Ako na predvianočné upratovanie, aby ste sa úplne nezbláznili?

21. 12. 2016
Zdieľať

Zbaviť sa nepotrebných vecí, vyčistiť zabudnuté kúty a vniesť do domácnosti pred sviatkami čerstvý závan poriadku. A potom si v pokoji s vyloženými nohami vychutnať vianočné maškrty so šálkou voňavého čaju.

Kde začať, ako a s čím, aby nám upratovanie išlo „od ruky“ a aby sme sa v predvianočnom zhone úplne nezbláznili? V rámci nášho upratovacieho manuálu vám poradíme najlepšie tipy a triky aj takzvané babské recepty, vďaka ktorým bude váš boj so špinou pomerne jednoduchý. Najskôr si však prečítajte tri jednoduché pravidlá upratovania.
Bona CR spol. s r.o.

1 Najprv sa treba dôkladne rozhliadnuť a zamyslieť nad tým, kde sa čo nachádza, kam čo patrí, a najmä, kam čo nepatrí. Prvé pravidlo znie: vyhadzovať! Všetko, čo už neslúži na svoj účel, čo ste dlho nepoužili a zjavne už ani nepoužijete a čo vám zbytočne zaberá miesto. Bez milosti preč. Predstavte si, koľko ďalších vecí do vašej domácnosti pribudne nasledujúci rok, takže preriedené poličky určite oceníte.

2 Druhé pravidlo: zhora dole. Od lustrov cez povrchy skríň, police až po koberce a podlahy. Začnite menej využívanou miestnosťou a na záver si nechajte kuchyňu a kúpeľňu. Nezabudnite zvesiť a oprať závesy, odstrániť pavučiny. Okná neumývajte, keď vonku svieti slnko, pretože voda rýchlejšie uschne a ostanú na nich šmuhy. Kvalitné mäkké utierky, čistiace prostriedky na rôzne povrchy a výkonný vysávač vám prácu značne uľahčia. Rovnako ako obyčajný ocot, citrón, zemiaky či sóda bikarbóna, ktorých silu poznali už naše staré mamy.

3 Tretie a rovnako dôležité pravidlo: nalaďte sa pozitívne a tešte sa, ako krásne bude všetko naokolo vyzerať po vašej upratovacej úderke. Pustite si hudbu a môžete začať. Okrem zvyčajného utierania prachu, vysávania či leštenia vitrín nezabudnite ani na neviditeľné zákutia, kam prachovka už dlho nezablúdila. Pretrieďte potraviny, skontrolujte im expirácie a interiérovým kvetom doprajte poriadnu sprchu.

A ak sa vám aj nepodarí splniť všetko podľa vášho upratovacieho plánu, nezúfajte. Pokračovať môžete predsa nabudúce. Dôležité je zachovať si najmä veselú a pohodovú sviatočnú náladu, ktorú vám predsa nepokazí nevinná pavučinka či šmuha na zrkadle.

1889407
isifa/shutterstock

Tipy do kuchyne

•  Filtre z digestora a rošty z plynového sporáka dajte umyť do umývačky riadu.

•  Nezabudnite umyť kôš na smeti a jeho okolie.

•  Do mikrovlnky vložte misku s vodou a prekrojeným citrónom, nechajte zovrieť, dve minúty pôsobiť paru a potom nečistoty zotrite.

•  Zanesené drevené varechy ponorte na noc do roztoku zo sódy bikarbóny, ráno budú ako nové.

•  Kovový kuchynský drez, dvierka na rúre alebo kozube vyleštite šupkami zo zemiakov.

•  Ak chcete mať lesklé príbory, vložte ich na desať minút do hrnca s variacimi sa zemiakmi a po uschnutí ich vyleštite.

•  Plechy na pečenie vyčistite kávovou usadeninou a pred uložením potrite trochou tuku.

•  Do horného regálu umývačky riadu vložte nádobu s octom a pustite na najteplejší cyklus, potom nasypte na spodok jedlú sódu a zapnite zasa krátky cyklus.

Šetrné čistenie. Veľká časť bežných dezinfekčných a čistiacich prostriedkov obsahuje chlór či iné agresívne látky, ktoré môžu sanitárne výrobky vo vašej kúpeľni nenávratne poškodiť. Univerzálny čistič od firmy Ravak kúpeľňu šetrne očistí, ale neohrozí najrôznejšie použité materiály, ktoré by mohol nevhodne zvolený čistiaci prostriedok nenávratne poškodiť. www.ravak.sk
RAVAK


Šetrné čistenie. Veľká časť bežných dezinfekčných a čistiacich prostriedkov obsahuje chlór či iné agresívne látky, ktoré môžu sanitárne výrobky vo vašej kúpeľni nenávratne poškodiť. Univerzálny čistič od firmy Ravak kúpeľňu šetrne očistí, ale neohrozí najrôznejšie použité materiály, ktoré by mohol nevhodne zvolený čistiaci prostriedok nenávratne poškodiť. www.ravak.sk

