Predmetom záujmu je umývadlo

01. 04. 2008
Zdieľať

Ste s ním v úzkom až intímnom kontakte niekoľkokrát cez deň a možno si ani neuvedomíte, ako na vás pôsobí. Vaše podvedomie však určite reaguje, či už negatívne, alebo pozitívne, a vy ani neviete, prečo si umývate ruky dlhšie ako inokedy. Človek sa rád obklopuje peknými vecami, prečo by teda akt umývania rúk mal byť iba samotným aktom bez vášne.

Sanitárna keramika vo všeobecnosti citeľne zasahuje do života človeka a pozitívne ovplyvňuje nielen jeho vnemy, ale predovšetkým zdravie. To, že hygiena sa stala prirodzenou súčasťou života, je aj zásluhou prieniku sanitárnej keramiky do našich príbytkov, ktorá sa stala neodmysliteľnou podmienkou bývania. Najvyužívanejšou súčasťou kúpeľne je umývadlo, preto je dôležité nájsť ten správny model, ktorý bude vyhovovať nielen priestorovým možnostiam, ale najmä svojmu užívateľovi alebo užívateľom. Z toho by mali vychádzať jeho tvar a veľkosť.

Populárne sú „iné“ materiály


Predmetom záujmu je umývadlo

142466

Ak sa hovorí o umývadle, väčšine z nás sa vybaví biela keramika. Dnešné trendy však hovoria o inom – biela je síce klasika, nie je to však jediná farba, rovnako ako keramika nie je jediný materiál. Do priazne ľudí sa snažia predrať aj iné. Napríklad sklo. Sklenené umývadlá prežívajú svoje hviezdne časy. Interiéroví dizajnéri ich, pre ich ľahkosť a tvarovú rozmanitosť, radi vkladajú do svojich návrhov moderných kúpeľní. Nemali by sme sa však nechať uniesť iba dizajnom, hoci ten je skutočne pri sklenených umývadlách zaujímavý. Prvoradá by mala byť funkčnosť. Zabúdať by sa nemalo ani na bezpečnosť. Sklo je vo svojej podstate krehký materiál, a preto by umývadlo malo byť z odolného skla, aby téglik, ktorý vám vypadol z ruky, nenarobil priveľké starosti.


Predmetom záujmu je umývadlo

142459

Zaujímavá je aj povrchová úprava s obsahom teflónu, ktorá odpudzuje vodu, a zamedzuje tak usádzaniu prachu a nečistôt, redukuje tiež vznik vodného kameňa. Umývadlo by sa malo dať ľahko čistiť, k čomu napomáha aj jeho tvar bez zbytočných záhybov. Alebo antikoro, ktoré sa síce častejšie využíva v kuchyni, no stretávame sa už aj s umývadlami v antikorovom vyhotovení. Sú veľmi efektné v kombinácii s čiernou alebo sivou farbou obkladov, kde vyniknú. Ak ste však posadnutí čistotou a neznesiete ani kvapku na lesklom povrchu, o antikorovom umývadle ani neuvažujte.










Predmetom záujmu je umývadlo

142465


Predmetom záujmu je umývadlo

142464

Drevo je materiál tisícich tvárí – je príjemné na dotyk a aj v podobe umývadla vnáša do miestnosti útulnosť. Dokáže však zapôsobiť aj v atmosfére luxusu. Betón je horúcou novinkou v materiáloch kúpeľňových umývadiel, ktorý u nás ešte len hľadá svojich nadšencov. Krásu pohľadového betónu v bytovom interiéri však už mnohí milovníci dizajnu objavili.


Predmetom záujmu je umývadlo

142453

Aj plast je populárny, dokonca v spojení s led-diódovým svetlom si možno farbu umývadla prispôsobiť svojim premenlivým náladám. Drevo je naozaj netypický materiál na súčasné umývadlo, na druhej strane však aj také lavóry a drevené korytá starej mamy mali niečo do seba. To, že občas sa oplatí obzrieť sa do minulosti, dokazuje aj asi najslávnejšia kúpeľňová séria éry moderného dizajnu – pri jej tvorbe sa sám veľký Philippe Starck inšpiroval práve starými drevenými nádobami na vodu.


