Neskrývaná voľnosť priestoru

22. 05. 2011
Zdieľať

Imidžovka? Rozmar súčasnej architektúry? Životný štýl bohémskej vrstvy alebo len nevyhnutnosť moderného bývania silných nezávislých osobností? Otvorený priestor sa stal domovom ľudí s rozličnými dôvodmi k takémuto štýlu, ale s rovnakou predstavou o oslobodení sa z uzavretosti tradičného interiéru nedávnych desaťročí.

Prvý raz som počula o dome bez priečok asi niekedy začiatkom 70. rokov, keď prišla známa odkiaľsi z Ameriky od svojej dcéry. Stará pani celá rozrušená vykreslila zámorskú domácnosť ako neútulnú a hlučnú, kde chýbajú dvere a pachy z variaceho sa jedla si razia cestu celým domom… Sama som sa čudovala a pohoršovala nad toľkou nezodpovednosťou tamojších architektov.


Neskrývaná voľnosť priestoru

148208

Čuduj sa svete, i niektorí z našincov zatúžili odbremeniť svoj príbytok od priečok, oslobodiť obvodové steny od muriva a vpustiť do interiéru svetlo cez zasklené plochy. Heslom sa stalo voľné prúdenie energií v otvorenom priestore architektonicky zaujímavého objektu. Nebola to len móda osvojovania si priestorov v pôvodne priemyselných stavbách – v londýnskych Docklands alebo v Soho v New Yorku, v ktorých sa spočiatku zahniezdila bohémska vrstva. Stačí si spomenúť hoc aj na na tradičné stolovanie v kuchyni sedliackych domov, ktorá bola súčasne spoločenskou miestnosťou. Netreba zabudnúť ani na uchvacujúci pocit, ktorý sa nás zmocní v katedrálach, galériach moderného umenia, divadlách, v rytierskych sieňach a nádvoriach starých zámkov a hradov. Túžba po priestore, ktorý sa stane súčasťou nášho domova, je hlboko ukrytá v nás samých. Ten, kto má odvahu a prostriedky, môže svoje sily v súčasnosti spojiť s modernými stavebnými technológiami a tvorivosťou odviazaných architektov.
 

Ako sa spriateliť s priestorom
Skôr než sa oddáte myšlienkam, ako vycítiť a obsiahnuť priestor svojho domova, nezaobídete sa bez zhodnotenia niekoľkých prozaických „maličkostí“:

  • ako vyzdvihnúť prijateľné a príjemné stránky vybratého priestoru, 
  • nájsť slabé miesta a určiť hluché či ťažko dostupné priestory (komín, schodisko, šikminy, výklenky…),
  • rozhodnúť sa, či bude výška priestoru postačovať na vybudovanie plošiny na spanie, galérie s efektným schodiskom, a vôbec – akú plochu vyššieho podlažia ste ochotní obetovať otvoreniu do výšky,
  • zvážiť, že slnečné svetlo bude nielen lekárom, ale aj architektom a dizajnérom otvoreného priestoru: ktoré časti priestoru zvýhodní, ktoré ostanú v tieni? (Okná, ktoré siahajú od podlahy až po strop priestor ešte viac opticky otvoria.),
  • či pocit voľnosti je dôležitejší, ako to, kde nakoniec umiestnite pracovný stôl, posteľ či pohovku, 
  • či spôsob, akým sa stretáva otvorený priestor vášho domova s vonkajším svetom, podstatne ovplyvní váš pocit z bývania; priestor otvorený vo vnútri bez zbytočných priečok, prípadne vystavaný aj do výšky dvoch poschodí, potrebuje vaše rozhodnutie o miere zasklenia obvodových stien. Domov, ktorý sa otvorí nielen v interiéri, ale aj do exteriéru – do priestoru mesta alebo okolitej krajiny veľkými zasklenými plochami, vtiahne do bytu či domu pulz vonkajšieho sveta… nastane splynutie toho vonku s tým dnu, takto zotriete pevnú hranicu medzi interiérom a exteriérom. To, čo niekoho môže rušiť, inému prinesie pocit moderného, nezaťaženého domova – človek, krajina a dom v súznení…
  • všetky tieto podnety sú iba detailom v porovnaní s možnosťami, ktoré poskytuje architektúra a vymedzuje statické riešenie priestoru, do ktorého si zaumienite vkomponovať svoju predstavu o otvorenom bývaní – šancu máte nielen v novostavbe, ale aj v byte s ľahkými priečkami, v prestavbe nepoužívaného priemyselného objektu, v adaptácii podkrovia, v rekonštrukcii staršieho rodinného domu – samozrejme, všetky kroky môžete úspešne podnikať len v súlade so statickými predpokladmi stavby a najlepšie v súlade s radami skúseného architekta.

Aj v starom aj v novom

Naša norma síce stanovuje svetlú výšku miestností na 2,5 metra, ale napríklad taký klasický loft znesie oveľa viac – často tvorí viacúrovňové bývanie v jedinom otvorenom priestranstve. Dispozícia loftu vychádza z pôvodnej, obyčajne priemyselnej, inokedy poľnohospodárskej funkcie priestoru voľne prepojeného aj cez tri podlažia. Nájsť vhodný pôvodný priestor a potom adaptovať vybraný objekt na bývanie nie je vôbec jednoduché – jednak sa nenávratne z našej krajiny vytráca množstvo budov pôvodnej industriálnej architektúry a jednak prispôsobenie starej zástavby s tak rozdielnou funkciou na účely moderného bývania potrebuje silného investora, schopného skúseného architekta, a dodávateľa, ktorý je pripravený riešiť nie práve bežné problémy počas realizácie.
 

Sloboda solitérov
V priestrannom príbytku s otvorenou dispozíciou, nemôžete pri zariaďovaní voľného priestoru spanikáriť. Nezabudnite na pôvodný zámer: chceli ste predsa otvorený priestor, tak s množstvom a rozmanitosťou štýlov, nábytku a doplnkov opatrne. Otvorený interiér si môže dovoliť rozmernejšie umelecké diela, mimoriadne kúsky nábytku a rád privíta uvoľnený životný štýl.


Neskrývaná voľnosť priestoru

148212


Neskrývaná voľnosť priestoru

148211

Jednoduchšou cestou k luxusnej forme bývania, ktorá sa v súčasnosti ponúka solventným záujemcom, je tzv. nepravý loft. Novostavby obdarené otvoreným interiérom dostali do vienka viacúrovňové bývanie bez priečok s plochou často väčšou ako 100 metrov štvorcových, s vysokými stropmi, zasklenými stenami a prvkami z dielne starých architektov, ktorí vytvárali kedysi priemyselné prostredie. Tu sa „nosia“ obnažené tehlové steny alebo steny, ktoré sa honosia povrchom z pohľadového betónu. K spriaznenosti so starou industriálnou érou sa priznávajú technické detaily, vysoké trámové stropy, strešné okná združené do veľkých plôch… Na dovŕšenie efektného kontrastu nejeden interiérový architekt odporučí domácim, aby si zadovážili kultový kus nábytku, ktorý umiestnia na viditeľné, ničím neohraničené miesto.
 

Pódiá v dome
Otvorený obytný priestor spoločenskej zóny zvýrazňujú zvýšené pódiá, obývacia časť sa dvíha neraz cez dve podlažia a pritom obracia svoju tvár do záhrady alebo na terasu. Na zvýšenie úrovne podlahy hlavného priestoru môžu poslúžiť dva-tri schody.


Neskrývaná voľnosť priestoru

148199


Neskrývaná voľnosť priestoru

148200

Čím oddeliť a nerozdeliť?
Priečkami a pomyselnými priečkami typu:

  •  polovičné priečky
  • posuvné priečky a posuvné dvere
  • priehľadné materiály
  • bambusové alebo hliníkové rolety
  • viacúrovňové podlahy
  • zdvihnuté pódiá
  • farebne a materiálovo odlišné povrchy podláh
  • mobilné steny a paravány
  • obojstranné police vysunuté do priestoru
  • kvetinové steny
  • odkladacie alebo deliace nábytkové steny

Zamyslenie nad otvorenosťou

Za zamyslenie stojí, či vás k bývaniu v otvorenom priestore priťahuje najmä módna prezentácia architektonických trendov v časopisoch, možno nepopierateľné výtvarno vzdušného, svetlého a otvoreného domova, alebo dávna vnútorná potreba vymaniť sa zo zaškatuľkovaného domova. Domova pre niekoho možno útulného, ale pre vás priveľmi uzavretého a vtesnaného medzi steny jednotlivých miestností. Zvážte koľko otvorenosti od priestoru znesiete a koľko odkladacieho priestoru potrebujete nielen na svoje veci, ale aj pre svoju osobu. Viete si predstaviť pracovný kút, miesto na spanie, posedenie s knihou bez toho, aby ste cítili oporu v troch hmotných stenách? Budete sa tešiť za každých okolností z voľnosti bez priečok a voľného prúdenia energií v ešte uvoľnenejšom priestore?
 

Bývanie do šírky
Plocha miestnosti určenej na zariadenie obývačky by mala mať najmenej 18 m2. Obmedzenie v opačnom smere nejestvuje. Posúvanie hraníc otvorenosti – posuvné dvere či priečky to istia.

Neskrývaná voľnosť priestoru

148195


Neskrývaná voľnosť priestoru

148196

Uvoľnený priestor znamená pre vás aj uvoľnenú dušu? Bude vám stačiť, ak si domov podelíte len opticky, alebo potrebujete aj pevné fyzické oddelenie priečkami? Ak znesiete pohľad na otvorený priestor, v ktorom sa bude diať všetko, čo k domácemu životu patrí – spanie, varenie, práca, spoločenský život… pravdepodobne patríte k mladej vrstve samostatne žijúcich alebo k bezdetným párom. Rodina obyčajne takéto bývanie otvorí v prízemí a na druhom poschodí si nechá vybudovať galériu, z ktorej sa vchádza do súkromia jednotlivých spální, prípadne aj pracovne. Ak vás nadšenie neopustilo a stále ste presvedčení, že to je to pravé bývanie pre vás, tak sa do toho pustite! Svet otvoreného interiéru čaká len na vás…
 

Otvorene s galériou
Ak nie je dostatok miesta na to, aby vzniklo druhé plnohodnotné podlažie, ale svetlá výška objektu je aspoň 3,6 m, môžete do priestoru vbudovať galériu alebo zvýšenú plošinu. Takto získate plochu pre menšiu pracovňu, knižnicu, môžete si tu vytvoriť oddychový kútik s výhľadom na interiér a so zaujímavým pohľadom na ulicu alebo park. V novostavbách alebo vyšších priestoroch, v ktorých možno vytvoriť horné podlažie, bývajú okolo galérie zoradené spálne, otvorená pracovňa, hosťovská izba a niekedy aj kúpeľňa. Vždy je pôsobivé vstúpiť do svetlej, priestrannej otvorenej haly, ktorej vládne štýlové schodisko a galéria na poschodí. Z nej sa naskytne pohľad do obytného priestoru obyčajne prepojeného s kuchyňou a jedálňou.


Neskrývaná voľnosť priestoru

148201


Neskrývaná voľnosť priestoru

148202

V starom rozvody nepustia

Iba v štádiu snívania sa môžete vykašľať na elektrické rozvody, inštalácie, prívod plynu a rozmiestnenie okien. Ak nechcete ostať iba pri snoch, potom pri rekonštrukcii radšej zosúlaďte svoj projekt s jestvujúcimi sieťami a zbytočne proti nim nebojujte. Ak sa predsa len rozhodnete sťahovať kúpeľňu alebo kuchyňu, nezabudnite, že rozvody a inštalácie sa jednoducho nedajú prevliecť dverami, ležaté rozvody energií príliš vzdialené od stúpačiek môžu nakoniec štrajkovať: teplá voda nie je hneď teplá, prietok vody nie je dostatočný a ku kanalizačnému odpadu sa treba prepracovať vyspádovaním…
 

Bývanie do výšky
Svetlá výška niekedy štyri, inokedy až šesť metrov, umožní v rámci jediného podlažia vytvoriť viacúrovňové bývanie. Spoločenská zóna dostane priestor v spodnej úrovni, pracovná časť napríklad na medziposchodí a nočná časť sa dostane do tretej úrovne domu. Dojem z interiéru umocňuje otvorenie stropnej časti nad prízemím. Dom pôsobí veľkoryso vďaka priestoru, ktorý by inak pohltili priečky a konštrukcia stropu.


