28. 07. 2008
Zdieľať

Koľko vecí zhltne jedna domácnosť a koľko je z nich naozaj potrebných? Málokto z nás je taký dôkladný, aby aj dôkladne strážil prísun a odsun ošatenia, potravín, doplnkov vrátane nechcených podarúnkov.



Zvláštna vec – sama by som chcela vedieť, odkiaľ sa tie veci berú. Hrnce, taniere, servis po babke, dobré tričko od staršej dcéry, kazeta od švagrinej, šaty zo stužkovej, homo- a aj synonymický slovník, škatuľa so skriptami z nedokončenej ašpirantúry… nie vyhadzovať sa ešte nebude! Ešte nepovedali svoje posledné slovo. Tu však nastáva malý problémik: kam s tým všetkým?

Éra almár a skríň pominula s túžbou po modernom vzdušnom bývaní, ale menej sa už hovorí o tom, kam s hnuteľnými maličkosťami, ktoré nevyhnutne ostávajú súčasťou domácnosti. Najviac ma pobavila moja známa, ktorá to vyriešila úplne novým kontajnerom na smeti. Neviem, ako ho vyniesla na tretie poschodie bez výťahu, ale dodnes si ho pochvaľuje (ten kontajner). Záhadou však ostáva, ako a či vôbec sa dopracuje k tomu, čo ostalo na dne tejto originálnej truhlice. Recesia je príjemná, ale len dovtedy, kým si počet príslušníkov domácnosti nevyžiada radikálne riešenie: odkladať a systematicky!


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157637

Kuchyňa – koniec hry na slepú babu

Interiérová móda súčasnosti preferuje horizontály zdôraznené širokými a pritom nízkymi zásuvkami, dlhými držadlami spodných skriniek a potláčaním delenia kuchynskej linky na jednotlivé časti. Celok pôsobí kompaktne s decentnými vodorovnými líniami a hladkým dizajnom; trochu ako perfektne udržiavané laboratórium, trochu ako galéria moderného umenia, ale v konečnom dôsledku to má byť kuchyňa so všetkými vymoženosťami moderného sveta a s dobre ukrytým premysleným úložným priestorom.


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157640

Lovenie hrncov alebo potravín zo zadného radu hlbokých skriniek je už minulosťou. Záchranármi sa stali kvalitné pojazdy s plným výsuvom, špeciálne kovania, kovové kontajnery, kolotoče alebo výsuvné dvojúrovňové systémy v rohových skrinkách. Zásuvky vybavené zarážkami na hrnce, drevenými mriežkami či kolíkmi na ukladanie tanierov alebo priečinkami na koreničky či príborníkmi presne navrhnutými na mieru príboru vylúčili z nášho života dokupovanie rôznych výliskov a košíkov určených na odkladanie príborov. Takto si veci nájdu stále a nemenné miestečko.
 


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157639

 

Malá rozprava o veľkom odkladaní

157638

Magický roh Le Mans od Schachermayera vymyslel veľký macher na úložné systémy. Ešte nedávno sa hrnce odložené v rohoch kuchynskej linky prepadávali do zabudnutia…   Zásuvčičky na dózičky (IKEA)

Ten, kto sa nezaobíde bez „ohľaduplnej“ zásuvky, môže si objednať pneumatický mechanizmus, ktorý sa postará o jej nehlučný pohyb a chráni ju pred zbytočnými otrasmi (to keď na vás niekto skúsi výraz aretácia). Zásuvky však môžu kamuflovať aj vstavanú kuchynskú váhu, žehliacu dosku alebo krájač. Výsuvné diely po celej výške kuchynskej linky nahradili klasické skrine na trvanlivé potraviny. Jednoduchším riešením ostáva potravinová skriňa integrovaná po celej výške kuchynskej linky. Užšie a nižšie výsuvy, široké hoc aj 15 cm, vozia potraviny skladované vo fľašiach či vysokých škatuliach „na stojáka“. Plný výsuv obsahu skriniek je obojstranne prístupný. K pohodlnej manipulácii prispievajú nové spôsoby otvárania kuchynského nábytku.
 


