Kuchyňa a obývačka v pánskom štýle

21. 04. 2011
Zdieľať

Spojenie obývačky s kuchyňou do jedného denného priestoru na každé použitie je dnes aktuálnym trendom. Do úprav dvojizbového bytu pre mladého muža sa pustila naša stála spolupracovníčka, dizajnérka Jasna Opavská. Cesta k ich súčasnej podobe sa začala v čase, kým bol byt ešte len na papieri – zmenami v dispozícii.

Pôvodný pôdorys bytu mal z Jasninho pohľadu dve významné rezervy – zbytočnú chodbičku pri kúpeľni, ktorá spájala vstupnú chodbu so spálňou, a stenu oddeľujúcu malú obývačku od ešte menšej kuchyne. Keďže Jasna mala celkom jasnú predstavu o výhodách, ktoré by bytu prinieslo ich odstránenie, dohodla sa s majiteľom na úpravách, aj keď pôvodne neboli v pláne. Výber nábytku sa teda odsunul na neskôr a začalo sa úpravami dispozície: kúpeľňa splynula v jedno s chodbičkou, vďaka čomu získala navyše nezanedbateľných pár štvorcových decimetrov.

Toto spojenie prinieslo aj ďalšiu výhodu – priamy kontakt spálne s kúpeľňou. A že je kúpeľňa prechodná? V byte pre jedného to neznamená mínus, navyše cez kúpeľňu nevedie do spálne jediná cesta. Ďalšou zmenou bola na papieri zdanlivá drobnosť – odstránenie jednej nie príliš hrubej čiary. Pre kuchyňu a obývačku však malo zbavenie sa plánovanej priečky zásadný význam. Z dvoch malých miestností sa stala jedna veľká (alebo aspoň väčšia) a kuchyňa získala priamy prístup k dennému svetlu a čerstvému vzduchu.

Plusy a mínusy nového spojenia

Tesný kontakt miesta, kde sa varí, s miestom, kde sa relaxuje, nemusí vyhovovať každému. V tomto prípade však bol mladý muž rozhodne za. Takéto spojenie presne vyhovovalo jeho predstave o živote v byte. Navyše, keďže najbližšie roky tu bude bývať sám, neprichádza do úvahy, aby ten, kto varí, rušil toho, kto napríklad relaxuje pri televízii. I keď spojením obývačky a kuchyne získala Jasna pre majiteľa bytu väčší a vzdušnejší životný priestor, nebol to priestor ideálny. „Vznikla dlhá a úzka miestnosť, takže som ju musela trochu korigovať.

Opticky aj funkčne som ju preto rozdelila na dve približne štvorcové zóny – jeden štvorec je vyhradený obývačke, druhý zaberá kuchyňa s jedálenským stolom. Takýmto zariadením sa proporcie miestnosti opticky upravili,“ vysvetľuje Jasna. Rovnakej idei sa prispôsobila úprava stien, ktorou sa rozčlenili dlhé plochy, aj umiestnenie nábytku: „Sedačka je otočená tak, aby vytvorila akúsi bariéru a jasne rozdelila miestnosť na spomínané dve časti – obývačkovú a jedálensko-kuchynskú.
 

Sklenená mozaika v kuchyni farebne ukončuje červenú linku, ktorá sa ťahá celým interiérom – začína sa na tapetách v obývacej časti, pokračuje cez sedačku, lampu a doplnky a končí sa na stene za linkou. „Sklenená mozaika za linkou je naozaj nádherná a sklo má zaujímavý efekt,“ dopĺňa Jasna. „Hoci je jasne červené, podľa osvetlenia hrá od rubínovej cez hnedú s červeným nádychom až do zlatohneda. Spôsobujú to svetelné odrazy. Sklo tak nemá len vlastnú farbu, ale odráža aj svetlo a okolitú farebnosť. Aj vďaka tomu prehnane nekričí, ale ladí s okolím a vyzerá skôr decentne.“ „Nemám rada sklenené stoly – prekáža mi, keď pri obede vidím na kolená tomu, kto sedí naproti. Tento stôl je však výnimka. Pod sklenenou doskou je totiž výplet z morskej trávy. Je to také šalamúnske riešenie – vďaka sklu sa dala využiť štruktúra výpletu na stolovej doske. Navyše sa sklo ľahko čistí… Iste, má svoje mínusy, ale aj plusy.“

 

Dlhú miestnosť opticky skracuje aj jedálenský stôl umiestnený kolmo na jej os, tento účinok ešte podporuje svietidlo nad stolom.“ Pri stavaní nábytku kolmo na os miestnosti tak, aby sa opticky skrátila, sa však zároveň musela zachovať aj bezproblémová prevádzka – cez obývačku sa totiž prechádza do spálne. Rovnobežne s osou priestoru preto musel ostať voľný, a pokiaľ možno čo najkratší priechod z chodby k spálňovým dverám.

Pre nevyvážené proporcie novej obývačkokuchyne sa nedali zamaskovať časti nosnej konštrukcie, ktoré trčia zo steny pod stropom v kuchyni aj v obývačke. „Pôvodne som ich chcela skryť do sadrokartónovej konštrukcie s nikami a policami,“ hovorí Jasna, „ale ubralo by sa tak zo šírky miestnosti asi 25 cm, čo pri týchto rozmeroch a proporciách nie je zanedbateľné. Tak tu ostali strašiť. Je to však menšie zlo, než keby som ich maskovaním úzku miestnosť ešte viac zúžila.“

 

Pozor na dvierka
„Pri premýšľaní o kuchynskej linke si treba vždy uvedomiť, ako sa otvárajú dvierka,“ upozorňuje Jasna. „Pri tých klasických je dobré zvážiť napríklad to, ako a čo budete zo skrinky vyberať a kam to uložíte, aby vám pri manipulácii otvorené dvierka nezavadzali. Zrada však môže nastať aj pri moderných výklopných dvierkach horných skriniek, ktoré majú výhodu v tom, že pri manipulácii zavadzať nebudú. Túto kuchyňu som pôvodne navrhla tak, že zasklené dvierka boli v hornom rade. Ibaže som si neuvedomila, že na kovové rámiky sa nedajú namontovať úchytky a pri otváraní treba dvierka chytať za spodný okraj. Takže po ich osadení do horného radu vznikol problém – skrinky nebolo ako otvoriť. Našťastie riešenie nebolo zložité – spodný rad skriniek mal klasické dvierka, takže stačilo vymeniť horné so spodnými. Aj po rokoch praxe sa človek môže niečo naučiť na vlastnej chybe.“

 

Rozdeliť aj spojiť

 

Rozmiestnením nábytku sa dlhý priestor rozčlenil, aby sa upravili jeho proporcie, výberom zariadenia a zladenou farebnosťou zasa prepojil. Nábytok v obývačke (stolík pri sedačke aj pod televízor) a jedálenský stôl sú od jedného výrobcu, s kuchynskou linkou ich spája rovnaký povrch – tmavá drevená dyha. Ako červená niť sa celým priestorom vinie červená farebnosť, ktorá sa začína na tapetách v obývačke, a pokračuje cez sedačku a svietidlo nad jedálenským stolom až k obkladu na stene za kuchynskou linkou. „Priestor sa akoby prepojil aj jednotnými svietidlami,“ dopĺňa Jasna. „Rovnaké sú od chodby, cez kuchyňu až do obývačky. Svietidlo nad stolíkom pri sedačke je z tej istej série, ibaže je väčšie, čím sa táto poloha v priestore zdôraznila.“

Jasna odporúča
„Majiteľ bytu chcel tmavú podlahu. V tom sme si hneď rozumeli, pretože tieto parkety sú nádherné. Tmavá podlaha vyzerá naozaj elegantne, má však aj svoje nevýhody – vidno na nej každú smietku a pri upratovaní si treba dať viac záležať. V tomto smere majú koberce niečo do seba – zadržia prach a ten potom nie je tak vidieť. Nepoletuje po dlážke a nerobí v kútoch chuchvalce. Tieto parkety sú vyslovene náročné na údržbu.“

Pre muža mužské, ale s mierou

Keďže tentoraz Jasna zariaďovala byt pre muža, vyberala doň najmä mužsky pôsobiace prvky. „Mužský dojem je tu však zjemnený ženskou rukou,“ upresňuje svoj pohľad dizajnérka. Podlaha bola jasná od začiatku – budúceho domáceho pána oslovili tmavohnedé laminátové parkety s modernými širokými lamelami. S podlahou potom Jasna zladila farebnosť stien: „Vybrala som tapety, ktoré sú veľmi aktuálnym trendovým prvkom,“ hovorí. „Podlaha a steny tak vytvorili farebný aj štýlový základ celého interiéru.“

Základom farebnosti interiéru bola tmavá laminátová podlaha a vzorované tapety. „V obývačke aj spálni som použila tapety, ktoré sú teraz veľmi moderné,“ hovorí Jasna. „Vracajú sa vo veľkom štýle a je naozaj z čoho vyberať. Sú zaujímavým prvkom, ktorý oživí interiér, a takéto riešenie nemusí byť ani veľmi drahé.“ Praktická skrinka, do ktorej sa dá ukryť moderná technika, ešte len čaká na plazmový televízor.

 

I keď celková farebnosť je výrazne mužská, kvety na tapetách sú zas ženským prvkom. Samozrejme, v tomto prípadne rozhodne nejde o romantický vzor: „Tie tapety mi hneď padli do oka. Sú totiž kvetinové, ale nie sú ženské, sú veselé, a nie sú detské. Sú to také kvetinové tapety, ktoré vyzerajú seriózne. Veľmi sa mi páčila aj kombinácia červenej s hnedou. V rovnakom červenobordovom odtieni som potom vybrala sedačku a ďalej už bolo všetko celkom jasné.“ S tmavou podlahou Jasna zladila nábytok s povrchom z rovnako tmavej dyhy. Nábytok a kuchynská linka sú síce od rôznych výrobcov, základnú farebnosť a materiál však majú spoločné.

 

Na rovnakú farbu sa namorili aj všetky dvere a zárubne v byte. „Nábytok má vyložene mužsky čisté tvary a farbu dyhy, zjemňuje ho však výplet z morskej trávy. Výplet je tu tým jemným ženským prvkom,“ vysvetľuje Jasna svoj výber. Rovnako ako v spálni aj tu sú okná skryté za japonskými stenami – jednoduchý a decentný prvok, ktorý na rozdiel od riasených záclon a závesov dobre prijímajú aj muži „Japonské steny sú takou mužskou voľbou – sú jednoduché, aj tienia, aj decentne dekorujú,“ uzatvára Jasna.
 

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru Obývacia izba
Tagy: byty pánske byty pánsky štýl
Zdieľať článok

Diskusia