7 krokov k bezbolestnej rekonštrukcii bytu či domu

07. 02. 2017
Zdieľať

Idete rekonštruovať, lebo vám netesnia okná, kvapkajú kohútiky či štrajkujú rozvody? Alebo len túžite po zmene a chcete si bývanie zariadiť modernejšie a útulnejšie? V každom prípade si rekonštrukciu dobre naplánujte, aby ste sa vyhli nemilým prekvapeniam.

1 Na začiatku si odpovedzte na otázku, aké sú vaše očakávania. Myslite na to, kto v byte či dome bude bývať a aké má potreby či zvyklosti. Nesnažte sa za každú cenu vytvoriť priestor, ktorý síce bude vyzerať ako z časopisu, ale nebude dokonale prispôsobený potrebám obyvateľov. Rodina s malými deťmi určite neocení čistobielu sedačku či lesklé povrchy skriniek, ktoré budú nonstop obchytané.

2 Po tom, ako si zadefinujete očakávania, premyslite si financovanie. Koľko ste schopní a ochotní do rekonštrukcie investovať. Na vytvorenie čo najpresnejšej predstavy o rozpočte je potrebný prieskum trhu. Zistite, koľko stoja práce, stavebný materiál, zariadenie, ale aj odvoz odpadu či záverečné upratovanie. Pri kalkulácii ceny nezabudnite zarátať všetky potrebné položky. Takmer vždy sa ešte nejaký neočakávaný výdavok objaví, majte preto k dispozícii minimálne 10 – 15 % rezervu. Nie je nič horšie, ako keď vám počas prác dôjdu financie. 

3 Základom úspechu je mať dobrý plán. Naplánujte si časové následnosti jednotlivých činností. Zadefinujte si ich začiatočný termín aj termín ukončenia. Potom si povedzte, aké zdroje potrebujete na ich realizáciu – aký materiál, pracovné nástroje  a iné pomôcky. Tvorba rozpočtu tak bude jednoduchšia, navyše bude takýto „čiastkový“ rozpočet aj presnejší. Takto si rekonštrukciu naplánujte krok po kroku a pri jej  následnej realizácii budete mať oveľa väčší prehľad a budete môcť celý proces lepšie sledovať a eliminovať prípadné posuny a omeškania. Rátajte s tým, že väčšina obkladového materiálu, prvkov sanity či nábytku na mieru môže mať dodaciu lehotu štyri a viac týždňov.


7 krokov k bezbolestnej rekonštrukcii bytu či domu

1913659
isifa/shutterstock

Pri komplexnej rekonštrukcii bytu rátajte s časovým horizontom 4 až 8 týždňov. Práce menšieho rozsahu, napríklad rekonštrukcia kúpeľne, zaberú bez nečakaných prekvapení 2 až 3 týždne.

4 Ak sa chystáte rekonštruovať svojpomocne, nezabúdajte na to, že na niektoré činnosti budete musieť tak či tak zavolať odborníka. Napríklad pri novej elektroinštalácii je potrebná revízna správa, ktorú môže vydať len oprávnená osoba. A myslite aj na to, že neskoršia oprava „zbabraných“ prác je o dosť drahšia ako včasná investícia do odborníkov. V prípade, že rekonštrukciu chcete zveriť stavebnej firme, zistite si referencie. Najjednoduchšie je poveriť celou realizáciou jednu firmu, aby na seba jednotlivé partie nemuseli čakať, čo vám určite ušetrí nemálo času.

5 Pokiaľ nemáte podpísanú žiadnu zmluvu ani faktúru na vykonané práce, nemáte ani žiadnu záruku. Rekonštrukcia „bez papierov“ je síce lacnejšia, no ak sa následne vyskytne problém, môže sa stať, že sa opravy nedočkáte. Rovnako sa dá ušetriť aj na lacných materiáloch, ale dlhšiu životnosť a spoľahlivú funkčnosť vám zrejme nezaručia. Následné opravy pri použití nekvalitného materiálu vás napokon budú stáť viac ako prvotná investícia do kvality.

6 Ak chcete rekonštruovať viacero miestností v byte či dome, pokúste sa naplánovať si všetko naraz a v čase, keď sa budete môcť plne sústrediť na prebiehajúce práce a keď ich budete môcť aj kontrolovať. Budete potrebovať náhradné bývanie? Kam pôjdete a na aký dlhý čas? Nezabudnite, že aj táto položka môže navýšiť váš finálny rozpočet.


7 krokov k bezbolestnej rekonštrukcii bytu či domu

1913657
isifa/shutterstock

7 Držte krok s technikou. Najnovšie výdobytky sa v priebehu krátkeho času stanú štandardom. Hlavne tie, čo si vyžadujú zásah do stenových konštrukcií. Týka sa to najmä elektrických sietí, vybavenia čiernej techniky, audiokáblov, optických káblov či voľby inteligentného riadenia celej domácnosti. Budete raz chcieť zhasnúť svetlo na diaľku svojím smartfónom? Myslite na to už teraz, takéto vybavenie si vyžaduje odlišný prístup k vedeniu elektroinštalácie. Rátajte aj s vedením internetového kábla k veľkému monitoru televízora v obývačke.

Oznamujte

Zmenu stavieb môžete vykonávať len na základe stavebného povolenia alebo ohlásenia stavebnému úradu. Pred začatím rekonštrukcie si zistite, či budete potrebovať povolenie alebo stačí stavbu len ohlásiť. Stavebné povolenie budete vo všeobecnosti potrebovať, ak zasahujete do nosných konštrukcií, čo by ovplyvnilo stabilitu stavby, požiarnu bezpečnosť alebo jej vzhľad, pri zásahoch do rozvodov a v prípade prístavby alebo nadstavby. Ak nebudete zasahovať do nosných konštrukcií, meniť rozvody, nezmeníte vzhľad domu a nezasiahnete do práv iných osôb, čiže budete napríklad búrať nenosné priečky a stavať nové, stačí vám len ohlásenie drobnej stavby. V prípade, ak potrebné povolenia nemáte, môžete zaplatiť pokutu.

Plán postupu prác

Návrh interiéru
Statický posudok
Ohlásenie drobnej stavby alebo stavebné povolenie
Búracie práce
Čistiace práce
Prípravné práce na stavbu
Výmena elektrických rozvodov
Výmena okien
Nahodenie omietok
Rozvod plynu
Kúrenie
Vodoinštalácia
Stolárske a obkladačské práce
Maliarske práce
Elektromontážne práce 
Osadenie vchodových dverí
Podlahy
Zárubne a dvere
Zariaďovanie nábytkom

TEXT KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO ISIFA / SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom 122016-01/2017

Kategória: Materiály
Tagy: byty rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia