Vlastníctvo nehnuteľnosti sa stane privilégiom starých a bohatých

13. 09. 2016
Zdieľať

Vlastníctvo nehnuteľnosti sa stáva tou najlepšou zárukou ako si poistiť stav svojho majetku do budúcnosti. Má to však jeden háčik, pretože mladých ľudí s nehnuteľnosťou zapísanou na ich meno ubúda a disponovať bytom alebo domom začína byť privilégiom starších občanov.

Dianie na realitnom trhu neustále sprevádzajú nové trendy, ktoré výrazne ovplyvňujú jeho charakter. Vzhľadom na udalosti z posledných rokov sa postupne začína schyľovať k ďalšej zásadnej zmene, ktorá by mala priniesť úplne iný pohľad na vlastníctvo nehnuteľností. To sa má stať skôr privilégiom staršej generácie, ktorej podiel ako majiteľov bude stúpať, kým mladí ľudia bez kapitálu sa budú k nehnuteľnému majetku dostávať čoraz ťažšie. Štatistiky ukazujú, že v roku 2014 žilo v EÚ až 70,1% obyvateľstva vo vlastnom. Na Slovensku to bolo až 90,3 %. Pozrite si infografiku, ktorá prehľadne zobrazuje štatistiky bývania.

Nehnuteľnosti len pre starých a bohatých 

Na blížiaci sa scenár nového prerozdeľovania nehnuteľného majetku sa upozorňuje už dlhšie. Analytici predpokladajú, že v budúcnosti sa nehnuteľnosti ako bezpečná a výnosná investícia stanú jedným z hlavných cieľov obchodníkov a trend ich skupovania začne udávať tempo na trhu. Tí bohatší sa tak dostanú k väčšine nehnuteľností, pričom zvyšný podiel budú dopĺňať starší majitelia, ktorí si byt alebo dom kúpili v minulosti. 

Mladí budú kupovať reality menej, pretože : 

–  nepomer medzi príjmami a cenami realít začína byť priepastný
–  rekordne lacné hypotéky nevydržia a postupne príde zdražovanie
–  bohatí investori sa začnú čoraz viac zameriavať na nehnuteľnosti
–  krajiny hlásia zdražovanie na realitnom trhu, ktoré má pokračovať

Na západe očakávajú nový trend o 10 rokov  

Smerovanie realitného trhu k novému trendu vlastníctva realít očakávajú hlavne na západe. Napríklad júnová správa spoločnosti The Resolution očakáva, že v roku 2025 bude pre Britov vo veku do 34 rokov vlastníctvo nehnuteľnosti takmer nedosiahnuteľné, pokiaľ sa nenarodia v zámožnej rodine. V USA je väčšina ľudí odkázaná na hypotéky, takže v prípade zvyšovania úrokov možno očakávať menší dopyt po realitách zo strany mladých nemajetných ľudí, čo má dopadnúť podobne ako v Británii.  

TIP: Prečítajte si, aké sú ďalšie trendy v používaní materiálov v stavebníctve

U nás sa už vytvára skupina privilegovaných vlastníkov 

Západné krajiny sú oficiálne považované za prvé, kde bude väčšina nehnuteľností v rukách starých a bohatých, no u nás je takýto vývoj známy už teraz. Podľa analytikov sa budú tieto rozdiely naďalej prehlbovať a podobne ako v západných krajinách sa dočkáme situácie, keď bude vlastníctvo nehnuteľnosti pomyselným privilégiom vybraných skupín obyvateľstva. 

Poučenie z blížiaceho sa vývoja je jasné, kupovať nehnuteľnosti treba čím skôr, kým je na to dostatok času. Aktuálne dianie na trhu prináša stále dostatok možností aj pre mladých, ktorí môžu využiť nižšie ceny nehnuteľností financovaných lacnými hypotékami. Týmto krokom sa ešte stihnú zaradiť do skupiny vlastníkov, ktorí sa niekoľko rokov stanú privilegovanou elitou s nehnuteľným majetkom. 

ZDROJ PR článok spoločnosti Gurkuda, s.r.o. 

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok

Diskusia