Zistite viac o výbere stavebného pozemku

28. 07. 2016 Zdieľať

Ponúk na predaj pozemkov je v inzercii veľa. Každý však nie je tak výhodný, ako sa v inzeráte píše. Pri výbere treba sledovať viac ako len cenu. Okrem tých skutočne zásadných faktorov, ako sú ťarchy, druh pozemku, hodnovernosť predávajúceho a podobne, zamyslite sa aj nad tým, čo v budúcom súžití na tesných pozemkoch v nových i stávajúcich lokalitách ste ochotní tolerovať.

Základné podmienky výberu stavebného pozemku Základom je možnosť napojenia sa na inžinierske siete (napríklad cesta môže patriť susedovi), no aj veľkosť, tvar, svahovitosť a orientácia na svetové strany. Pozemky na predaj sú všade, no nie každý je najvhodnejší pre stavbu rodinného domu. 

Nevyhnete sa vyhľadaniu a naštudovaniu dokumentov, ako je územný plán, prípadne aj územný plán zóny (ak existuje) a tiež všeobecne záväzné nariadenia obce, mesta či mestskej časti. Iba tak sa dozviete viac o možných obmedzeniach, čo sa týka zastavanosti územia, možnosti stavať do výšky, či úprav limitujúcich (a často žiaduco) napríklad váš budúci plot. Hoci aj predaj zabezpečuje realitka, radšej si všetko preverte, alebo žiadajte podklady, na základe ktorých vám dali informáciu.  

Do povinnej výbavy k pozemku patrí list vlastníctva. S architektom sa poraďte, ak je pozemok v svahu. Z verejne dostupných informácií si zistite umiestnenie najbližšej skládky (environmentálnej záťaže) či riziko zosuvu svahu. 

Tvar, veľkosť a svetové strany pozemku 

Najlepší je vždy štvorec alebo rozumný obdĺžnik. Rozumný znamená, že dom musí mať dostatočný voľný priestor zo všetkých strán. Veľkosť pozemku rozhoduje nielen o tom, aký veľký dom môžete postaviť, no aj ako ďaleko budete mať k vašim susedom. Predpisy hovoria o minimálnej vzdialenosti medzi domami (ak je medzi nimi medzera) sedem metrov. A tiež to, že od spoločnej hranice pozemku by ste mali mať dom postavený aspoň dva metre. Z uvedených pravidiel sa však bežne robia výnimky a tak to zväčša zostáva aj na vašej úvahe, či sa natlačíte stenou až k múru, alebo radšej zmenšíte zastavanú plochu domu. Orientácia pozemku na sever sa neodporúča. Za najvhodnejšie pozemky sa vo všeobecnosti považujú tie, ktoré sú orientované na juhovýchod až juhozápad. Mení sa aj architektúra a vývoj rodinných domov napreduje aj vďaka novým materiálom, ktoré sa každoročne objavujú na trhu. 

O susedoch, psoch a sliepkach 

Pri výbere pozemku by vás mala zaujímať okolitá zástavba a ľudia v nej. Ak je v husto zastavanej časti, skúste si zistiť, aký veľký je susedov pes a či pani od vedľa nechová sliepky, prípadne iné domáce zvieratá. Samozrejme, ak ste človek, ktorému to vadí. Pokiaľ idete do rozvojového územia, kde sa ešte len ide stavať, pripravte sa na zmenu životného štýlu. Ak budete so susedmi príliš natesno, budete mať presný prehľad o všetkých ich ťažkostiach (no aj radostiach) preberaných pri pohári vína v nočných hodinách na terasách. Dôkladne spoznáte stravovacie návyky susedov a ich hostí pri grilovaní. Ak sa nebudete chcieť podeliť o vaše súkromie, budete sa musieť vedieť prispôsobiť. Žiaden plot totiž nie je dosť vysoký, ak sú susedia veľmi blízko.

Zdroj: PR článok spoločnosti Gurkuda

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: pozemku výber
Zdieľať článok