Tipy a triky do malého bytu

01. 10. 2008
Zdieľať

Zahoďte predsudky a upravte si byt podľa vašich predstáv. Návštevy nech si myslia, čo chcú, oni ostanú iba na krátko. Vy ten byt užívate každý deň. Prečo sa teda obmedzovať a vytvárať prekážky len preto, že sa to nehodí?



Rokmi overené triky a kúzla


Tipy a triky do malého bytu

163950

Vhodná kombinácia farieb stien, stropov, nábytku a doplnkov dokáže tak oklamať oči, že sa vám rovnako veľký susedov byt bude zdať polovičný. V malom byte sa neodporúča kombinovať viac ako dve farby v jednej izbe. Podlaha by mala byť rozhodne najtmavšia, steny svetlejšie a najsvetlejší by mal byť strop. Niekoľko optických centimetrov pridá rovnaká farba podlahy a stien. Nemusíte sa však obmedzovať iba na bielu, tá neznamená opticky najväčší byt. Mnohí interiéroví dizajnéri ju síce s obľubou používajú aj na celý interiér, takéto riešenie však, paradoxne, vynikne viac vo veľkom priestore ako v malom byte. Nebojte sa preto skombinovať biele steny s farebnou. Farebná stena by mala byť vždy tá kratšia v miestnosti a určite by to nemal byť strop, ten by vám potom padal na hlavu.

Vo farebnej škále sú pre steny malého bytu vhodnejšie studené farby, ktoré sú priestorotvorné. Treba ich doplniť nábytkom a doplnkami v teplejších tónoch a dosiahnete tak útulný domov bez optického ubratia priestoru. Teplé odtiene na stenách vytvárajú útulnejší dojem, avšak zároveň aj pocit menšieho priestoru. V súčasnosti sú moderné neobarokové motívy na stenách a na nábytku. Do malého priestoru sa však nehodia, nedajte sa zlákať krásnymi obrázkami veľkých priestorov. Veľké a výrazné vzory by vám zhltli aj ten priestor, ktorý máte. Keď sa napriek tomu nechcete vzdať vzorovanej steny, vyberte si menšie motívy v jemnejších farbách.

Kúpa nábytku

Keď už máte jasno v dispozičnom riešení a vo farbách svojho bytu, nastal čas na výber vhodného nábytku. Zabudnite na masívne a ťažkopádne skrine po babičke. Nostalgiu a spomienky si doprajte na fotografiách a obrázkoch na stenách, prípadne prostredníctvom menšieho stolíka, ktorý ste zdedili po babičke – bude tvoriť zaujímavý kontrast k modernému nábytku.












Tipy a triky do malého bytu

163944


Tipy a triky do malého bytu

163946

Ak občas potrebujete veľký stôl, zvoľte si vyklápací, či rozkladací, ktorý vám počas bežných dní nebude zavadzať. (BBB) Spájajte funkcie – napríklad nohy jedálenského stola môžu poslúžiť aj ako knižnica. Zase je to len o nápade. (Moco)

Pri modernom nábytku tiež treba byť opatrný. Vhodnejšie je farebne a štýlovo zosúladiť celé zariadenie bytu, ktoré potom vytvára dojem uceleného priestoru, prelínajúceho sa viacerými miestnosťami. Príliš veľká pestrosť a rozmanitosť rozbíja miestnosť na veľa malých častí, čo znova opticky klame oči a zmenšuje priestor. Rozhodne je lepšie vybrať si tvarovo jednoduchšie a farebne menej výrazné kusy nábytku, ktoré sa dajú doplniť jedným alebo dvoma výraznejšími akcentmi. Veľké a výrazné vzory na čalúnení sa tiež neodporúčajú, pretože zabijú celý priestor.












