Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

04. 03. 2011
Zdieľať

Pre niekoho už možno otrepaná téma, ktorá sa v časopisoch o bývaní pravidelne opakuje. No pre iného možno práve aktuálna inšpirácia a prehľad informácií, ako si s ňou poradiť. Zariadiť si malú kúpeľňu tak, aby vyhovovala súčasnému štandardu a osobnému komfortu, vôbec nie je jednoduchá záležitosť. Preto zas a znova ponúkame niekoľko užitočných informácií a nápadov. A možno sa práve rozhodnete „faceliftnúť“ si svoju už dávnejšie prestavanú kúpeľňu.

Štandardná slovenská kúpeľňa má plochu do 6 m2, a to sa týka aj novopostavených bytových domov. Nájdu sa výnimky, ktoré trocha narástli, ale väčšinou sa najviac využívaná miestnosť bytu musí uspokojiť s malou plochou. Nič to, všetko sa dá vyriešiť a troška oklamať malými trikmi.

Koncepcia

Stojí za úvahu porozmýšľať nad tým, či priestory vedľa kúpeľne neponúkajú možnosť posunúť priečky. Postaviť kópiu umakartovej kúpeľne, len z iných materiálov, nie je práve najkreatívnejšie riešenie. Niekedy pomôže napríklad nika vysunutá do priestoru chodby alebo spálne a hneď môžete uvažovať o umiestnení vane aj sprchového kúta v kúpeľni. S nápadmi a celkovou koncepciou vám pomôže konzultácia s architektom v kúpeľňovom štúdiu, kde vám radi vytvoria aj počítačový návrh. Netreba sa báť odvážnejších riešení. Tiež je dôležité ujasniť si otázku umiestnenia WC, či je pre chod domácnosti výhodnejšie mať ho oddelené alebo je prioritou väčšia plocha kúpeľne.
 

 


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151704


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151703


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151705


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151706

V kúpeľňových štúdiách vám vypracujú počítačový návrh, v ktorom jasne uvidíte priestorové možnosti a ľahšie sa rozhodnete aj v otázke, či WC v kúpeľni, alebo radšej oddelené, a či sa vám do kúpeľne zmestí aj práčka.

 

S modernou vlnou masového prerábania umakartových kúpeľní vzniká aj jeden problém, a to je zvýšené, niekedy až neúnosné zaťaženie budov. Preto je vhodné uvažovať o použit ľahších stavebných materiálov, napríklad pórobetónu alebo sadrokartónu. Tieto materiály ponúkajú aj jednoduchú výstavbu predsadených stien či výklenkov.

Zariaďovacie predmety

Základom je prispôsobiť veľkosť a tvary zariaďovacích predmetov priestorovým možnostiam miestnosti. Výrobcovia už dávnejšie reagovali na dopyt po sanite menších rozmerov, ktorá by zároveň spĺňala náročné estetické kritériá. Čisté tvary, jasné presvetlené línie a netradičné riešenia prvkov sú navrhnuté tak, aby umožňovali maximálnu úsporu priestoru a sprístupnili kvalitnú a elegantnú keramiku aj domácnostiam s malými panelákovými kúpeľňami. Existujú ucelené série výrobkov vyvinuté špeciálne pre miniatúrne panelákové kúpeľne, ktoré sa doslova vyskladajú v priestore ako puzzle.


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151696

Tvary jednotlivých predmetov týchto sérií presne nadväzujú na seba a napríklad vaňa so sprchovacím kútom tvoria jeden celok. Či zvoliť vaňu alebo sprchovací kút, záleží od požiadaviek členov domácnosti. Ak by ste však do malej kúpeľne nasilu vpratali veľkú rohovú vaňu, do ktorej sa potom ledva prepcháte cez malý priestor, ktorý v miestnosti ostal, neprinesie vám to vytúžený pocit komfortu. Za povšimnutie stoja napríklad sklené umývadlá, ktoré sú veľmi elegantné a svojou priehľadnosťou odľahčujú priestor.
 


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151685


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151686


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151690


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151687

 

Niekoľko zásad pre umiestnenie a výber sanitárnej keramiky do malých alebo až miniatúrnych kúpeľní:

  • Pred umývadlom by malo byť najviac obslužného priestoru, je to najvyužívanejší prvok kúpeľne;
  • Vyberte si umývadlo s menšou hĺbkou, len okolo 45 cm, v extrémne malej kúpeľni aj menšie;
  • závesný záchod s hĺbkou len okolo 48 cm alebo kombizáchod s hĺbku 60 cm sú do malých kúpeľní vhodnejšie;
  • vymeňte vaňu za sprchovací kút, ktorý sa zmestí naozaj do každej kúpeľne bez znižovania komfortu. Na mieste malej vane môže stáť veľký, luxusný sprchovací kút s masážnymi dýzami či vyvíjačom pary;
  • ak sa neviete vzdať vane, nájdite si takú, ktorá bude zodpovedať rozmerom kúpeľne a zbytočne ju nezaprace. Na trhu je široká škála tvarov a veľkostí, ktoré pri rovnakom komforte kúpania poskytnú miesto aj na umývadlo, či otváranie dverí;
  • ak snívate o bidete, riešením môže byť batéria umývadla s bidetovou spŕškou alebo drahší a luxusnejší variant, záchodová misa s funkciou bidetu.

 


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151695

Farby a štruktúry

Ak nemáte skúsenosti z oblasti navrhovania interiérov, do tmavých odtieňov sa v malej kúpeľni nepúšťajte. Všeobecne platí, že pre malé priestory sú vhodnejšie svetlé odtiene, ktoré kúpeľňu opticky zväčšia a presvetlia. Pravdou však je aj to, že tmavé farby sú teraz moderné a vnášajú do kúpeľní eleganciu a tajomnosť. S istou dávkou rizika sú teda prípustné aj v malých priestoroch, no musia sa správne dávkovať a vyniknú hlavne v spojení s dobre vyriešeným osvetlením, ktoré zdôrazní ich eleganciu. Netýka sa to sanitárnej keramiky, ktorá by rozhodne mala ostať vo svetlých odtieňoch. Čomu by ste sa však jednoznačne mali vyhnúť, sú výrazné a veľké vzory. Tie v malej kúpeľni skutočne nemajú čo hľadať.
 

V malej kúpeľni kombinujte maximálne tri základné farby, dve však úplne postačia. Veľa farieb v malom priestore opticky rozbíja celok, a tým by kúpeľňa pôsobila oveľa menšia a stiesnenejšia. Obklady nemusia siahať až po strop, stačí do výšky hlavy. Zvoľte aj jednotný formát obkladu, maximálne do rozmeru 30 × 30 cm.

 

Nábytok a doplnky


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151694

Na to sa často zabúda a podceňuje, že kúpeľňa potrebuje aj odkladacie plochy, a to nie iba poličky. Dokončíte si svoju krásnu, novú kúpeľňu a po nasťahovaní všetkých potrebných drobností zistíte, že jej elegancia sa stráca pod nánosom množstva vecí. Veľa drobných predmetov totiž rozbíja jednoliaty a ucelený vzhľad kúpeľne. Porozmýšľajte preto nad odkladacími plochami už pri návrhu – môžete tak na odkladanie využiť rôzne niky a hluché kúty, do ktorých umiestnite zabudované skrinky alebo police.
 

Vhod príde aj skrinka pod umývadlom, ktorá v kúpeľni ukryje dostatočné množstvo „potrebností“. Veľkosť a tvar nábytku musia byť tiež prispôsobené priestorovým možnostiam. Malé triky s jednotným tvarom doplnkov, ako sú mydelničky, poháre či držiak toaletného papiera, tiež prispievajú k vnímaniu miestnosti ako jednoliateho celku. A jednoliaty celok navodzuje dojem väčšieho priestoru – síce len o málo, ale predsa. Odľahčene pôsobia sklené doplnky, ktoré svojou hmotou splývajú s okolím.
 


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151702


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151700


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151707


Ako vyzrieť na malú kúpeľňu?

151701

Niektorí výrobcovia pochopili problematiku extrémne malých panelákových kúpeľní a ponúkajú ucelené systémy, vyvinuté špeciálne pre tento priestor.

Kategória: Farby, materiály Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa obkladačky sanita umývadlo
Zdieľať článok

Diskusia