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157634

 

Malá rozprava o veľkom odkladaní

157635

Pieskované sklo, podsvietenie a výklopné dvierka horného radu skriniek (bauformat, MBFM)   Závesný program od firmy IKEA nie je určený ortodoxným minimalistom, ale tí, čo sa stravujú varením vo vlastnej kuchyni, iste ocenia, ak sú pomôcky na dosah. (IKEA)


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157718

Okrem otváravých dvierok, ktoré ešte celkom nevyhynuli, sa v hornom rade skriniek udomácnili výklopné dvierka, ale aj posuvné systémom hore-dole, roletové si zas obľúbili police s potravinami alebo integrovaná mikrovlnka, schovajú sa za ne aj príležitostne používané spotrebiče. Horné skrinky s premysleným otváraním sa zredukovali na minimum, často sú zastúpené nízkymi variantmi s odľahčenými sklenenými dvierkami alebo iba jednou či dvoma otvorenými policami. Takýto spôsob zariadenia kuchyne vás chtiac-nechtiac privedie k tomu, že sa začnete sústreďovať na mimoriadnu kvalitu vyhotovenia nábytku.
 

 

  • Horné skrinky sú vyhradené na odkladanie hrnčekov, pohárov a tanierov.
  • V hornom rade skriniek na dosah varného centra si nájdite priestor na koreničky a potraviny, ktoré bežne potrebujete na prípravu raňajok a varenie.
  • Ten, kto varí často, ocení otvorené police s dózami na potraviny.
  • Nad pracovnou doskou môžete nájsť miesto na závesné systémy. Takto budú pomôcky dennej potreby stále poruke. Pozor na výšku drezovej batérie a vzdialenosť od svietidiel pod dolnými skrinkami.
  • Ťažký riad umiestnite len do výsuvných kontajnerov s vyššou nosnosťou (až do 80 kg).
  • Skrinka pod drezom je vhodným miestom na uskladnenie čistiacich prostriedkov a košov na triedený odpad.

V obývačke s ladom a bez skladu

Obývacie interiéry sa „zhorizontálnili“ podobne ako kuchynské zariadenie. Takémuto trendu je ťažké uniknúť, ak sme ho už vpustili do kuchyne, ktorá priamo či pocitovo nadväzuje na obývačku alebo s ňou, jednoducho, patrí do spoločného otvoreného priestoru. Pokračovaním tohto štýlu sú skrinkové zostavy v jednoduchých vodorovných líniách s niekoľkými menšími úložnými priestormi.
 


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157627

 

Malá rozprava o veľkom odkladaní

157644

Veľký interiér si môže dovoliť viac políc, ale aj tak ich hmotu dizajnéri opticky odľahčujú prerušovanými svetlými povrchmi. Nezabudnite – čím viac otvorených políc, tým väčšie sústo pre prach. Všimnite si, ako sa odsťahoval TV a spol. od knižníc. (Cannes, Mobileffe)   Intenzívna farba a veľká jednoduchá plocha dverí šatníkovej skrine dá punc moderného interiéru akejkoľvek izbe. Odvážni môžu miestnosť ozvlášniť štylizovanou tapetou. (Estel)


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157623

Kubický tvar skriniek sa vznáša na subtílnych kovových alebo drevených nožičkách rovnako ako v prípade kuchynského nábytku, prípadne sú skrinky konzolami upevnené k stenám, takže podlaha pod nimi ostáva voľná. Nízke soklové podesty určené na audiovizuálnu techniku však potvrdzujú, že hmota nábytku sa presunula najmä do spodnej polovice interiéru. Ľahko obmieňateľné zostavy stenových panelov s niekoľkými otvorenými alebo uzatvorenými sklenými či hliníkovými poličkami dopĺňajú skrinky. Zvyčajne je ich len toľko, koľko opticky znesie hmota celej zostavy – hlavným cieľom je, aby stena nebola obťažkaná a aby sa do skriniek ukladali iba nevyhnutné veci.

Striedmy vzhľad skriniek obrátil pozornosť k materiálom, z ktorých sú vyrobené, k exkluzívnemu vypracovaniu hrán a spojov, povrchovým úpravám a čoraz dômyselnejšiemu vnútornému vybaveniu. Skrinky vyhotovené z kvalitných drevených dýh alebo pokryté nánosom farebného laku sa otvárajú pod ľahkým dotykom, veci v nich sa ani nedajú uložiť inak ako s prehľadom. Klasické knižnice postupne vytláčajú audiovizuálne. V prípade, že sa nechcete vzdať ani jednej z nich, potom je riešením kombinovaná celostenová knižnica s integrovaným modulom na audiovizuálnu techniku. Kubusy, vodorovné línie a štvorce zdôrazňuje dezén použitých drevín. Ich výrazná kresba v tmavohnedých odtieňoch vyniká popri vanilkovo bielych, zelených alebo červených plochách – raz matných, inokedy s vysokým leskom, police akoby pokojne plynuli do budúcnosti.
 


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157633

 

Malá rozprava o veľkom odkladaní

157632

Pokojne pôsobia skrinky a police v neprerušenej línii pozdĺž steny. Sledovanie TV programu nerušia nábytkové excesy. Pre knihomoľov zostrojili knižnicu s rovnakým rastrom od podlahy až po strop. Výtvarné a s rebríkom aj užitočné. Možno k tomu pribalia aj upratovačku. (Cape Town, Mobileffe)   Stiby seria z IKEY umožní vyskladať skromnejší alebo o modul širší variant obývacej steny, ktorá sa pridržiava moderného: „Kde-tu zásuvka a možno aj skrinka, no najmä vodorovne, prosím…“


Malá rozprava o veľkom odkladaní

157624

Pre niekoho môže byť moderná striedmosť a rafinovaná jednoduchosť nudná alebo unavujúca, pre iného je zas vyjadrením túžby po dokonalosti, svetle a harmónii. Isté však je, že tento spôsob zariaďovania pridá malým obývačkám na objeme (i keď veľa vecí sa sem zrejme nezmestí).

Konferenčné stolíky súťažia v úslužnosti: ako variant viacfunkčnosti vrchnej plochy sa objavili odoberateľné prvky, ktoré sa môžu premeniť na podnos alebo nádobu na ovocie, oriešky či kvetinovú výzdobu. Dobrá správa pre klasikov – návrat slávi solitérna komoda. A ešte niečo: keďže sa sedacia súprava odlepila od steny, odhalila svoje „pozadie“. To je príležitosť na vytvorenie príručného odkladacieho priestoru v pričlenenej polici či nižšej skrinke a súčasne aj možnosť, ako prirodzene oddeliť oddychovú zónu od ostatných častí obývačky. V ponuke niektorých značiek sú kreslá či pohovky s integrovanou knižnicou alebo odkladacím priestorom.
 

Komoda na zahryznutie! Táto doboška z Holandska ukrýva zásuvky aj skrinku. Najprv by som ju asi chcela a až potom by som rozmýšľala, čo do nej. (Space Dresser, Bert Plantagie)

Malá rozprava o veľkom odkladaní

157630

 

  • Na začiatok si ujasnite, ktoré veci patria do vašej obývačky.
  • Zamyslite sa, ktorým veciam ste nevedeli nájsť stále miesto.
  • Ktoré doplnky chcete mať vystavené a ktoré ste mali na očiach len preto, že ste nevedeli kam s nimi?
  • Nakreslite si pôdorys, rozmiestnenie nábytku a zvážte, či sú všetky potrebné veci na dosah.
  • Solitéry, ako sú komody a truhlice, zaberú veľa miesta. Dobre ich znášajú veľké obývačky.
  • Závesné skrinky úspešne odbremenia dlážku a uvoľnia priestor v prípade, že ich pevne ukotvíte do steny.
  • Myslite na to, že polica udrží svoj náklad, iba ak ju zhotovili z pevného materiálu (drevo, kvalitná preglejka, MDF) a vzdialenosť podpier nepresiahla 70 cm.
Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň Nábytok Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: kuchyňa obývacia izba
Zdieľať článok

Diskusia