4 kuchynské roboty pod drobnohľadom. Ktorý z nich je najlepší?

23. 03. 2017
Zdieľať

Je to dobrodružstvo, pri ktorom sa kuchyňa nasýti vôňou vanilky, podlaha sa zapráši kakaom a múkou. Koláče, zákusky, sušienky a cukrovinky sú iba špičkou ľadovca vykonanej práce. Pod drobnohľadom je práca kuchynských robotov.

Rozmarné cukrovinky, jemne nadýchané krémy a krehučké sušienky, z ktorých vanie opojná sladká vôňa – to všetko patrí k príjemným chvíľam, ktoré sa spájajú s leňošením, odpočinkom a vychutnávaním voľného času. Ak príde na vypekanie, s kuchynským robotom to ide vždy akosi ľahšie, rýchlejšie a aj jednoduchšie. Najmä ak ste netrpezliví a pri ručnom miešaní, miesení a šľahaní stojíte nad misou ako na ihlách.

Kuchynské roboty do domácnosti zaznamenali v posledných rokoch významný prerod. Aj v tých najlacnejších modeloch nájdete prvky, ktoré boli donedávna dostupné iba vo svete profesionálnych kuchynských robotov. Všetko sa začína točiť okolo pečenia a cukroviniek. Príprava surovín na varenie ustupuje do úzadia. Aj to je dôvod, prečo novšie kuchynské roboty dokážu s nadhľadom poraziť tie, ktoré už dlhší čas driemu v kuchynskej linke alebo na polici v špajzi.

Výkon je v rovnováhe so zručnosťou, základné príslušenstvo sa scvrkáva na najpotrebnejšie nástroje. Ak sa začínate chystať na veľké (nielen vianočné) vypekanie a hľadáte pomocníka do záberu, čítajte naše postrehy a skúsenosti z redakčnej kuchyne.

Objem pracovnej nádoby a robustnosť vyhotovenia vám pri výbere povedia viac ako výrobný štítok na motore s údajom o wattoch. Prelistujte sa v návode k tipom na miesenie kysnutého cesta a ihneď uvidíte, na čom ste. Šľahať a miešať dokáže každý robot, na miesenie však potrebujete špecialistu.

1939451
isifa/shutterstock

Nádoba

Nikdy nepočítajte s tým, že dokážete využiť celý objem pracovnej nádoby. Nejeden výrobca ho počíta až po samý horný lem. Ak na váš nedeľný stôl patrí každý víkend bábovka zo 6 vajíčok, misa by mala mať aspoň 4-litrový objem. Väčšiu nádobu oceníte pri šľahaných krémoch. Niektorí výrobcovia vám dokonca dajú dve nádoby, aby ste mohli pracovať naplno.

Výkon

Nielen od motora, ale aj od prevodovky závisí skutočný výkon robota. Práve za vyššou cenou na predajnom štítku sa ukrývajú prevodovky s kovovými ozubenými kolieskami, ktoré znesú vysokú záťaž a dlhodobé používanie. Ak nevypekáte každý víkend a miešanie uprednostňujete pred miesením, plastový mechanizmus nie je zlou voľbou.

Konštrukcia

Pohyb nástrojov vám prezradí, aké sú schopnosti robota. Tam, kde je planétový pohyb (kruh v kruhu) a nástroj vchádza do misy z vrchnej strany, je doménou silové miesenie a vytrvalostné šľahanie. Roboty s pracovnou osou, ktorá vchádza do nádoby z jej spodnej strany, sú zasa expertmi na miešanie, sekanie a prípravu krehkých ciest.

Regulácia

Pri každom kuchynskom robote je regulácia rýchlosti kľúčová. Kým niektoré zo surovín žiadajú jemné spracovanie (pre maximálnu ľahkosť a drobné bublinky), na iné treba ísť s plnou rýchlosťou a ráznym nasadením. Nie je preto výnimočné, ak má volič rýchlosti aj desať pracovných polôh – pri práci ich zaručene využijete.

Výbava

Lepší je pracant, ktorý vie robiť tri veci s plným nasadením, ako všestranný „kuchtík“, ktorý sa chytí všetkého, a pritom nič nedokáže urobiť správne. Preto sa pri výbere robota zamyslite, ktoré funkcie sú pre vás najdôležitejšie, a vyberajte si model, ktorý sa na ne špecializuje. Nie je tajomstvom, že priemernosť dokáže nepríjemne sklamať.

TESTOVANÉ MODELY


Lidl SilverCrest SKMP 1300 B3

Lidl SilverCrest SKMP 1300 B3
Lidl

Lidl SilverCrest SKMP 1300 B3

pohon: 1 300 W, 10 rýchlostí + pulz, planétová prevodovka
nádoba: 6,3 l, antikorová misa + 1,5 l, sklený mixér
funkcie: šľahanie, miešanie, miesenie, mixovanie
cena: 99,99 €

www.lidl.sk
++++ (štyri)

+
Mimoriadne veľká misa a výkonný motor robia z tohto modelu skutočného pracanta. Aj v šesťčlennej domácnosti môžete počítať s tým, že všetky suroviny v mise spracuje na jedenkrát. To sa vám bude páčiť nielen pri liatych, piškótových, trených či kysnutých cestách, ale aj pri šľahaní a miešaní krémov, ktorých receptúry nemožno deliť na čiastky. Páči sa nám stabilný výkon motora pri silovom miesení. Husté chlebové cesto spracuje dokonalo bez náznaku preťaženia. Veľké pracovné nástroje potiahnuté nepriľnavou vrstvou dávajú robotu rýchlosť, ktorou dokáže prekonať ostatné modely. V dobre tvarovanej nádobe nástroje dosiahnu až na dno, takže výzvou nie je preň ani šľahanie malého množstva surovín.


