Testovali sme elektrické mlynčeky na mäso. Čo by ste o nich mali vedieť?

25. 12. 2016
Zdieľať

Hamburgery, čevapčiči, fašírky, bravčovinky, čufty či sekaná – všetky majú čosi spoločné. Ak chcete, aby boli dokonalé, potrebujete si vybrať mäso, z ktorého ich pripravíte. Vďaka elektrickému mlynčeku sa nemusíte spoliehať na ochotu mäsiara alebo siahať po kompromise, akým sú balíčky s mäsovým prípravkom zo supermarketu.

Čo by ste mali vedieť

1 Rýchlosť

Elektrické mlynčeky sú pri mletí často rýchlejšie ako mlecie príslušenstvo pre kuchynské roboty. Nie vždy to však musí znamenať, že budete s rýchlosťou mletia spokojní. Ak potrebujete kilogram mäsa na fašírky alebo gratinované zemiaky, aj ten najpomalší zo strojov vám bude stačiť. Ak sa však postavíte k piatim kilogramom hovädziny, budete preklínať každý pomalý stroj iba preto, že sa vám zdá byť pomalší ako ručné mletie. 

2 Sila

Slabý krútiaci moment motora a príliš jemná mechanika prevodovky sú predpokladom na to, že mäso budete musieť pred mletím rezať na malé kocky, aby ste mlynček pri naplnení nepreťažili. Na priveľké sústo vás upozorní meniaci sa zvuk motora. Niektoré modely majú vymeniteľnú strižnú poistku, ktorá ochráni prevodovku, pri iných zničíte ozubenie plastových kolies, čím sa stane mlynček nepoužiteľným.

3 Matrice

Niektoré dierované dosky sú z antikora, iné sú z hrdzavejúcej tvrdenej ocele. Oveľa viac však záleží na tom, aké kalibre vám výrobca k mlynčeku pribalí. V najlacnejších modeloch nájdete iba dve väčšie hrúbky mletia, vo výkonnejších je pribalená aj matrica na úplne jemné mletie. Čím menšie otvory v dierovanej doske sú, tým viac námahy musí mlynček vyvinúť pri práci. I to je dôvod, prečo pri slabých modeloch jemné mletie chýba.

4 Na mäso

Na rozdiel od ručných mlynčekov nájdete pri elektrických i dva kusy výbavy na prácu s mletým mäsom. Prvým je plnička črievok, ktorá je zvyčajne z plastu a môže mať viacero priemerov. To ocenia všetci, ktorí si radi grilujú mäsové výrobky zo svojej domácej kuchyne. Druhým pomocníkom je matrica na vytláčanie mäsových rúrok, ktoré možno dodatočne plniť a uzavrieť. Ak ste to nikdy neskúšali, vedzte, že ide o fajn vec.

5 Pasírovanie

Rajčiny, hrozno, ríbezle a egreše – to všetko dokážete v odšťavovacom lise premeniť na šťavu. Po vzore starých odšťavovacích mlynčekov si vďaka pribalenému príslušenstvu poradia pri pasírovaní i tie moderné elektrické. Ak máte záhradku alebo pri zaváraní nedáte dopustiť na vlastnú rajčinovú šťavu, je to voľba, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Používame ich roky a fungujú bez obmedzení ako kedysi.

6 Strúhanie

Strúhacia výbava osloví tých, ktorí nemajú chuť po každom použití kuchynského robota umývať pracovnú nádobu a rezné príslušenstvo. Pri mlynčeku je všetko minimalistické, hoci s veľkou kapacitou strúhania. Orechy, staré pečivo, koreňová zelenina či plodová zelenina na šalát – to všetko nastrúhate s rovnakou spokojnosťou ako na krájači. Len tempo je o máličko pomalšie, pretože motor má prevod do výkonu.

VŽDY V DOKONALEJ KONDÍCII

Ostrý nôž a dierovaná platnička sú pre výkon mlynčeka rozhodujúce. Kým pri modeloch s antikorovými dielcami sa nevyhnete pravidelnej údržbe brúsením, pri uhlíkovej oceli môžete počítať s tým, že mlynček sa pri každom použití odieraním sám doostruje. Osvedčilo sa nám nepoužívať umývačku riadu, ktorá urýchľuje tupenie dielcov, a po každom umytí potiahnuť kovové plochy tenkou vrstvičkou rastlinného oleja.
Samotné ostrenie nie je náročné. Potrebujete iba dokonale plochý brúsny kameň, na ktorom obnovíte rovnosť dielcov. Častou chybou je, že gazdinky z obavy pred náročným rozoberaním neutiahnu čelo mlynčeka dostatočne. Ak nôž nie je v tesnom kontakte s platničkou, mäso sa drví, trhá a aj samotné mletie je pomalšie. I preto na niektorých modeloch nájdete pod nožom extrémne silnú pružinu, ktorá nôž k platničke dotláča.

Príslušenstvo

Je praktické, ak sa dajú hlavné časti príslušenstva skladovať priamo v tele mlynčeka. Nejeden model je vybavený malou úložnou skrinkou s prehľadným triedičom.

Ergonómia

Rukoväť na pohodlné prenášanie, tlačidlá na vrchnej časti motora a otočný tanier na vstupe mlynčeka sú predpokladom na plné pohodlie a všestrannosť.

Výkon

Nie watty motora, ale kilogramy mäsa zomletého za minútu hodnotia výkon mlynčeka. Údaje na štítku však vždy počítajú s najhrubším stupňom mletia.

Výbava

Nie je výnimkou, ak možno k telu mlynčeka pripojiť odšťavovací lis alebo strúhací mechanizmus. Mnoho modelov prichádza s takouto výbavou už v základnom balení.

Vyhotovenie

Kov má pri funkčných prvkoch prednosť pred plastom. Životnosť mlynčeka sa počíta v domácnosti na desaťročia, počas ktorých plastové dielce krehnú a praskajú.

testuje Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Je to malý kuchynský maratón, pri ktorom sa snažíte zhodnotiť, ako si mlynčeky poradia s rôznymi druhmi mäsa. Kým z rúry vanie príjemná vôňa hamburgerov, fašírok a sekanej, pred sebou máte ďalšie porcie surového mäsa, ktoré potrebujete spracovať. V neustálom cykle krájate, meliete, umývate, smažíte a pečiete, aby ste po čase dokázali povedať, ktorý z modelov je iba barličkou na príležitostné použitie a ktorý skutočným pracantom.

TESTOVANÉ PRODUKTY


Testovali sme elektrické mlynčeky na mäso. Čo by ste o nich mali vedieť?

1890129

Lidl Sivercrest SFW 350 C2

Výkon: 350 W, 10-minútová zaťažiteľnosť
Nadstavce: 3 platničky, 2 plničky klobás, tvarovač kebbe rúrok, tvarovač cukroviniek
Výbava: odšťavovací lis

Mletie bez kompromisov a s plným pohodlím – týmito slovami môžeme charakterizovať mlynček, v ktorom výrobca vyšperkoval ergonómiu do dokonalosti. Bez ohľadu na to, či ho umiestnite po pravej alebo ľavej ruke, vždy si k sebe viete otočiť nakladaciu misku a tlačidlá máte priamo pod rukou. Páči sa nám stabilný chod motora s vyššími otáčkami, ktorý má výkonovú rezervu i na mletie tuhších kusov mäsa cez platničku s najmenšími otvormi. Ak chystáte hostinu na rodinnú slávnosť, určite to nebude sústo nad jeho sily. Vo výbave dostanete šablóny na tvarovanie krehkého pečiva, ale aj dobre fungujúci lis na varenú zeleninu a drobné ovocie. Počítať môžete nielen s kompaktným telom do malej kuchyne, ale aj s pevným, odolným vyhotovením.

„Vsadená pružina dotláča nôž k dierovanej platničke, aby ste mali vždy istotu dokonalého rezania pri mletí.“

páči sa nám
+ výborná ergonómia
+ vyrovnaný výkon
+ solídne vyhotovenie
na toto pozor
nemá rukoväť

++++                                                                           44,99 €
Do malých i veľkých domácností, ktoré hľadajú spoľahlivý a praktický mlynček na časté používanie. 
www.lidl.sk


Testovali sme elektrické mlynčeky na mäso. Čo by ste o nich mali vedieť?

1890131

Sencor SMG 4382

Výkon: 1,65 kg/min, 300 W, 10-minútová zaťažiteľnosť
Nadstavce: 3 platničky
Výbava: odšťavovací lis, strúhadlo s 3 bubnami

Nakrájate mäso na pásy, naplníte ním mlynček a počujete, ako sa motor pasuje so sústom. Bez ohľadu na to, či ide o tuhú hovädzinu alebo jemné králičie mäso, dopracujete sa k očakávanému výsledku. S tuhosťou mäsa sa mení len tempo, ktoré výraznejšie klesá pri platničke s najmenšími otvormi. Hoci vás mlynček pred preťažením vystríha svojím zvukom, motor a prevodovku chráni strižná poistka. Zabráni poškodeniu prerušením pohonu a vám stačí vymeniť ju za ďalšiu z desiatich kusov v balení. Tento model je vybavený štedrou dávkou príslušenstva. Nájdete tu odšťavovací lis, ale aj veľkokapacitné strúhadlo s trojicou výborne nabrúsených bubnov. Bez neporiadku na linke tak môžete k fašírke pripraviť aj čerstvý krájaný zeleninový šalát.

„Aj keď sa vám niekedy zdá, že tempo je pomalšie, predsa len sa popasujete s akýmkoľvek kusom mäsa.“

páči sa nám
+ bohaté príslušenstvo
+ strižná poistka
na toto pozor
 nemá rukoväť 
 vyššia hlučnosť

 +++-                                                                            74 €
Do menších domácností, ktoré si pravidelne doprajú jedlá zo širokej škály mletých mias so štedrou zeleninovou prílohou.www.sencor.sk


Testovali sme elektrické mlynčeky na mäso. Čo by ste o nich mali vedieť?

