Cibuľové kúzlo

18. 04. 2011
Zdieľať

Poznáte veľkonočné vajíčka farbené odvarom z cibuľových šupiek? Touto tradičnou a pritom jednoduchou metódou sa dajú vytvoriť kraslice, ktoré neurazia klasický ani moderný interiér. Bola by večná škoda, keby sa na ňu zabudlo!



Čo budete potrebovať:

  • cibuľové šupky
  • hrniec s vodou
  • vyfúknuté vajíčka
  • rôzne kvety a lístky
  • nastrihané kúsky pančúch
  • niť

 

Postup práce

1. Budete potrebovať väčší hrniec s pokrievkou, pri ktorom nebude prekážať, ak sa zafarbí na hnedo od cibuľových šupiek. Veľkosť hrnca závisí od množstva farbených vajec. Pripravte si cibuľové šupky buď zo žltej, alebo aj z fialovej cibule. Čím tmavšie sú šupky a čím viac ich je, tým intenzívnejšie budú farbiť. Šupky dajte variť do hrnca s vodou. Zatiaľ sa môžete venovať ďalším bodom a keď voda zovrie, hrniec odstavte a nechajte prikrytý pokrievkou.2. Vyfúknite vajíčka. Nemusia byť len biele, môžete použiť aj rôzne odtiene hnedej – kontrast síce nebude taký výrazný, ale vzniknú zaujímavé kombinácie. Obetujte zopár silonových podkolienok alebo pančuchových nohavíc, najlepšie svetlejšej telovej farby, aby sa vám nestalo, že vajcia nakoniec budú napr. čierne.
3. Prichystajte si rôzne kvetinky alebo lístky. Keďže na Veľkú noc počasie ešte nemusí priať ani púpavovým listom ani sedmokráskam, môžete skúsiť napríklad kúsky vetvičiek tují, ale aj mrkvovú, petržlenovú alebo kôprovú vňať, menšie listy z brokolice, kalerábu alebo kapusty, interiérové rastlinky – napríklad kvietky tzv. africkej fialky alebo lístky brečtanu.
4. Nastrihajte si kúsky pančúch (trocha dlhšie ako je vajce) a tiež kúsky nití. Na vajíčka poprikladajte kvetinky alebo vňate (jednotlivo alebo v kombináciách), vložte ich do nastrihaných kúskov pančúch. Pančuchu čo najviac natiahnite, aby kvetinka bola čo najlepšie pritlačená k vajíčku a odstrihnuté konce silno zviažte nitkou. Keď máte prichystané všetky vajíčka, ktoré chcete farbiť, vložte ich do hrnca s horúcim cibuľovým odvarom. Pridržte ich, pokiaľ sa nenaplnia vodou a neklesnú pod hladinu. Čím dlhšie budú vajíčka ponorené, tým intenzívnejšie sa zafarbia. Asi po hodine môžete vybrať jedno vajíčko a skontrolovať, ako sa zafarbilo.
5. Výsledok by mohol byť asi takýto. Škrupinky mávajú jemne odlišné farby, na vytvorenie vzoru môžete využiť najrôznejšie kvietky, lístky či steblá, na farbenie zas rozličné zmesi a množstvá cibuľových šupiek, experimentovať sa dá aj s časom lúhovania a farbenia – všetky tieto variácie vám umožnia vytvoriť množstvo originálnych malých umeleckých dielok.
6. Dobre vyzerajú aj zafarbené vajíčka skombinované s rôznymi odtieňmi nezafarbených.

Kategória: Bývanie Dekor Štýl
Tagy: dd dekorácie handmade hm Veľká noc veľkonočné vajíčka velna
Zdieľať článok

Diskusia