Rovnovážny stav mysle a bývania

03. 05. 2011
Zdieľať

Tí, ktorých sa bytostne dotýka nárast industrializácie a civilizačných vplyvov na úkor prírodného prostredia, hľadajú spôsob, ako prežiť v modernom svete. Hľadajú alternatívny životný štýl a bývanie. Jednou z ciest je feng šuej. Filozofia, škola či východné náboženstvo? Ani jedno alebo skôr všetko, čo prinesie harmóniu medzi energiami v prírode a energiami technickej doby. V honbe za lepším, produktívnejším a efektívnejším životom strácame rovnováhu. Spolunažívanie v harmónii s okolím je vyjadrením úcty k životu aj k sebe samému.

Feng šuej je 6 000 rokov staré umenie, ako ovládnuť pozemské šťastie. Toto umenie posilňuje pozitívne obdobia v našom osude a znižuje vplyv období negatívnych. Čchi (energia aj životná sila) okolia podporuje alebo znižuje ľudské správanie aj výkonnosť. Dôležité teda je, kto sme, kde si vyberieme dom a ako si ho zariadime.


Rovnovážny stav mysle a bývania

135550

„Feng šuej je učenie, ktoré nám pomáha zosúladiť sa s prírodou a učí nás vniesť prírodu do svojho obydlia prirodzeným spôsobom. Feng šuej sa začína v nás tak, že si uvedomujeme naše bytie. Ak sa začneme meniť my, začne sa proces zmien aj v našom okolí a zmeny okolia budú pôsobiť na nás,“ vysvetľuje Silvia Gerecová. „Ak si človek vyberie obydlie v krajine s veľmi úrodnou pôdou, je viac než pravdepodobné, že sa jeho rodina bude venovať poľnohospodárstvu. Ak si človek vyberie svoj domov pri mori, bude rybárom, a ak je v jeho blízkom okolí prístav, môže sa živiť aj obchodovaním.
 


Rovnovážny stav mysle a bývania

135565

Silvia pracuje na princípoch školy Lietajúcej hviezdy. Metóda Lietajúcej hviezdy je založená na poznatkoch o vplyve času. Patrí k vyššej úrovni učenia feng šuej, ktorej predchádzajú tieto školy: tvarov, čierneho klobúka a kompasu. Každá z nich využíva princíp jin a jang. Je to teória o rovnováhe dvoch doplňujúcich sa protipólov, ktoré musia existovať – život sa zrodí a pokračuje len ako výsledok pôsobenia oboch pólov. Deň by nebol dňom, keby slnko nevystriedalo mesiac, ktorý vládne noci. Dieťa vie splodiť iba žena s mužom. Harmonizácia domova metódami feng šuej má pôvod v učení o piatich energiách – energie sa zobrazujú v živloch, ktoré navzájom na seba rôzne pôsobia. Drevo, oheň, zem, kov, voda – na základe poznania živlov a ich cyklov fungujú feng šuej aj čínska medicína. Päť prvkov je nositeľom svetových strán, ku ktorým patria jednotlivé oblasti života. Podľa našej potreby môžeme aktivovať určité životné oblasti nielen vhodnými farebnými odtieňmi, materiálmi a tvarmi, ale aj pomôckami a symbolmi feng šuej. Súčasťou analýzy feng šuej je aj metóda Ba Zi. Východiskom je poznanie cyklov piatich živlov a vplyvu čínskeho zvieratníka v časových súvislostiach. Táto metóda má pomôcť prekonať ťažké obdobie alebo nasmerovať človeka na správnu cestu. Ba Zi študuje nebeské šťastie. Cestu životom tvorí osud a šťastie, naše nebeské šťastie je predurčené dňom, v ktorom sme sa narodili. Rodičia, súrodenci a miesto narodenia sa nám stali. Nedokážeme to zmeniť, môžeme však uskutočniť rozhodnutia, ku ktorým nás nasmeruje Ba Zi, a tak využiť priaznivé obdobia v našom živote a znížiť vplyv negatívnych období. Ľudské šťastie je ťažká práca, odhodlanie, pevná vôľa, osobný elán, entuziazmus, viera, práca pre charitu, vzdelanie, cnosť a mravnosť. Môžeme ho ovplyvniť. Je len na nás, s kým budeme pracovať, čo budeme študovať a aké zamestnanie si vyberieme.
Pozemským šťastím rozumieme miesto, kde bývame, polohu, smer a vplyv času.


Rovnovážny stav mysle a bývania

135558


Rovnovážny stav mysle a bývania

135559

Analýza sa začína dôsledným zameraním bytu pomocou kompasu. Silvia našla vhodný obraz do detskej izby s motívom rýb.

Dnes človek býva v modernom svete, spojenie s prírodou sa stratilo, pretože sme obkolesení betónovými budovami a odprírodnenou krajinou. Úpravami prostredníctvom rôznych farieb, materiálov a tvarov meníme energie nášho domova. To všetko harmonizuje náš domov, ale iba ak sme tieto prvky správne rozmiestnili a dokázali ich včleniť do svojho okolia. Vždy keď prestavujete nábytok, vešiate obraz alebo maľujete izbu, uplatňujete vlastne feng šuej. Meníte svoje prostredie, a tým aj prúdenie energie a vibráciu v rámci obydlia. Ovplyvňujú vás veci, ktoré nevidíte, nepočujete, nemôžete sa ich dotknúť a ani ich ovoňať alebo ochutnať.”
 


Rovnovážny stav mysle a bývania

135564

Do bytu sa vstupuje z juhovýchodu, čo je v prípade tejto rodiny priaznivý smer pre jej živiteľa. Pri vypočítaní našla Silvia hviezdu s charakterom lásky – na podporu energií umiestnili v jej blízkosti jadeit.

Drevo a zelená farba sú v súlade s prvkom drevo, ktorý dominuje priestoru chodby. „Obrázky mora a plachetníc pri vstupných dverách a tiež rastlinné motívy na textíliách budú vhodnými doplnkami,“ upozorňuje Silvia a obracia sa k miestu, kde sa stretávajú všetky vstupy do miestností: „Voľná časť chodby je srdcom vášho domova – potrebuje štvorcový koberec v zemitých farbách, zaveste si sem aj oválny pohyblivý kovový predmet.“

Spálňa je vraj druhé najdôležitejšie miesto v byte s najdôležitejším nábytkom – posteľou s povinným čelom. Posteľ sa nesmie ocitnúť na spojnici medzi dverami a oknom a určite má byť v takej polohe, ktorá vám umožní vidieť poležiačky na dvere.

Rovnovážny stav mysle a bývania

135562

Poličky, šikminy, trámy a iné rušivé prvky by sa nemali vznášať nad vaším spiacim telom. Ak spíte vo dvojici, potom by malo byť dvojlôžko prístupné z troch strán. Do spálne nepatrí zrkadlo, kvetiny ani voda a vyvarujte sa vecí a doplnkov v nepárnom počte. Pomôcť vám môžu obrazy a umelecké diela zobrazujúce muža a ženu. Silvia do spálne vo východnom sektore bytu navrhla vanilkové steny – okrem plochy vedľa vstavanej skrine, ktorá získa náter v odtieni zeleného jablka a obraz s prepletenými kvetinami. Svietidlá budú v tvare listu alebo kvetu a garniža bude drevená – rovnako ako podlaha.

Podľa východnej filozofie prúdi čchi všade a vo všetkom, živom aj neživom. Feng šuej pomáha túto energiu usmerňovať do pozitívneho toku. Ak je obydlie usporiadané podľa princípov feng šuej, má na svojich obyvateľov dobrý vplyv. Často je koncepcia čchi jednoduchá, v niektorých domoch a objektoch sa však môže vyvinúť zložitý typ čchi, ktorý možno upraviť po konzultácii s odborníkom.
 


Rovnovážny stav mysle a bývania

135556

„Malej Dominike, ktorá je západný typ, podľa výpočtov ideálne vyhovuje orientácia detskej izby. Žiaľ, pôvodne navrhnutá prevaha ružovej farby a umiestnenie postele môžu časom spôsobiť problémy,“ vysvetľuje Silvia a súčasne radí umiestniť do časti nad písacím stolom kovovú zvonkohru.

Pri budúcom maľovaní izby sa miestnosť prefarbí: jemne tyrkysová bude stena susediaca s toaletou a ostatné plochy dostanú pastelovo žltý náter. Nad balkónové dvere a okno zavesia záclony s motívom rýb alebo zemegule. Dočasne sa zbavili sýtoružových a modrých doplnkov, na písací stôl umiestnili krištáľovú sovu na podporu učenia a Dominike mama kúpi žlté posteľné obliečky. „Aj v tomto prípade pozor na police nad hlavou spiaceho! Nezabudnite, že detská posteľ by mala byť chránená stenami z dvoch strán, pričom by na ňu nemal smerovať nijaký roh nábytku,“ pripomína Silvia.„Malej Dominike, ktorá je západný typ, podľa výpočtov ideálne vyhovuje orientácia detskej izby. Žiaľ, pôvodne navrhnutá prevaha ružovej farby a umiestnenie postele môžu časom spôsobiť problémy,“ vysvetľuje Silvia a súčasne radí umiestniť do časti nad písacím stolom kovovú zvonkohru. Pri budúcom maľovaní izby sa miestnosť prefarbí: jemne tyrkysová bude stena susediaca s toaletou a ostatné plochy dostanú pastelovo žltý náter. Nad balkónové dvere a okno zavesia záclony s motívom rýb alebo zemegule. Dočasne sa zbavili sýtoružových a modrých doplnkov, na písací stôl umiestnili krištáľovú sovu na podporu učenia a Dominike mama kúpi žlté posteľné obliečky. „Aj v tomto prípade pozor na police nad hlavou spiaceho! Nezabudnite, že detská posteľ by mala byť chránená stenami z dvoch strán, pričom by na ňu nemal smerovať nijaký roh nábytku,“ pripomína Silvia.

 

Kategória: Nezaradené
Tagy: interiér návšteva
Zdieľať článok

Diskusia