Aký systém sklenených dverí je pre mňa najvhodnejší

09. 02. 2017
Zdieľať

Chcete mať vo svojej kancelárií, v dome alebo byte posuvné sklenené dvere? Potom ste už určite zistili, že existuje viacero systémov posuvných dverí a vybrať si tie najvhodnejšie nemusí byť práve jednoduché. Aby ste sa vedeli správne rozhodnúť, predstavíme vám jednotlivé systémy aj s ich výhodami a nevýhodami.

Kedy je vhodné použiť posuvné dvere

Ak máte v interiéri dostatok priestoru môžete sa slobodne rozhodnúť, či chcete klasické krídlové dvere v zárubni alebo sa vám viac páčia posuvné sklenené. Pokiaľ ale u vás doma alebo v office bojujete s nedostatkom miesta, krídlové dvere by sa nemali kam otvárať alebo by takéto riešenie nebolo komfortné vhodným riešeným sú posuvné dvere

Pri systéme posuvných dverí ale myslite na to, že budete potrebovať bočný priestor do ktorého sa budú dvere zasúvať. Na druhej strane ale môžete získať široké dvere bez toho, aby vám výrazne zasahovali do priestoru. Dverné krídlo môže mať rôzne motívy, vzory a tým podtrhnúť celkový štýl interiéru. Posuvné dvere môžu byť bežné, teleskopické, po zemi posuvné a automatické

Bežné posuvné dvere

Bežné posuvné dvere sú vhodným riešením pre malé ale aj veľkorysejšie priestory. Tieto dvere sa posúvajú popri stene a dverné krídlo je zavesené nad dverným otvorom. Práve horné uchytenie môže, ale nemusí byť tým najvýraznejším prvkom systému bežných posuvných dverí. Vyberať sa dá s veľmi nenápadných profilov, ktoré nebudú narúšať čistý dizajn dverí ani celého interiéru. Ak chcete niečo viditeľnejšie potom sa zaujímajte o vodiace koľajnice alebo bodové úchyty, ktoré pôsobia efektne. K výhodám bežných posuvných dverí patrí úspora priestoru, možnosť použitia pri širších dverných otvoroch, jednoduchá manipulácia s dverami aj ich inštalácia. Nevýhodou je potreba bočného priestoru o šírke dverného krídla.  

Teleskopické posuvné dvere

Teleskopické posuvné systémy sú vhodné, ak máte vyššie nároky na posuvné dvere a nemej bočného priestoru. Teleskopické posuvné dvere vám umožnia uzatvárať dverný otvor, ktorého šírka je väčšia ako šírka bočného priestoru kam sa dvere zasúvajú. Fungujú na princípe súbežného zatvárania dverných krídiel po zdvojenej koľajnici. Rovnako ako bežné posuvné dvere majú horné uchytenie. Tento posuvný systém poskytuje užívateľovi vyšší komfort pri manipulácií s dvernými krídlami a je menej náročný na bočný priestor. Keďže v porovnaní s bežným posuvným systémom je teleskopický systém komplikovanejší, aj jeho cena je vyššia. 

Po zemi posuvné dvere

Ďalším typom posuvných systémov sú po zemi posuvné dvere. Tento systém sa používa vtedy, keď stavebná situácia neumožní montáž hornej vodiacej koľajnice. Dverné krídla sa teda posúvajú po spodnej nosnej koľajnici. Dverné krídlo sa posúva na spodných kolieskach po podlahe, pričom je toto riešenie kvalitatívne na úrovni systémov s hornou vodiacou koľajnicou. Práve koľajnica a spodné kolieska môžu byť zaujímavým dizajnovým prvkom dverí. Po zemi posuvné dvere majú výhodu v tom, že poskytujú úsporu priestoru, ako všetky posuvné dvere a staticky sú uložené na podlahe. Kvôli nosnej koľajnici na podlahe je ale nutné, aby bola podlaha v rovine a bočný priestor musí byť aspoň tak široký ako šírka dverného krídla.   

Automatické posuvné dvere

Automatické posuvné dvere sú určené pre náročných klientov, ktorí si potrpia na vysoký komfort. Automatické systémy s pohybovým čidlom, majú automatické otváranie a zatváranie, diaľkové ovládanie a režimy s nastaviteľným výkonom. Okrem komfortu je výhodou aj vysoká bezpečnosť systému, tichý chod a samozrejme úspora priestoru. Montáž automatického systému či už s alebo bez elektroinštalácie je najnáročnejšia zo všetkých spomínaných typov. Taktiež treba myslieť na údržbu celého systému a treba rátať aj vyššou cenou.

Odborná montáž a kvalitné komponenty

Ak už máte jasno v tom, ktorý typ dverí je pre vás najvhodnejší stavte na spoluprácu s odborníkmi. V prvom rade je potrebné vybrať si spoľahlivé komponenty, ktoré budú bez problémov slúžiť niekoľko rokov. Obrátiť by ste sa mali na dodávateľa, ktorý sa zameriava na výrobu a montáž sklenených posuvných dverí a komponentov ako je firma KRAUS, ktorá má dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti. Posuvné systémy sklenených dverí sa robia na objednávku podľa potrieb a požiadaviek zákazníka. Každý priestor a stavebná situácia majú svoje špecifiká a tak je potrebné vhodný výber konzultovať aj s dodávateľov, ktorý vám dokáže poradiť a usmerniť vás. Služby profesionálov by ste rozhodne mali využiť aj pri montáži. Riešiť nedostatky, ktoré môžu vzniknúť neodbornou montážou vás môže stáť nemalé peniaze a samozrejme aj čas.  Sústreďte sa na montážne firmy, ktoré majú s posuvnými systémami skúsenosťami alebo sa na vhodnú firmu opýtajte svojho dodávateľa.

ZDROJ PR článok spoločnosti KRAUS Glas Beschlaege, s. r. o.

Kategória: Dvere, brány
Zdieľať článok

Diskusia