Predmetom záujmu je umývadlo

142456

Tí, ktorí chcú na rozdiel od spomínaného dizajnéra ostať verní nielen tvaru, ale aj materiálu, môžu dnes siahnuť po moderných impregnáciách a povrchových úpravách, ktoré dokážu predĺžiť životnosť dreva a dodať mu priam nadprirodzené vlastnosti pri odolávaní účinkom vody – drevo vďaka nim neplesnivie ani nesivie. O drevené umývadlá sa treba, samozrejme, starať inak než o keramické – raz za čas je potrebné pretrieť ich špeciálnym olejom, ktorý predĺži ich životnosť, oživí farbu a opraví drobné poškodenia. Vážnejšie poškodené miesto stačí prebrúsiť a preleštiť olejom. Drevo má v každom kúte interiéru svojich prívržencov – nie je totiž chladné ako betón či sklo, je to živý materiál, krásny svojou jedinečnosťou. „Každý kus je umenie stvorené prírodou. Človek mu dáva tvar, ale o jedinečnosť sa postarala príroda,“ hovorí Dušan Klbečko, autor takýchto umývadiel.









Predmetom záujmu je umývadlo

142469


Predmetom záujmu je umývadlo

142468


Štýl kúpeľne podčiarkne aj typ umývadla. Trendové miešanie štýlov, napríklad pomocou moderného umývadla v kombinácii s historizujúcimi doplnkami a nábytkom by ste mali zveriť radšej do rúk skúseného architekta alebo bytového dizajnéra. Do malých kúpeľní radšej zvoľte jednu líniu.











  • Výška umývadla je približne 85 cm, čo je vzdialenosť od podlahy k hornému okraju umývadla. Ak patríte k vyššej populácii obyvateľstva, prispôsobte si aj výšku umývadla, aby ste si vytvorili pri umývaní komfort. 


  • Umývadlo by malo byť ľahko dostupné s dostatočným priestorom okolo. Priechodná šírka 65 až 70 cm vedľa umývadla poskytne minimálny komfort na pohodlné umytie a utretie jedného člena domácnosti. Ak je vás v kúpeľni zvyčajne viac, pridajte ďalších 60 cm na pohyb.



Predmetom záujmu je umývadlo

142451

Biela keramika má ešte stále prevahu

V rozsahu ponuky a v praktických vlastnostiach sa jej žiaden materiál zatiaľ nevyrovnal. Mimoriadne tvrdý povrch odoláva opotrebovaniu, chemikáliám a poškrabaniu. Pri bežnom užívaní má nekonečnú životnosť. Pozor si treba dať iba na krehkosť materiálu, preto do neho radšej kladivom nebúchajte. Iba ak ste sa rozhodli ísť s najnovšími trendmi a nutne potrebujete mať v kúpeľni horúcu novinku, a na to staré sa už nemôžete ani dívať.

Tvar a veľkosť


Predmetom záujmu je umývadlo

142455

V minulosti to bolo u nás asi o čosi jednoduchšie, pri návrhu kúpeľne sa počítalo so štandardnými rozmermi umývadiel pohybujúcimi sa v rozmedzí od 40 do 60 cm. Súčasný trh ponúka takú širokú škálu výrobkov, že ich rozmery sa len ťažko dajú zhrnúť do konkrétnych čísel. Preto je dobré skôr, ako sa pustíte do výstavby novej kúpeľne, vybrať si už pri návrhu kúpeľne konkrétny typ umývadla a všetkej sanitárnej keramiky. Možností je naozaj veľa aj v spôsobe umiestnenia a prichytenia umývadla. Nevzhľadné konzoly vystriedali skryté montážne skrutky a sifón sa premenil na dizajnérsky prvok, ktorý je vystavený na obdiv alebo môže ostať ukrytý za hmotou umývadla. Veľkosť umývadla treba voliť vždy podľa priestorových možností kúpeľne, zabudnúť by ste však nemali ani na odkladacie plochy okolo. Dostatočný komfort umývania poskytne aj umývadlo s menšou výlevkou, ale s adekvátnymi odkladacími plochami. Je dôležité myslieť aj na to, že v blízkosti umývadla potrebujete umiestniť uterák alebo uteráky.


