Najväčšie plusy a mínusy testovaných hriankovačov. Ktorý z nich zvíťazil v teste?

12. 02. 2017
Zdieľať

Zlatistá chrumkavá kôrka, parou nadýchaná striedka a vôňa, ktorej sa nedá odolať. To je zázrak, ktorý dokáže na počkanie vyčariť z chleba a pečiva hriankovač. Kým pre niekoho ide o kolorit spojený s každými dobrými raňajkami, iní ho z kredenca vyťahujú iba na víkendy a sviatočné chvíle.

Čo by ste mali vedieť

1 Časovač

Žiadny z hriankovačov nedokáže ustriehnuť správny stupeň opečenia. Je na vás, aby ste pri každodennom používaní vypozorovali, koľko času potrebujete na plátok vianočky, prekrojenú žemľu alebo krajec čierneho chleba. Aby ste sa nemuseli zaoberať minútami a sekundami, výrobcovia všetko zjednodušili prehľadnou číselnou stupnicou. Aj dieťa sa naučí, že dvojka funguje pri riedkom pečive a štvorka pri dvojdňovej chlebovej striedke.

2 Ohrev

Priečka z nehorľavého materiálu a výhrevný drôt navinutý do plošnej špirály – to je stratégia každého modelu na trhu. Niektorí výrobcovia však prichádzajú s taktikou, vďaka ktorej sa striedka rozkrojeného pečiva môže upiecť mocnejšie ako kôrka na opačnej strane. V takýchto hriankovačoch nájdete v strednej časti dve špirály navinuté jednu vedľa druhej. Ak si potrpíte na detaily, je to výborná výbava, ktorú využijete.

3 Doladenie

Je to poistka pre roztržitých členov domácnosti. Ak ste zvyknutí opekať vždy na rovnakom výkonovom stupni, potom vám tlačidlá na ohrev a rozmrazovanie dajú istotu, že predídete nečakaným nepríjemnostiam. Nik nehýbe páčkou, čas opekania v prípade potreby upraví dvojica tlačidiel. Ak sa náhlite, nemusíte oškrabávať z dymiacej hrianky čierny povlak iba preto, že máte pocit, že si nestihnete opiecť novú.

4 Sendviče

Hriankovače zvyčajne nie sú pripravené na to, aby ste si v nich zapekali sendviče s náplňou. Každý z nich však dokáže vylepšiť vaše hrianky trochou masla. Ak ho v tenučkej vrstve votriete do striedky, po rozohriatí špirál sa okamžite vpije dovnútra bez toho, aby kvapkalo do zbernej misky a dymilo. Funguje to však iba vtedy, ak maslo namiesto v chladničke skladujete v servírovacej miske v najteplejšej časti špajzy.

5 Pohodlie

Napájacie káble hriankovačov sú extrémne krátke, pretože sa počíta s ich umiestnením na kuchynskej linke alebo na servírovacom stolíku pri stene jedálne. Výrobcovia sa držia tohto štandardu a svoj prístup umocňujú tým, že používajú tuhé, neohybné vodiče. Ak ste vo svete hriankovania nováčikmi, mali by ste pre svoj komfort pri ňom urobiť vopred potrebné zmeny v jedálenskom zázemí. Podstupovať zázračnú premenu denne by vám iste prišlo zaťažko.

6  Údržba

Otvoríte malú zásuvku na dne hriankovača a vysypete opečené omrvinky vtáčatám do kŕmidla. Používanie je úplne bez starostí a ak si zvyknete raz za tri týždne vyprázdniť zásobník, môžete si byť istí, že vás nezaskočí žiadna nepríjemnosť. Hriankovače nevyžadujú žiadnu údržbu, po čase vás však môže zradiť unavená pružina, pomocou ktorej sa hrianky vysúvajú von. Buď si privyknete, alebo priberiete do služby novší model.

KOLORIT VOŇAVÉHO RÁNA

Je to nepísané pravidlo – ako sa naladíte za rána, tak budete fungovať po celý deň. Pohodové a pokojné raňajky sú tým najlepším začiatkom, aký si môžete naplánovať. Ustrojte si v domácnosti príjemný jedálenský kútik, obklopte sa vecami, ktoré vám robia radosť, a vylaďte všetko na komfort, keď máte všetky dobroty na dosah ruky. Hriankovač potom urobí zázrak, ktorý sa pre vás stane tuhým návykom.
Hrianka s roztopeným maslom a domácim džemom vás naladí na koketnú roztopaš, syrová hrianka s plátkom hovädzej pečienky vám dá solídny základ pre náročný deň a ak patríte medzi tých, ktorí neváhajú s výrobou domácich nátierok, každý deň sa môže niesť v duchu novej chuti – vajíčka, rybičky, zelenina či mletá fazuľa – všetky na horúcej hrianke rozvinú svoje príjemné chute a vône. Po ich boku je studený krajec chleba s maslom, plátkom syra a šunky len úbohým chudáčikom.

Motorček

Ak má hriankovač namiesto pružín motorček, nie je to iba ukážka technologickej zručnosti. Pribúdajú mu aj nové, netradičné funkcie.

Kapacita

Šírka a hĺbka štrbiny rozhodnú o tom, či sa vám do hriankovača vmestí aj veľký krajec gazdovského chlebíka. Zaseknutie je vždy nemilou nepríjemnosťou.

Rošt

Rozpekať včerajšie pečivo pod grilom alebo v rúre je fajn, na hriankovači to však predsa len ide rýchlejšie. Ak má prídavnú mriežku, nemusíte vôbec vstávať od stola.

Ovládanie

Otočný volič alebo tlačidlá? Výrobcovia inovujú a čoraz častejšie pridávajú do svojich hriankovačov šikovnú elektroniku.

Bezpečnosť

Kto denne používa hriankovač, vie, aké nepríjemné je popáliť sa na ňom. Na niektorých modeloch sa to však stáva menej často ako na iných.

testuje Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Postavíte do jedálne na dva mesiace príručný stolík s hriankovačmi a ste v tom až po uši. Pri každom zasadnutí za raňajkový stôl sa musíte rozhodnúť, ktorému z nich dáte prednosť. Na začiatku majú všetky rovnakú šancu, postupne si však uvedomíte, že čoraz častejšie siahate po svojom obľúbencovi. Je to predzvesť toho, že čoskoro príde chvíľa, keď budete musieť bilancovať. Hoci všetky fungujú dokonale, presa len majú niektoré z nich svoje prednosti.

TESTOVANÉ MODELY

výkonný šprintér


Russell Hobbs Retro 21681-56

Russell Hobbs Retro 21681-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs Retro 21681-56

Ohrev: 1 300 W, elektronické ovládanie
Kapacita: 2 štrbiny na pečivo do 25 mm, rošt na pečivo
Funkcie: časomiera, rozmrazenie, ohrievanie

Hoci by sa vám pri pohľade na páčku časovača mohlo zdať, že ide o starú analógovú klasiku, za príjemným anglickým dizajnom so skutočnou ručičkovou časomierou sa ukrývajú digitálne technológie. Nastavíte stupeň opečenia a od tejto chvíle sledujete ručičku, ako sa pomaly dostáva k víťaznej nule. Ide o výkonný hriankovač so svižným ohrevom, ktorý je približne o tretinu rýchlejší ako ostatné modely na trhu. To je prednosťou nielen pri hriankach z krajcov čerstvého chleba, ale aj pri rozpekaní staršieho pečiva na prídavnej mriežke nad štrbinami. Páči sa nám precízne vyhotovenie, ako aj pevná pružina, ktorá vytlačí zo štrbín aj ťažký gazdovský chlebík, pritom však žiaden z ľahších kúskov nevyskočí energicky von. 

„Páčka sa pri hriankovaní nezamkne, takže kedykoľvek môžete chlieb podvihnúť, aby ste sa naň pozreli. Na tú chvíľu sa časomiera pozastaví.“

páči sa nám
+ rýchlosť
+ pohotová kontrola
+ vizuálna časomiera
+ pevná pružina

++++                                                                             74,99 €
Do domácností, ktoré potrebujú nielen štýlový, ale aj spoľahlivý hriankovač na každodenné používanie na servírovacom stolíku v jedálni. 

www.vzdy.sk

víťaz testu


Kitchen Aid Artisan KMT2204

Kitchen Aid Artisan KMT2204
www.kitchenaid.cz

Kitchen Aid Artisan KMT2204

Ohrev: 1 250 W, elektronické ovládanie
Kapacita: 2 štrbiny na pečivo do 30 mm, rošt na sendviče, rošt na pečivo
Funkcie: senzory, motorček, časomiera, rozmrazenie, ohrievanie

Je to automat, ktorý spraví všetko za vás. Nastavíte čas a druh opekania, položíte pečivo do štrbín a motorček sa sám postará o to, aby zišli do rozhorúčených útrob a po opečení vyšli tichučko von. Vezmete si jednu hrianku, druhá však nezostane chladnúť. Hriankovač sám spozná, že je v štrbine, a po čase ju vezme dnu, aby ju prihrial a udržiaval teplú. Páči sa nám, že v tomto hriankovači možno pripravovať aj plnené sendviče. Natriete dva plátky chleba maslom, vložíte medzi ne šunku a syr a zavriete ich do roštu. Túto zostavu upečiete priamo v štrbine. Ide o dokonalý hriankovač, ktorý ponúka viac, ako by ste sa odvážili očakávať. Pred očami máte svietiacu časomieru, vďaka senzoru sa nemusíte dotknúť žiadneho tlačidla.

„Keďže každú stranu hrianky možno opiecť inou intenzitou, prekrojená žemľa môže byť na reze chrumkavá a na povrchu len príjemne zohriata.“

páči sa nám
+ tichý chod
+ senzorová automatika
+ pečenie sendvičov
+ kapacita až 30 mm 

+++++                                                                          299,64 €
Pre tých, ktorí hľadajú dokonalý hriankovač, ktorý so schopnosťami automatu dokáže opiecť nielen hrianky a žemle, ale aj plnené sendviče.

www.kitchenaid.cz


Electrolux EAT7800

Electrolux EAT7800
www.electrolux.sk

Electrolux EAT7800

Ohrev: 980 W, elektronické ovládanie
Kapacita: 2 štrbiny na pečivo do 32 mm, rošt na pečivo
Funkcie: časomiera, rozmrazenie, ohrievanie

Tento model sa dokonale zladí s najmodernejšou kuchyňou nielen svojím dizajnom a vyhotovením, ale aj ovládaním. Kým na podsvietenom displeji máte dokonalý prehľad o časomiere a funkciách, tlačidlami rýchlo zvolíte správne nastavenie. Podchvíľou máte pocit, akoby ste mali kontrolu nad každou sekundou. Páči sa nám nielen funkcia vizuálnej kontroly opečenia bez prerušenia časomiery, ale aj extrémna šírka štrbín, do ktorých vložíte i skutočne hrubý kus pečiva na dokonalé opečenie z oboch strán. Stále však môžete siahnuť po praktickom napruženom rošte na pečivo, ktoré sa nezošmykne ani vtedy, ak omylom narazíte do stola. Ide o robustný hriankovač vyladený na intenzívne používanie.

„Ak máte svoj vek a zabudnete si okuliare na nočnom stolíku, nikdy nemáte istotu, že drobné čísla z displeja prečítate bez chýb.“

páči sa nám
+ veľká kapacita
+ stabilný rošt
+ moderné vyhotovenie
na toto pozor
 drobný ukazovateľ

++++                                                                            69,90 €
Pre tých, ktorí túžia po spoľahlivom hriankovači do najmodernejšieho interiéru, ktorému vládnu tlačidlá, displeje a antikoro.

www.electrolux.sk


Lidl SilverCrest STS 850 C1

Lidl SilverCrest STS 850 C1
www.lidl.sk

Lidl SilverCrest STS 850 C1

Ohrev: 850 W, analógové ovládanie
Kapacita: 2 štrbiny na pečivo do 28 mm
Funkcie: rozmrazenie, ohrievanie

Čím staršie pečivo do neho vložíte, tým viac oceníte jeho prednosti. Pozvoľný ohrev sa postará o to, aby sa striedka dokonale naparila bez toho, aby chlieb alebo pečivo stratili zvyškovú vodu. Takéto hriankovanie je síce o štvrtinu pomalšie ako pri väčšine ostatných modelov, prepečenie je však vďaka nemu jemnejšie a rovnomernejšie. Páči sa nám neúnavná pružina a plášť, ktorý sa ani v početnej domácnosti pri raňajkovom hriankovaní priveľmi neprehreje. Pridajte k tomu veľké ovládacie prvky a vizuálne kontrolky podsvietenia tlačidiel a máte dokonalú predstavu o tom, čo vás čaká. Ide o základný model, ktorý sa dokáže pochváliť veľmi dobrým spracovaním a nesklame vo všedný deň ani vo sviatok.

