Zimný spánok vášho bazéna

09. 10. 2008
Zdieľať

Každý exteriérový bazén je nevyhnutné v pravý čas pripraviť na zimu, najlepšie pred príchodom prvých mrazov. Chybou môže byť nielen neskoré zazimovanie, ale dokonca aj to predčasné. Viete, ako na to? Ste si istí, že svoj bazén zazimujete, ako sa patrí?



 


Zimný spánok vášho bazéna

164930

Zaujímavé je, že sa pri tom vlastníci znalí zazimovacích pravidiel neriadia počasím, ale teplotou vody v bazéne. So zazimovaním treba začať vo chvíli, keď sa spomínaná teplota ustáli približne na 10 až 12 °C. V prípade, že by voda bola teplejšia, dôjde k rýchlejšiemu rozmnožovaniu mikroorganizmov, rias a plesní. Vodu je i tak nevyhnutné ošetriť špeciálnymi zazimovacími prostriedkami, ktorých úlohou je zamedziť tvorbe rias aj v neskoršom období.

Na zazimovanie je tiež určená špeciálna zimná fólia, ktorá má asi o 0,5 m väčšie rozmery ako samotný bazén. Takéto fólie sa používajú predovšetkým na bazény, ktoré sa na zimu nemôžu vypustiť: inak by mohlo dôjsť k ich deformácii a prípadnému poškodeniu. Zimné fólie majú dlhú životnosť a inštalujú sa až po skončení kúpacej sezóny. Kotvia sa v dlažbe na špeciálne kolíky s výsuvnou hlavou alebo na kolíky zapustené v teréne.
 

Pre správne zazimovanie bazéna sú dôležité tri kroky:
1. odstrániť nečistoty z vody aj z bazéna
2. nedovoliť, aby zamŕzajúca voda zničila bazén a jeho technické zariadenia
3. chemicky ošetriť vodu, aby sa cez zimu neznehodnotila


Zimný spánok vášho bazéna

164937

1 Preč s nečistotami

Prvým krokom prípravy bazéna na zimu je dokonalé odstránenie nečistôt – tých plávajúcich pomocou sieťky a tých, ktoré sa usadili na dne a stenách bazéna zas pomocou špeciálneho vysávača. Ručné typy vysávačov, ktoré sa skladajú z kefy, teleskopickej tyče a pružnej hadice sú lacnejšie a tiež jednoduchšie. Zväčša sa pripájajú priamo na filtrovacie zariadenie. Obsluha takýchto vysávačov je približne rovnaká ako pri vysávačoch na koberce. Kúpiť sa však dajú aj automatické vysávače, ktoré stačí vložiť do bazéna a potom ich už len pozorovať, ako samé prechádzajú určenú trasu, aby vyčistili čo treba. Automatické vysávače sú síce veľmi pohodlné, ale tiež aj osemkrát drahšie ako tie ručné.

Po odstránení nečistôt prídu na rad pieskové filtre – treba ich niekoľkokrát dôkladne premyť. Až potom nasleduje zníženie vodnej hladiny. V prípade bazénov s fóliou (tzv. linerom) sa voda čiastočne vypúšťa približne na 2/3 objemu tak, aby sa zachoval dostatočný tlak potrebný na pnutie fólie. Vo zvyšnej vode sa znižuje hodnota pH: mala by sa pohybovať v rozmedzí od 7,0 do 7,4. Nezabudnite potom ešte vodu chlórovať! Pozor na to, aby sa pri fóliovaných bazénoch ešte pred naliatím do vody tablety či granulát dobre rozpustili. V opačnom prípade sa môže stať, že sa na exponovaných miestach povrch fólie vybieli a ostanú na ňom škvrny! Chlór sa do vody dávkuje v pomere približne 10 gramov na meter kubický.

Pred zazimovaním dobre prezrite fóliu, či nie je poškodená. Na prípadné diery a trhliny sú určené lepiace súpravy na opravy PVC fólie. Potom treba do vody naliať zazimovací roztok (zmes kvartérnych amóniových solí), ktorý konzervuje bazénovú vodu v zimnom období. Aktívna látka sa uvoľňuje veľmi pomaly a zabraňuje tvorbe rias. Takúto námahu oceníte na jar, keď budete chcieť bazén prebrať k životu – sprevádzkovanie bude určite menej náročné.
 

Bazénová chémia a údržba vody

Regulátory pH

  • pH mínus, ide o znižovanie kyslosti: granulát alebo prášok
  • pH plus, zvyšovanie kyslosti: granulát alebo prášok,

Chlórová chémia

  • chlórový granulát: rýchlo rozpustný na zvýšenie obsahu dezinfekcie
  • chlórové tablety – pomaly rozpustné – na kontinuálnu údržbu bazéna
  • stabilizátor chlóru
  • neutralizátor chlóru určený na rýchle zníženie obsahu chlóru
  • SAVO len ako nevyhnutná náhrada dezinfekcie bazéna

Bezchlórová chémia – (na báze peroxidov – peroxomonosulfád draselný)

  • rýchlo rozpustný granulát na rýchlu dezinfekciu
  • pomaly rozpustné tablety na kontinuálnu údržbu bazéna

Špeciálna chémia

  • algicid ako prevencia a hubenie rias
  • vločkovače, teda flokulanty na zhlukovanie menších čiastočiek, ktoré filtrácia nezachytí
  • multifunkčné prípravky, napríklad Triplex, Triblok…
  • prípravky na zazimovanie
  • prípravky na prejasňovanie vody
  • čistiace prípravky
  • odstraňovače železa, vápenitých usadenín atď.

2 Filter v suchu a plavák v ľade

V prípade stabilných filtračných systémov hladinu vody treba vypustiť na úroveň minimálne 20 cm pod najnižšie položené hrdlá odtokov, dýz alebo ústia protiprúdu. Voda sa v zime nesmie dostať na ich úroveň, ani počas dlhotrvajúcich dažďov alebo pri náhlom odmäku snehovej pokrývky. Vtedy je lepšie skontrolovať stav vody v bazéne. Voda nesmie ostať v nijakej časti technologického zariadenia a ani v potrubí. Všetky vnútorné rozvody je preto nevyhnutné prefúknuť tlakovým vzduchom. Zazimovanie mobilnej filtračnej jednotky je menej náročné – jednoducho sa celá odmontuje a odnesie do zateplených priestorov.

Dôležitým krokom je vypnutie centrálneho vypínača. Ak je bazén v oblasti, kde mrazy častejšie klesajú pod –15 °C, bude bezpečnejšie odpojiť motor i čerpadlo a uskladniť ich na teplom suchom mieste. No a potom ostávajú už len malé, ale predsa dôležité úpravy: umiestniť na hladinu špeciálne plaváky, ktoré zabránia, aby po zamrznutí hladiny rozpínajúci sa ľad poškodil steny bazéna. Na tento účel sa dajú použiť aj prázdne pet-fľaše od minerálok alebo doštičky či úlomky polystyrénu. Nie je to práve estetické riešenie, ale splní svoj účel. Dôležité je potom kontrolovať, či ich neodvial vietor, či sa nepotopili alebo nerozmrvili. Ak sa predsa len v bazéne vytvorí ľad: nerozbíjať! Ostré hrany by mohli steny bazéna poškodiť a ak ide o bazény potiahnuté fóliou, tak aj nenapraviteľne zničiť.
 


Zimný spánok vášho bazéna

164933

 

Zimný spánok vášho bazéna

164935

Špeciálna zimná fólia má zhruba o 0,5 m väčšie rozmery ako samotný bazén. Je vhodná najmä pre bazény, ktoré sa na zimu nemôžu vypúšťať, lebo by sa mohli zdeformovať, či inak poškodiť. Zimné fólie sa inštalujú až po kúpacej sezóne. (Bazény Desjoyaux)   Zimná plachta na mieru sa dokáže prispôsobiť i napevno vstavaným schodíkom. (Bazény Desjoyaux)

Akýkoľvek navíjací systém zakrytia bazénov (plachty, rolety) je najlepšie na zimu odmontovať a uschovať alebo aspoň zakryť (zakrytie je len núdzovým riešením). V zime s plachtami a roletami určenými na letnú obsluhu bazéna neradno manipulovať. Nepoužívajte lamelovú roletu na zimné zakrytie – do vnútra lamiel totiž môže vniknúť voda; ak v nich zamrzne, nenávratne ich poškodí. Na zimné zakrytie sa oplatí investovať do plachty z hustej sieťoviny, ktorá zabráni znečisteniu bazéna a zároveň prepúšťa dažďovú vodu (vďaka tomu ju nepotrhajú kaluže).


Zimný spánok vášho bazéna

164936

Pohodlným riešením je tzv. univerzálna plachta, ktorá sa dá používať rovnako v zime, ako aj počas letnej kúpacej sezóny. Nepriehľadná plachta navyše zabráni, aby na hladinu prenikalo svetlo, ktoré podporuje tvorbu rias a mikroorganizmov. Niektorí majitelia bazénov ju ukladajú tak, aby sa na nej nezhromaždila dažďová voda – nechajú ju voľne stekať do strán a nie priamo do bazéna.

3 Zimné bezpečie

Vodu v bazéne neznečisťujú len viditeľné čiastočky, ktorých sa dá zbaviť pomerne jednoducho pomocou mechanických zberačov, ale aj rozličné nečistoty, ktoré sa usadzujú na dne (kožný tuk, prach, nečistoty z ovzdušia…). Tie vytvárajú dobré podmienky na tvorbu baktérií a rias. Do čistenia sa treba pustiť rovnako pred napúšťaním bazéna, ako aj pred znižovaním hladiny vody pred jeho zimným odpočinkom. Vtedy sa neradno vyhýbať chemickému ošetreniu chlórovými prípravkami. Dôvod? Chlór v primeranom množstve vodu dezinfikuje, zaistí úpravu pH hodnôt, eliminuje tvorbu rias a zabráni vylučovaniu vápnika a ťažkých kovov. Množstvo chlóru (0,1 až 0,5 mg/l) určuje kvalita vody, jej teplota a čas účinku chlóru vo vode. Ak sa stane, že počas zimy sa na dlhší čas ľad roztopí, potom sa voda môže kaziť a chlórovanie treba zopakovať.


Zimný spánok vášho bazéna

164932

Bezpečne zazimovať bazén znamená predĺžiť jeho životnosť. Bez diskusie sa teda oplatí venovať tejto činnosti primeraný čas a námahu, najmä ak každý typ vonkajšieho bazéna je inak náročný a vyžaduje trochu iný postup. Ak ste si nie istí, že ste schopní odstávku zabezpečiť sami, nie je nijakou hanbou pozvať si na zazimovanie bazéna odborníka. Firmu by si mal určite minimálne jeden až dvakrát pozvať každý čerstvý majiteľ. Dôvod je jednoduchý: na rôzne bazény je ťažké uplatniť univerzálny zazimovací postup. Ak zazimovanie bazéna nezanedbáte, bude na jar oveľa jednoduchšie rozbehnúť novú sezónu.
 

 

Základné inštrukcie na zazimovanie:

vonkajšia teplota má byť ustálená na 10 až 12 °C.

Odstráňte nečistoty

  • vyberte z vody schodíky, očistite ich a pripravte na uskladnenie
  • odstráňte z vody v bazéne plávajúce nečistoty pomocou sieťky
  • odstráňte nečistoty zo dna a vysajte dno bazéna bazénovým vysávačom

Očistite bazén

  • očistite steny bazéna pod hladinou aj nad ňou, usadeniny na stenách nečistite saponátmi, ale špeciálnym prostriedkom! Vyčistite skimmer

Ošetrite vodu

  • skontrolujte a prípadne upravte úrovne chemického zloženia vody (pH a chlór) – je nutné, aby po úprave bežala filtrácia, kým sa nepremieša voda

Upravte výšku hladiny vody

  • znížte hladinu vody – vypustite zhruba na úroveň 10 až 20 cm pod spodným okrajom dýz, ak máte v bazéne protiprúd, tak ešte o ďalších 20 cm nižšie,

Odpojte hadice

  • odstráňte všetku vodu z hadíc

 Poznámka: na odstránenie vody z rozvodov je vhodné použiť vysávač na mokré vysávanie,
Odpojte filtráciu

  • prepláchnite piesok roztokom chlóru (ak je piesok starší ako dva roky, zvážte jeho výmenu pred začiatkom novej sezóny)
  • demontujte čerpadlo a vylejte z neho a z potrubia zostávajúcu vodu
  • všetky časti filtračnej jednotky uložte na suchom mieste chránenom pred mrazom

Odpojte solárny ohrev

  • odstráňte vodu zo všetkých panelov solárneho ohrevu a odložte ich na miesto, kde teplota neklesne pod 0 °C

Zaistite technológiu proti mrazu

  • všetky odpojené a demontované časti príslušenstva (hadice, schodíky, solárny ohrev, filtrácia a pod.) odložte tam, kde teploty neklesajú pod 0 °C

Aplikujte zazimovací prostriedok

  • aplikujte prípravok na zazimovanie vody – zabraňuje usadzovaniu tvrdých vápenatých usadenín, zjednoduší čistenie bazéna na jar (dávkovanie približne jeden liter zazimovača na 10 m3 vody; jednotlivé výrobky majú však svoje odlišnosti)
  • zazimovací prípravok sa odbúra po jarnom oteplení (22 až 25 °C na slnku) asi za 28 dní, po ktorých sa prípravok vo vode vyskytuje len v minimálnom množstve
  • prípravok nezabráni zamrznutiu vody v bazéne!
  • proti pôsobeniu ľadu je vhodné do bazéna umiestniť tzv. dištančné plaváky, ktoré rozdelia plochu bazéna na menšie úseky a nedovolia ľadu vyvinúť taký silný tlak na steny bazéna

Zakryte bazén

  • krycia plachta chráni bazén pred padajúcimi nečistotami
  • niektorí výrobcovia neodporúčajú, aby sa bazény cez zimu zakrývali (na jar vás takto môže nemilo prekvapiť utopený hlodavec)

Stará alebo nová?

Ide o vodu: necháme si v ďalšej sezóne tú zo zimy alebo si na jar doprajeme novú? Ak chceme „zimnú“ vodu ďalej používať, musíme pred zimou venovať jej chemickej úprave oveľa väčšiu pozornosť. Niektoré chemické prípravky, ktoré slúžia na zazimovanie bazéna môžu peniť, po takom kúpeli nikto netúži. Pred zimou preto treba zvážiť, aký druh chemikálie bude vhodnejší. Úsporné a ekologické príčiny, klesajúca hladina vody v mnohých studniach, to sú všetko dôvody, ktoré nútia veľkú časť vlastníkov bazénov k šetreniu vodou: v prípade kvalitne ošetrenej vody nehrozí zdravotné riziko.


Zimný spánok vášho bazéna

164938

Keď príde jar

S odzimovaním sa netreba ponáhľať. V našich podmienkach sa môžu mrazy objaviť aj nečakane po teplých jarných dňoch, a v prechodnom období sa aj tak väčšina z nás vonku nekúpe. Po odstránení plavákov, ktoré bránili ľadu v jeho ničivých aktivitách, a vylovení či odsatí nečistôt, ktoré sa aj napriek opatrnosti môžu objaviť, si nakoniec všimneme tmavú čiaru, ktorá sa usadila počas zimy na úrovni hladiny.

Predtým ako doplníme do bazéna vodu, treba odstrániť čiaru zimnej usadeniny. Pozor však na drsné postupy: nijaké drôtené kefy alebo agresívnu chémiu na riad, fólia by to ťažko zniesla! Na trhu existujú špeciálne jemné čistiace gély. Až potom doplníme vodu, spustíme filtráciu a ďalšiu techniku. Nasleduje „šokové“ ošetrenie vody zvýšenou dávkou chlóru a prostriedkami na likvidáciu zárodkov mikroorganizmov, kombinované s intenzívnou filtráciou.

Toho, kto bazén zazimoval ako sa patrí, nemôže jar prekvapiť tým, že bazén po napustení tečie. Takto sa pripomenú nedbalosti z prípravy na zimu: voda „zabudnutá“ v cirkulačných rozvodoch môže v zime zamrznúť a potom sa na jar tlačí prasklinami kade nemá. Podobnú neprístojnosť môže napáchať aj v prípade uzatváracích ventilov, filtračných nádob a ostatného technologického zariadenia.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 09/2008.

Kategória: Relax Záhrada a exteriér
Tagy: bazén
Zdieľať článok

Diskusia