Kedy sa pasivita oplatí? Pri spotrebe energie za bývanie

15. 12. 2016
Zdieľať

Výstavba pasívnych domov má na Slovensku za sebou desať rokov vývoja a stavebný systém Ytong sa pri domoch s takmer nulovou spotrebou úspešne používa od začiatku. Ako sa tieto domy osvedčili v praxi a čo vás čaká pri ich výstavbe? Najlepšie je spýtať sa priamo majiteľov takéhoto domu. V pasívnom dome postavenom svojpomocne bývajú už štyri roky.

Pojem pasívny dom je u nás známy už desaťročie. Jeho popularita vzrástla vydaním jednotnej legislatívy Európskej únie z roku 2008, ktorá predpisuje pokles emisií CO2 o 20 % a zvýšenie podielu obnoviteľnej energie takisto o 20 %, oboje do roku 2020. Energeticky úsporné bývanie sa skrátka stáva normou.

Chcete reálne fakty? Pýtajte sa tých, ktorí majú reálne skúsenosti

„Skúsenosti s výstavbou pasívnych domov zbierame od začiatku. Niektorí majitelia sa stali doslova fanúšikmi svojich obydlí. Pozitívne hodnotia predovšetkým kvalitu vnútorného prostredia budovy, rovnomernú teplotu v celom obydlí či vysokú tepelnú zotrvačnosť, vďaka ktorej ani trojdenný výpadok dodávky elektrickej energie nespôsobí pokles vnútornej teploty o viac ako dva stupne Celzia. Riadené vetranie umožňuje ponechať zatvorené okná, čím je budova výborne chránená proti prachu a hmyzu,“ hovorí Ing. Petr Mareček, technický poradca spoločnosti Ytong, ktorý pracoval na výstavbe tohto domu na strane dodávateľa stavebného materiálu. O vetraní v pasívnom dome prežívajú aj niektoré mýty, ktoré však v skutočnosti neplatia: „Hovorí sa, že v pasívnom dome sa nedá vetrať oknami. Naopak, nočné vetranie oknami v pasívnom dome je dokonca v letných mesiacoch veľmi vhodné,“ uvádza podľa svojich skúseností majiteľ.


Kedy sa pasivita oplatí? Pri spotrebe energie za bývanie

1878565

Ako je to ale s nákladmi na výstavbu? „Stavba pasívneho domu nebola ani zďaleka finančne taká náročná, ako sa hovorí. Úžitková hodnota je omnoho väčšia a cena je už porovnateľná s bežnou výstavbou,“ uvádza majiteľ domu. „Pri samotnej výstavbe záleží na starostlivom vyhotovení a dodržaní jednotlivých postupov. Netreba sa toho však obávať, stavbu sme zvládli svojpomocne. Vybrali sme si Ytong, pretože je ľahký, jednoducho sa opracováva a murovanie s ním bolo rýchle a jednoduché,“ dodáva k výstavbe doslova ‚vlastnými rukami‛.

A náklady na prevádzku? Po štyroch rokoch bývania už môžu majitelia povedať, že predbehli svoje očakávania. „Náklady na prevádzku sú minimálne, naše predpoklady boli oveľa vyššie. Vykurovanie a chladenie má ročnú spotrebu od 125 do 150 eur.“


Kedy sa pasivita oplatí? Pri spotrebe energie za bývanie

1878567

Čo môže ponúknuť Ytong nielen v rámci úsporného bývania

Ytong pozná laická verejnosť ako optimálny systém na svojpomocné stavanie. Pri tomto dome majitelia ocenili aj jeho vynikajúcu tvarovateľnosť, vďaka ktorej možno zvládnuť aj atypické tvary takmer bez odpadu. „S Ytongom som mal dobré skúsenosti z predchádzajúcich stavieb. Obvodové múry postavili murári, zvyšok sme zvládli sami vrátane zaoblenej časti v obývacej izbe,“ uvádza majiteľ domu.


Kedy sa pasivita oplatí? Pri spotrebe energie za bývanie

1878569

Za spomínaných desať rokov histórie pasívnej výstavby však systém Ytong prešiel množstvom inovácií a súčasným stavebníkom môže ponúknuť aj nové riešenia pasívnej výstavby. Je to predovšetkým použitie premysleného systému komponentov, do ktorého patria aj stropy a strechy. Ich použitie uľahčí dosiahnuť hodnoty potrebné na pasívnu výstavbu a prináša aj mnohé prevádzkové výhody. Vývojom prešli aj známe biele tvárnice. Pre energeticky úspornú výstavbu bol vyvinutý tepelnoizolačný rad, tento rok bol doplnený o novinku Lambdu YQ. S touto zatiaľ najlepšou tvárnicou od Ytongu dosiahnete hodnoty pasívnej výstavby aj jednovrstvovým murovaním bez zatepľovania. Cesty k úspornému bývaniu s úspornými nákladmi na stavbu existujú. A v Ytongu vám poradia, ktorou cestou sa vydať.

www.ytong.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti Xella Slovensko, spol. s r.o.

Kategória: Materiály
Zdieľať článok

Diskusia