Zimná záhrada nemusí byť len fádna sklenená prístavba! Dôkazom je táto realizácia

03. 03. 2017
Zdieľať

Občas sa oplatí nenechať sa obmedziť zaužívanými stereotypmi – napríklad zimná záhrada nemusí byť len fádna sklenená prístavba k rodinnému domu, aké ste videli už tisíckrát. Dôkazom je aj táto realizácia.


Pohodu a oddych si tu môžu majitelia užívať po celý rok – v lete v intenzívnom kontakte so záhradou, v zime pri kozube, v teple chránenom dobre izolovanou konštrukciou.

Pohodu a oddych si tu môžu majitelia užívať po celý rok – v lete v intenzívnom kontakte so záhradou, v zime pri kozube, v teple chránenom dobre izolovanou konštrukciou.
Miro Pochyba


Zimnú záhradu, či skôr domáce wellness, tvoria dve zóny s rozdielnou výškou, ktoré plynulo prepájajú interiér domu so záhradou.

Zimnú záhradu, či skôr domáce wellness, tvoria dve zóny s rozdielnou výškou, ktoré plynulo prepájajú interiér domu so záhradou.
Miro Pochyba

Exteriérové žalúzie zabraňujú prehrievaniu v letných mesiacoch a zároveň vytvárajú v interiéri súkromie.

Na začiatku bola požiadavka na návrh a realizáciu zimnej záhrady pri rodinnom dome, s ktorou majitelia oslovili firmu Moreti. „Hneď po úvodnom stretnutí sme však pochopili, že predstavou klienta je rozšírenie domu o priestor na vírivú vaňu spolu s oddychovou zónou prepojenou na záhradu. Išlo teda o vytvorenie vlastného rodinného wellness,“ hovorí zástupca realizátora Pavol Németh.

Stredobodom originálnej prístavby sa tak stala vírivá vaňa, ktorej sa museli prispôsobiť základy, tvar aj rozmery zimnej záhrady. Keďže jestvujúci rodinný dom bol osadený približne 50 cm nad úrovňou terénu, architekti z Moreti navrhli dvojúrovňové usporiadanie tak, aby sa cez prístavbu dalo plynulo prejsť z domu do záhrady. Tým sa zároveň v rámci jej priestoru vytvorili dve výškovo oddelené zóny: wellness s vírivou vaňou a sprchou nadväzujúce na priestory v dome a tiež nižšie položená oddychová časť, ktorá je cez posuvnú sklenenú stenu priamo prepojená so záhradou.


Smerom do záhrady je osadená zdvihovo–posuvná zasklená stena, ktorá po otvorení zabezpečuje maximálne prepojenie nižšie položenej oddychovej časti s exteriérom.

Miro Pochyba

Zimnú záhradu firma zároveň navrhla tak, aby pri pohľade z exteriéru čo najlepšie ladila s architektúrou pôvodného domu. Zasklené plochy, ktoré presvetľujú celý nový interiér, sú osadené na východnej a západnej strane, severnú stenu tvorí zateplené tehlové murivo. Tu sú osadené aj hliníkové dvere, ktorými sa vychádza do záhrady. Smerom od ulice je zasklená stena tvorená pevným zasklením s izolačným trojsklom osadeným v hliníkovom ráme.

Na opačnej strane, smerom do záhrady, je osadená zdvihovo-posuvná stena, ktorá po otvorení zabezpečuje maximálne prepojenie zimnej záhrady s exteriérom. Exteriérové žalúzie nainštalované na oboch zasklených plochách zabraňujú prehrievaniu v letných mesiacoch a zároveň vytvárajú súkromie podľa potrieb majiteľov.


Vonkajší vzhľad zimnej záhrady je navrhnutý tak, aby čo najlepšie ladil s architektúrou pôvodného domu. Stavba vznikla v spolupráci s architektonicko–stavebnou spoločnosťou Moreti a firmou Almon, ktorá dodávala sklo-hliníkové konštrukcie.

Miro Pochyba

Názor z praxe

Ing. Pavol Németh
Ing. arch. Braňo Hantabal, 
Celý rok na terase.sk, Almon, Moreti

Zimná záhrada je všeobecné a obľúbené pomenovanie, avšak pre každého z nás sa za týmto pojmom skrýva niečo iné. V našej praxi sme sa rozhodli vo všeobecnosti rozdeľovať zimné záhrady na teplé a studené. Teplá slúži ako plnohodnotné rozšírenie interiéru, studená je vlastne zasklená terasa. Rovnako ako pri väčšine vecí v živote, aj pri zimnej záhrade je najdôležitejšia príprava. Druhým zásadným faktorom je výber zasklievacieho systému. Zimná záhrada je stavba ako každá iná, a preto je potrebné uvedomiť si, že už samotný projekt je veľmi dôležitý a vďaka nemu sa mnoho záležitostí vyrieši už pri návrhu.

Zasklievací systém je zasa určujúci pre funkčnosť zimnej záhrady. My ponúkame kompletnú škálu zasklievacích systémov, ako sú posuvné či parkovacie, alebo harmonikové, rámové aj bezrámové, s jednoduchým aj izolačným sklom. Pri voľbe zasklenia sa treba na zimnú záhradu pozerať hlavne z pohľadu používania. Napríklad, bezrámovým zasklením nie je možné zabezpečiť úplnú vzduchotesnosť, respektíve je potrebné počítať s istými únikmi tepla. Na druhej strane, s rámovým systémom nemôžete očakávať ničím nerušený výhľad. Kritérií je naozaj mnoho, preto radíme klientom, aby sa v prvom rade rozhodli, na čo má ich zimná záhrada slúžiť, s ostatným im už poradíme my.


TEPLÁ ZIMNÁ ZÁHRADA je plnohodnotným rozšírením obytného priestoru.

TEPLÁ ZIMNÁ ZÁHRADA je plnohodnotným rozšírením obytného priestoru.
celyroknaterase.sk


STUDENÁ ZIMNÁ ZÁHRADA vám predĺži sezónu na terase.

STUDENÁ ZIMNÁ ZÁHRADA vám predĺži sezónu na terase.
celyroknaterase.sk

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ V SPOLUPRÁCI SO SPOLOČNOSŤAMI MORETI A ALMON
FOTO: MIRO POCHYBA A CELÝ ROK NA TERASE.SK
ZDROJ: časopis Môj dom 2/2017

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom zimná záhrada
Zdieľať článok

Diskusia