Hliníkové okná a spol.

17. 06. 2008
Zdieľať

Pri výbere okna ako dominantného architektonického prvku musíme prihliadať na vzájomnú súhru okolitého prostredia s interiérom, ale aj na významné úspory tepla. V súčasnosti vedú na trhu hliníkové okná alebo, inak povedané, okná zo zliatin hliníka.

Hliníkové systémy s výbornou stabilitou, vlastnosťami, bohatou farebnosťou a ľahkou opracovateľnosťou sú priam predurčené pre súčasnú modernú architektúru. K tomu prispieva aj ich vysoká variabilita a komplexnosť systému nájsť riešenie na každú požiadavku zákazníka.

Kam s nimi?


Hliníkové okná a spol.

152742

Hliníkové konštrukcie sa najlepšie uplatnia pri výrobe veľkoplošných okien a dverí. Pri konštrukciách je možný výber z mnohých vzájomne kombinovateľných okenných a fasádnych systémov. Okennými systémami sú všetky bežné systémy zabezpečujúce otváranie a sklápanie okien, ako aj štandardné pevné zasklenia až do výšky 4 m. Z hliníkových profilových systémov sa dajú vyrobiť otváravé i otváravo-sklopné okná, balkónové dvere či posuvné, posuvno-sklopné a skladacie systémy, vďaka ktorým možno otvoriť väčšie priestory až do šírky 10 m, a tým plynulo spojiť vnútorný a vonkajší priestor. To je i príklad hliníkových posuvných dverí, ktoré umožňujú takmer bezbariérový prechod.

Nekonečné možnosti

Samozrejmosťou je široká paleta farieb profilov. Hliník vyzerá výborne dlhé roky – nehrdzavie a zachováva si atraktívny vzhľad. Na získanie estetického povrchu hliníkového profilu odolného proti oderu, znečisteniu a poveternostným vplyvom sa používa jedna z dvoch alternatív finálnej úpravy, a to anodická oxidácia vo farbách prirodzený hliník, zlatý, hnedý a čierny alebo práškové lakovanie vo farbách palety RAL. Pri anodickej oxidácii, respektíve eloxáži sa na povrchu hliníkového profilu vytvorí oxidačná transparentná vrstva, ktorá ho chráni pred koróziou a inými atmosférickými vplyvmi.

Anodická oxidácia umožňuje aj farebné riešenie. V posledných rokoch je najrozšírenejším spôsobom finálnej úpravy farbenie, pred ktorým sa musia farbené povrchy chemicky alebo mechanicky pripraviť. Používajú sa dve metódy farbenia hliníkových profilov:

  • lakovanie – tekutý lak sa strieka pomocou stlačeného vzduchu alebo elektrostaticky a potom sa vypaľuje pri teplote 150 až 240 °C,
  • práškovanie – farebný materiál sa nanáša elektrostaticky. Úplnou novinkou je možnosť kombinácie farieb (iná z exteriéru a iná z interiéru), čo nám ponúka neuveriteľnú škálu farebných možností.

 


Hliníkové okná a spol.

152743


Hliníkové okná a spol.

152759

Axonometrické rezy profilov rámov zasklených stien na báze hliníka

Plusy a mínusyVeľkou výhodou hliníkových okien je spôsob ich zhotovenia, pretože vlysy sa vyrábajú pretláčaním hliníka cez matricu za vysokých teplôt, čím možno vyrábať presné profily s rôznymi tvarmi prierezov. Takéto profily umožňujú výrobu oblúkových okien so šikmými stranami. Údržba zasklených plôch v hliníkových rámoch je vďaka povrchovej úprave, ktorá zabraňuje korózii, naozaj veľmi jednoduchá, bežná a bezproblémová. Istým typom hliníkových profilov sú profily odolné proti vlámaniu alebo prestreleniu okna.

Za nevýhodu hliníkových okien možno považovať ich vysoký súčiniteľ tepelnej vodivosti, čo spôsobuje problémy pri tepelnoizolačných požiadavkách na okná. Okenné vlysy pôsobia ako tepelné mosty, takže vnútorný povrchový bod klesá až pod teplotu rosného bodu. Treba počítať aj s vyššou cenou v porovnaní s plastovými oknami, ktoré sa v súčasnosti najviac používajú najmä na bytových domoch. Napriek niektorým nedostatkom hliníkových okien sa postupne rozrastá pole ich pôsobnosti a využívania práve vďaka ich nepopierateľným pozitívam a možnostiam, ktoré so sebou prinášajú.

Problémy s tepelnoizolačnými vlastnosťami dnes už kvalitný výrobca vie vylepšiť pomocou dorazových tesnení. Neuveriteľné zníženie únikov tepla sa dá dosiahnuť stredovým tesnením. Výrobcovia hliníkových profilov sa neustále snažia zdokonaľovať svoje produkty tak, aby ich negatíva zmiernili či úplne odstránili. Uvidíme, čím nás prekvapia v blízkej budúcnosti. Možno znížením ceny?


Hliníkové okná a spol.

152760

Drevo a hliník – dva v jednom

Určite ste sa už stretli s veľmi populárnymi výrobkami dva v jednom. Nájdete ich vo všetkých obchodoch s rôznym sortimentom od drogérie až po potraviny. Tento trend neobišiel ani stavebníctvo v segmente okien a jeho výsledkom sú okná na kombinovanej materiálovej báze drevo – hliník. Tieto okná spájajú v sebe príjemný pocit zvnútra a dokonalú ochranu zvonka.

Základom okien na kombinovanej materiálovej báze drevo – hliník je spojenie hliníkového krytu s dreveným okenným rámom. Pri spojení dvoch rámov vzniká priestor na vnútorné žalúzie. Hliníkové opláštenie sa robí z vonkajšej strany, zo strany interiéru sa ponecháva drevo. Okná sú zvonka dokonale chránené, pretože hliník je materiál mimoriadne odolný proti poveternostným vplyvom, a navyše poskytuje možnosti na využitie širokého spektra farieb. Pozrime sa na tieto dva materiály bližšie.

Drevo

Drevo je materiál na výrobu rámov s dlhoročnou tradíciou a overenými vlastnosťami, má dlhú životnosť, je recyklovateľné a má dobré tepelnoizolačné vlastnosti, ktoré zabraňujú vyžarovaniu chladu okenného rámu a tým aj orosovaniu. Minimálne sa nabíja elektrostaickou energiou, a preto nepriťahuje prach a nečistoty. Drevo v porovnaní s hliníkom má menšiu životnosť, počas ktorej sa môže deformovať (zakrivuje sa).

O drevo sa treba starať a impregnovať ho lakom na ochranu proti plesniam a hnilobe a opakovane aplikovať renovačné nátery na zabezpečenie dlhej životnosti a zníženie horľavosti. Príjemný pocit z teplého a prírodného materiálu v interiéri je však aj napriek niekoľkým náterom (stačí raz za päť rokov a na trhu sú aj nátery s 10-ročnou zárukou) stále neopakovateľný.

A čo ponúka hliník

Hliník, ktorým je okno z vonkajšej strany obložené, ponúka na dlhé desaťročia ochranu pred škodlivými poveternostnými vplyvmi. Z exteriérovej strany je nosný hliníkový profil, ktorý má prerušený tepelný most. Povrchovo je upravený elektrostaticky aplikovanou práškovou farbou vytvrdenou pri teplote 180 až 200 °C. Možná je aj povrchová úprava vypaľovanou a vo vákuovej peci zapečenou farbou v dizajne dokonale imitujúcom drevo, žulu alebo mramor. Okno na kombinovanej materiálovej báze drevo – hliník spĺňa náročné kritériá prechodu tepla, a to aj napriek tomu, že hliník má vysoký stupeň tepelnej vodivosti.

Problémy, ktoré spôsobujú tepelnoizolačné vlastnosti hliníka, sa v súčasnosti riešia stredovými tesneniami rámu a pridanými dorazovými tesneniami v krídle. Subtílne rámy okenných krídel sú nielen veľmi estetické, ale minimálna je aj strata prieniku svetla. Kovové kryty na vonkajšom okennom ráme sú zapustené a ochraňujú vyčnievajúcu časť rámu pred vplyvmi počasia. Priečniky môžu byť tiež obložené hliníkovými profilmi.

Dokonalá dvojica

Spojením hliníka a dreva získame okno, pri ktorom sa nemusíme vďaka hliníku obávať zvýšenej údržby z exteriérovej strany a vďaka drevu ani straty príjemného pocitu pri bývaní. Okná na kombinovanej materiálovej báze drevo – hliník sú vhodné aj na výškové stavby a možno ich vyrobiť v atypických tvaroch so šikmými alebo zaoblenými rámami. Okná na kombinovanej materiálovej báze drevo – hliník patria medzi nákladnejšie okenné produkty, pretože tak drevo (najdrahšie je dubové drevo), ako aj hliník nie sú lacné materiály. Tieto okná však napriek tomu, že sa zaraďujú do najdrahšej cenovej kategórie, ponúkajú dobrý pomer medzi cenou a výkonom. Veď nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci, najmä ak ide o naše pohodlie a kvalitu nášho domova.

Kategória: Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: hliníkové a drevené okná renovácia stavba domu zariaďovanie
Zdieľať článok

Diskusia