27. 10. 2008
Zdieľať

Mladý pár obýva rodičovský dom, v ktorom čelí problému spoločného bývania s jedným s rodičov. Dom síce má veľkú úžitkovú plochu a rozsiahly vnútorný priestor, ale nie je prispôsobený potrebám dvojgeneračného bývania. Bývanie mladých s rodičmi bez nevyriešených samostatných „prevádzkových okruhov“ v dome prináša stratu súkromia a intimity na oboch stranách a môže komplikovať i zdanlivo jednoduché životné situácie.

Dobrý deň,
sme novomanželia, bývame v radovom rodinnom dome s mamou a mali by sme záujem o rady ohľadom rekonštrukcie. Túžime po vlastnom bývaní a súkromí, preto by sme chceli upraviť dom tak, aby sme mali dostatok súkromia nielen my, ale aj mama. To znamená, že by sme chceli mať vlastnú kuchyňu, obývaciu izbu (ideálne by bolo, keby boli navzájom prepojené), spálňu a v budúcnosti aj detskú izbu. Samozrejme, aj WC a kúpeľňu. Momentálne bývame na poschodí, kde máme svoju obývaciu izbu, spálňu a jednu miestnosť, ktorá slúži ako šatník.

Chceli by sme aj vlastný vchod, ale obávame sa, že je to nereálne. Nemali by chýbať ani úložné priestory. K dispozícii máme aj podkrovie, ale ide nám o to, aby sme nemuseli každodenne prekonávať šialený počet schodov, keď budeme niečo potrebovať, neskôr sme tento priestor chceli využiť ako detskú izbu.

Pretože nám ide najmä o praktickosť, nechávame vám voľnú ruku. Dom môžete zmeniť, ako len budete chcieť a ako to bude možné.

Prajem krásny deň,

Věra Vajdíková
(redakčne krátené)














Pôvodný stav


Dva v jednom

168431


Dva v jednom

168428

Prízemie
1 – vstupná chodba, 2 – chodba,
3 – práčovňa, 4 – kotolňa,
5 – dielňa, 6 – garáž, 7 – izba,
8 – kúpeľňa, 9 – WC
Poschodie
10 – schodisková hala,
11 – obývacia izba, 12 – jedáleň,
13 – kuchyňa, 14 – komora,
15 – obývacia izba, 16 – izba,
17 – izba

Dvojpodlažný radový mezonetový dom so schodiskom v jadre dispozície neumožňuje štandardnými jednoduchými stavebnými úpravami bez radikálnych prestavieb vytvoriť samostatný vstup pre mladý pár. Taktiež niektoré ďalšie hospodárske priestory domu zostávajú spoločné. Výrazne však meníme usporiadanie ostatných obytných priestorov a vytvárame dve bytové jednotky tak, aby vyhovovali obom stranám, ich nárokom a potrebám v súčasnosti i budúcnosti.

V oboch alternatívach zaberáme rozsiahle hospodárske priestory na prízemí na účely zobytnenia a presúvame sem bývanie rodiča s menšími priestorovými nárokmi. Poschodie tak uvoľňujeme pre potreby mladej rodiny. Každá z novovytvorených bytových jednotiek na prízemí i poschodí má nočnú a dennú zónu vzájomne posunutú o pol podlažia, čo vyplýva z mezonetového typologického zaradenia stavby.



Dva v jednom

168423
Silvia Husárová

Alternatíva A

Bývanie mamy je vyriešené na prízemí domu. Jej novovytvorený byt pozostáva z dvoch plnohodnotných izieb s kuchyňou a príslušenstvom. Denná časť je orientovaná do záhrady a nachádza sa v polohe bývalej dielne a práčovne. V prípade nedostatočného presvetlenia týchto priestorov navrhujeme prispôsobiť okenné otvory štandardným výškam tak, aby obytné miestnosti vyhovovali aj z hľadiska presvetlenia a preslnenia. Nočnú časť tvorí spálňa s príslušenstvom, ktorá oproti skutkovému stavu nemení svoju polohu. Pri vstupoch z ulice a záhrady vytvárame zádveria, ktoré zachytia chlad z exteriéru a umožnia otvoriť vnútornú dispozíciu tak na prízemí, ako aj na poschodí. Poschodie môže vyhovovať potrebám 4-člennej rodiny a možno tu vytvoriť 4-izbový byt.












Dva v jednom

168429


Dva v jednom

168426

Prízemie
1 – zádverie, 2 – chodba,
3 – obývacia izba
4 – kuchyňa, 5 – izba
6 – šatník, 7 – kúpeľňa/WC
8 – kotolňa/práčovňa
9 – garáž
Poschodie
10 – schodisková hala
11 – obývacia izba, 12 – jedáleň
13 – kuchyňa, 14 – komora
15 – spálňa, 16 – detská izba
17 – kúpeľňa/WC


Dva v jednom

168422
Silvia Husárová

Predpokladáme, že nosnými konštrukciami domu sú okrem obvodových stien dve vnútorné steny (kolmé na schodisko), a tak sme dennú časť vhodne otvorili a spojili. Takéto stavebné úpravy však nemožno uskutočňovať bez posúdenia stavebných konštrukcií oprávnenými osobami.


Dva v jednom

168425
Silvia Husárová

Alternatíva B

V alternatíve B je v prízemnom byte obývačka spojená s kuchyňou a nachádza sa hneď pri vstupe z ulice. Hygienické príslušenstvo je presunuté do zadných častí domu, kde v spojení so šatníkom dopĺňa spálňovú časť. Hospodárske priestory a garáž ústia do zádveria pri vstupoch. Kotolňa a práčovňa ostávajú bez zmeny a poskytujú dostatok miesta aj na skladovanie. Byt na poschodí má rovnaké rozloženie ako v alternatíve A. Nočná zóna je situovaná na najvyššom podlaží. Detskú izbu môže tvoriť veľká herňa, ktorú neskôr možno rozdeliť na dve samostatné izby. Spálňa má vstavané šatníkové skrine s dostatkom úložného priestoru. Poschodie dopĺňa kúpeľňa s integrovaným WC. Kuchyňa, jedáleň a obývacia izba sú situované o pol podlažia nižšie. Kuchyňa je oproti alternatíve A zväčšená o plochu komory a jej priestorové rozloženie je zrejmé z pôdorysov a vizualizácií.












Dva v jednom

168430


Dva v jednom

168427

Prízemie
1 – zádverie, 2 – chodba
3 – obývacia izba, 4 – kuchyňa
5 – izba, 6 – šatník
7 – kúpeľňa/WC
8 – kotolňa/práčovňa
9 – dielňa, 10 – garáž
Poschodie
11 – schodisková hala
12 – obývacia izba, 13 – jedáleň
14 – kuchyňa, 15 – spálňa
16 – detská izba, 17 – kúpeľňa/WC


Dva v jednom

168424
Silvia Husárová

Priestorová nadväznosť dennej časti funguje aj pri uzavretej dispozícii, ak to však statika budovy umožní, prikláňame sa k jej otvoreniu, nakoľko priestorový účinok voľných a vzdušných interiérov je nenahraditeľný. Vizualizácie predstavujú príklad interiérového doriešenia dennej časti, ktorá vhodnými úpravami môže nadobudnúť reprezentačnú podobu.


Článok bol uverejnený v časopise Môj dom 09/2008.

Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: riešenie rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia