O jazerách sa dá veľa rozprávať

31. 03. 2017
Zdieľať

Od prvej myšlienky o vybudovaní jazera vo vašej záhrade až po udržiavanie veľkého koi rybníka s hodnotnými rybami.

Druhy a formy jazier

Je veľa jazier mnohých druhov a veľkostí. Každé z nich ma jedinečné vlastnosti. Skôr ako začnete jazero budovať je dôležité vybrať si aký druh jazera chcete mať.

TYPY JAZIER

Môžete si vybrať napríklad z týchto druhov:

– bio jazero

– koi jazierko

– mini jazierko

– okrasné jazero

– kúpacie jazero

Koi jazero

Ak hovoríme o koi jazierku, je to o jazierku s koi kaprami. Koi kapor je špeciálny domestikovaný druh kapra obyčajného. Koi potrebujú dobre udržiavané jazero na zabezpečenie zdravia týchto vzácnych rýb. Technika použitá v koi jazerách, musí byť pravidelne kontrolovaná a dobre udržiavaná. Hĺbka koi jazierka by mala byť aspoň 150 cm. Je to nutné aby sa zabránilo veľkému kolísaniu teploty vody v zimnom období a ryby mohli prezimovať. To je dôvod prečo je koi jazierko hlbšie ako okrasné jazierko. V najhlbšej časti jazera by nemali byť vysadené žiadne vodné rastliny. Koi kapre sú bylinožravce. Skonzumovali by všetky rastliny v jazere. Keďže vodné rastliny v koi jazierku nemôžu čistiť vodu, je potrebný filter. Často pridávané zariadenia sú ohrev vody v jazere a UV-C lampa. Koi kapre môžu narásť do dĺžky 70- 80 cm. V princípe je to, tak že na 1000 l vody  1 koi kapor. 


O jazerách sa dá veľa rozprávať

1943467
BARCA s.r.o.

Mini jazierko

Mini jazierko je malé prenosné jazierko. Je vhodné pre malé záhrady, terasy a balkóny. To vytvára príjemnú atmosféru. Malá vodná záhrada je upokojujúca, pekná na pohľad a tiež bezpečné pre deti. Mini jazierka, rastlinné dekorácie alebo malé jazierka, napríklad 1m x 1m do interiéru alebo na Vašu terasu sú v dnešnej dobe pripravené na použitie. 

Tvar jazera

Tvar jazera často závisí od dostupného miesta v záhrade a prostredia v ktorom bude vybudované. V malej záhrade je väčšinou malé jazierko, a nechá sa miesto aj na údržbu takého jazera. Do veľkej záhrady malé jazierko nie je moc vhodné, veľké jazero bude lepšie. Tiež voľba stavebných materiálov čiastočne určuje tvar jazera. 


O jazerách sa dá veľa rozprávať

1943469
BARCA s.r.o.

Malé jazierko

Každé jazero, aj malé, pôsobí upokojujúco a pekné na pohľad. Je dobré ak sa malé jazierko z časti naplní štrkom  a substrátom pre vodné rastliny, aby bolo vytvorené prostredie pre osídlenie užitočných baktérií. Ak vyberáte vodné rastliny pre malé jazierko, mali by ste sa rozhodnúť pre rastliny, ktoré nie sú moc veľké, nerastú rýchlo  a nezatienia ostatné rastliny. Z toho dôsledku je výber vodných rastlín obmedzený v porovnaní s vodnými rastlinami pre väčšie jazerá. Ak chcete mať v jazierku aj ryby, rastliny produkujúce kyslík sú veľmi dôležité. V každom prípade, väčšie jazierko je ľahšie udržateľné čisté a bez rias ako malé. Čím väčší objem vody tým sa rýchlejšie začne formovať rovnováha v jazere.


