Spálňové stratégie

31. 07. 2008
Zdieľať

Internátne časy sú v nenávratne a nás sa zmocní škrečkovanie vo vlastnej domácnosti, i keď sme si onehdy sľúbili, že nám sa to stať nemôže... V prípade, že sa podujmeme veci systematicky odkladať a neskladovať, možno sa zíde niekoľko informácií.

 

Na to, že v predsieni je nevyhnutný šatník alebo šatníková skriňa, sme si už zvykli, ale pri návrhu interiéru neraz nenecháme dostatok kapacity na ukladanie v spálni a detskej izbe alebo v ich blízkosti.


Spálňové stratégie

158024

Na rozdiel od klasických skríň, doslova vytŕčajúcich svojimi tučnými telami do priestoru, zo vstavaných šatníkových vidieť iba dvere, ktoré sa čoraz viac posúvajú a menej otvárajú. Na výber sú laminátové, z masívu, s povrchovou úpravou z dyhy, ale aj dvere z tvrdeného pieskovaného či farbeného skla. Často aspoň jeden diel výplne zaberá plocha zrkadla. Nájdu sa však aj skladacie dvere, niekedy roletové a na vrchných dieloch výklopné. Na konštrukcii z hliníkových (do výšky 320 cm), v drahších verziách oceľových rámov (do výšky 280 cm) sa podľa požiadaviek namontujú jednotlivé police, kontajnery, sklopné tyče, variabilné držiaky na rôznu výšku nastavenia políc, zásuvky a drôtený program.

Veci dennej potreby majú byť na dosah, najlepšie v úrovni očí, sezónne na menej dostupných horných poličkách alebo celkom na prízemí šatníka.
 


Spálňové stratégie

158019

 

Spálňové stratégie

158033

Že IKEA je obyčajne cenovo prístupná, sa vie, no niekedy má nielen logické, ale aj vtipné riešenia. Zasuňte si knihu do steny, kam sa vám zažiada!   Úložný systém na mieru vyskladaný pod šikminou alebo pod schodiskom nikomu neprekáža a súčasne vyplní hluchý priestor. (IKEA)

  • Osvedčená hĺbka skrine je 65 cm, najmenšia šírka krídla dverí zas 45 cm.
  • Saká, košele, kostýmy, blúzky… rozdeľte ich podľa sezóny a vešajte ich do dvoch radov nad sebou. 
  • Priehľadné čelá zásuviek sprehľadnia ich obsah.
  • Ak ste ostali verní otváravým dverám šatníka, pamätajte, že ďalší nábytok musí mať od nich odstup aspoň jeden meter.


Spálňové stratégie

158038

Jednoduchá dokonalosť vstavaných skríň násobená elegantnou bielou, farbou bielej kávy či povrchmi s kresbou orecha dijon alebo duba ferrara. Takéto nábytkové zostavy, zhotovené aj do atypických ník a kútov, ukrývajú úložné priestory za plnými posuvnými dverami alebo za nepriehľadnými sklami lacobel.

Možno sa rozhodnúť aj pre červené a oranžové povrchy, prípadne sivé a tmavohnedé, najnovšie aj limetkové. Pre odkladací život však bude dôležitejšie, či si už pri objednávaní nábytku poviete, kde bude ktoré šatstvo, uteráky, kabelky, vyberiete si výšku a umiestnenie jednotlivých poličiek a zásuviek, dohodnete sa, v akej výške majú visieť obleky a košele. Vďaka sklápacím tyčiam, držiakom, vešiakom, drôteným košom a výsuvným policiam bude ukladanie prehľadné. (Indeco)


Spálňové stratégie

158017

Nočné stolíky ostávajú súčasťou spálne samostatne stojace alebo integrované do čela postele. Tam, kde im všetkým bolo priúzko, architekti navrhujú poličky nad posteľami. Kto sa nechce vzdať komody a má dosť priestoru v spálni, môže ju umiestniť nielen k stene, ale aj k nohám postele.


Spálňové stratégie

158032

 

Spálňové stratégie

158027

Keď šatníková miestnosť, tak s plnou výbavou: úložný systém so zásuvkami, nastaviteľnými poličkami, vešiakmi… (Baba, Schachermayer)   Výsuvné police zjednodušia výber oblečenia. (Hilkovič)


Nečakane prívetivá škatuľa

Pocit preplnenosti nemusí byť len dôsledkom prejedania sa. Pre citlivé povahy a najmä tie, ktoré chcú vymeniť priestorovo skúpe obydlia za moderný spôsob bývania v otvorenom interiéri, vynašli architekti a dizajnéri z tímu Sense of living systém Box House. Jeho pôvodcovia ho prezentujú ako revolučný koncept riešenia interiéru. Sľubujú, že život sa už nebude musieť prispôsobovať úložným priestorom, ale naopak, úložné priestory budú ochotné prispôsobiť sa majiteľom domov. Všimli si, že pre súčasný svet bývania sú príznačné holé steny, ku ktorým s tradičnou odovzdanosťou lepíme rozmerné skrine a skrinky bez konkrétnej vízie, čo do nich uložíme.


Spálňové stratégie

158034


Spálňové stratégie

158035

Postupne sa zmenšuje voľná plocha podlahy, steny sa nábytkom nadúvajú do nášho priestoru a naša osobná zóna prehráva boj o prežitie s hmotou zariadenia. Prečo by to nemalo byť naopak? Vtlačiť svoj osobný priestor do stien domu neznamená len víťazstvo nad rozpínavosťou vecí, ale aj praktické riešenie otázky, kam so šatstvom, spotrebičmi, knihami, doplnkami, ktoré viac alebo menej potrebujeme doma odkladať či skladovať.

Ako na to? Počas stavby steny nielen vymedzia priestor nášho domova, ale súčasne sa stanú nekonvenčným nábytkom, vytvoria v sebe úložný priestor na mieru potrebám domácich. Kuchyňu celkom vstrebú steny: plnou integráciou jej zariadenia do konštrukcie domu vrátane spotrebičov sa uvoľní miesto v rámci dispozície spoločenskej zóny, do ktorej kuchyňa nezadržateľne vstúpila. Bývaním v Box House možno získať slobodu v premenách interiéru.


Spálňové stratégie

158036


Spálňové stratégie

158037

V priebehu niekoľkých minút možno vyklopiť z boxov stôl, bar či posteľ, vysunúť prídavnú pohovku. Boxy poslúžia aj na zabudovanie TV a hifi setov, dovolia vysunúť ďalšiu pohovku. Vzhľadom na možnosti premien podľa aktuálnych potrieb môže nový domov so svojimi obyvateľmi žiť, rásť, obmieňať sa.

Ako sa môžu stať odkladacie priestory súčasťou konštrukcie domu? Už počas stavby domu sa k sebe popripájajú drevené boxy (štyri stĺpiky, dva oceľové prvky, preklady, nehorľavé steny) s rozmermi 80 × 60 × 30 cm tak, aby vznikla nosná obvodová konštrukcia, aby zaistili jej tuhosť i pevnosť a poskytli možnosť variabilného využitia v interiéri. Uzatvorené boxy tvoria plnú stenu, otvorené zas úložný priestor. (Cena Box House: od 15 000 Sk/m2)

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 06/2008

Kategória: Bývanie Nábytok Spálňa
Tagy: spálňa spl
Zdieľať článok

Diskusia