Uvažujete nad kúpou odšťavovača? Náš test vám ho pomôže vybrať

12. 03. 2017
Zdieľať

Je to úžasná premena, ktorá prebehne priamo pred vašimi očami. Čerstvé i skladovaním unavené ovocie a zelenina sa premenia na osviežujúcu šťavu alebo jemné ovocné pyré, ktoré si môžete vychutnať priamo z pohára.

Čo by ste mali vedieť

1 Lisovanie

Tichý motor pomalým tempom drví ovocie a zeleninu, aby ich obrovským tlakom pritlačil k oceľovej matrici s drobnými otvormi. Kým šťava preteká cez matricu von, suchá dužina sa pomaly prepadáva do zbernej nádoby. Takéto lisovanie svedčí nielen krehkým surovinám, ktoré zo seba vydajú šťavu pri stlačení, ale aj listovej zelenine, ktorá potrebuje mocný tlak, aby uvoľnila šťavu. S hrubšou matricou vyrobíte ľahšie smoothie.

2 Odstreďovanie

Svižný motor vysokými otáčkami strúha suroviny, aby ich obrovskou rýchlosťou rozkrútil na bubne s dierovanou matricou. Kým šťava odteká cez lievik von, dužina je vymršťovaná do zbernej nádoby. Hoci ide o hlučnejšiu technológiu, jej prednosť je, že si poradí so spracovaním i takých jabĺčok, z ktorých lis spraví za každých podmienok len hustú ovocnú dreň. Šťavy sú trochu penisté a zvyknú sa rýchlo usádzať.

3 Príprava

Výrobcovia v posledných rokoch dbajú na to, aby ste s prípravou surovín mali čo najmenej práce. Zväčšili sa plniace otvory, odstredivky dostali väčšie bubny a aj vertikálne odšťavovacie lisy majú v najnovšej výbave dlhšiu závitovku, ktorá dokáže rozdrviť celé jabĺčko bez prekrojenia. Všetky tieto inovácie sa snažia robiť odšťavovanie príjemnejším. Trend je aj znižovanie počtu dielcov, ktoré treba rozoberať a skladať.

4 Účinnosť

Pri zbieraní skúseností s odšťavovaním rýchlo zistíte, že na odrode, čerstvosti a spôsobe skladovania ovocia a zeleniny skutočne záleží. Rýchlo sa zorientujete a začnete vyhľadávať také plody, ktoré majú najlepší pomer medzi šťavou a dužinou. Ovocie zohriate na izbovú teplotu má o čosi lepšiu výťažnosť ako chladné zo špajzy, koreňová zelenina vopred namočená vo vode je krehkejšia ako z police.

5 Umývanie

Hoci sa výrobcovia snažia vyberať materiály, ktoré znesú údržbu v umývačke riadu, pravda je, že funkčné dielce odšťavovača stačí po každom použití opláchnuť pod tečúcou vodou, aby ste z nich zmyli cukry podliehajúce kvaseniu. Jediná výnimka sú oceľové matrice, ktoré sa pri používaní zanášajú jemnými vláknami dužiny. Praktický nástroj na čistenie je kefka s pevnými nylonovými štetinami, ktorú väčšina výrobcov pribalí.

6 Ekonomika

Doma lisovaná šťava z kupovaného ovocia a zeleniny je vždy o čosi drahšia ako tá, ktorú si môžete v spotrebiteľskom balení kúpiť v predajni. Ak však máte úrodnú záhradku, odšťavovač vám pomôže zužitkovať jej plody i vtedy, ak máte pocit, že vám svojím množstvom prerastajú cez hlavu. Prednosťou domáceho odšťavovania je nielen čerstvosť muštov a štiav, ale aj sloboda pri ich miešaní. Čo dáte dnu, to tečie von.

VYPESTUJTE SI SPRÁVNE NÁVYKY

Vízia neskúseného laika o iskrivom nápoji z čerstvého ovocia sa v mnohom líši od skutočnosti, ktorú pri používaní odšťavovača zažijete. Je to úplne iné ako s citrusovačom, pri ktorom stačí ležérne rozkrojiť dva pomaranče, aby ste si osviežili raňajky pred náročným dňom. Musíte sa popasovať s dostupnosťou a skladovaním surovín, zvyknúť si na rozoberanie, umývanie a skladanie po každom použití, a ak príde na dužinu, tú budete musieť zapojiť do svojich kulinárskych dobrodružstiev.
Odšťavovanie nie je šprintom emotívnej slasti jednotlivca, ale spoločenským maratónom zručného hospodárenia. Ak máte bohatú úrodu zo záhradky alebo vás rodinný zeleninár zásobuje debničkami obchodných prebytkov, určite nájdete záľubu v novom spôsobe spracovania darov záhrad a sadov. Nie je tajomstvo, že lahodné sladké šťavy oživia prestretý stôl, a ak je posedenie rodinný rituál, určite každý ocení novoty, pri ktorých snaha a námaha nájdu zaslúžený obdiv a uznanie.

Spôsob

Energické odstreďovanie alebo silové lisovanie? Vyberať si môžete z dvoch druhov odšťavovačov, ktoré sa líšia vhodnosťou pre konkrétne druhy ovocia a zeleniny.

Účinnosť

Viac ako na stroji samotnom záleží na druhu a čerstvosti surovín, ktoré na ňom budete odšťavovať. Nemôžete čakať iskrivý mušt z múčnych jabĺk, v ktorých nemožno dreň oddeliť od šťavy.

Skladovanie

V mnohých domácnostiach sa odšťavovač využíva sezónne, takže nie je na škodu, ak má kompaktné vyhotovenie a pri skladovaní tak neprekáža. 

Kapacita

Nielen veľkosť plniaceho otvoru, ale aj kapacita zásobníka na dužinu a šťavu sú dôležitým kritériom pri výbere, ak chcete robiť šťavy pre početnejšiu rodinu či okruh priateľov.

Údržba

Umývanie pod tečúcou vodou je štandard každého modelu, niektoré dielce však môžu byť na menší kuchynský drez priveľké. V stiesnenej kuchyni zaváži i takáto drobnosť.

testuje Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Naplníte pivnicu debničkami s ovocím a zeleninou, postavíte odšťavovače v jedálni na obslužný pult a na mesiac máte postarané o dobrodružstvá. Žmýkate šťavu z plodov záhrad a sadov, drvíte dužinu na jemné pyré a snažíte sa zužitkovať vlákninu, ktorú stroje oddelia od šťavy. Ak k tomu pridáte zážitky z čistenia, umývania a triedenia pomiešaných dielov strojov, môžete si byť istí, že nových postrehov na hodnotenie strojov budete mať do sýtosti.

TESTOVANÉ MODELY


CASO Germany SJW450

CASO Germany SJW450
www. bellatavola.sk

výborná výťažnosť

CASO Germany SJW450

Technológia: vertikálny lis, 75 mm plniaci otvor
Pohon: 240 W, spätný chod
Výbava: 2 matrice na odšťavovanie, 1 matrica na drvenie

Robustné vyhotovenie a silný motor s výkonovou rezervou predurčujú tento model na intenzívne využívanie. Ani nárazové spracovanie väčšieho objemu ovocia a zeleniny preň totiž nie je priveľké sústo. Vyberiete si jemnú matricu na mušt alebo hrubšiu na smoothie s dužinou a v priebehu minútky máte plný pohár iskrivého osvieženia. A ak prídu horúčavy, naplníte stroj mrazeným bobuľovým ovocím a vďaka drviacej matrici sa môžete tešiť z osviežujúceho sorbetu. Vynikajúce výsledky sme zaznamenali aj pri lisovaní listovej zeleniny a klíčkov, veľmi sa nám páčili nápoje, ktoré sme dokázali vyrobiť s vysokým podielom dužiny. Ide o stroj, pri ktorom na váhe pocítite, že platíte za poctivý motor s pevnou prevodovkou, ktoré vo vašich službách vydržia desaťročie.

„Vďaka vysokému lisovaciemu tlaku je výťažnosť vyššia, ako by ste čakali. Dužina prichádza do zbernej nádoby úplne suchá.“

páči sa nám
+ stabilné tempo
+ variabilita 
+ robustnosť
+ tichá prevádzka

+++++                                                                          276,40 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú kvalitný a výkonný odšťavovací lis, ktorý má zároveň dostatočnú kapacitu na to, aby obslúžil aj početnejšiu rodinu či spoločnosť priateľov.

www. bellatavola.sk


Sencor Juice Extractor SJE 1055SS

Sencor Juice Extractor SJE 1055SS
www.sencor.sk

Sencor Juice Extractor SJE 1055SS

Technológia: odstredivka, 75 mm plniaci otvor
Pohon: 800 W, 2 rýchlosti
Výbava: 750 ml nádoba na šťavu, 1 600 ml nádoba na dreň 

Ak hľadáte svoj prvý odšťavovač alebo po rokoch pátrate po náhrade za staručkú odstredivku, pri tomto modeli môžete počítať s najmodernejším vybavením. Veľký bubon odstredivky dokáže veľmi efektívne odšťaviť nielen krehkú koreňovú zeleninu, ale aj jemnejšie ovocie s múčnatou dužinou. Ide o svižný model, ktorý sa výrobcovi podarilo vyladiť na veľmi jednoduché čistenie a umývanie. Odstreďovali sme širokú škálu záhradného ovocia, využili sme ho pri citrusoch a pustili sme sa aj do húževnatej zeleniny. Vďaka dvojrýchlostnej prevádzke sa nám darilo dosiahnuť veľmi dobrú výťažnosť i kvalitu šťavy. Dobrá správa je, že ani pri najväčšej roztržitosti sa nemusíte báť toho, že čosi nesprávne zložíte.

„Pri odšťavovaní a umývaní tohto pomocníka budete rovnako rýchli ako pri pití pripravených štiav.“

páči sa nám
+ rýchle tempo
+ veľká nádoba na dužinu
+ perfektné umývanie
na toto pozor
 iba na menšie množstvá

 +++-                                                                             31,90 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú modernú a praktickú odstredivku na nárazové použitie a sezónne spracovanie prebytkov zo záhradky.

www.sencor.sk


Philips Avance Collection HR1918

Philips Avance Collection HR1918
Philips

Philips Avance Collection HR1918

Technológia: odstredivka, 80 mm plniaci otvor
Pohon: 1 000 W, 2 rýchlosti
Výbava: 1 000 ml nádoba na šťavu, 2 100 ml nádoba na dužinu 

Tento model stavia odstredivkovú klasiku do úplne nového svetla. Tým, že bubon odstredivky vynáša dužinu opačným smerom, ako je zvykom, zmenou otáčok možno zvýšiť podiel dužiny v šťave. Vďaka tomu si viete jediným prepínačom zvoliť, či máte chuť na iskrivý mušt alebo jemné smoothie nasýtené vlákninou. Páčia sa nám robustné zuby strúhadla, ktoré majú vyššiu odolnosť proti otupeniu, ako aj motor, ktorý vydrží v nepretržitom zábere bežať dlhšie, než je zvykom v tejto kategórii odšťavovačov. Ak však príde na umývanie, musíte sa zmieriť s tým, že vrchný kryt je predsa len o čosi väčší, ako by ste prijali. Zberná nádoba na dužinu sa ukrýva v tele odšťavovača, pri skladovaní preto zaberie viac miesta. Ide o model, ktorý ocenia najmä tí, čo radi odšťavujú jabĺčka.

„Ak vám na muštoch z odšťavovača prekáža pena, tvarovaný kryt nádoby sa postará o to, aby sa vám nedostala do pohára.“

páči sa nám
+ vytrvalosť
+ nalievanie bez peny
+ regulácia množstva dužiny
na toto pozor
 objemnosť        

++++                                                                            179,90 €
Pre domácnosti hľadajúce odstredivku, ktorá dokáže na želanie do muštu pridať príjemné množstvo najjemnejšej dužiny.    

www.philips.sk


KitchenAid Artisan 5KVJ0111

KitchenAid Artisan 5KVJ0111
www. kitchenaid.cz

víťaz testu

KitchenAid Artisan 5KVJ0111

Technológia: vertikálny lis, 75 mm plniaci otvor
Pohon: 250 W
Výbava: 3 matrice, sito na penu, veľká liatinová prevodovka 

Ak je pre vás odšťavovanie každodennou záležitosťou, tento kuchynský lis ustojí všetky vaše požiadavky. Výrobca mu dal nielen silný motor s liatinovou prevodovkou, ale aj vyhotovenie, vďaka ktorému je v kuchyni vždy poriadok. Po vzore prekvapkávacieho kávovaru položíte akýkoľvek pohár alebo krčah na mriežku so zbernou nádobkou a môžete sa pustiť do práce. Páči sa nám nielen stabilné tempo, pri ktorom neklesajú otáčky ani pri tuhej listovej zelenine, ale aj kvalita šťavy, pri ktorej možno podiel dužiny regulovať výberom správnej lisovacej matrice. Ide o stroj s vyhotovením na celoživotnú službu v domácnosti bez ohľadu na to, koľko má členov. V sezóne si stroj nárazovo poradí i s väčším objemom ovocia, takže si mušty vyrobíte aj do zásoby.

„Tento model je ako buldozér medzi limuzínami. Nech robíte čokoľvek, nikdy to nie je neprimeraná záťaž, ktorú by neustál.“

páči sa nám
+ robustnosť
+ kvalita šťavy
+ tichý chod
+ odkvapkávač

+++++                                                                          481,79 €
Pre náročných používateľov, ktorí hľadajú lis na každodenné použitie v domácnosti alebo ľahšiu záťaž v malej gastronomickej prevádzke.

www. kitchenaid.cz


Russell Hobbs Aura 20365-56

Russell Hobbs Aura 20365-56
www. vzdy.sk

Russell Hobbs Aura 20365-56

Technológia: odstredivka, 75 mm plniaci otvor
Pohon: 650 W, 2 rýchlosti
Výbava: 750 ml nádoba na šťavu, 2 000 ml nádoba na dreň 

Ak máte radi šťavy s vyšším podielom dužiny, táto odstredivka sa vám určite zapáči. Výrobca ju vybavil dvomi rýchlostnými stupňami, vďaka ktorým budete vedieť spracovať nielen krehké ovocie a zeleninu, ale aj prezreté či mäkšie kusy po dlhšom skladovaní. Všetko je vyladené tak, aby sa ľahko oddelila vláknitá hmota od jemnej dužiny a štiav. Hoci sa šťava neraz viac ponáša na jemné smoothie ako na číry mušt, chuť presne kopíruje použité suroviny. Pena sa tvorí v menšom množstve, objemná nádoba na dužinu má dostatočnú kapacitu na to, aby ste štedrou dávkou štiav počastovali početnú rodinu bez toho, že budete musieť odstreďovanie prerušovať čistením. Ide o model, ktorý ustojí sezónne nárazové použitie, ale aj každodennú raňajkovú rutinu.

„Lieviku stroja chýba zátka, ktorá by zabránila odkvapkávaniu štiav na pracovnú dosku.“

páči sa nám
+ regulácia
+ jednoduché čistenie
+ praktické vyhotovenie
na toto pozor
 odkvapkávanie

+++-                                                                       77,39 €
Pre domácnosti hľadajúce vytrvalú a dobre riešenú odstredivku na hustejšie šťavy, ktorá si poradí aj s mäkším ovocím.
 
www. vzdy.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV firiem
ZDROJ časopis Môj dom 2/2017

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče odšťavovač
Zdieľať článok

Diskusia