05. 06. 2011
Zdieľať

Relax na terase, príjemné posedenie v záhrade s priateľmi, pohoda .... aj to je jedna z príjemných stránok teplých letných dní.

Na čo si sadnete?


Oživená terasa

160052

Na terase by nemal chýbať záhradný nábytok. Na väčšej ploche sa nájde miesto pre stôl a stoličky, menšia sa bude musieť uspokojiť napríklad len s pohodlným ležadlom. Ponuka záhradného nábytku je veľmi široká, aby ste v nej nezablúdili, treba pri jeho výbere vychádzať zo štýlu záhrady a terasy. Pri výbere je dôležité myslieť na prípadné neskoršie dokúpenie nábytku – po dlhšom čase ho v rovnakom farebnom odtieni či vyhotovení dodá len dobrý výrobca.

Aký by mal teda byť záhradný nábytok? Pevný a stabilný, odolný proti poveternostným vplyvom, musí sa dať ľahko udržiavať a v ideálnom prípade aj stohovať, aby nevyžadoval na uskladnenie mimo sezóny veľa priestoru. Ak zvolíte jednoduché tvary, nič nepokazíte – taký nábytok je vhodný kamkoľvek. Ak vám to financie dovolia, z materiálov uprednostnite radšej kvalitné tvrdé dubové alebo agátové drevo, z tropických tík či iroko.
 


Oživená terasa

160041

 

Oživená terasa

160060

Dobrí výrobcovia ponúkajú k záhradnému nábytku aj textilné doplnky, ako sú sedáky či vankúše v rozličných dezénoch a farbách.   Na miesta v záhrade s peknou vyhliadkou alebo intímnejším či menším priestorom je ideálne použiť solitérne kusy – lavice a lavičky, najlepšie s operadlom, ktoré poskytuje viac pohodlia pri dlhšom sedení, čítaní a podobne.

 

Z ostatných materiálov sú vhodné do exteriéru pozinkovaná alebo vypaľovacím lakom upravená oceľ, hliník či aktuálny moderný materiál – vysokotlakový laminát HPL s pestrou a svetlostálou farebnosťou. Stoličky by mali byť nielen pohodlné (k čomu môžu prispieť i textilné poťahy), ale aj stabilné; výhodou je, ak sú aj stohovateľné. Stôl by mal byť dostatočne veľký a pevný.
 


Oživená terasa

160051

Ak máte dostatok priestoru, môžete terasu rozšíriť o hojdaciu lavicu, sieť či kôš. Tie možno zavesiť na pevnú pergolu alebo na konštrukciu (zväčša kovovú či drevenú). Medzi špecializované doplnky určené na používanie vo vonkajších priestoroch patria rozličné typy hojdačiek a sietí, ďalej servírovacie a odkladacie stolíky (spravidla na kolieskach), ktoré sú dobrými pomocníkmi pri grilovaní či servírovaní jedál, a tiež slnečníky, popolníky a vo väčších záhradách i pitné fontánky, koše na odpadky, stojany na bicykle alebo boxy na odkladanie náradia. Špecializovanú kategóriu zariadenia vonkajších priestorov tvorí vybavenie pre deti a ich pohybové aktivity.
 


Oživená terasa

160053


Oživená terasa

160054

Medzi špecializované doplnky určené na používanie vo vonkajších priestoroch patria rôzne typy hojdačiek. Aký typ je vám blízky, záleží na vás. Dôležité je len jedno – aby ste sa cítili príjemne.

Ako ju oživiť?


Oživená terasa

160070

Najmä v letných dňoch je atraktívne oživiť terasu vodou v rozličných formách. Tou najvýraznejšou je zabudovaný bazén, ktorý často nadväzuje na hlavnú slnečnú obytnú terasu a tvorí tak dominantný záhradný prvok. Ak je bazén priamo napojený na terasu, vyzerá lepšie ako osamotený niekedy v trávniku a ohraničený len pásmi dlažby. Ak upustíte od stavby bazéna, môžete terasu oživiť okrasným jazierkom, fontánkou, malým prameňom či jednoduchým vtáčím napájadlom.

Ak máte viacstupňovú terasu vo svahu, môžete do nej začleniť niekoľko nádrží s pretekajúcou vodou alebo s potôčikom. Terasa je vhodné miesto na výtvarné doplnky – drobnú keramiku, sošky, plastiky či iné zaujímavé nádoby. Fantázii sa medze v tomto prípade nekladú. Každá terasa tak získa originálny nádych.

Tento článok bol uverejnený v časopise Môj dom ŠPECIÁL jar 2008

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradné stavby Záhradný nábytok
Tagy: rx terasa záhrada záhradný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia