôznych farbách a s opačne orientovanými pásikmi. Je to taká moja obľúbená finta, kombinovať vzor orientovaný vodorovne a zvislo,“ prezrádza Jasna.


S citom na pocity

114933

So závesmi je zladená aj ďalšia textília v miestnosti – dvojfarebná prikrývka na posteli, ktorú nechala Jasna ušiť spolu s dvojfarebnými vankúšmi. Posledným prvkom, ktorý veľkou farebnou plochou výrazne ovplyvňuje interiér, je vstavaná skriňa. Vďaka tomu, že je striekaná na mieru, dala sa výborne zladiť s látkami v miestnosti – je na nej podobný štvorcový vzor a rovnaká bordová farba ako na prikrývke na posteli. „Na mieru striekané dvere na vstavanej skrini sú skvelou možnosťou, ako ju dokonale zladiť s interiérom. Takto sa dali využiť odkladacie možnosti, aké vstavané skrine ponúkajú, a zároveň je skriňa originálna a má šmrnc. Dokonale sem zapadla,“ pochvaľuje si Jasna.

 

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru Spálňa
Tagy: posteľ
Zdieľať článok

Diskusia