Zdravé stromy a štedrá úroda? Nezabudnite na prerez

03. 02. 2017
Zdieľať

Záhradkári už netrpezlivo čakajú na jar, avšak ešte pred jej príchodom je nutné vyriešiť prerez stromov, ktorý je dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie rastlín a kvalitu neskoršej úrody.

Na čo je to dobré?

Bez prerezu by stromu chýbal dostatok svetla, ktoré je dôležité pre kvitnutie pukov a následnú úrodu. Staršie stromy vďaka nemu omladnú a získajú tvar. Energia uschovaná počas zimy sa koncentruje do menšieho množstva pukov čím sa zvyšuje kvalita úrody.

Kedy je najlepšie začať?

Pri prerezávaní je dôležité správne načasovanie. Začať by sa malo po skončení najväčších mrazov, niekedy koncom februára alebo v marci v závislosti od počasia. V poradí prvé by mali byť prerezávané odrody najodolnejšie voči mrazom. Teplota nesmie klesnúť pod -8 °C, aby čerstvé rezné rany po tzv. zimných rezoch nezamrzli. 

Čo je potrebné vedieť?

V prípade mladých stromov prevádzame tzv. výchovný rez. Ten zabezpečuje správny pomer medzi koreňovou a nadzemnou sústavou. Udržiavací rez je určený pre zrelé stromy, ktoré sú vo fáze plnej plodnosti. Podporíme ním úrodu a fyziologickú vyrovnanosť ovocného stromu. Omladzovací rez je vhodný pre staré a zanedbané stromy, ktorým potrebujeme vrátiť vitalitu a predĺžili ich životnosť. 

Ako na to?

Vetvy, ktoré nesú ovocie, sú spravidla šikmé a práve preto si na prerez vyberáme vetvy rastúce smerom nahor. Zostrihneme ich v mieste rozvetvenia, hneď za vetvovým krúžkom. To isté urobíme aj s výhonkami, ktoré sa krížia a rastú smerom nadol. Zbavíme sa aj chorých a poškodených vetví. Na prerez by sme si mali vyberať iba naozaj ostré nástroje. „Dôležité je taktiež dbať na to, aby rezné nástroje boli vždy čisté. V opačnom prípade by sa do stromu ľahko zaniesla infekcia,“ radí produktový špecialista spoločnosti Gardena.

Pozornosť venujte aj trávnatému kobercu

Okrem stromov nesmieme pred príchodom jari zabúdať ani na starostlivosť o trávnik. Pokiaľ definitívne neprestane mrznúť, tak by sme nemali po trávniku zbytočne šliapať. Akonáhle teploty vystúpia nad nulu, vyčistíme trávnik od lístia, vetvičiek a suchých zostatkov trávy a pripravíme ich k vertikutácii. „Pokiaľ trávnik dostatočne neprevzdušníme, hrozí jeho udusenie. Najjednoduchšie a najúčinnejšie skultivujeme pôdu pomocou elektrického vertikutátora,“ radí Drobný. 


Novinka! Gardena záhradné nožnice

Novinka! Gardena záhradné nožnice
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Novinka! Gardena záhradné nožnice

Novinkou v starostlivosti o kríky sú tieto kovadlinkové záhradné nožnice z rady Gardena Comfort. Vďaka hornému nožu s nepriliehavým povlakom sa skvelo hodia na strihanie starších drevnatých vetví a výhonkov. Ergonomicky tvarovaná rukoväť a praktický uzáver prispievajú k pohodlnému využívaniu a bezpečnému uskladňovaniu. 

Odporúčaná maloobchodná cena je 22,99 € s DPH. Záruka 25 rokov.


Teleskopické nožnice na vetvy Comfort 650BT

Teleskopické nožnice na vetvy Comfort 650BT
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Teleskopické nožnice na vetvy Comfort 650BT

Teleskopické nožnice na vetvy Gardena sa dajú predĺžiť až o 25 cm a tak umožňujú pohodlnú prácu i na väčšiu vzdialenosť. Dlhá páka a ľahký materiál nevyžadujú na prestrih veľkú silu. Špeciálny tvar čepele drží rezaný materiál v optimálnom uhle pre ľahký a čistý rez a je pri tom šetrný k stromom a kríkom.

Odporúčaná maloobchodná cena je 49,99 € s DPH. Záruka 25 rokov.


Gardena CS záhradná pílka 300PP zohnutá

Gardena CS záhradná pílka 300PP zohnutá
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Gardena CS záhradná pílka 300PP zohnutá

Gardena combisystem záhradná pílka sa dá využiť ako ručná pílka v prípade ľahko dostupných vetví, ale aj pre vetvy vo výškach až do 5 metrov vďaka teleskopickej násady z rady Gardena combisystem. Píla sa pohodlne drží v ruke vďaka ergonomickej rukoväti s mäkkými plastovými dielmi. Pílový list s tvrdým pochrómovaním je odolný voči hrdzi a má dlhú trvanlivosť. 

Odporúčaná maloobchodná cena je 29,99 € s DPH. Záruka 25 rokov.


Gardena záhradné rukavice

Gardena záhradné rukavice
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Gardena záhradné rukavice

Praktické záhradné rukavice Gardena ochránia ruky pri rôznych prácach, pretože majú výborne spracované končeky prstov. Rukavice sú vyrobené z  priedušnej a vodeodolnej bavlnenej tkaniny, ktorá zaručuje ochranu proti potu. Pri záhradkárčení je dôležitá manipulácia a pohodlné nosenie. Rukavice sú dostupné vo veľkostiach XS až L.

Odporúčaná maloobchodná cena je 4,99 € vrátane DPH.


Elektrický vertikutátor EVC 1000

Elektrický vertikutátor EVC 1000
Husqvarna Slovensko s.r.o.

Elektrický vertikutátor EVC 1000

Elektrický vertikutátor Gardena efektívne odstraňuje mach, trávnatú plsť a burinu čím zvyšuje schopnosť trávniku prijímať vzduch, vodu a živiny. Ostré nože sú vyrobené zo špeciálne kalenej a pozinkovanej nerezovej ocele. Hĺbka ich prienikov do zeme sa dá ľahko nastaviť praktickou ovládacou páčkou. Vďaka výkonnému motoru PowerPlus je možné trávnik bez veľkej námahy prevzdušniť, pretože vertikutátor sa pohybuje takmer sám.
 
Odporúčaná predajná cena je 169,00 € vrátane DPH.

www.gardena.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti Husqvarna Slovensko s.r.o.

Kategória: Záhradná technika
Tagy: záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia