Ako si v záhrade vytvoriť podmanivú atmosféru lesa

01. 07. 2016
Zdieľať

Ak vám to prostredie a priestory záhrady umožňujú, vytvorte si podmanivú atmosféru sviežeho lesa priamo pri dome.

Padajúce ihličie, hlbší tieň, časté sucho a nedostatok slnečných lúčov možno na prvý dojem vytvárajú viac problémov ako výhod, no pre mnohé krásne rastliny je práve toto prostredie ideálne. Záhrada s atmosférou lesa bude mať vždy skôr okrasný ako úžitkový charakter, aj keď napríklad umožní pestovať vybrané ovocné rastliny, ako sú maliny, čučoriedky, mesačné jahody, arónie a ďalšie chutné druhy. Nemala by to byť záhrada „podľa pravítka“, hlavné slovo prenechajte prírode, ktorú však treba rozumne skrotiť. Cieľom predsa nie je vytvoriť za domom húštinu a mix všetkého možného. 


Kopytník rastie bežne v našich lesoch.

1793889
isifa/shutterstock


Kopytník rastie bežne v našich lesoch.


Ako si v záhrade vytvoriť podmanivú atmosféru lesa

1793883
isifa/shutterstock

1 Najlepším vzorom je príroda. Klasické udržiavané trávniky, tvarované dreviny či živé ploty nikdy nebudú v takejto záhrade pôsobiť prirodzene, rovnako ani záhony ruží, jazierka s pravidelnými geometrickými tvarmi či bylinkové a letničkové záhony. 

2 V rámci plánovania je dôležité zvoliť správnu skladbu rastlín. Ideálne sú vyššie druhy ihličnanov – smreky či borovice, vo vyšších polohách aj jedle. Pokojne ich môže byť aj viac. Ak sa obávate, že pod vyššími stromami nič z dôvodu silného prekorenenia pôdy neporastie, máme pre vás dobrú správu. Aj miesta pod stromami sa dajú vysadiť zaujímavo a mnohé rastliny tu dokážu vytvoriť súvislý porast, ba dokonca aj nádherne rozkvitnúť.  

3 Ponuka kvitnúcich trvaliek vhodných pod stromy, do prostredia záhradného lesa, je obrovská – zvončeky, orlíčky, udatník, konvalinky, veternice, túžobník, priľbice, astilby, pakosty, krpčiarky, alchemilka, srdcovka, fialky či prvosienky. To je len časť toho, čo sa hodí, čo bežne dostať kúpiť v záhradníctvach a čo krásne kvitne. 

4 Z trvaliek okrasných listom určite odporúčame funkie či heuchery. Trvalky by mali v tomto type záhrad dostať voľnosť. Nie je dobré nimi priestor preplniť, vyberte radšej menej druhov. Dokonca aj skupinka vytvorená z jedného rastlinného druhu bude pôsobiť zaujímavo. Takisto je lepšie nezasahovať veľmi do rastu rastlín. Vyčkajte, ako a kde sa rozrastú. Môže sa stať, že sa jednoducho objavia na inom mieste v záhrade. 

5 Z pôdopokryvných rastlín slúžiacich na vytvorenie súvislých zelených plôch na problematických miestach, akým je napríklad suchý tieň, sú okrem brečtanu vhodné aj zimozeleň, vajdštajnka alebo kopytník. 

6 Dojem voľnej prírody navodia dreviny s mocnou korunou a mohutnejším vzrastom. Tie tvoria základ, kostru záhrady. Stromy a vyššie dreviny situujte do zadnej časti pozemku a výsadbu smerom bližšie k domu nechajte menej bujnú. Neznamená to však, že koniec záhrady má pôsobiť ako prales. Táto časť záhrady by len mala byť rozmanitejšia – okrem stromov by tu mali byť aj kry, tieňomilné trvalky, papraďorasty, cibuľoviny a okrasné trávy. Nezabúdajte na azalky a rododendrony (mimochodom, spolu s ihličnanmi vytvárajú oku lahodiace spojenie), ale ani na listnáče, ideálne domáceho pôvodu. 

7 V podhorskej oblasti sa oplatí uvažovať aj nad vresoviskom kvitnúcim od jari do jesene, prípadne nad skalkou. V oboch prípadoch by z výsadieb mali mať prevahu miniatúrne ihličnany. 


Ako si v záhrade vytvoriť podmanivú atmosféru lesa

1793881
Daniel Košťál

8 Ani voda by nemala chýbať. Jazierko nepravidelného tvaru, studnička či kameň, z ktorého vyviera voda. Okolie vodných prvkov sa dá zaujímavo vysadiť vlhkomilnými kvitnúcimi trvalkami (iskterník, záružlie, machovec a iné). 

9 Miesto na relax by takisto malo byť súčasťou záhrady. Ak nie altán, postačí obyčajná lavička. 

10 Užitočným prvkom je záhradný domček, ktorý môže slúžiť aj ako náraďovňa a úschovňa záhradného nábytku.  

11 Praktický je kompost alebo listovka – ak je v záhrade veľa listnáčov.


Ako si v záhrade vytvoriť podmanivú atmosféru lesa

1793891
isifa/shutterstock

12 Trávnik tu môže dostať príležitosť na najslnečnejšom mieste. Ideálne je mu dať podobu kvetinovej lúky. 

13 Pekne vyniknú prirodzene sa kľukatiace spevnené cestičky vedúce k odpočívadlu či studničke. Väčších vydláždených plôch je v tomto prípade lepšie vzdať sa. Kazili by celkový dojem. 

14 Z materiálov jednoznačne dominujú drevo a kameň, prípadne kov. Plasty v tomto type záhrad nepôsobia prirodzene. 

15 Miesta medzi rastlinami je dobré vysypať drvenou kôrou, z nej napokon môžu byť vytvorené aj chodníky, rátajte však s horšou údržbou a potrebou pravidelného dopĺňania kôry. 

16 Netreba sa brániť ani vytváraniu prirodzene pôsobiacich zákutí, ako je napríklad kôpka dreva či balvany. Trendovým prvkom je v súčasnosti hmyzí hotel. Veľmi dobre sem zapadne aj obyčajný samorast. 


Ako si v záhrade vytvoriť podmanivú atmosféru lesa

1793887
isifa/shutterstock

tip

Jedinečnú atmosféru vytvoria v záhrade mohutnejšie stromy a kry malín či čučoriedok.


Ako si v záhrade vytvoriť podmanivú atmosféru lesa

1793885
isifa/shutterstock


Funkie sú dobrá voľba: sú okrasné nielen listom a znesú aj tieň.

1793893
isifa/shutterstock


Funkie sú dobrá voľba: sú okrasné nielen listom a znesú aj tieň.

text Daniel Košťál
foto autor, isifa/Shutterstock
zdroj časopis Tvorivé bývanie 2/2016

Kategória: Nezaradené Zakladanie záhrady
Tagy: les záhrada zakladanie
Zdieľať článok

Diskusia