Tipy a triky do malého bytu

163951


Tipy a triky do malého bytu

163953

Ak si len občas pripravíte niečo malé pod zub a väčšinou sa kuchyne ani nedotknete, zavrite ju do skrine a priestor kuchyne smelo pričleňte k obývacej izbe alebo mu dajte inú funkciu. (Doimo) Takýto pult s voľne stojacimi spotrebičmi a kontajnermi je zaujímavým prvkom moderného technického interiéru aj v malom byte a nechá ho dýchať. (Bulthaup)

Súčasným hitom v obývacej izbe sú skrinky zavesené na stene, bez soklov a nožičiek. Tento trend je veľmi ústretový k malým bytom, pretože dovoľuje vnímať veľkosť priestoru až k stene a nie iba po prednú stranu nábytku. Veľkým pomocníkom pri zariaďovaní malého bytu je mobilný nábytok. Umožňuje jednoduché prispôsobenie interiéru konkrétnej situácií, bez veľkej námahy. Moderný nábytok s vysokým leskom je síce náročnejší na údržbu, jemným zrkadlením však dodáva priestoru hĺbku a zároveň exkluzivitu. Ak milujete drevo v interiéri a nábytok si viete predstaviť iba drevený, zvoľte si brezu, či svetlý dub. Tmavé druhy, ako populárne wenge či orech, sú vhodné iba v podobe menšieho solitéru.














Tipy a triky do malého bytu

163959


Tipy a triky do malého bytu

163956

Pracovný kút zatvorte do gule či glóbusu aj s kresielkom a kompletným vstavaným počítačovým vybavením… (Artifort) … alebo ho zatvorte do praktickej skrinky. (Ikea)


Nezabudnite na zrkadlá a sklenené plochy

Vhodne umiestnené zrkadlo môže odrážať denné svetlo od okna do menej presvetleného kúta, ktorý sa tým rozjasní a zväčší. Zrkadlové plochy dokážu neuveriteľne oklamať vnímanie priestoru. Ak umiestnite do maličkej kúpeľne veľké zrkadlo presne oproti vstupným dverám, získate opticky dvojnásobný priestor. Aj v malej predsieni zrkadlo umiestnené oproti vstupným dverám, otvorí klamlivé priehľady, ktoré zväčšia celú miestnosť. Ak máte predsieň úzku a dlhú, umiestnite napríklad šatníkovú skriňu so zrkadlovými dverami na jej dlhšiu stranu a získate opticky dvojnásobnú šírku. Sklenené plochy zasa odľahčujú plné plochy, dodávajú interiéru švih a ľahkosť.










Tipy a triky do malého bytu

163954


Tipy a triky do malého bytu

163955

Milujete cvičenie, ale predvádzať sa v posilňovni nie je to pravé a v malom byte si neviete vlastnú posilňovňu ani predstaviť? Skúste to vyriešiť fitnesom pod posteľou.  Všetko je tak, ako to v dobrej posilňovni má byť, aj so zrkadlom a lavičkou. (Campeggi)


Hra svetla a tieňa

Svetlo má kúzelnú moc narábať s vnímaním priestoru. Jedno centrálne umelé osvetlenie je už prežitok a to, že likviduje vnímanie celého priestoru, je dávno známe. Doplňte ho preto niekoľkými náladovými, dekoratívnymi či funkčnými svietidlami. Obľúbené bodové osvetlenie napríklad vytvára plasticitu priestoru. Dekoratívne osvetlenie sa zasa môže pohrať s vnímaním farebnosti bytu vo večerných hodinách. Nebojte sa použiť viac druhov osvetlenia v jednej miestnosti, nemusia svietiť všetky naraz. Pomáhajú však meniť atmosféru. V malom byte je nevyhnutné naučiť sa žiť s malým množstvom vecí, určite nepotrebujete mať všetko, čo ste si nahonobili za niekoľko rokov. Keď sa vecí dokážete zbaviť, zistíte, o čo ľahšie sa vám doma dýcha.


Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 07/2008.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: lekcie z bývania malý byt
Zdieľať článok

Diskusia