Voňavý kôš. Firma Brabantia prináša šikovné riešenie, ako sa zbaviť nepríjemného zápachu z kuchynských či kúpeľňových odpadkových košov. Membrána kapsuly zaistí štyri až šesť týždňov sviežosti a obmedzí nepríjemné pachy z odpadkového koša.
Brabantiashop.cz


Voňavý kôš. Firma Brabantia prináša šikovné riešenie, ako sa zbaviť nepríjemného zápachu z kuchynských či kúpeľňových odpadkových košov. Membrána kapsuly zaistí štyri až šesť týždňov sviežosti a obmedzí nepríjemné pachy z odpadkového koša.

Zaostrené na podlahy. Máte doma drevenú lakovanú či olejovanú podlahu? Keramickú dlažbu, vinyl, PVC, linoleum alebo iný typ tvrdej podlahy? A chcete ju mať rýchlo, jednoducho, a najmä efektne čistú bez toho, aby ste vdychovali rôzne chemické „vône“, ktoré sa odparujú po použití klasických saponátov? V tom prípade je voľba jasná. Bona Spray Mop s praktickou otočnou hlavicou sa dostane aj na ťažko prístupné miesta a do jeho nádržky si vyberiete špeciálny čistiaci prostriedok podľa typu vašej podlahy. Predáva sa v rôznych baleniach, je ekologický a šetrný k zdraviu, takže ideálny aj do domácnosti s malými deťmi, ktoré zvyknú ochutnávať nielen prvé príkrmy, ale aj nábytok či dlážku. www.bonaspraymop.sk
Bona CR spol. s r.o.

Zaostrené na podlahy

 Máte doma drevenú lakovanú či olejovanú podlahu? Keramickú dlažbu, vinyl, PVC, linoleum alebo iný typ tvrdej podlahy? A chcete ju mať rýchlo, jednoducho, a najmä efektne čistú bez toho, aby ste vdychovali rôzne chemické „vône“, ktoré sa odparujú po použití klasických saponátov? V tom prípade je voľba jasná. Bona Spray Mop s praktickou otočnou hlavicou sa dostane aj na ťažko prístupné miesta a do jeho nádržky si vyberiete špeciálny čistiaci prostriedok podľa typu vašej podlahy. Predáva sa v rôznych baleniach, je ekologický a šetrný k zdraviu, takže ideálny aj do domácnosti s malými deťmi, ktoré zvyknú ochutnávať nielen prvé príkrmy, ale aj nábytok či dlážku.

Tipy do obývačky a spálne

•  Mastné odtlačky prstov na stenách pretrite bielou kriedou a po pár minútach utrite vlhkou handrou.

•  Zlepené listy kníh zahrejte nad teplou rúrou, aby sa oddelili, zachytané kožené väzby zasa vyčistite snehom z bielkov.

•  Kožený nábytok sa dobre čistí mliekom, prútený slanou vodou, dubový roztokom z piva a cukru.

•  Koberce prášte najskôr z rubovej strany, potom z lícovej, ich farbu oživíte handrou namočenou v octovej vode.

•  Matrac nastriekajte vodkou v rozprašovači a nechajte vyschnúť, alkohol zabije baktérie spôsobujúce zápach a dezinfikuje ho.

V posledných rokoch narastá počet domácností, ktoré využívajú pred sviatkami služby upratovacích firiem. Ak nad touto možnosťou uvažujete aj vy, porovnajte si ich ponuku na internete, pýtajte sa na odporúčania známych a termín si rezervujte už teraz.

 


Nenápadný pomocník. Relaxujte a nechajte techniku pracovať za vás. Robotický mop Vileda Virobi Slim sa samostatne pohybuje po podlahe a zadržuje prach a chlpy na elektrostatickej utierke. Je vhodný na všetky typy podláh a bez problémov vyčistí aj miesta pozdĺž stien, dostane sa pod väčšinu nábytku a ocenia ho najmä alergici, keďže pomáha znižovať množstvo prachu a baktérií. Keď narazí na prekážku, jednoducho sa odrazí a pokračuje ďalej. Stačí ho len naprogramovať jediným tlačidlom na 30- alebo 120-minútový program a vyložiť si nohy na stôl. www.vileda.com/sk

Nenápadný pomocník. Relaxujte a nechajte techniku pracovať za vás. Robotický mop Vileda Virobi Slim sa samostatne pohybuje po podlahe a zadržuje prach a chlpy na elektrostatickej utierke. Je vhodný na všetky typy podláh a bez problémov vyčistí aj miesta pozdĺž stien, dostane sa pod väčšinu nábytku a ocenia ho najmä alergici, keďže pomáha znižovať množstvo prachu a baktérií. Keď narazí na prekážku, jednoducho sa odrazí a pokračuje ďalej. Stačí ho len naprogramovať jediným tlačidlom na 30- alebo 120-minútový program a vyložiť si nohy na stôl. www.vileda.com/sk
Freudenberg Home and Cleaning Solutions GmbH