O jazerách sa dá veľa rozprávať

1943477
BARCA s.r.o.

Je možné mať v jazere ryby,len je potrebné dodržať pár bodov:

•  Ak je predpoklad zamrznutia jazera v zime, ryby v ňom neprežijú. Minimálna hĺbka je 80cm. V zimných mesiacoch môže byť nápomocný ohrievač vody.
•  Aj v letnom období, keď teplota vody rýchlo stúpne, a obsah kyslíka vo vode sa zníži je potrebné vzduchovým čerpadlo vodu okysličovať.
•  Pravidelne pridať vodu do jazera, najmä v lete sa môže rýchlo vypariť.

Umiestnenie jazera

Stavba jazera vždy začína na papieri alebo vo Vašom PCNávrh a rozmery jazera by mali byť v súlade so zostávajúcou časťou záhrady. Logicky to bude robiť celok. Ak chcete zdôrazniť charakter záhrady a jazera.

Profil jazera rozhodne ako budú rastliny vyzerať neskôr nad hladinou. Preto štruktúra pod vodnou hladinou by mala obsahovať  vyznačené plochy v rôznych hĺbkach, kde vybrané rastliny by mali najlepšie prostredie pre rast. Plastové jazierka majú predformované plochy v rôznych hĺbkach pre vodné rastliny. Ryby potrebujú priestor a hlboké zóny na prezimovanie, keď zamrzne vodná hladina. Čím väčší objem vody tým sa ľahšie vytvorí rovnováha v jazere. Jazerá, ktoré majú plochu v rozmedzí od 3 do 30 m2 by mali mať hĺbku aspoň 70 cm. V prípade, že veľkosť sa pohybuje medzi 25 a 120 m2 by mala hĺbka byť aspoň 100 cm. V prípade väčších jazier je dobré kopať do hĺbky najmenej 150 cm.


O jazerách sa dá veľa rozprávať

1943463
BARCA s.r.o.

Plastové jazierka

Ak idete robiť jazero vo Vašej záhrade, môžete si vybrať či použijete fóliu alebo predmodelované plastové jazero. Plastové predtvarované jazerá majú svoje výhody. Takéto jazero môže byť rýchlo a ľahko spravené oproti fóliovému jazeru. Je presne daná hĺbka pre rôzne vodné rastliny. Na druhej strane plastové jazero je drahšie vo väčšine prípadoch použitia oproti fóliovému jazierku. Ste viazaný určitými tvarmi relatívne malej veľkosti.Plastové jazierko môže byť nainštalované v mnohých miestach v záhrade, terase interiéry a na balkóne.

Fóliové jazierka

Existujú rôzne druhy a veľkosti jazierkovej fólie, najpoužívanejšie a najlepšie sú EPDM a PVC fólia. EPDM fólia je vyrobená z gumy a je extrémne silná a pružná. Tento materiál neobsahuje žiadne zmäkčovadlá a je veľmi odolná voči ultrafialovému žiareniu a kyslým dažďom. Je to materiál, ktorý neobsahuje jedovaté látky pre ryby a vodné rastliny.

Iný druh jazierkovej fólie ktorá sa často používa je PVC fólia. Tento materiál je hladký a ľahko sa prispôsobí tvaru Vášho jazera. PVC fólia sa ľahko zvára použitím tepla, ale môže byť aj lepená. Pre prípadné opravy môže byť použité špeciálne lepidlo

Výpočet pre veľkosť fólie

Pre výpočet potrebných rozmerov môžete použiť vzorec uvedený nižšie.

Dĺžka = dĺžka jazera + 2 x hĺbka jazera + 2 x 0,5m
Šírka = šírka jazera + 2 x hĺbka jazera + 2 x 0,5m

Kontakt:

PREVÁDZKA A KOREŠPONDENČNÁ ADRESA NITRA:

BARCA s.r.o.
Dlhá 118
949 01 Nitra
E-mail: predaj@barcanitra.sk, barcanitra@barcanitra.sk, likova@barcanitra.sk
Tel: +421 918 849 807, 0915 770 062

ZDROJ PR článok spoločnosti BARCA s.r.o.

Kategória: Záhradné stavby
Zdieľať článok

Diskusia