Domáci pomocníci pod lupou: Čo všetko o kávovare, chladničke či hriankovači ešte neviete?

01. 12. 2016
Zdieľať

V dnešných časoch je naša domácnosť plná spotrebičov a pomocníkov, bez ktorých si napríklad také varenie už ani nevieme predstaviť. Zjednodušujú nám prácu a na to, ako vlastne vznikli asi veľmi nemyslíme. Pritom ide neraz o veľmi zaujímavé príbehy.

Za mixér vďačíme Poliakovi

Vedeli ste, že mixér je svojim spôsobom poľský výmysel? Vďačíme zaň vynálezcovi Stephenovi Poplawskému, ktorý v mladosti s rodičmi emigroval z Poľska do Spojených štátov amerických. Jeho pôvodným zámerom bolo vytvoriť stroj na výrobu rôznych nápojov a šejkov. To sa mu aj podarilo. Prvý z nich si patentoval v roku 1922. Až časom si výrobcovia uvedomili, že má oveľa širšie využitie a sústredili sa na rezaciu techniku. Dnes si tak môžete vďaka nim urobiť ovocný smothie, ale aj pomlieť mäso.


Výklad s mixérmi Stephena Poplawskeho

Výklad s mixérmi Stephena Poplawskeho
blender-store.co.uk

Keď sa vedec nahnevá, vznikne hriankovač

Prvé hriankovače sa začali objavovať v 19. storočí, neboli však ideálne. Chlieb sa stále pripekal, a to navyše iba z jednej strany. V roku 1919 si povedal americký mechanik Charles Strite, že má dosť čierno bielych hrianok zo závodnej jedálne. Do stroja nainštaloval časomieru a pružinku, ktorá sa po uplynutí času uvoľnila a chlieb vystrelila von. Okrem toho upravil spôsob ohrievania tak, že sa pečivo opieklo z oboch strán. Vznikol Toastmaster, hriankovač, aký v podstate používame dodnes. Verziu pre domácnosti uviedli na trh v roku 1926, dnes teda oslavuje krásnu deväťdesiatku!


Patentovaný hriankovač Toastmaster a moderný hriankovač od spoločnosti De’Longhi

Wikimedia.org, DeLonghi

Od ponožiek ku kávovaru ovládanému aplikáciou

Ľudia si na káve pochutnávajú už od 15. storočia a spôsob prípravy kávy sa za tento čas prirodzene vyvíjal. Jedným z prvých kávovarov bol takzvaný biggin, ktorý vznikol koncom 18. storočia vo Francúzsku. Káva sa v ňom filtrovala cez kúsok bavlny, často údajne aj cez staré ponožky, čo zrejme poznačilo aj chuť nápoja. Moderné kávovary, ktoré využívali paru, sa začali objavovať začiatkom 20. storočia. a zdokonaľovali sa až do dnešnej podoby. Doma si tak môžete pripraviť špičkové kávy od klasického espressa cez našľahané capuccino až po kávu podľa vášho originálneho receptu, ktorý si plnoautomatický kávovar zapamätá za vás. Nehovoriac o tom, že tie najmodernejšie môžete dokonca ovládať pomocou aplikácie v mobile.


Vývoj kávovarov je neúprosný. Tie najmodernejšie je už možné ovládať dokonca aplikáciou v telefóne.

Vývoj kávovarov je neúprosný. Tie najmodernejšie je už možné ovládať dokonca aplikáciou v telefóne.
DeLonghi.com, Etsy.com

Mikrovlnná rúra ako výsledok vojenského výskumu

Za mikrovlnnú rúru môžeme vďačiť americkému fyzikovi Percymu Spencerovi. Pri výskume žiarenia radarov počas II. svetovej vojny si všimol, že sa čokoládová tyčinka v jeho vrecku roztopila. Zaujalo ho to natoľko, že začal robiť pokusy s inými potraviny. Jednou z nich boli zrná kukurice, a tak vznikli prvé mikrovlnkové pukance. Mikrovlnná rúra bola uvedená na trh v roku 1947, vážila neuveriteľných 300 kilogramov a bola využívané predovšetkým v reštauračných službách. Na verziu prijateľnejšiu pre domácnosti sme si museli počkať do 70. rokov minulého storočia.


Vynálezca mikrovlnnej rúry Percy Spencer a moderná mikrovlnná rúra od spoločnosti De’Longhi

wikimedia.org

Ľadnička alebo chladnička?

Viete, aký je rozdiel medzi chladničkou a ľadničkou? Druhý menovaný názov nie je len neodborným menom pre chladiacu elektrickú skriňu, ale v prvom rade predchodca modernej chladničky. Išlo o dvojvrstvovú skriňu, do ktorej sa vkladal ľad. Ten udržiaval potraviny vnútri pri teplote okolo 0°C, Prirodzene, ľad sa topil a preto bola k skrini napojená aj hadička, cez ktorú voda vytekala von. S vývojom klasických chladničiek sa začalo až po prvej svetovej vojne. Spočiatku sa využíval predovšetkým čpavok, čo dalo chladničke názov “plynová”, akokoľvek to môže znieť dnes absurdne.


Rôzne typy chladiacich boxov, predchodcov dnešných chladničiek

Rôzne typy chladiacich boxov, predchodcov dnešných chladničiek
wikimedia.org

Prvé sporáky nám boli po kolená

Pri pohľade na elegantný elektrický varič vbudovaný do kuchynskej linky alebo klasický kuchynský sporák, ťažko uveriť, že ide pravdepodobne o najstarší spotrebič, ktorý používame. Prvé hlinené sporáky poznalii už Číňania v 3. storočí pred našim letopočtom. Teplo v nich vznikalo vďaka drevu alebo uhliu. Boli vysoké asi po úroveň kolien a panvičky sa pokladali na okrúhle diery. Na podobných princípoch fungovali sporáky až do 19. storočia, keď sa pomaly začalo pracovať s plynom a neskôr aj s elektrinou ako náhradou dreva. Takže plyn a elektrina, dva zdroje, ktoré nám pomáhajú pripravovať chutné jedlá dodnes, sú základom moderných domácností viac ako jedno storočie.


Železný sporák na drevo

Železný sporák na drevo
wikimedia.org

Text: Advertoriál Mojdom.sk pre De’Longhi
Fotografie: De’Longhi, Wikimedia.org, Pinterest, blender-store.co.uk

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: domáce spotrebiče kávovar kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia