Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

11. 11. 2016
Zdieľať

Škandinávsky štýl je v poslednej dobe stále skloňovanějším výrazom, na ktoré skôr či neskôr narazí každý, kto v bývaní preferuje čisté línie, dostatok svetla a kvalitné materiály. Severania veľmi dobre vedia, že menej je niekedy viac a tak sa ich vkus stáva jedným z najpopulárnejších trendov v zariaďovaní interiérov.

Nadčasové bývanie

Škandinávske bývanie je do veľkej miery ovplyvnené drsnou severskou klímou, ktorá po väčšinu roka nastavuje svoju odvrátenú tvár v podobe sychravej a temnej zimy, aby potom len na pár týždňov v lete ukázala prívetivejšie podmienky v krásnom, slnečnom lete. Nepleťte si teda povestný škandinávsky minimalizmus s neútulnosťou a strohosťou. Naopak, Severania si svoje bývanie snažia zariadiť čo možno najprívetivejšie a inšpirujú sa práve v nádhernej škandinávskej prírode.

Predstava útulného bývania plného svetla, ktorého je na severe nedostatok, inšpiruje dizajnérov k návrhom nadčasových, vkusných, a zároveň funkčných interiérov. A tak je bývanie v škandinávskom štýle presným opakom tmavej, nespútanej severskej prírody. Veľké okná vpúšťajú do izieb dostatok svetla, ktoré sa znásobuje v záplave bielej, šedej a iných neutrálnych a tlmených odtieňov. Svetlé farby dominujú nielen výmaľbe, ale tiež výberu podláh, nábytku či doplnkov.

Chladné počasie nedáva príliš možností vonkajším aktivitám ako južnejšia časti Európy a preto sa Škandinávci radi stretávajú so svojimi blízkymi v teple domova, napríklad pri kuchynskom stole nad riadom značiek Stelton či Iittala, ktorých korene siahajú ďaleko do histórie a čerpajú z bohatej tradície škandinávskeho remesla.


Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Svetlo, biela a drevo

Pri predstave škandinávskej prírody sa vám možno vybavia nekonečné lesy a preto asi nie je prekvapením, že aj drevo je dominantným materiálom pri zariaďovaní domácnosti. Svetlé drevá, ako napríklad jaseň, dub alebo breza hrajú prím vo výbere podláh či dizajnového nábytku. Aby spojenie svetlých farieb aj materiálov nepôsobilo odosobnene a mdlo, volia Škandinávci doplnky v zemitých či tlmených pastelových farbách, z prírodných materiálov či v podobe textilu alebo tapiet sa vzormi od tých decentných až po výrazné geometrické, na aké je expert napríklad dánska značka Ferm Living.


Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Sever má svoju neopísateľnú atmosféru a preto aj Severania dbajú na osvetlenie, ktoré v ich domácnosti navodí zodpovedajúcu atmosféru, napríklad k tak obľúbenému stretnutiu s priateľmi. Skôr než jedno centrálne svetlo volia kombináciu závesných svietidiel, stojacích lámp a stolových lampičiek, ktoré pripravia vhodné osvetlenie pre každú príležitosť. A zďaleka neplatí, že by snáď všetky svietidlá museli pochádzať z portfólia jedného dizajnéra či značky. Nie je tak výnimkou, že vedľa seba visia svietidlá značky &tradition, vedľa ktorých stojí ikonická lampa Gräshoppa od Gubi. Kde potom nestačí svietidlo, napomôžu svetlu odhalené, veľké okná, použitie sklenených výplní dverí či veľké zrkadlá odrážajúce vzácne lúče slnka.


Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Kvalita preverená časom

Severania majú radi svoje bývanie nadmieru funkčné a praktické, zároveň je pre nich ich životný priestor miestom, kde na maximum prejavujú svoju osobnosť a nadšenie pre škandinávsky dizajn, ktorý je samozrejmou súčasťou každodenného života. V jednej izbe potom ľahko narazíte na kombináciu ikonických kúskov, akými sú napríklad vázy Alvar Aalto alebo lampy Bellevue od Arne Jacobsena s dizajnom tak, ako ho vnímajú moderné severskej značky – Muuto, Menu či Normann Copenhagen.


Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Škandinávsky štýl: kúsok severu aj u vás doma

Ak vás teda škandinávsky štýl zaujal a radi by ste aj do svojej domácnosti priniesli kúsok severa bez nutnosti skutočne absolvovať severskú zimu, máme pre vás tip – kvalitný dizajn od popredných škandinávskych značiek nájdete v e-shope DesignVille.sk, ktorý vedľa toho najlepšieho zo škandinávskeho dizajnu ponúka aj tovar britských značiek Tom Dixon a Plumen. A ak máte cestu do Brna, môžete si sortiment prezrieť aj v showroome na adrese Vodova 68, Brno – Královo Pole.

ZDROJ PR článok 

Kategória: Doplnky Nábytok
Zdieľať článok

Diskusia