05. 09. 2011
Zdieľať

Väčšina bytov sa dnes kupuje ešte „na papieri“, teda skôr, než sa do stavebného pozemku zahryznú prvé bagre, aby vyhĺbili základovú jamu. Iste, na prvý krok cez nový prah si ešte počkáte, má to však svoje výhody – mnohé veci v novom byte dokážete ovplyvniť. Môžete si napríklad vybrať, ako bude vyzerať vaša kúpeľňa.

Príjemný štandard

Keď kupujete nový byt, základnou možnosťou je vybrať si kúpeľňu z ponúkaného štandardu. Dodávateľ stavby obvykle predkladá niekoľko variantov farebnosti a vybavenia, ktoré sú v cene bytu – bývajú univerzálne a cenovo výhodné, vybrať si môžete zvyčajne podľa vizualizácií a vzoriek. Príjemnejším spôsobom si môžu vybrať napríklad budúci obyvatelia novostavby bytového domu na Košickej ulici v Bratislave – môžu si prezrieť kúpeľne „naživo“, zrealizované v skutočnej veľkosti. Aj laik si tak dokáže urobiť o svojej budúcej kúpeľni presnú predstavu.
 


Kúpeľňa do nového bytu

168525
Daniel Veselský


Kúpeľňa do nového bytu

168526
Daniel Veselský

Vzorové kúpeľne na Košickej predvádzajú riešenia pre všetky veľkosti miestností: logicky a prakticky usporiadanú malú kúpeľňu – s umývadlom, sprchovacím kútom a toaletou, aj štandardné vybavenie určené do väčších bytov – väčšiu kúpeľňu s vaňou či samostatné WC s umývadlom.

„Vo vzorových kúpeľniach sme chceli odprezentovať čo najviac farieb a ukázať možnosti, ako ich kombinovať,“ hovorí spoluautorka návrhu, architektka Iveta Olšiaková z kúpeľňového štúdia Armaturex. „Tak, aby si mohol každý vybrať farebnosť, akú má rád, či svetlejšiu alebo výraznejšiu, teplé a živé farby, alebo studené a upokojujúce. Napríklad modro-hnedá kombinácia je pre niekoho príjemne upokojujúca, pre iného priveľmi melancholická. Obklad a dlažba má pekný moderný formát – veľký a predĺžený, listely na šírku aj výšku, a príjemnú farebnosť, takže sa dajú vytvoriť naozaj pekné kúpeľne. Výber farieb síce nie je taký široký, ako pri iných sériách, ale podľa mňa sú farby dobre zvolené, takže sa s nimi dá pekne pracovať.“
 


Kúpeľňa do nového bytu

168535
Daniel Veselský


Kúpeľňa do nového bytu

168529
Daniel Veselský

„V rámci štandardných kúpeľní sme ponúkli pragmatické riešenie – s jednoduchým vzhľadom, ale príjemné a univerzálne,“ vysvetľuje architektka. „Nie je to žiadny ohurujúci dizajn, ale je to kvalitné a praktické zariadenie za rozumnú cenu. Napríklad obklad a dlažba majú povrchovú úpravu, ktorá bráni usadzovaniu špiny a vodného kameňa, ďalším praktickým plusom je aj to, že obklady sú matné. Vaňa má síce „iba“ klasický tvar, ale je zo smaltovaného oceľového plechu s nadštandardnou hrúbkou, ktorý je zárukou odolnosti a dlhej životnosti. Všetko vybavenie sme vyberali z ponuky renomovaných nemeckých značiek, pri ktorých sa dá na kvalitu spoľahnúť, a vďaka tomu, že sa nedodáva do jednej kúpeľne, ale vo veľkom množstve, je jeho cena naozaj výhodná.“
 

 


Kúpeľňa do nového bytu

168528

 

Kúpeľňa do nového bytu

168533

Vizualizácie malej kúpeľne s umývadlom, sprchovacím kútom a toaletou. (Návrh Ing. arch. Zuzana Urgelová)   Vizualizácia riešenia pre väčšiu kúpeľňu s toaletou v jednej miestnosti. (Návrh Ing. arch. Zuzana Urgelová)

Obklad a dlažba: Carnaby, Villeroy & Boch
Umývadlo, WC: Omnia architectura, Villeroy & Boch
Vaňa: Saniform, Kaldewei
Sprchovací kút a vanička: Purano, Hüppe
Batérie: Prado, Hansa
Batérie so sprškou: Sublime, Hansa

Chcete viac?Z ponúkaného štandardu si vybrať nemusíte – máte aj iné možnosti. Hlavný dodávateľ stavby má obyčajne uzatvorené zmluvy s jedným alebo viacerými dodávateľmi kúpeľní, kúpeľňovými štúdiami, ktoré vám po dohode navrhnú kúpeľňu presne na mieru a presne podľa vašich predstáv. Musíte však počítať s tým, že za nadštandardné riešenie, materiály a vybavenie si priplatíte. My sme sa pozreli do dvoch kúpeľní navrhnutých na mieru obyvateľom bytov v petržalskej novostavbe.
 


Kúpeľňa do nového bytu

168546

 

Kúpeľňa do nového bytu

168545

Vizualizácie. „Priestor kúpeľne bol daný a keďže je to malý byt, nebola tu ani možnosť na veľké zmeny.
Pri tejto kúpeľni bol dôležitý najmä klasický štýl – je síce malá, mala však pôsobiť luxusne.“ (Návrh Ing. arch. Iveta Olšiaková)

Táto kúpeľňa patrí k dvojizbovému bytu, a jeho budúca majiteľka mala jasnú predstavu – chcela mať kúpeľňu síce malú, ale luxusnú, s nádychom klasickej elegancie. „Páčilo sa jej konkrétne nábytkové umývadlo so skrinkou, takže k štýlu nábytku sme potom ladili všetko ostatné – obklad, keramiku…“  vysvetľuje architektka Iveta Olšiaková. „Budúca majiteľka je vysoká, preto sme vybrali veľký pohodlný sprchovací kút s rozmermi až 100 × 100 cm, a keďže si rada dopraje vodnú masáž, zabudovali sme do sprchovacieho kúta aj podomietkové masážne dýzy.“
 


Kúpeľňa do nového bytu

168543
Daniel Veselský

 

Kúpeľňa do nového bytu

168544
Daniel Veselský

Obklad a dlažba: Adlon, Villeroy & Boch
Umývadlo, WC a nábytok: Hommage, Villeroy & Boch
Sprchovací kút a vanička: Marano, 2003 designer JJ, Hüppe
Batérie: Rondastyle, Hansa
Hlavová sprcha: Raindance, Hansgrohe

V tejto kúpeľni bola základnou požiadavkou majiteľov modrá farba. Táto voľba bola podľa architektky v istom zmysle obmedzujúca: „Modrých farieb nie je v ponuke obkladov a dlažieb veľa, takže sme sa z tohto pomerne obmedzeného množstva snažili vybrať tú najvhodnejšiu sériu – s nie veľmi tmavou modrou, aby miestnosť bez okna nepôsobila stiesnene. (Trochu denného svetla sem preniká len cez pás sklobetónu, ktorý je okrem iného aj pekným detailom).
 


Kúpeľňa do nového bytu

168547
Daniel Veselský

 

Kúpeľňa do nového bytu

168548
Daniel Veselský

Záchod je v kúte kúpeľne, za decentnou stienkou. Aj v tejto časti doplnila architektka dominantnú modrú svetlosivým, takmer bielym obkladom. „Kúpeľňa nemá okno a aby nebola príliš tmavá a depresívna, dávala som čo najviac svetlejšieho obkladu.“ Aj tu sa opakuje sympatický detail – síce bez bidetu, ale aspoň s hygienickou sprškou.

A aby kúpeľňa nebola priveľmi pánska, doplnila som ju jemnou červenou listelou. Je to taký decentný detailík, ktorý obklad oživil, a nepôsobí priveľmi romanticky. Navyše sem vniesol aspoň náznak teplejšej farebnosti.“ V tejto kúpeľni išlo najmä o výber farebnosti a dizajnu zariadenia tak, aby miestnosť pôsobila decentne. „Nie celkom klasicky, ale ani nie priveľmi moderne. Sú tu pomerne veľké kusy keramiky, čo vyplynulo jednak z veľkosti miestnosti, a jednak z vkusu užívateľov. Sú to vysokí ľudia, a veľkí ľudia inklinujú k veľkým predmetom. Je to také prirodzené,“ vysvetľuje autorka návrhu.
 


Kúpeľňa do nového bytu

168551

 

Kúpeľňa do nového bytu

168553

Vizualizácie. Návrh a realizácia kúpeľne na mieru sú, samozrejme, možné iba v štádiu projektu a hrubej stavby. (Návrh Ing. arch. Iveta Olšiaková)

„Hľadali sme nejakú zaujímavú vaňu, ktorá by dominovala tomuto veľkému priestoru, a nakoniec padla voľba na Twinline od značky Artweger,“ hovorí architektka Iveta Olšiaková. „Je to naozaj originálny kus – vaňu s dverami možno používať na plnohodnotné kúpanie a zároveň umožňuje aj naozaj pohodlné sprchovanie. Dispozícia kúpeľne bola daná návrhom bytu, my sme riešili už len detaily – napríklad vhodný podhľad, ktorým sa prekryla vzduchotechnika. Chcela som, aby ladil s podhľadmi v ostatných miestnostiach, ktoré sa v celom byte využívajú na efektné osvetlenie. Aby všetko malo v rámci bytu logiku. Ďalším problémom bola odpadová rúra vedľa vane, ktorú bolo potrebné prekryť – nakoniec sme to vyriešili primurovkou. Vaňa je tak viac odsadená od steny, ale keďže je detail pekne vyhotovený a primurovka sa dá prakticky využívať, nepôsobí podľa mňa vôbec rušivo, skôr oživujúco.“
 

Obklady: Scenario, Villeroy & Boch
Dlažba: Scope, Villeroy & Boch
Umývadlo a nábytok: Bellevue, Villeroy & Boch
WC: Subway, Villeroy & Boch
Vaňa: Twinline, Artweger
Batérie, sprcha: Rondastyle, Hansa

 

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC Navrhovanie interiéru
Tagy: byt kpl kúpeľňa
Zdieľať článok

Diskusia