Ide o robustný, stacionárny model, takže počítajte s jeho trvalým umiestnením na kuchynskej linke.

Sencor Master Gourmet STM3626YL
Sencor

Sencor Master Gourmet STM3626YL

pohon: 600 W, 6 rýchlostí, planétová prevodovka
nádoba: 4 l, antikorová misa
funkcie: šľahanie, miešanie, miesenie
cena: 92 €

www.sencor.sk
+++- (tri a pol)

+
Je vyladený tak, aby neprekážal ani v tej najmenšej kuchyni. Vytiahnete ho jednou rukou z police, položíte na linku a môžete sa pustiť do práce. S jeho pevným vyhotovením a štvorlitrovou misou si môžete byť istí, že sa stane vašou oporou nielen pri príležitostnom vypekaní na sviatky, ale aj pri pravidelnom víkendovom používaní. Páči sa nám jeho výkon pri šľahaní, s dobrou reguláciou dosiahnete vždy ľahký a trvácny sneh. Pri miešaní sa nemusíte báť špliechania surovín z misy. Čo sa týka miesenia, poradí si s každým kysnutým cestom, pri ktorom nie je pomer medzi suchými a mokrými surovinami iný ako 5 : 4. Záviny, buchty, moravské koláče aj šišky – to všetko zvláda s nadhľadom. Pracovné nástroje sú pevné. Pri intenzívnom používaní sa nám nikdy nepodarilo robot prehriať, ak sa teda otáčky motora v zábere spomalia, nie je to signál preťaženia.


S miesením cesta na chlieb priveľmi nepočítajte, do úvahy prichádzajú len ľahšie kváskové cestá.

Russell Hobbs Desire 23480-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs Desire 23480-56

pohon: 1 000 W, plynulá regulácia + pulz, planétová prevodovka
nádoba: 5 l, antikorová misa + 1,5 l, sklený mixér
funkcie: šľahanie, miešanie, miesenie, mixovanie
cena: 199 €

www.vzdy.sk
++++ (štyri)

+
Uhladené tvary a elektroniku, ktorá udržiava pri práci stabilné otáčky motora, si zamilujete. Rýchlo nadobudnete pocit, že ide o výborne vyladený stroj, ktorý má dostatočnú výkonovú rezervu na všetky práce pri pečení. Šľahali sme jemné snehové peny, miešali nadýchané krémy a pripravovali rôzne cestá, a to všetko bez toho, aby sme mali pocit, že ručne by sme to zvládli lepšie. Plynulý rozbeh, pozvoľný prechod medzi rýchlosťami a vytrvalosť bez prehrievania – máte dojem, že stroj je pod dokonalou kontrolou. Pri prisýpaní surovín otáčky neklesajú, elektronika si sama postráži, aby sa pracovné tempo nezmenilo. To je praktické nielen pri najjemnejších krémoch, ale aj vtedy, keď nechcete mať neporiadok po kuchyni. Hoci výrobca nezabudol na praktický plastový kryt proti špliechaniu, zdá sa, že ho nikdy ani nebudete potrebovať.


Menším hákom volí výrobca stratégiu pomalšieho spracovania kysnutého cesta. Chvíľu trvá, kým sa všetky suroviny v nádobe scelia.

Philips Daily HR7627/00
Philips

Philips Daily HR7627/00

pohon: 650 W, 2 rýchlosti + pulz, priamy náhon
nádoba: 2 l +1 l, plastová misa
funkcie: šľahanie, miešanie, miesenie, sekanie, strúhanie
cena: 53 €

www.philips.sk
+++ (tri)

+
Anglické čajové sušienky, linecké kolieska, krehké múčniky z tukového cesta a orechové korpusy – na toto všetko je určený práve tento model. Hriadeľ s priamym náhonom pri vysokých otáčkach pomocou oceľového alebo plastového noža spracuje suroviny do homogénnej, sypkej zmesi. Neznamená to však, že všetko musíte mať vopred pripravené. Pomocou sady strúhadiel si pripravíte, čo potrebujete, a môžete sa pustiť do vypekania. Pri tomto modeli nás oslovilo nielen kompaktné vyhotovenie, ale aj rýchle umývanie v malom kuchynskom dreze. Vo výbave nechýba ani disk, ktorý v núdzi pripraví snehovú penu alebo šľahačku. Hoci s miesením cesta ani s veľkým zákuskovým pečením počítať nemôžete, robot iste využijete pri príprave liatych ciest na palacinky, wafle a lievance, ktoré dajú raňajkám sviatočnú atmosféru.


Dvojlitrová misa na spracovanie surovín je pomerne malá, pri receptúrach však nie je problém rozdeliť dávku na menšie čiastky.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Text: Marcela Gigelová
Foto: archív výrobcov, isifa/Shutterstock
Zdroj: tvorivé bývanie 6/2016

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče kuchynský robot test
Zdieľať článok

Diskusia