Rodinná záhrada

05. 05. 2011
Zdieľať

Vytvoriť rodinnú záhradu, v ktorej vládne pohoda a v ktorej je dobre všetkým vekovým kategóriám, to chce premyslený plán jej využitia v jednotlivých etapách vývoja rodiny a, samozrejme, aj vzájomnú toleranciu. Ak v nej má každý aspoň kúsok miesta pre seba, ktorý je presne podľa jeho predstáv, bude súžitie v záhrade príjemné a vhodné pre všetkých členov rodiny.

Záhrada začína byť rodinná vo chvíli, keď postavíte kočík so spiacim bábätkom pod okno domu alebo pod rozkvitnutú jabloň. Čo treba urobiť, aby počiatočná pohoda vydržala čo najdlhšie alebo aby sa prinajmenšom občas zopakovala? Aby sa vám narodila zdravá rodinná záhrada, ktorá bude krásna a uspokojí všetkých členov rodiny? Skúsme dopredu odhadnúť, čo tu bude najpotrebnejšie v tom-ktorom čase. Čo je vhodné umiestniť do rodinnej záhrady (s ohľadom na vek členov rodiny)?


Rodinná záhrada

159552

Pre všetkých bez rozdielu veku bude treba:

  • stolovanie,
  • aspoň jeden ovocný strom, ker či záhon jahôd – niečo dobré, čerstvo odtrhnuté pod zub.
  •  

Pre deti:

  • piesok,
  • hojdačky,
  • vodu (na kúpanie),
  • úkryt v podobe záhradného domčeka,
  • niečo na lezenie do výšok,
  • voľný priestor na loptové hry,
  • miesto na pestovanie niečoho „svojho“,
  • a, samozrejme, domácich miláčikov.
  •  

Pre prarodičov:

  • dostupnosť záhrady (spevnené plochy),
  • vyvýšené záhony na pestovanie obľúbených rastlín,
  • pokojné miesto na posedenie (tu nesmie chýbať stabilná a dostatočne vysoká lavička).
  •  

Láska ide cez žalúdok


Rodinná záhrada

159553

Rovnako ako doma, aj v záhrade platí, že najčastejším miestom, kde sa stretávajú členovia domácnosti, je rodinný stôl. V určitom veku si priznáte, že na babičkinom tvrdení o láske prechádzajúcej žalúdkom predsa len niečo je a prestanete sa hanbiť za to, že sa s priateľmi stretávate najradšej pri niečom dobrom. Vždy to tak bolo, čo svet svetom stojí.

V záhrade by teda nemalo chýbať miesto na stolovanie. Jeho veľkosť určuje predpokladaný počet stolovníkov a, samozrejme, aj záhradný priestor. Ak vám to financie dovolia, uprednostnite radšej kvalitné tvrdé drevo. Stoličky by mali byť nielen pohodlné, ale aj stabilné. A rovnako aj stôl – dôležité je, aby bol dostatočne veľký a pevný. Ak máte veľkú terasu, môžete ju rozšíriť o hojdaciu lavicu, sieť či kôš, ktoré možno zavesiť na pergolu alebo inú pevnú konštrukciu.

Bunker alebo stan – príjemný spoločník nielen pre deti

Určite si z detstva pamätáte ten skvelý pocit, keď ste si s kamarátmi postavili bunker, stan či iný prístrešok a unikli doň pred svetom rozumných dospelých. Odporúčam vám, aby ste vo vašej záhrade vyčlenili miesto, kde taká stavba nebude priveľmi vyčnievať. Odmenou bude pre vás trochu voľného času, ktorý môžete stráviť napríklad nad knihou plnou farebných fotografií s dokonale upravenými japonskými záhradami. Ak sú vaše deti ešte malé, je lepšie preniesť sa do týchto záhrad len v myšlienkach, pretože európske deti a japonská záhrada – to jednoducho nejde dohromady.


Rodinná záhrada

159554

V určitom období sú farebné detské hračky všadeprítomné a ak ich zo záhrady deložujete, vyženiete tak aj vaše dieťa. Až keď je človek dospelý, je schopný vychutnávať krásu a pokoj jednoduchej zelenej záhrady. Deti majú rady pohyb, farby, zmeny, musia toho toľko spoznať, takže im to radšej doprajte doma, nech to nemusia ísť hľadať inam. Keď raz budete v tej vysnívanej pokojnej zelenej záhrade odpočívať, budete možno namiesto publikácie s ázijskými záhradami listovať v albume s fotografiami z detstva vášho potomka. To je asi tá rovnováha – jin a jang…

 

Na zemi aj vo výškach


Rodinná záhrada

159555

Prostredie na detské hry by malo byť čo najbezpečnejšie. Pod preliezačky a hojdačky sú vhodné piesok, drobné okruhliaky a trávnik. Akákoľvek pevná dlažba je absolútne nevyhovujúca na tento účel. Každé dieťa rado lezie nahor a prekonáva prekážky. Ak sú vo vašej záhrade stromy, máte istú výhodu. Vhodnejšie na lezenie sú druhy s pružným a nosným drevom, napríklad jabloň, hruška alebo breza. Čerešňa a orech majú krehké a ľahko lámavé konáre.

Deti, voda a bezpečnosť

Ak máte malé deti a nemáte vychovávateľku, obmedzte vodné prvky v záhrade na minimum. O stavbe bazéna či okrasného jazierka zatiaľ len uvažujte. Aj plytká nádrž môže byť pre deti nebezpečná. Voda je totiž lákavý živel – gumáky, negumáky, zima či leto, všetko je jedno, hlavne keď to poriadne špliecha! Prečo teda zbytočne pokúšať? Deti ani seba o nič nepripravíte, keď v útlom veku budú mať k dispozícii len nafukovací bazén, v ktorom sa môžu naplno vyblázniť (stačí úplne malý, pretože ho budete musieť každý deň čistiť).