1890133

Philips HR 2709/20

Výkon: 1,7 kg/min, 450 W
Nadstavce: 2 platničky, 2 plničky klobás
Výbava: nástroj na čistenie platničiek

Je to pomocník na rýchle akcie. Vytiahnete ho z najmenšej kuchynskej skrinky, zomeliete rozkrájanú kôpku mäsa a vzápätí sa pustíte do umývania. Bez toho, aby ste menili návyky z používania ručného mlynčeka, užívate si pohodlie bez akejkoľvek námahy. K mlynčeku patria dierované dosky iba na hrubé a stredné mletie, výkon motora je vyladený práve na takéto nasadenie. Mleli sme tuhú svalovinu, krehkú koreňovú zeleninu, ale aj oškvarky a čerstvé pečivo na fašírku – všetko šlo presne tak, ako sme očakávali. Praktická je pomôcka na čistenie platničiek, ktorou vytlačíte zvyšky mäsa a surovín v priebehu niekoľkých sekúnd. Ide o štíhly model, ktorý si nevyžaduje veľa priestoru na uskladnenie motora a príslušenstva a ktorý znesie pravidelné intenzívne používanie.

„Tlačidlo na spätný chod by ste na motore márne hľadali. Vo svete elektrických mlynčekov je to nezvyčajné.“

páči sa nám
+ kompaktné vyhotovenie
+ rýchly chod
+ stabilný výkon
na toto pozor
 nemá spätný chod

++++                                                                             79,90 €
Pre tých, ktorí pre ubúdajúce sily hľadajú náhradu za svoj desaťročiami osvedčený ručný mlynček na mäso. www.philips.sk


Testovali sme elektrické mlynčeky na mäso. Čo by ste o nich mali vedieť?

1890135

Bosch ProPower MFW68660/01

Výkon: 4,3 kg/min, 800 W
Nadstavce: 3 platničky, plnička klobás, tvarovač kebbe rúrok
Výbava: odšťavovací lis, strúhadlo so 4 bubnami

Niekedy má elektrický mlynček toľko síl, že sa hravo postaví aj výzve, akou je domáca zabíjačka. V tomto prípade vás bude tešiť nielen veľká sila motora v zábere, ale aj rýchlosť, akou vám zomleté mäso pribúda v miskách. Tento pevný a robustný stroj s výbornou prevodovkou si nevyžaduje predkrájanie mäsa na drobné kúsky, pri nakladaní oceníte vysoké lemy na vstupnej miske. Či meliete nahrubo, alebo na úplne jemno, motor má stále výkonovú rezervu. Spokojní sme boli s plnením črievok odstátou mäsovou zmesou, páči sa nám aj príslušenstvo na ďalšie práce. Môžete počítať s lisovaním štiav a pretlaku z varenej zeleniny a ovocia, praktické sú aj strúhadlá so štyrmi rôznymi nožmi. Ak patríte medzi tých, ktorí hľadajú mlynček na veľkú kopu surovín, je to tento model.

„Vďaka svietiacej kontrolke vždy vidíte, či je mlynček zapojený v zástrčke. To je fajn všade tam, kde pracuje viac ľudí naraz.“

páči sa nám
+ výkon
+ rýchlosť
+ robustnosť
+ výbava

+++++                                                                          166 €
Do vidieckych domácností, kde je mletie mäsa nielen prácou v kuchyni, ale aj oslavou drobnochovu pri zabíjačkách. www.bosch-home.com/sk


Testovali sme elektrické mlynčeky na mäso. Čo by ste o nich mali vedieť?

1890137

Kitchen Aid 5FGA

Výkon: 300 W cez robot 5KSM150PS
Nadstavce: 2 platničky
Výbava: multifunkčný kľúč

Ak máte mocný kuchynský robot, kúpa príslušenstva na mletie mäsa môže byť dobrým rozhodnutím. Presvedčili sme sa o tom pri tomto mlynčeku s dokonale tichou prevádzkou. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že kapacita je skromnejšia, pri mletí vás prekvapí obrovský výkon a pevné tempo bez spomaľovania motora. Vďaka mocnej prevodovke tento mlynček drví, triešti a rozomieľa všetko, čo doň vložíte cez pevne osadenú nakladaciu misku. Mleli sme širokú škálu mias, pri ktorých sme sa presvedčili o tom, že krájanie na menšie kocky je iba mrhaním času. Čokoľvek, čo sa vmestí do nakladacieho otvoru, v priebehu sekúnd vyjde druhou stranou von. Ide o spoľahlivý mlynček s pevným pracovným tempom, pri ktorom sa ani najjemnejšie suroviny pri mletí nezahrejú. 

„Hoci sa pohybujeme vo svete plastov, ide o osvedčený model s dlhoročnou tradíciou na trhu.“

páči sa nám
+ tichý chod
+ veľký výkon
+ jemné mletie
na toto pozor
pomalšie tempo

++++                                                                            106,79 €
Pre tých, ktorí hľadajú k svojmu robotu spoľahlivý mlynček bez toho, aby zaplnili úložné priestory kuchyne novým pomocníkom. www.kitchenaid.cz

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV firiem
ZDROJ časopis Môj dom 11/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia