Ako sa nepopáliť pri výbere podlahového vysávača? Pozrite si náš najnovší test!

09. 10. 2016
Zdieľať

Žiadna domácnosť sa nezaobíde bez vysávača, ktorý má jedinečnú schopnosť vytiahnuť prach z kobercov, matracov, parkiet či akejkoľvek podlahy. Hoci sa ich dizajn na prvý pohľad nemení, pod kapotou prechádzajú generačnou zmenou. Sú účinnejšie, tichšie a ľahšie.

čo by ste mali vedieť

1 Účinnosť

Ako dobre si vysávač poradí s kobercami a pevnými podlahovými krytinami, sa dočítate priamo na jeho energetickom štítku. Každý z modelov prechádza európskou skúšobňou, kde sú zmerané jeho schopnosti v laboratórnych podmienkach na ohraničenom páse s presne odmeraným množstvom nečistôt. Tie sa po vysávaní odvážia, aby bolo možné presne určiť, koľko z nich vysávač vzal a koľko zanechal na mieste.

2 Ovládanie

Ak sa vám v miestnostiach striedajú rôzne druhy kobercov a zvykli ste si vysávač používať aj na odstránenie prachu z čalúnení, reliéfnych líšt, škár či schodiska, prednosťou je ovládanie behu i výkonu priamo na rukoväti. Jediným prstom tak máte pod kontrolou celú jeho prevádzku bez toho, aby ste sa museli zohýbať. Chce to však dosiahnuť také usporiadanie domácnosti, ktoré umožní vysávaču hrať skutočné sólo.

3 Výbava

Je trendom upúšťať od štandardu okrúhlych koncoviek a nejeden výrobca robí zmeny preto, aby ste mohli používať iba hubice z jeho tovární. Preto sa vyplatí nahliadnuť pred kúpou do škatule a presvedčiť sa, čo všetko dostanete. Nemusí byť samozrejmosťou, že tam nájdete širokú hubicu na parkety alebo hubicu s rotačnou kefou na koberce, po ktorej túžite už celé desaťročie. Kúpa lepšie vybavených modelov sa vždy vyplatí.

4 Hlučnosť

Vysávače, ktorých hlučnosť bola stlačená pod hladinu 66 dB(A), možno považovať za tiché, výnimočne nerušivý beh vám zaistia iba tie, pri ktorých vyčítate na štítku hodnotu pod úrovňou 60 dB(A). Hoci v číslach rozdiely vyzerajú nepatrné, skutočnosťou je, že ide o geometrickú postupnosť, pri ktorej sa rozdiely nesčítavajú, ale násobia. Pri hlučnosti však vždy záleží aj na hubici, ktorú s vysávačom použijete. 

5 Nádoba

Prednosťou jednorazových zberných vrecúšok je dokonale bezprašná hygiena pri starostlivosti o vysávač, cyklónové zberné nádoby zasa sľubujú nízke prevádzkové náklady a vyrovnaný výkon bez ohľadu na to, či je zberná nádoba prázdna alebo zaplnená. Vo svete cyklónov sú však priepastné rozdiely – pri jednom iba vysypete obsah plastovej nádoby, pri inom musíte neustále čistiť a prepierať filtre.

6 Filtrácia

„Prachový parfum“ sa bude niesť povetrím každej domácnosti pri veľkom vysávaní, drobné čiastočky prachu však uniknú iba z tých modelov, ktorých filtrácia nie je spracovaná kvalitne. Spoznáte to nielen na povlaku, ktorý sa vám bude vytvárať na nábytku, ale aj na životnosti vysávača. Práve drobné prachové zrnká, ktoré prenikli cez filter za zbernou nádobou, majú za následok postupné zvyšovanie hlučnosti a predčasné opotrebovanie motora.

TAKTIKA NAKUPOVANIA

Nepriplatiť si za vlastnosti, ktoré nepotrebujete, a dosiahnuť spokojnosť s prevádzkou vysávača – to je tá najlepšia stratégia pri výbere. Ak máte moderný interiér bez kobercov, závesov a záclon, s nábytkom, kde dominujú hladké plochy nad čalúnením, vaším favoritom je najtichší model na trhu, pri ktorom priveľmi nezáleží na jeho účinnosti pri vysávaní. Zaujíma vás iba to, aby ste ho s jedinou hubicou na parkety dokázali zaparkovať tak, aby neprekážal.
Ak však máte radi pompézny interiér s množstvom striedajúcich sa materiálov, potom vás bude zaujímať hlavne škála príslušenstva a jeho účinnosť pri vysávaní kobercových povrchov. Rotačná kefa, veľká kapacita zberného systému a dokonalá filtrácia budú na prvom mieste. Tichý chod a kompaktné vyhotovenie sú už iba príjemným bonusom, ktorý vám spríjemní upratovanie. Keďže prachu bude veľa, vyplatí sa zamerať aj na zberný systém – kapacitu i technológiu.


Ako sa nepopáliť pri výbere podlahového vysávača? Pozrite si náš najnovší test!

1846527
Electrolux Slovakia s.r.o. o.z.

Hlučnosť

Niektoré z vysávačov sú natoľko tiché, že pri rannom upratovaní neprebudia ani tých členov domácnosti, ktorí si radi cez víkend pospia. Ich motor je tichší ako vzduch svištiaci hubicou.

Výkon

Motory s prívlastkom ECO dokážu i pri 700-wattovom príkone urobiť rovnakú prácu ako ich predchodcovia s 1 600-wattovým údajom na výrobnom štítku.

Regulácia

Vďaka elektronickej regulácii výkonu možno dostať pod kontrolu nielen ťah vysávača, ale aj jeho hlučnosť. To je praktické v každej situácii.

Filtrácia

Vďaka viacstupňovej filtrácii môže byť vysávač rovnako účinný ako práčka vzduchu. Nestane sa vám, že po vysávaní budete musieť utierať rozvírený prach z nábytku.

Akčný rádius

Výrobcovia zvyčajne počítajú s tým, že pri upratovaní panelákového bytu zasuniete vysávač do zásuvky iba raz. Dosiahnuť musí do každej miestnosti.

testuje

Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Je to maratón upratovania, pri ktorom znova a znova nazeráte do najnepopulárnejších zákutí domácnosti, aby ste ich zbavili zatúlaného prachu. Snažíte sa zistiť, ktorý vysávač je tichší ako ostatné, sledujete, s akou zručnosťou sa vám ich podarí zaparkovať, a zaujíma vás všetko, čo súvisí s ich výdržou a čistením. Niekoľko týždňov potrvá, kým ste si vo svojej veci istí, aby ste vedeli ukázať prstom na každú prednosť alebo slabinu.

TESTOVANÉ MODELY


Samsung SC07K51 Cyclone Force (VC5100K)

Samsung SC07K51 Cyclone Force (VC5100K)
Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Samsung SC07K51 Cyclone Force (VC5100K)

Pohon: 750 W, 78 dB(A), ovládanie na tele
Vysávanie: cyklón, 2 l, HEPA
Účinnosť: C – koberce, A – podlahy
Hubice: univerzálna, parketová, 3 v 1 na čalúnenia

S kompaktným telom a krátkym vysokým podvozkom máte pocit, akoby celý vysávač tvorila iba zberná nádoba. Jeho motor však zo seba vydáva výkon, ktorý garantuje nielen čisté parkety a koberce, ale aj matrace a čalúnenia. Páči sa nám, že prietok vzduchu je povýšený nad ťah samotný, a tak sa z čistených plôch uvoľňujú aj tie najjemnejšie častice prachu. Regulácia je riešená páčkou na tele, dostupná je však aj verzia s diaľkovým ovládačom. Zberná nádoba je priestranná, ľahko sa vyprázdňuje, na výstupe má rotačnú tubrínku, ktorá bráni prenikaniu jemného prachu do výstupných filtrov. Ide o cyklón s veľmi dobrým riešením, pri ktorom všetko funguje tak, akoby ste si predstavovali. Jeho nevšedný dizajn je iba upozornením na jeho nadčasovú konštrukciu.

„Ak z vysávača vytiahnete zbernú nádobu, dokážete ho vsunúť do poličky s výškou iba 27 cm.“

páči sa nám
+ výborný výkon
​+ jednoduché čistenie
​+ manévrovateľnosť
na toto pozor
 bez rotačnej kefy

++++-                                                                           249 €
Pre tých, čo hľadajú vysávač do rodinného domu, ktorý si hravo poradí s každým čalúnením, matracom a kobercom s vysokým vlasom.
www.samsung.sk

víťaz testu


Electrolux Ultrasilencer Zen Deluxe

Electrolux Ultrasilencer Zen Deluxe
Electrolux Slovakia s.r.o. o.z.

Electrolux Ultrasilencer Zen Deluxe

Pohon: 700 W, 58 dB(A), ovládanie na rukoväti
Vysávanie: vrecúško, 3,5 l, filter Allergy Plus
Účinnosť: C – koberce, A – podlahy
Hubice: univerzálna, parketová, 3 v 1 na čalúnenia

Tento výnimočne tichý vysávač s diaľkovým ovládaním na rukoväti mení rušné vysávanie na tichučký maratón, pri ktorom nemusíte byť vylúčení z rodinného diania do komornej samoty. Na tichú prevádzku je vyladené úplne všetko – od motora cez hadicu až po hubice. Páči sa nám jeho výborná manévrovateľnosť pri prechode miestnosťami, ale aj vysoká účinnosť pri vysávaní všetkých druhov kobercov a čalúnení. Poradili sme si so záťažovým kobercom, vysokým strihaným vlasom, ale aj dekoratívnymi slučkami tkaných kobercov. Ide o kompaktný stroj s výbornou ergonómiou, určite si obľúbite jeho „D-rukoväť“, ktorá odbremení od záťaže vaše unavené kríže. Je prekvapujúce, aký vysoký výkon sa za tichým behom motora ukrýva v takom malom tele. 

„Na LED displeji okamžite vidíte nielen nastavenie výkonového stupňa, ale aj potrebu výmeny vrecka či vyčistenia filtrov, aby sa udržal výkon.“

páči sa nám
​+ tichý beh
​+ výkon
​+ ergonómia
​+ výborné hubice

+++++        329 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú dokonale tichý vysávač, kde sa nízka hlučnosť zaručene nedosiahla za cenu kompromisov vo výkone.
www.electrolux.sk


Gorenje Flamenco VCEA23FGS

Gorenje Flamenco VCEA23FGS
GORENJE Slovakia, s.r.o.

Gorenje Flamenco VCEA23FGS

Pohon: 700 W, 78 dB(A), ovládanie na tele
Vysávanie: vrecúško, 3 l, HEPA 99,995 % 
Účinnosť: D – koberce, B – podlahy
Hubice: univerzálna, turbokefa, 3 hubice načalúnenia

Je to šikovný vysávač, ktorý si s nadhľadom poradí so všetkými kobercami so strihaným vlasom vrátane tých, ktoré sú určené na vysoké zaťaženie v chodbách a kanceláriách. Silný prúd vzduchu dá do pohybu rotačnú turbokefu v kobercovej hubici a za každým ťahom zostáva čistá plocha bez náznakov prachu. Páči sa nám vytrvalosť tohto modelu pri vysávaní veľkých plôch, ale aj jeho odolné vyhotovenie do nepohody. Výrobca ho ladil na potreby domácností so širokou škálou podláh, aké zvyčajne nájdeme v rodinných domoch. Výborná je hadica, ktorá sa vďaka jemnému opleteniu hladko kĺže okolo hrán nábytku, takže nepoškodí ani tie najcitlivejšie. Drobné príslušenstvo na čalúnenie sa nachádza pod vrchným krytom, takže sa nikdy nezapatroší.

„V balení nájdete tri druhy vrecúšok, aby ste si mohli vyskúšať rozdiel medzi papierom, netkanou textíliou a mikrofiltrom.“

páči sa nám
​+ robustnosť
​+ opletená hadica
​+ turbokefa
​+ všetky vrecká na vyskúšanie

++++                                                                            140,50 €
Pre tých, čo hľadajú robustný vysávač do rodinného domu, ktorý si poradí nielen s rozličnými kobercami, ale aj s veľkou výmerou bez prehrievania.
www.gorenje.sk


Sencor T izio  SVC8YL

Sencor T izio SVC8YL
Sencor

Sencor T izio  SVC8YL

Pohon: 700 W, 74 dB(A), ovládanie na tele
Vysávanie: vrecko, 2,3 l, HEPA 13
Účinnosť: C – koberce, A – podlahy
Hubice: univerzálna, parketová, turbokefa, v 1 na čalúnenia

Ak ste zvyknutí vyberať spotrebiče podľa cenovky, tento model je mimoriadnou ukážkou toho, ako sa ponuka v posledných rokoch zdokonalila. Čaká vás úsporný motor s vysokým výkonom, precízne vyhotovenie s najmodernejším dizajnom, dokonalá filtrácia a výkon, s ktorým budete spokojní na všetkých druhoch podlahových krytín. Všetko sa točí okolo všestrannosti a trvácnych materiálov. Výrobca ako bonus pridáva k univerzálnej a parketovej hubici navyše i veľmi dobre riešenú turbokefu, ktorá s daňou vyššej hlučnosti vyčistí i problémové koberce. Výkon je ladený na vysoký ťah, takže vysávač výborne poslúži pri zbieraní prachu zo zle dostupných miest, akými sú rebrá radiátorov, kúty či štrbiny za nábytkom. Neprehrieva sa ani pri dlhšom vysávaní.

„S novým vrecúškom na prach a správne zvolenou hubicou máte vždy istotu, že za vami zostane kus dobre urobenej práce.“

páči sa nám
+ bohatá výbava
+ vysoký ťah
+ kvalita vyhotovenia
na toto pozor
 hlučná turbokefa

++++                                                                            99,90 €
Pre tých, čo po rokoch hľadajú nový vysávač na generačnú obmenu upratovacej výbavy v domácnosti.
www.sencor.sk


Rowenta Silence Force RO6355EA

Rowenta Silence Force RO6355EA
Rowenta

Rowenta Silence Force RO6355EA

Pohon: 750 W, 68 dB(A), ovládanie na tele
Vysávanie: vrecko, 3,5 l, HEPA 13
Účinnosť: A – koberce, A – podlahy
Hubice: univerzálna, parketová, 2 hubice na čalúnenia

Tichý chod a veľká kapacita zberného vrecka priam pobádajú k tomu, aby sa tento model stal odborníkom na vysávanie priestranných domácností, ktoré sa musia vyrovnávať s veľkým množstvom prichádzajúceho prachu. Vyskúšali sme si tichú údržbu tvrdých podlahových krytín, páčil sa nám výkon pri vysávaní kobercov, s dobrou reguláciou výkonu sme boli spokojní i pri čistení čalúnení. Ide o model, pre ktorý je pri vysávaní typický ohromný prietok vzduchu, ktorý so sebou dokáže strhávať i tie najjemnejšie zrniečka prachu. Presvedčili sme sa o tom nielen pri pohľade na čistené povrchy pod drobnohľadom, ale aj pri previerke obsahu zberného vrecka. Hoci ide o neprehliadnuteľne robustný vysávač, jeho prednosťou je, že dosiahnete čistotu aj pri problémových kobercoch.

„Ide o jediný model v teste, ktorý má na energetickom štítku všetky hodnotenia v triede A.“

páči sa nám
+ výkon
+ účinnosť
+ vyladená výbava
+ veľký prietok vzduchu

++++                                                                           185,00 €
Pre tých, čo hľadajú tichý vysávač nielen na veľké plochy, ale aj na problémové koberce, do ktorých štruktúry nie je možné prenikať turbokefou.
www.rowenta.sk


SAMSUNG Twister CF-101

SAMSUNG Twister CF-101
Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

SAMSUNG Twister CF-101

Pohon: akýkoľvek vysávač s klasickým motorom nad 1 200 W
Upevnenie: na tyč s priemerom 34 mm

Je to spôsob, ako dať starému vrecúškovému vysávaču nový dych. Vyčistíte jeho filtre, vložíte doň nové jednorazové vrecko a pustíte sa do prestavby. Jednoducho nasadíte na tyč cyklónovú jednotku Twister a od tejto chvíle sa všetky nečistoty budú zbierať v jej plastovej nádobe. Keďže všetky smeti a väčšina prachu sa zachytia pred vstupom do vysávača, ten si zachová svoj svižný beh bez upchávania a klesania výkonu. Vám odpadne povinnosť výmeny vrecúšok a čistenia, pričom priamo pred očami vidíte, či je miestnosť povysávaná dokonale. Cez priesvitný kryt môžete pozorovať, či ešte prichádza do nádobky nový prach alebo sa v nej točí iba ten zozbieraný. Páči sa nám rýchle a jednoduché vyprázdňovanie, ale aj dokonalý prehľad o stave čistených plôch.

„Prednosťou tohto riešenia je, že hlučnosť vysávača sa nijako nemení. Kým je hubica položená na podlahe, nepočujete žiadne zmeny.“

páči sa nám
+ univerzálnosť
+ výborný výkon
+ ľahké čistenie
na toto pozor
– horšia ergonómia

+++-                                                                             20,00 €
Pre tých, čo chcú zdokonaliť svoj starší vysávač na pohodové používanie a najjednoduchšiu možnú údržbu bez kupovania nových vrecúšok.
www.samsung.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO archív firiem
ZDROJ časopis Môj dom 9/2016

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: vysávač
Zdieľať článok

Diskusia