Predmetom záujmu je umývadlo

142462

Okrem klasického umývadla si môžete vybrať aj veľmi populárnu umývadlovú misu, ktorú uložíte na pult, skrinku, stolík alebo ju zapustíte do pultu a získate aj potrebnú odkladaciu plochu a úložne priestory. V početnejších rodinách prídu vhod dve kúpeľne, alebo dve umývadlá v jednej kúpeľni. No ak to plocha vašej kúpeľne nedovolí, existujú aj rôzne dvojumývadlá, ktoré plnia rovnakú funkciu, ale šetria miesto. V ponuke firiem je široký výber, aby však umiestnenie dvojumývadla malo zmysel, je vhodnejšie vybrať model so šírkou okolo 150 cm. Existujú aj menšie modely so šírkou okolo 130 cm určené aj do menších kúpeľní, no asi by ste sa pri ňom tlačili a predpokladaný komfort vám utečie. V tom prípade je vhodnejšie zvoliť dvojumývadlo s výlevkami mierne natočenými do strany – tak si nebudete prekážať, pretože vás to bude nútiť stáť troška bokom.
















Predmetom záujmu je umývadlo

142463


Predmetom záujmu je umývadlo

142467

Veľa možností existuje nielen pri výbere tvaru umývadiel, ale aj pri ich kombinácii s nábytkom. Veľkosť keramickej dosky umývadla možno u niektorých výrobcov prispôsobiť na mieru a odrezať na požadovaný rozmer.


Predmetom záujmu je umývadlo

142457


Predmetom záujmu je umývadlo

142458

Elegantné riešenie – zapustené umývadlo v sklenenom pulte. Krása tohto interiérového prvku však vynikne, iba ak ho nezakryjete desiatkami téglikov a drobností. Umývadlo na toalete môže mať doslova minimalistické rozmery.










Predmetom záujmu je umývadlo

142470

Modrú pračku Whirlpool typu DreamSpace nemusíte ukrývať v kúpeľni za dvierka. Bola by to možno aj škoda, pretože vďaka svojej farbe môže vytvárať zaujímavý prvok interiéru kúpeľne.

Napriek snahe vymyslieť niečo nové, ostáva kúpeľňa najčastejším miestom na umiestnenie pračky. Kuchyňa je v poslednom čase tiež populárna, ale len v prípade, ak nie je prepojená s obývačkou, pretože zatiaľ nikto nevyrobil práčku, ktorá by pri žmýkaní nevydala ani hlások. Aj keď je ukrytá za dvierkami kuchynskej linky, nie je veľmi romantické a relaxačné stráviť každý večer s hudbou pračky. Preto je asi najvhodnejšie predsa len, ak to priestorové možnosti dovolia, nájsť miesto v kúpeľni. Ideálnym riešením je samostatná nika ušitá pračke na mieru, kde vznikne aj odkladacie miesto napríklad na prací prostriedok. Inou možnosťou je skrinka umiestnená pod pultom s umývadlom, ktorá ukryje pračku aj s pracími prostriedkami. Murovaný pult so vsadeným umývadlom tiež poskytne pod sebou priestor na umiestnenie pračky. Pračka ostane buď voľne vsadená pod pultom, alebo sa ukryje napríklad za posuvné dvierka. Tieto možnosti sa, samozrejme, týkajú iba práčok s predným plnením.

Kategória: Kúpeľňa, WC Navrhovanie interiéru
Tagy: kúpeľňa sanita umývadlo
Zdieľať článok

Diskusia