Elektrické šľahače v redakčnom teste. Ktorý z neho vzišiel najlepšie?

11. 12. 2016
Zdieľať

Je to jeden z najpohotovejších pomocníkov v kuchyni. Natiahnete ruku, metličky zasuniete do otvorov a ihneď môžete šľahať,miešať a miesiť.

Elektrické šľahače sa tešia popularite i napriek tomu, že kuchynské roboty so svojou silou, rýchlosťou a všestrannosťou osídlili už nejednu kuchyňu. Pohotovosť šľahačov ide ruka v ruke s ich jednoduchým umývaním. Opláchnete iba metličky a misku, prípadne 2, ak miešate sypké suroviny na koláč osobitne. Ak ste nikdy nemiesili šľahačom mäso na karbonátky, fašírku, čufty, hamburgery alebo čevapčiči, je najvyšší čas vyskúšať to.

Ak v šľahači vidíte iba pomocníka, ktorý za rekordne krátky čas dokáže pripraviť bielkovú a smotanovú penu, je načase rozšíriť si obzory. Mali by ste vedieť, že vďaka výkonným motorom môžete od neho očakávať viac ako len liate cesto na palacinky alebo našľahanú tvarohovú nátierku. Vďaka vysokému krútiacemu momentu sú motory vyladené nielen na rýchle šľahanie, ale aj na miesenie kysnutého cesta.

Stačí, aby ste sa s hustotou cesta udržali na uzde, a razom môžete počítať s jemným a dobre vytiahnutým cestom na šišky, štrúdľu, nadýchaný nákyp s jablkami alebo langoše, pri ktorých naozaj záleží na kvalitnom vypracovaní ingrediencií. Šľahač to zvláda s nadhľadom.

Ako sme testovali Kde sa veľa pečie, tam nie je núdza o príležitosti na testovanie šľahačov. Také je to aj v našej redakčnej kuchyni, kde sme vypekali dobroty od výmyslu sveta – jemné cukrovinky, krémové zákusky, ale i sýte múčniky z kysnutého cesta. Pridajte k tomu zopár „vychytaných“ nátierok a ste vo víre, akoby vás metličky šľahača vzali do parády. 

Šľahanie Na žiadnej zo škatúľ sa nedočítate, aký rýchly je šľahač pri práci. Ak sa však pozriete na tvar metličiek, môžete to tak trochu odhadnúť. Väčšie drôtené metličky šľahajú rýchlejšie ako menšie, zahnutý tvar v tretine ich výšky je účinnejší, ako keď sú drôty rovné. Najrýchlejšie sú však metličky z ohnutých plieškov, ak majú veľkosť mládeneckej päste. 

Miesenie Pridávanie surovín od najredších po najhustejšie je dokonalou stratégiou pri miesení pomocou šľahača. Znamená to, že začínate vodou, mliekom, olejom, droždím a cukrom, potom pridávate múku a ďalšie sypké prísady. Múku môžete dosýpať dovtedy, kým nie ste spokojní s konzistenciou cesta.

Nátierky V úzkej vysokej nádobe pri príprave nátierok dokážu metličky s mäkkými surovinami divy. Šunková pena, syrový krém, sardinková nátierka a medové maslo sú výnimočne jemné, pretože ich metličky šľahača (na rozdiel od vidličky) dokážu nadľahčiť. Podobnú stratégiu používajú aj vo veľkých kuchynských prevádzkach, takže je fajn využiť ich skúsenosti. 

Špliechanie Každý šľahač špliecha len toľko, koľko mu dovolíte. Ak máte model s rotačnou miskou, patrí k nemu zvyčajne aj kryt proti špliechaniu. Pri používaní misiek zvoľte radšej vždy tú vyššiu a pri rozbehu pomaly prejdite od najpomalšieho stupňa k najrýchlejšiemu. Žiadny zo šľahačov nemá plynulý rozbeh, výrobcovia im ešte zručnosť známu z robotov nedali.

Preťaženie Uši sú najlepším sudcom aj v prípade, ak chcete mať istotu, či svoj elektrický šľahač nepreťažujete. Práve na meniacom sa zvuku počujete, či je motor vo väčšom zábere, ako mu patrí, alebo nie. Dôležité je to hlavne pri miesení, kde sa dá rýchlo skĺznuť z užitočnej pomoci do havarijnej nepohody. Ak nosom zacítite, že motor sa prehrieva, zvyčajne je už neskoro.

tip

Vysoké otáčky na rýchle šľahanie, nižšie otáčky na silové miesenie kysnutého cesta. Taká je stratégia pri ovládaní šľahača, aby ste ho využili v plnej sile bez poškodenia. Nie nadarmo sú výkonové stupne precízne rozdelené na stupnici.

TESTOVANÉ MODELY


Philips HR1561

Philips HR1561
Philips

Lidl SilverCrest SHMS 300 B1

pohon: 300 W, 5 rýchlostí, turbo
hmotnosť: 916 g
výbava: metličky 50 mm, háky 28 mm, mixér, nádoba 2,5 l, podstavec, kryt, stierka

cena: 19,90  € 
www.lidl.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++
     
+ Je to stroj so svižným výkonom pri šľahaní. Vďaka dobre tvarovaným metličkám sa vzduch dostáva do surovín, takže pena je trvácna a pevná. Je iba na vás, či ho vezmete do rúk a pustíte sa do práce vo svojej obľúbenej nádobe alebo využijete podstavec s rotačnou misou, ktorú k nemu dodáva výrobca. Páči sa nám, že objem zodpovedá receptom, ktoré kolujú slovenskými domácnosťami, takže nemáte pocit, že sa tiesnite v malom objeme. Motor má stabilný chod aj pri miesení cesta strednej hustoty, metličky však v tuhom zábere rýchlo unavia ruku. Preto je stacionárne použitie pri miesení veľkou pomocou. Ide o dobre vyladený model s extrémne dlhými metličkami, pri ktorom môžete počítať s dokonalou všestrannosťou. Keď treba, namiesto hákov alebo metličiek môžete nasadiť aj tyč ponorného mixéra.

– Prúd vzduchu zvykne rozprášiť múku a kakao po pracovnej doske, vyššia nádoba alebo kryt to však hravo vyriešia.


Russell Hobbs Illumina 20200-56

Russell Hobbs Illumina 20200-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs Illumina 20200-56

pohon: 500 W, 4 rýchlosti, turbo
hmotnosť: 1 000 g
výbava: metličky 40 mm, háky 25 mm

cena: 51,59  € 
www.vzdy.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++-    

Tri digitálne tlačidlá a prstenec, ktorý sa rozsvieti vo farbe zodpovedajúcej výkonu. Tento šľahač je netradičný nielen svojím tvarom, ale aj ovládaním. Všetko je podriadené mocnému, 500-wattovému motoru, ktorý mu dáva vytrvalosť. Ak patríte medzi tých, čo sa nevmestia do štandardných 10 minút, pri ktorých sa šľahač v zábere zvyčajne prehreje, tento model funguje bez prestojov ako na maratóne. Motor nebeží na hranici svojich síl, takže sa zahrieva oveľa menej, ako je zvykom. Zvyknete si na farebnú signalizáciu výkonu, ako aj na vypnutie jediným ťuknutím prsta. Páči sa nám mäkká spätná väzba pri miesení cesta v miske, takže necítite v zápästí únavu. 

– Šľahanie je pre menšie metličky pomalšie, z troch bielkov pripravíte penu za 105 sekúnd. To je o čosi viac, ako na to potrebuje väčšina modelov na trhu.


Sencor SHM6203SS

Sencor SHM6203SS
Sencor

Sencor SHM6203SS

pohon: 300 W, 5 rýchlostí, turbo
hmotnosť: 960 g
výbava: metličky 44 mm, háky 21 mm

cena:  26  € 
www.sencor.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++     

Ak hľadáte rýchlostného šampióna v šľahaní, je to zaručene tento model. Vďaka vysokým otáčkam motora a metličkám s veľkou účinnou plochou potrebuje iba 35 sekúnd na to, aby ušľahal pevný sneh z troch bielkov. To je takmer tretinový čas z toho, na čo sme zvyknutí. O tom, že motor je ladený viac do rýchlosti ako výkonu, svedčia i tenké háky na miesenie cesta. Pri práci si ukrajujú zo surovín drobné kúsky, aby z nich vymiesili kvalitne vytiahnuté cesto. Hoci je miesenie pomalšie, nebolí z toho ruka a stroj sa v hrsti správa predvídateľne, bez odporu a ťahania. Pre skromnú výbavu by ste možno tento šľahač na pulte v predajni prehliadli, vedzte však, že ide o veľmi dobre riešený model. Na nátierky, krémy a snehy je absolútnou jednotkou.

– Pri šľahaní smotanovej peny sa snažte udržať otáčky na nízkom stupni. Inak sa stane, že v šľahačke nájdete drobné vločky masla.


Lidl SilverCrest SHMS 300 B1

Lidl SilverCrest SHMS 300 B1
www.lidl.sk

Philips HR1561

pohon: 400 W, 3 rýchlosti, turbo
hmotnosť: 988 g
výbava: metličky 50 mm, háky 26 mm

cena: 35,90 € 
www.philips.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++-

Dokonalý poriadok na kuchynskej linke a kompletná výbava šľahača v neustálej pohotovosti. Taký zážitok vás čaká, ak si tento model povoláte do svojich služieb. Patrí k nemu šikovná plastová základňa, do ktorej odložíte telo šľahača i jeho háky a metličky. Tento model má motor s výkonovou rezervou, ktorý s nadhľadom zvláda aj šľahanie hustých krémov varených v pare. Páči sa nám lomená geometria metličiek, ktoré so slabým odporom zaberajú i v hustom kréme a plnia ho trvácnymi, drobnými bublinkami. Rýchlosti regulácie sú iba 3. Ak ste zvyknutí vystreľovať háky a metličky do prázdnej misky, tu ich po uvoľnení musíte vytiahnuť ručne von. Aspoň sa vám nestane, že vyskočia na novú dlažbu, kde nešťastne odbijú okraj dlaždice.

– Pre veľké háky a silný motor sa stroj pri miesení opiera do cesta väčšou silou, ako vám je príjemné. V ruke cítite silnú námahu, preto mu viac svedčia redšie cestá.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

text Marcela Gigelová 
foto archív výrobcov, isifa/Shutterstock
zdroj Tvorivé bývanie 5/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče testujeme
Zdieľať článok

Diskusia