„Mriežku na pečivo vo výbave nehľadajte. Výrobca počíta s tým, že si ho rozrežete a vložíte do širokých škár hriankovača.“

páči sa nám
+ rovnomerné opekanie
+ aj na staršie pečivo
+ veľké ovládacie prvky
na toto pozor
 bez roštu na pečivo

+++-                                                                              19,90 €
Do domácností, ktoré potrebujú nový hriankovač ako náhradu za starší, ktorý v ich službách po rokoch vypovedal službu.

www.lidl.sk


Philips Viva Collection HD2637/90

Philips Viva Collection HD2637/90
www.philips.sk

Philips Viva Collection HD2637/90

Ohrev: 950 W, analógové ovládanie
Kapacita: 2 štrbiny na pečivo do 32 mm, rošt na pečivo
Funkcie: rozmrazenie, ohrievanie

Bez ohľadu na to, aké skúsenosti s hriankovačmi máte za sebou, tento model vám zaručene sadne. Je vyladený na každodenné používanie, o čom svedčí aj jeho pevná, mocne napnutá pružina. Výrobca zámerne ponecháva pečivo pri vysunutí hlbšie v štrbine, aby pri energickom vysunutí nevyskočilo na stôl. Museli by ste sa dlho snažiť, aby ste pružinu i v početnej rodine unavili. Opekanie je rovnomerné, predvoľby na rozmrazovanie a ohrievanie fungujú presne tak, ako majú. Praktický je rošt na pečivo, ktorý nemusíte ani pri príležitostnom používaní hľadať po zásuvkách či poličkách. Je zabudovaný priamo v hriankovači. Kliknete na páčku a dvojica tvarovaných líšt okamžite vyskočí von. Je to fajn, všetko máte na jednom mieste.

„Ak opekáte drobnejšie kusy pečiva, páčkou si ich vysuniete bližšie k vyberaciemu otvoru.“

páči sa nám
+ výborný mechanizmus
+ veľká kapacita
+ zabudovaný rošt na pečivo
na toto pozor
 drobnejšie kúsky treba pridvihnúť

+++-                                                                             39,90 €
Do domácností, ktoré hľadajú spoľahlivý hriankovač nielen na toustový chlieb, ale aj na pečivo z miestnej pekárničky.

www.philips.sk


Sencor STS 34RD

Sencor STS 34RD
www.sencor.sk

Sencor STS 34RD

Ohrev: 800 W, elektronické ovládanie
Kapacita: 2 štrbiny na pečivo do 25 mm
Funkcie: rozmrazenie, ohrievanie

Vyberte si jednu z deviatich farieb hriankovača s oblými líniami tak, aby ladil s vašou kuchyňou alebo jedálňou. Žiadny iný výrobca vám neponúkne toľko farebných variácií. Ide o jednoduchý model, ktorý ničím nesklame, ničím neprekvapí. Zvolíte stupeň opečenia, upravíte časovač funkciou rozmrazovania alebo ohrievania a zvyšok je už na riadiacej elektronike. Páči sa nám spoľahlivosť mechanizmu, ktorý sa nezasekne ani v nezvyčajných situáciách. Mechanika má malý rozsah pohybu, všetko sa správa práve tak, akoby ste pečivo do štrbín zakladali až po samé dno. Ide o model vhodný do menších domácností, ktorý je pripravený zvládnuť každodenné používanie bez toho, aby vás niečím obmedzoval.

„Zdvih mechanizmu je nezvyčajne nízky. Ak opekáte menšie kusy pečiva, musíte si pri vyberaní niečím pomôcť.“

páči sa nám
+ množstvo farebných variantov
+ slušná kapacita
+ spoľahlivý chod
na toto pozor
 nízky zdvih

+++-                                                                             18,40 €
Pre tých, ktorí si na raňajky radi doprajú hrianky z toastového chleba, pri ktorom netreba rozmýšľať nad veľkosťou krajcov – všetky sú rovnaké.

www.sencor.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 12/2016-01/2017

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče hriankovače kuchyňa test
Zdieľať článok

Diskusia