23. 05. 2008
Zdieľať

Chodníky, terasy či schody, v záhrade aj pred domom, sú u nás tradičnou príležitosťou pre „domácich architektov“ – zvyčajne totiž vznikajú na poslednú chvíľu, málokedy pod dohľadom skutočného architekta. Ich podobu do veľkej miery ovplyvňuje realizačná firma a inšpirácie zo susedstva. Aj exteriérovej dlažbe však treba venovať patričnú pozornosť – tá pred domom sa podieľa na prvom dojme všetkých okoloidúcich, tá za domom zasa na našom pocite zo záhrady. Vysoké nároky by sme mali klásť nielen na materiál, ale aj na starostlivé uloženie, výsledný efekt závisí aj od súladu s okolím. A čo sme zistili o stave našich vonkajších dlažieb my?


Na dlažbe

149732


Na dlažbe

149733

Terasa na streche s výhľadom na mesto je úžasná vec, v tomto prípade však práve úžasne nepôsobí. Celkovo fádnej farebnosti neprospel ani pokus o oživenie modrými detailmi – vyzerajú skôr nepatrične a násilne. Jednoduchou dlažbou vraj nič nepokazíte, nie je to však celá pravda – jednoduchá dlažba je väčšinou dobrým riešením, podmienkou je však precízne vyhotovenie a vhodné okolie. Najmä pri väčších plochách sú dôležité aj doplnky a zeleň, ktoré ju oživia. Tu všetko toto chýba. A veľmi. Podobná situácia zo susedstva, tentoraz však celkom opačný prípad. A pritom nebolo potrebné až tak veľa. Jednoduchej dlažbe v tomto prípade pomohlo precízne uloženie aj farebnosť, svoje urobila aj zeleň v črepníkoch. Pekným príkladom je farebné odlíšenie plochy pre auto a plochy pre ľudí, to, že sa nezabudlo na spád a odvodnenie, potešilo nielen nás, ale určite bude dlho a pravidelne tešiť aj obyvateľov domu.

Na dlažbe

149734


Na dlažbe

149720

Niektoré nápady a módne trendy sú už minulosťou. Škoda. Na love zaujímavých dlažobných experimentov pôsobila táto keramická dlažba ako milé osvieženie. V sivej záplave nezvládnutých terás a chodníkov určite plus! Mozaika domáceho majstra. Pestrosť môže byť oživením, v tomto prípade však nechceným. Záhradný miš-maš si žiada opravu!

Na dlažbe

149722


Na dlažbe

149726

Snaha spestriť fádnu veľkú plochu je chvályhodná, nesmie sa to však preháňať. Jeden povrch pre chodník ku vstupným dverám, iný pre domáce parkovisko. Idea dobrá, realizácia nanič.

Našli sme aj pár príkladov, ako zbaviť fádnosti väčšiu spevnenú plochu a neprehnať to:


Na dlažbe

149723


Na dlažbe

149724

Jeden materiál, rozličné formy alebo formáty Dva rôzne materiály, avšak citlivo zladené – jeden nenápadný a jeden farebne výrazný, ktorý oživuje celistvú plochu aj svojou štruktúrou a spôsobom uloženia.

Na dlažbe

149725


Na dlažbe

149736

Chodník, hoci aj z jednoduchej betónovej dlažby, urobí zaujímavejším takéto olemovanie – a nemusí byť po celej dĺžke. Kombinácia dvoch rôznych materiálov s podobnou farebnosťou pôsobí decentne, a aby sa chodník nestal fádnym, dôležitú úlohu hrá tretí – zeleň. Na veľkú spevnenú plochu terasy by to bolo asi málo, ale na chodník, hoci aj dlhší, super. Najmä na veľkú plochu býva jednoduchá dlažba primálo (záleží aj od štýlu domu a doplnkov). V tomto prípade plochu terasy decentne členia rozličné formáty betónových dlaždíc. Boli vybraté so zrejmou starostlivosťou a plán ukladania tu hral podstatnú úlohu. Čisté a perfektné.


Na dlažbe

149721


Na dlažbe

149719

Puristické riešenie? Skôr snaha o čo najutilitárnejšie využitie betónových dlaždíc. Dlhá cesta medzi dvoma múrmi by si zaslúžila oživiť. Plusom je tvarová jednoduchosť dlaždíc, mínusom trochu sterilné uloženie v sterilnom prostredí. Tejto dlažbe by zmena rozhodne prospela. Klasické betónové chodníky našim rodinným domom dominovali dlhé roky. Liali sa priamo do osadenej formy. Iba máloktorý domáci majster však dokázal namiešať vhodnú zmes, dodržať sklon dôležitý na odvodňovanie, zabúdalo sa aj na dilatáciu. Pôvodne betónová plocha dnes pripomína skôr turistický chodník, než presne definovanú spevnenú plochu vedúcu ku vstupu do domu.

Na dlažbe

149735


Na dlažbe

149737

Starý dobrý vymývaný betón… Rokmi preverená dlažba sa dnes opäť stáva populárnou. Základ dobrý, len potrebuje ešte dotiahnuť. Betónová zámková dlažba postupne ovládla trh – vďaka kombinácii praktických vlastností a nízkej ceny. Vyrábajú sa rôzne varianty rozmanitých tvarov aj odtieňov. Na tejto dlažbe zvykne majiteľ domu parkovať auto, ak však štvorkolesový miláčik nie je doma, obrovská sivá plocha pôsobí nevábne. Chcelo by to oživiť.

Na dlažbe

149729


Na dlažbe

149727

Väčšia spevnená plocha, akou je terasa, chce viac – najmä viac nápadov a viac vkusu. Na inšpiráciu ponúkame pozitívny príklad, kde profesionálna realizácia nasledovala po profesionálnom návrhu. Zaujímavý tvar, príjemná kombinácia materiálov aj farieb, precízne navrhnuté aj zrealizované uloženie dlažby aj detaily (okraje spevnenej plochy či riešenie okolo stromu). Na jednotku!


Na dlažbe

149730


Na dlažbe

149731

Ďalšie profesionálne riešenie, tentoraz však iný štýl a iné prostredie. Kombinácia betónu, tehly a dreva doslova zrástla s prírodou. Vzniklo tak zaujímavé zákutie aj v tienistom a zdanlivo nevábnom kúte záhrady, bolo však potrebné vytvoriť na to vhodný priestor – pre prírodu aj pre ľudí.


Na dlažbe

149738


Na dlažbe

149739

Ďalšia veľká, a naozaj odpudzujúca vydláždená plocha. Tento spôsob použitia lomovému kameňu rozhodne nepristane. Chcelo by to menej škárovačky a viac zelene. A možno aj menej kameňa. Pri tomto guláši štýlových a farebných prehreškov ťažko povedať, z ktorého konca začať – asi len stručne – isté materiály a isté formy sa hodia k domu a prostrediu v istom štýle. Celkovo veľká katastrofa! Podobný typ kamennej dlažby z lomového kameňa, tu však tvorcovia nechali vyznieť prírodný charakter prírodného materiálu v prírodnej forme. Pre dlažbu z lomového kameňa sú vhodné širšie nepravidelné škáry vyplnené substrátom, ktoré časom zarastú trávou, a nevyznačené okraje, ktoré prekryje vegetácia. Akýsi lesný či lúčny chodník, po ktorom aj v daždi prejdete nezablatenou nohou. Aj pri menších škárach možno zachovať prírodný charakter – v podobe rozpraskanej skalnej plošiny.

Na dlažbe

149740

Ďalšia kamenná dlažba na výbornú! Teraz má však kameň formu dlažobných kociek, ktoré sa lepšie hodia do mestského prostredia. Nevieme, či dlažba prešla rekonštrukciou alebo za svoj vzhľad vďačí dnešným starostlivým dláždičom, na prístupovú cestu k dverám viac ako pol storočia starého domu však sadla ako uliata. Drobné nedostatky tentoraz odpustíme – kamenné kocky nie sú taký presný materiál ako betónová dlažba, a sem-tam malá nepresnosť je skôr žiaduca.

Na dlažbe

149742


Na dlažbe

149741

Aj veľká plocha na parkovanie, na ktorej vydláždenie zvolili asi najjednoduchšiu, najmenej tvorivú a najmenej prácnu možnosť – betónovú zámkovú dlažbu, pôsobí sympaticky, ak sa vhodne zvolí farebnosť a k slovu sa aspoň na jej okraji dostane aj zeleň. Tento typ kamennej dlažby pristane prístupovej ceste k mnohým typom domov. Tu jej ku cti slúži uloženie do tradičných štvrťkruhov, aj zeleň v okolí.

Na dlažbe

149743


Na dlažbe

149744

Betónová dlažba na príjazdovej ceste je zazelenená, čo je skvelá alternatíva pre pomerne veľké a potenciálne fádne plochy určené aj na parkovanie. Tomuto priestoru pred domom prospelo aj použitie jednoduchého pravidla o jednote materiálu, ale rôznorodosti formátov. A ešte jedna celkom vydarená parkovacia na plocha z rovnakého materiálu v rôznych podobách – tentoraz vyhotovená z  kameňa. I keď lomovému kameňu by viac pristali zelené škáry, zeleň v okolí aj celkový súlad spevnenej plochy s okolitým prostredím podstatne zlepšujú celkový dojem.
Kategória: Podlaha, dlažba Stavba a rekonštrukcia Záhrada a exteriér Záhradné stavby
Tagy: chodník dlažba exteriér schody terasa záhrada
Zdieľať článok

Diskusia