Zákazníci si môžu na svoj budúci dom siahnuť

21. 03. 2017
Zdieľať

Postaviť dom je vždy výzva. Pre investora, aby jasne, presne a celkom konkrétne oznámil projektantovi, aký dom chce mať, čo od bývania očakáva a koľko do toho chce investovať. Projektant potom musí vedieť pochopiť predstavy a priania investora a vymyslieť dom, ktorý by investorovi jeho predstavy aj naplnil. Niekedy sa stane, že investor i projektant sú jedna osoba, tak ako v prípade Ing. arch. Viktora Čičaja.

Keď sme sa za ním vypravili do Bratislavy, chceli sme sa sami presvedčiť, ako sa to dá všetko dohromady stihnúť a hlavne aký je a bude výsledok jeho snaženia.

V ponuke majú stredomorský odpočinkový dom

S Ing. arch. Viktorom Čičajom sme sa najskôr boli pozrieť na hotový a dnes už obývaný dom, ktorý stojí v Bratislave v časti Záhorská Bystrica. Je to jeden z mnohých domov, ktoré sa zrodili v ich architektonickej kancelárii Javijani group, ktorá sídli v Bratislave. Tento dom, ktorý je zhotovený z tehlového bloku HELUZ Family 2in1 50, nám Viktor ukázal preto, aby sme mali predstavu, aké domy môžu investorom ponúknuť a ako podobne bude ich nový dom vyzerať, až bude dokončený.

V projekčnej ponuke majú vlastné katalógové domy, zhotovujú domy na mieru a zabezpečujú kompletný servis okolo projektovej dokumentácie: od vytvorenia prvého návrhu, cez projekty pre územné a stavebné povolenie až po stavebné výkresy a zabezpečenie stavebného dozoru na stavbe.


Usadenie prekladov bolo bezproblémové.

Usadenie prekladov bolo bezproblémové.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Trochu členitý i priestrannejší, ale úsporný dom z HELUZu

„Na ich výstavbu používame výhradne materiály HELUZ, či už tvárnice HELUZ Family 2in1, alebo klasické tehlové bloky HELUZ bez výplne. Všetky materiály sú svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami vhodné na stavby týchto nízkoenergetických alebo pasívnych domov,“ povedal nám na úvod nášho stretnutia investor i projektant v jednej osobe Viktor Čičaj.

Tento štvorčlenný tím je schopný vyprojektovať akýkoľvek typ domu, moderný, ultramoderný, tradičný, stredomorský, ale tiež repliky starých domov a sedliackych stavieb. V poslednej dobe sa stále viac klientov zaujíma o energeticky úsporné domy. Je to dané i novými normami, ktoré sú prísnejšie ako v minulosti. Domy budúcnosti nemusia byť len strohé kocky, ale vhodným architektonickým návrhom a použitím tradičných materiálov sa dá i z jednoduchého tvaru urobiť zaujímavá stavba. V budúcnosti ľudia nebudú chcieť len fádne kocky, ale budú požadovať i členitejšie a na pohľad priaznivejšie stavby. A ako ukazujú skúsenosti, budú vyžadovať, aby to boli pasívne stavby. Ľudia nebudú chcieť len malometrážne domy, ale budú chcieť i veľkopriestorové a pritom i členité bývanie a pri tom všetkom aby bolo úsporné a lacné. A opticky: aby keď sa človek vráti domov z práce, sa necítil ako v továrni, ale ako na dovolenke.


Murovanie na penu bolo jednoduché a rýchle.

Murovanie na penu bolo jednoduché a rýchle.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Chcete sa najskôr posadiť vo svojom budúcom dome?

„So stavbou nového domu sme začali preto, že sme chceli mať vlastný priestor na ateliér, kde budeme môcť nerušene pracovať a kde budeme môcť i bývať. Pretože sa stretávame i s množstvom ľudí, ktorí si chcú nechať od nás svoj vlastný dom postaviť, chcú, aby sme im ukázali, ako ten dom vlastne vyzerá. Aby ho fyzicky videli a na vlastné oči sa presvedčili, z čoho sa bude stavať, akú funkciu majú a plnia jednotlivé materiály a mohli si, ako sa hovorí, i naň siahnuť. Aby videli, ako napríklad funguje vymurovaný dom bez zateplenia, aby videli, ako vyzerá keramická strešná škridla, ktorá sa používa na dom. Chceme im tu prakticky ukázať všetky základné materiály, ktoré sa v našich projektoch používajú na ich budúci dom. Ukážeme a doložíme im, aké budú prevádzkové náklady, ako dom v skutočnosti naozaj vyzerá. Preto budujeme prezentačný, alebo ak chcete vzorový dom“ povedal nám o motivácii výstavby Viktor.