Rodinná záhrada

159556

Ideálny čas na stavbu bazéna (s ohľadom na vek detí) je spravidla na začiatku povinnej školskej dochádzky, teda okolo šiestich rokov – to je vek, keď sa každé dieťa dokáže dohrabať k okraju bazéna a nemusí vedieť ani plávať. Ak však už máte bazén, okrasné jazierko a malé deti, prídu vám vhod rozličné bezpečnostné opatrenia. Tým najlepším pre bazén je jeho zastrešenie. Vysoký kryt poslúži aj pri horšom počasí, nízky zabráni pádu a vniknutiu nečistotám do vody. Vhodné sú aj kryty plávajúce na hladine s nosnosťou približne 100 kg (zámer výrobcov je, aby uniesol dieťa aj dospelého, ktorý dieťa v prípade nehody zachraňuje z hladiny bazéna).

Okolo okrasných jazierok zase poslúži oplotenie. V odborných publikáciách sa odporúča dostatočne silné ochranné pletivo natiahnuté a upevnené pod hladinou vody, ale ak sa mám priznať, v skutočnosti si to nedokážem dobre predstaviť.

Jedovaté rastliny

Niektoré rastliny, ktoré sa bežne pestujú v záhradách pre ich pôvab, obsahujú aj jedovaté látky. Predkladáme vám zoznam tých, ktoré sa vyskytujú najčastejšie. Nechceme dosiahnuť, aby z rodinných záhrad vymizli, ale aby ste vedeli o nebezpečenstve, ktoré sa skrýva za ich krásou. Pre bezpečnosť detí je najlepšia jediná cesta – naučiť ich nekonzumovať nič, čo nepoznajú.
 

Názov rastliny

Ktorá časť je jedovatá?

Čo je nebezpečné?

Ihličnaté dreviny

Borievka obyčajná (Juniperus communis)

celá rastlina

konzum, dotyk

Borievka netatová (Juniperus sabina)

špičky vetvičiek

konzum

Borievka viržínska (Juniperus virginiana)

ihličie

konzum, dotyk

Tis červený (Taxus baccata)

celá rastlina okrem červených mieškov okolo semien

konzum

Tuje (Thuja occidentalis, T. orientalis)

vetvy

konzum, dotyk

Listnaté dreviny

Lykovec voňavý, L. vavrínový (Daphne cneorum, D. laureola)

celá rastlina

konzum, dotyk

Vavrínovec (Prunus laurocerasus)

mladé výhonky, plody

konzum

Trúbkovec (Campsis radicans)

kvety

dotyk

Prútnatec metlovitý (Cytisus scoparius)

celá rastlina

konzum (ochrnutie)

Kručinka farbiarska (Genista)

celá rastlina vrátane semien

konzum (aj pre zvieratá)

Brečtan (Hedera helix)

celá rastlina

dotyk (citlivá vyrážka)

Cezmína (Ilex)

bobule

konzum

Štedrec (Laburnum)

celá rastlina vrátane koreňov

konzum

Sumach (Rhus glabra)

listy

konzum

Vtáčí zob (Ligustrum vulgare)

listy, kôra, plody

konzum

Zemolez (Lonicera)

plody

konzum

Mahónia (Mahonia)

listy a plody

konzum

Vistéria čínska (Wisteria sinensis)

vetvy a silne jedovaté semená

konzum

Často pestované kvetiny a črepníkové kvety

Jedovatá časť

Datura (Datura)

kvety, plody

Áron škvrnitý (Arum maculatum)

bobule

Fazuľa (druhy Phaseolus)

nedozreté struky, semená

Hlaváčik jarný (Adonis vernalis)

kvety

Cheirant (Cheiranthus cheiri)

kvety a plody

Konvalinka (Convaralia majalis)

bobule

Náprstník (druhy Digitalis)

plody

Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale)

semená

Prilbica (druhy Aconitum)

plody

Mliečnik (druhy Euphorbia)

listy, mliečna šťava

Lupína (druhy Lupinus)

struky, semená

Ako priblížiť záhradu seniorom?

Záhrada by vždy mala poskytovať niečo na maškrtenie. Prečo sa brániť, ak rajčiny alebo jahody vypestuje pre celú rodinu babička? Väčšinou to urobí rada (aj vo vyššom veku), len ohýbanie jej bude možno robiť trochu problém. V takom prípade asi privíta vyvýšený záhon.
 


Rodinná záhrada

159572

Úžitkový kút záhrady s vyvýšenými záhonmi uľahčí seniorom prácu. 
Záhon, o ktorý sa možno starať aj posediačky (napríklad z invalidného vozíka) by mal mať výšku 50 cm. Pre tých, ktorí postoja, je ideálna výška 90 cm. Vhodná šírka (= hĺbka) je v oboch prípadoch 100 až 120 cm (podľa výšky postavy).

Rodinná záhrada

159557

Malí záhradkári

Účasť detí na záhradnom pestovaní býva skôr symbolická, napriek tomu má hlboký výchovný zmysel. Pri voľbe druhov semienok pre detské záhradkárčenie je lepšie siahnuť po jednoducho pestovateľných druhoch s rýchlym a viditeľným výsledkom, vhodné sú napríklad hrášok, cukety, dyne či okrasné tekvičky. S pomocou dospelých deti zvládnu aj rajčiny – pozorovať rýchle zmeny od maličkého semienka k metrovej rastline a neskôr obalené plody, to určite stojí za to.

Kategória: Nezaradené
Tagy: kvety rastliny záhrada záhradná architektúra
Zdieľať článok

Diskusia