Neskrývaná voľnosť priestoru

148197


Neskrývaná voľnosť priestoru

148198

V obrovskom priestore dvoch poschodí, ktorý si malebne otvoríte na výšku, vám klasické konvekčné vykurovanie zrejme nesplní túžbu po rovnomerne vyhriatom priestore; rozumnejšie je nechať si nainštalovať podlahové kúrenie, ktoré vďaka sálaniu po celej ploche podlahy lepšie (a lacnejšie) zabezpečí tepelný komfort. Nevýhodou pri rekonštrukciách je najmä pri teplovodnom podlahovom vykurovaní to, že podlaha sa zdvihne minimálne o 10 cm (optimálne o 15 a viac); v takom prípade pozor na osadenie dverí… V prípade elektrického podlahového vykurovania sa podlaha zdvihne len minimálne, je však potrebné nechať si dobre prepočítať predpokladané náklady na vykurovanie celého interiéru. V starom či novom objekte, vždy bude platiť, že ak chcete príjemne zdramatizovať svoj domov, tomuto pocitu najlepšie poslúži bodové osvetlenie. Vyzdvihne „prominentné“ časti priestoru, pridá im na vážnosti, vyvolá dojem väčšieho a rozľahlejšieho domova.
 

Schody v priestore
K výtvarným a funkčným dominantám otvoreného priestoru patrí schodisko ako vystrihnuté zo starej továrne. V prípade novostavby sa môže dvíhať interiérom schodisko elegantných tvarov ohraničené nanajvýš sklenenou stenou alebo výtvarne riešeným zábradlím. Nezabudnite, že 25 až 35 stupňov je ten správny sklon schodišťového ramena v rodinných domoch a mezonetových bytoch. Schodisko, ktoré sa má s eleganciou včleniť do otvoreného interiéru sa nezaobíde bez dobrého architektonického nápadu.

   


Neskrývaná voľnosť priestoru

148207

Vzlety a zásady

Priestorová voľnosť kašle na zásady architektonickej typológie – namiesto toho, aby jednotlivé funkcie a technické požiadavky podriadila priestoru, je to presne naopak: priestor je určujúci. Vynecháva sa hmota v strede pôdorysu, s architektonickou bravúrou sa zvláda rozvrhnutie zasklených medzičlánkov, spájanie niekoľkých úrovní schodiskom s výnimočným vzhľadom, vytvárajú sa mostíky medzi protiľahlými plošinami. Pôvodné povrchy alebo povrchy stavebných koštrukcií s industriálnym vzhľadom sa striedajú s ušľachtilými obkladmi či omietkami. Dôraz sa kladie na rozľahlé centrálne haly priam chrámových priestorov s mystickým osvetlením. Nábytkové dizajnérske kúsky dominujú zátišiam, v ktorých tvoria podstatu výtvarných kompozícií. Knižnice či inak zvýraznené steny vzlietajú od podlahy cez dve úrovne až po samotný strop… a keď nejde o výšky, ale voľnosť priestoru pochádza z nebývalej plochy pôdorysu v jednom podlaží, potom ju architekt rád zdôrazní veľkou plochou okien, minimom priečok a maximom priehľadných či priesvitných materiálov použitých na nevyhnutné deliace konštrukcie. Nakoniec – všetko pôsobí logicky, účelne a elegantne.
 

Svetelné efekty
Jednotná koncepcia osvetlenia sa pre zdôraznenie svojráznosti interiéru stala nevyhnutnou; po zotmení síce vládne bodové osvetlenie a osvetľovacie telesá v úlohe atypických solitérov, ale vo dne prúdi domom prirodzené svetlo. Vďaka atypickým oknám a členeniu priestoru vytvára impozantné obrazy. Svetlo zohraté s interiérom a dobrá architektúra patria k sebe. Architekti to cielene skúšajú s veľkými zasklenými plochami okien a dverí, okennými otvormi pod stropom, schodiskom z tvrdeného skla, ktoré neraz použijú aj ako výplň výrezov v podlahe vyššieho podlažia alebo spojovacieho mostíka. Zvláštnym riešením môžu byť okná po celej výške objektu napriek tomu, že vnútorný priestor si zachoval podstatnú časť stropu medzi podlažiami. Otvor v strope, ktorým spustili luster, prekoná očakávania aj najväčšieho fajnšmekra.

Neskrývaná voľnosť priestoru

148204


Neskrývaná voľnosť priestoru

148203

Krajina až domov
Neúplná kompozícia neohraničeného priestoru, ktorý prepláva zasklenými stenami do vonkajšieho sveta… Alebo je to naopak?


Neskrývaná voľnosť priestoru

148206


Neskrývaná voľnosť priestoru

148205

 

Kategória: Nezaradené
Tagy: interiér interiérový dizajn obývacia izba
Zdieľať článok

Diskusia