Na prvý a posledný rad tehál použili tehlové bloky HELUZ Family 2in1, aby eliminovali nepriaznivé tepelné prúdenie vzduchu.

Na prvý a posledný rad tehál použili tehlové bloky HELUZ Family 2in1, aby eliminovali nepriaznivé tepelné prúdenie vzduchu.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Budeme bývať a tvoriť v dome z prírodného materiálu – HELUZ je zdravý, pevný a trvanlivý

Skôr, ako začali s vlastnou výstavbou domu, hľadali skúsenosti a argumenty nielen u stavebníkov, ale zašli si prezrieť i vzorový dom spoločnosti HELUZ v Českých Budějoviciach. Suma získaných informácií a argumentov, spätná väzba od užívateľov nimi vyprojektovaných a postavených domov len potvrdili, že idú správnou cestou.

„Už hneď od začiatku nápadu a projekčných prác sme sa rozhodli pre materiál HELUZ. Človek s tými materiálmi pracuje, a preto by sme chceli čo najprírodnejší dom. Žiadne umelé materiály, človek chce bývať v dome, ktorý je zhotovený z prírodného materiálu, je zdravý, pevný, trvanlivý, je mnohými generáciami odskúšaný. A tým tehlový blok HELUZ bezo sporu je. 


Tehly kládli čo najbližšie k sebe, aby bola obvodová stena celkom kompaktná a bez medzier.

Tehly kládli čo najbližšie k sebe, aby bola obvodová stena celkom kompaktná a bez medzier.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Teplo, ktoré si vyrobíme, musí zostať doma

Mať nízkoenergetický dom je bezo sporu výhoda. Keď je nízkoenergetický, to znamená, že sú i nízke náklady na jeho prevádzku. A dom postavený z materiálov HELUZ to bezo zvyšku spĺňa. Dosiahneme to, že teplo, ktoré si vytvoríme, zostane doma a nevyletí nám na ulicu.

Výsledkom nášho snaženia je, aby tá vlastná schránka domu bola dobre nadimenzovaná, kvalitne urobená a teplo nám tadiaľ neunikalo. To samozrejme nie sú len steny, ale i okná, dvere, podlahy, stropy, strecha, eventuálne i komín, kadiaľ môže teplo unikať,“ doplňuje prednosti používaného stavebného materiálu Ing. arch. Viktor Čičaj a pokračuje.


Tehlové bloky vždy zbavili prachu a v mieste nanesenia peny ich pretreli namočenou štetkou.

Tehlové bloky vždy zbavili prachu a v mieste nanesenia peny ich pretreli namočenou štetkou.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Dlhoročná spolupráca so spoločnosťou HELUZ sa vypláca

My pracujeme s materiálom HELUZ a využívame ho vo svojich projektoch od začiatku, čo sa objavil na Slovensku. Oslovila nás nielen filozofia výrobcu, ale i veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti tohto materiálu. Už od prvopočiatku mal a stále má materiál HELUZ nadštandardné tepelnoizolačné vlastnosti oproti iným dosiahnuteľným materiálom. Pretože sa tieto materiály dali veľmi dobre využívať do projektov budúcich stavieb, začali sme s výrobcom úzko spolupracovať. Mali sme možnosť sa zoznamovať s ich novými výrobkami, ktorých úžitkové vlastnosti vyhovujú potrebám doby. Boli sme a pracovali sme s materiálmi HELUZ od začiatku, keď ešte nebola na svete tehla HELUZ Family 2in1. Vyskúšali sme vyprojektovať domy zo všetkých vtedy dostupných materiálov HELUZ a kombinovali sme ich so zateplením, aby sme mohli ponúkať zákazníkom požadované nízkoenergetické domy a pasívne domy. V prvopočiatkoch nebol výber materiálov dostatočne široký, ale o niekoľko rokov sa sortiment nielen dostatočne rozšíril, ale predovšetkým tepelnoizolačnými vlastnosťami „ušiel“ konkurencii ako sa hovorí o parník a je špičkovým materiálom na trhu.


I vnútorné steny sú vymurované z presných tvárnic.

