Ako desaťročia zmenili domácnosti Slovákov? Pozrite, ako ten čas letí!

07. 04. 2017
Zdieľať

BRATISLAVA – Spomínate si ešte na domáce spotrebiče z čias socializmu? Na mnohé z nich rodiny šetrili aj celý rok, či ešte dlhšie. Pripomeňte si technické vychytávky, ktoré nemohli chýbať takmer v žiadnej československej domácnosti.

Televízor s farebnou obrazovkou aj diaľkovým ovládaním

Dosť bolo nevýrazného a tmavého obrazu. V roku 1974 prišla firma Tesla s modelom prvého farebného televízora v Československu. Tesla 4401 mala doslova neuveriteľné parametre. Váha bola 46 kg a cena sa vyšplhala na astronomickú sumu. Za nový typ bolo nutné zaplatiť 12 400 Kčs. Niet preto divu, že bežné rodiny si farebný televízor mohli dovoliť až o pár rokov neskôr.

Nasledovali modely na diaľkové ovládanie. Tento kus z konca osemdesiatych rokov funguje dodnes, aj keď v elektro predajniach nájdete mnoho oveľa modernejších typov s lepším obrazom či zvukom. Veľká skriňa je minulosťou, televízor si môžete vďaka tenkým LCD či LED obrazovkám zavesiť na stenu ako obraz.


Televízor

Televízor
mojdom.sk

Hudba nado všetko

V ktorej rodine by sa nenašiel za minulého režimu gramofón? Modelov bolo viacero, od jednoduchších až po veľmi sofistikované. A hoci sa zdalo, že ich pochovajú magnetofónové pásky a neskôr aj cédečka, opak je pravdou. Pre vysokú kvalitu zvuku sa k nim fajnšmekri vracajú čoraz častejšie a v obchodoch si môžete zaobstarať aj retro modely, ktoré akoby z oka vypadli svojim predchodcom.

Dnešná doba však milovníkom hudby ponúka aj ďalšie vymoženosti – obľúbená melódia vás napríklad vďaka prvkom inteligentnej domácnosti môže vítať už pri otváraní vchodových dverí či robiť vám spoločnosť pri rannom umývaní zubov. Raz si nastavíte želané tóny či rádiostanicu, a viac sa nemusíte o nič starať.


Gramofón

Gramofón
mojdom.sk

Legendárna tatramatka

Prvé práčky sa v Československu vyrábali už začiatkom 50. rokov. Skutočnou revolúciou v praní bol však až rok 1968. Nebolo to iba obdobie známe výraznými politickými zmenami. Národný podnik Tatramat v Poprade prišiel na trh s automatickou práčkou, po ktorej túžila každá gazdiná. Stal sa z nej hit, kvôli ktorému sa museli vytvoriť poradovníky pre záujemcov.


Pračka

Pračka
mojdom.sk

Naparovacie žehličky? Žiadna novinka

Hranatá žehlička kosodĺžnikového tvaru ETA 211 sa mohla koncom 60. rokov pýšiť najväčšou žehliacou plochou na svete. Jej dizajnérom bol český rodák Stanislav Lachman. Pri práci sa dala pohodlne odstaviť na bok, na svoju najdlhšiu stranu. Častejšie sme však mohli vidieť „klasické“ tvary žehličiek, ktoré prevládajú dodnes. Tí šťastnejší sa tiež mohli pochváliť napríklad modelom s naparovaním značky Rowenta z bývalej NDR. Novšie modely tejto značky si kúpite v obchodoch aj teraz – a zistíte, že okrem dizajnu sa až tak veľmi nezmenili.

Starosť, ktorá trápila jej používateľov vtedy aj dnes, je však minulosťou. Po odpoveď na otázku „A určite je tá žehlička vypnutá?“ sa už nemusíte vracať domov. Vďaka múdrej zásuvke a aplikácii v telefóne to veľmi jednoducho zistíte aj na diaľku. A ak ste ju náhodou vypnúť zabudli, prostredníctvom telefónu môžete chybu napraviť.


Žehlička

Žehlička
mojdom.sk

Na „obyčajné“ žiarovky zabudnite

Klasické žiarovky vyrábala aj Tesla. Tie sú už minulosťou, v Európskej únii ide o zakázaný typ žiaroviek. Moderné verzie ich však aj tak prekonajú vo viacerých ohľadoch. Inteligentná žiarovka ponúka oveľa viac možností ako svetlo a tma. Pomocou jednoduchej aplikácie v telefóne môžete ovládať intenzitu svetla, ako aj jeho farbu. Pritom nemusíte vôbec vstať z gauča.


Žiarovka

Žiarovka
mojdom.sk

Vysávačom kraľovala ETA

Kde sú časy kovových a rozmerných vysávačov, s ktorými upratovanie veru nebola žiadna hračka. Aj v tejto kategórii kraľovala značka ETA, no medzi ľuďmi bol veľmi populárny aj model zo socialistického Nemecka – Omega 1060. Po roku 1991 sa na trh znovu vrátila švédska značka Lux, ktorá vládla krajine ešte pred 2. svetovou vojnou. V súčasnosti si vysávače poradia takmer bez našej pomoci. Robotického pomocníka stačí nabiť a prácu spraví celkom sám.


Vysávač

Vysávač
mojdom.sk

Tento článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Slovak Telekom

Kategória: Bývanie
Tagy: domácnosť sídlisko
Zdieľať článok

Diskusia