Kvety by mali ladiť s vázou, aby letné aranžmány zažiarili

13. 08. 2016
Zdieľať

Zladiť vázu a kvety sa môže zdať na prvý pohľad nepodstatné, pravdou však je, že až vďaka ich symbióze letné aranžmány naozaj zažiaria.

Monika a Lenka radia

Hoci sú kontrasty vítané aj pri vytváraní kvetinových aranžmánov, do váz sa oplatí vyberať také druhy, ktoré s nimi korešpondujú – do masívnejších váz preto vyberajte rastliny s väčšími kvetmi, do váz, na ktorých výrobu sa použili prírodniny, zase lúčne kvety alebo bylinky.

Elegantná keramická váza pôsobí aj napriek bielej farbe pomerne mohutne a dominantne. Aby v nej aranžmán úplne nezanikol, uprednostnite pred subtílnymi lúčnymi kvietkami skôr mohutnejšie druhy s výraznými kvetmi, napríklad hortenziu (Hydrangea), ktorú môžete doplniť stračonôžkou (Delphinium).
ateliér Papaver

Praktickou vychytávkou pre všetkých, ktorým aranžovanie príliš nejde, sú vázy s vrchnákom. Ten obsahuje dierky, do ktorých sa rastliny po jednej nastrkajú. Keďže je váza z číreho skla a pôsobí subtílne, vyberajte skôr jemne pôsobiace vyššie druhy. Stračonôžku (Delphinium) v tomto prípade dopĺňa astilba (Astilbe ’Europa‘).
ateliér Papaver

Romantickú kyticu pozostávajúcu z ruží (Rosa ’Biedermeier‘) a černušky (Nigella) môžete naaranžovať do vázy z farebného skla. Vítané je, ak má váza zaujímavý tvar a smerom nahor sa zužuje, vďaka čomu kvety ešte viac vyniknú.
ateliér Papaver

Černuška (Nigella) je obľúbenou súčasťou letničkových záhonov, no pestovať ju možno aj v nádobe. Jej jemné kvety môžu byť biele, ružové, fialové alebo modré. Pomenovanie dostala na základe čiernej farby svojich semien.
ateliér Papaver

V prípade vázy, ktorá pôsobí vyslovene prírodným dojmom a tvorí ju napríklad sklenená nádoba obalená viničovými konárikmi a jutovým špagátikom, sa oplatí stiahnuť po rastlinách, ktoré jej charakter ešte viac vyzdvihnú. Skúste použiť napríklad čistec (Stachys grandi) a ďatelinu (Trifolium).
isifa/shutterstock

Váza nemusí byť len klasický valec z priehľadného skla. Stavte na netradičné tvary a farebnosť, prípadne použite keramické modely alebo vázy s prvkami z dreva alebo iných prírodnín.

 


Pekne ukáže aj kombinácia viacerých váz súčasne. Zaujímavou možnosťou je, ak ich navyše umiestnite do drevenej nádoby, v ktorej bude každej z nich vyhradená jedna priehradka. Kvety vo vázach budú v tomto prípade vyzerať naozaj dobre aj na voľno. Skombinovať môžete napríklad stračonôžku (Delphinium) a černušku (Nigella).

Pekne ukáže aj kombinácia viacerých váz súčasne. Zaujímavou možnosťou je, ak ich navyše umiestnite do drevenej nádoby, v ktorej bude každej z nich vyhradená jedna priehradka. Kvety vo vázach budú v tomto prípade vyzerať naozaj dobre aj na voľno. Skombinovať môžete napríklad stračonôžku (Delphinium) a černušku (Nigella).
ateliér Papaver

 

Monika Vargová, Lenka Vargová
Ateliér Papaver
Štefánikova 37, Trnava
Blumentálska 13, Bratislava
www.kvetinovaskola.sk

TEXT, FOTO A REALIZÁCIA ATELIÉR PAPAVER
ZDROJ časopis Môj dom 7/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Dekor
Tagy: dekorácie štýly bývania
Zdieľať článok
Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantikuZáhrada

Dekorácia na poslednú chvíľu? S týmto nápadom premeníte vonkajší priestor na zimnú romantiku

3x inšpirácia na prírodnú dekoráciu z konárov, ktorá poteší romantické duše a fanúšikov rustikálneho štýluZáhrada

3x inšpirácia na prírodnú dekoráciu z konárov, ktorá poteší romantické duše a fanúšikov rustikálneho štýlu

Partizánske chce vlastný geotermálny vrt. Radnica má záujem aj o iné obnoviteľné zdroje podľa modelov z Českej republikyASB.sk

Partizánske chce vlastný geotermálny vrt. Radnica má záujem aj o iné obnoviteľné zdroje podľa modelov z Českej republiky

Chystáte sa výrub alebo rez dreviny realizovať svojpomocne? Dodržte pri tom správny postup!Urob si sám

Chystáte sa výrub alebo rez dreviny realizovať svojpomocne? Dodržte pri tom správny postup!

Diskusia