I vnútorné steny sú vymurované z presných tvárnic.
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

S výrobkami HELUZ bez zateplenia

Dnešná ponuka materiálov HELUZ umožňuje projektovať a stavať pasívne domy bez zateplenia. A navyše ich presné modulovanie umožňuje odstrániť niekedy nutné a prácne dorezávanie tehlových blokov. Preto plne využívame a projektujeme domy s využitím presných rozmerov modulov jednotlivých tehlových blokov. Vyprojektujeme murivo tak, aby sme plne využili vyrobený modul tehlového bloku. Zostáva tak neporušený monolit, ktorý nie je nutné ďalej dodatočne a často neumelo upraviť. To šetrí čas, peniaze a garantuje deklarované parametre výrobku,“ uzatvára výpočet dlhoročnej spolupráce s výrobcom Viktor Čičaj.

Na stavbe získava argumenty pre budúcich investorov i stavebníkov

Vlastnú výstavbu domu robia svojpomocne. Ing. arch. Viktor Čičaj si presne rozdeľuje svoj čas na projektovanie domov, ale i na pobyt pri výstavbe vzorového domu. Ako sám hovorí, tam najlepšie hľadá argumenty pre ďalších investorov, aby im mohol lepšie priblížiť a vysvetliť, z čoho je dom postavený a čo od neho môžu očakávať. Na druhej strane má i prehľad, ako sa dom rodí, ako presne sa kladie každá tehla, ako sa dodržuje presnosť murovania a technologický postup výstavby domu. Dbá na to, aby sa pred kladením vždy tehly oprášili a mierne navlhčili, kým sa na ne nanesie spojivo.  Má možnosť vysvetliť ľuďom, ktorí mu so stavbou pomáhajú, aký význam má, keď sa presne položí tehla k tehle, aby medzi nimi nevznikali medzery. Tieto chyby potom môžu negatívne ovplyvniť utesnenie domu a tým ovplyvniť tepelnoizolačné vlastnosti muriva. 

„Učíme sa tak všetci, darí sa nám vzájomne pochopiť, že postaviť pekný, nízkoenergetický alebo pasívny dom nie je len o použitom materiáli, ale i o precíznosti a kvalitnej práci všetkých, ktorí sa na stavbe domu podieľajú,“ doplňuje Viktor. 


vizualizácia

vizualizácia
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

Dobrá znalosť materiálov HELUZ pomáha investorovi i projektantovi

Pri výstavbe používajú rôzne kombinácie tehlových materiálov HELUZ, pretože dobre poznajú úžitkové vlastnosti jednotlivých typov tehál. To im pomáha optimalizovať murivo, aby splňovalo parametre nízkoenergetického či pasívneho domu a vyhovovalo energetickej triede A1 alebo A0, ktorá sa na Slovensku používa.

Energetická trieda A1: 55 – 108 kWh/(m2a) 
Energetická trieda: A0: < 54 kWh/(m2a)

So stavbou začali na jeseň 2015, keď vybudovali základy, na jar urobili terénne úpravy a v lete začali murovať obvodové murivo a potom dokončili celé prízemie poschodového domu. Pokiaľ to počasie dovolí, chcú ešte do konca roka urobiť stropy, vymurovať celé horné poschodie, osadiť krovy krytinou a tým dokončiť hrubú stavbu domu.

HELUZ mieri za hranice Slovenska

S Ing. arch. Viktorom Čičajom sme sa dohodli, že by sme sa radi prišli pozrieť na dom, až bude dokončený a zistiť, ako pokračovala ďalšia etapa výstavby ich domu. A tiež sa dozvedieť, ako sa im darí projektovať a realizovať ďalšie stavby z materiálov HELUZ nielen u nich na Slovensku, ale i v ČR, Maďarsku, Rakúsku i na Ukrajine. 

PARAMETRE BUDOVY:

Názov stavby:  Vzorový dom v Marianke pri Bratislave 
Projektant:  Ing. arch. Viktor Čičaj, Javijani group
Stavebná firma: Svojpomocne
Merná spotreba tepla:  Do 38,5 kWh/m2 a rok     
Spotreba energií na všetku prevádzku domu je: cca 11 265 kWh za rok
Energetická náročnosť budovy (podľa PENB)    A1 
Zaradenie: ultra nízkoenergetický dom
Skladba konštrukcie:  Jednovrstvová murovaná konštrukcia bez dodatočného zateplenia
Použitý materiál HELUZ:Typ tehál na obvod: HELUZ Family 2in1 50. HELUZ Family 50
HELUZ Family 2in1 38, HELUZ Family 38

Priečky: HELUZ  11,5
Keramické preklady: HELUZ 238 pre nosné vnútorné a obvodové murivo

ZDROJ PR článok spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. 

Kategória: Materiály
Zdieľať článok

Diskusia