 

Nenápadný pomocník

Relaxujte a nechajte techniku pracovať za vás. Robotický mop Vileda Virobi Slim sa samostatne pohybuje po podlahe a zadržuje prach a chlpy na elektrostatickej utierke. Je vhodný na všetky typy podláh a bez problémov vyčistí aj miesta pozdĺž stien, dostane sa pod väčšinu nábytku a ocenia ho najmä alergici, keďže pomáha znižovať množstvo prachu a baktérií. Keď narazí na prekážku, jednoducho sa odrazí a pokračuje ďalej. Stačí ho len naprogramovať jediným tlačidlom na 30- alebo 120-minútový program a vyložiť si nohy na stôl.

Posvieti si na to. Nielenže sa pri vysávaní nemusíte obťažovať s nepraktickou šnúrou, ale aj lepšie uvidíte na to, čo sa chystáte povysávať. Tyčový vysávač Rowenta AirForce Lithium je vybavený hneď dvoma silnými tromfami. Batériou, ktorá pri najsilnejšom modeli vydrží 65 minút. Ide o čas, za ktorý sa dá povysávať celý byt aj dvakrát. Okrem toho disponuje LED diódami na dokonalé osvetlenie vysávanej plochy. Tak už si len vybrať, v ktorej miestnosti začnete. www.rowenta.sk
Rowenta

Posvieti si na to

 Nielenže sa pri vysávaní nemusíte obťažovať s nepraktickou šnúrou, ale aj lepšie uvidíte na to, čo sa chystáte povysávať. Tyčový vysávač Rowenta AirForce Lithium je vybavený hneď dvoma silnými tromfami. Batériou, ktorá pri najsilnejšom modeli vydrží 65 minút. Ide o čas, za ktorý sa dá povysávať celý byt aj dvakrát. Okrem toho disponuje LED diódami na dokonalé osvetlenie vysávanej plochy. Tak už si len vybrať, v ktorej miestnosti začnete.

Tipy do kúpeľne

•  Zažltnuté fľaky na WC doske odstráňte zmesou kyseliny citrónovej a prášku do pečiva.

•  Zásobník na prací prášok namočte do vody s octom a umyte v umývačke.

•  Bielu farbu vrátite zaneseným škáram tak, že ich potriete zmesou rozdrvenej bielej kriedy a teplej vody, necháte zaschnúť a utriete.

•  Aj zrkadlo vyčistíte pomocou rozkrojeného zemiaka a suchej utierky.

•  Na vydrhnutie vane budete zasa potrebovať prekrojený grepfruit, ktorý posolíte.

•  Sprchovaciu hlavicu zbavíte vodného kameňa tak, že na ňu navlečiete igelitové vrecko naplnené octom, prichytíte ho gumičkou a necháte pôsobiť cez noc.

Revolúcia v umývaní okien. Inovačný akumulátorový čistič WV 2 Plus od Kärcher uľahčí čistenie a ušetrí váš čas aj námahu. Kombináciou stierky, odsávania a čistiaceho prostriedku dosiahnete dokonalý výsledok bež šmúh, kvapiek a nečistôt. Čistič WV má ergonomický dizajn a nízku hmotnosť, takže práca s ním bude ľahká a pohodlná. Oceníte ho nielen pri umývaní okien, ale aj pri čistení iných hladkých povrchov, ako sú zrkadlá, obklady či sprchovací kút. Súčasťou balenia WV 2 Plus je úzka hubica, ktorou vyčistíte užšie plochy ako vitríny či vetracie okienka. Tohto šikovného pomocníka si obľúbite natoľko, že okná budete chcieť umývať oveľa častejšie, ako máte vo zvyku. www.kaercher.sk
Kärcher Slovakia, s.r.o.

Revolúcia v umývaní okien

Inovačný akumulátorový čistič WV 2 Plus od Kärcher uľahčí čistenie a ušetrí váš čas aj námahu. Kombináciou stierky, odsávania a čistiaceho prostriedku dosiahnete dokonalý výsledok bež šmúh, kvapiek a nečistôt. Čistič WV má ergonomický dizajn a nízku hmotnosť, takže práca s ním bude ľahká a pohodlná. Oceníte ho nielen pri umývaní okien, ale aj pri čistení iných hladkých povrchov, ako sú zrkadlá, obklady či sprchovací kút. Súčasťou balenia WV 2 Plus je úzka hubica, ktorou vyčistíte užšie plochy ako vitríny či vetracie okienka. Tohto šikovného pomocníka si obľúbite natoľko, že okná budete chcieť umývať oveľa častejšie, ako máte vo zvyku.

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM A ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 11/2016

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: mopy okná Vianoce
Zdieľať článok

Diskusia