Kompromis medzi romantizmom a modernou

21. 04. 2017
Zdieľať

Do modernej jednopodlažnej drevostavby na severozápad od Prahy sme sa vydali jedného slnečného letného popoludnia. Hneď pri bránke nás vítal priateľský psí strážca, vo vnútri domu sme potom mali rýdzo mačaciu spoločnosť. Útulný bungalov s terasou otvorenou na juh nezaprie záľubu svojej majiteľky v predmetoch, ktoré majú dušu - lucerničky, komody s patinou aj také detaily, ako romantický kvetovaný set na čaj, dodávajú domu tú pravú domácku atmosféru.


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman

Prvým impulzom, ktorý odštartoval naše kroky k novému bývaniu, bol predaj pozemku vo vysnívanej lokalite môjho muža. Išlo o miesto na kraji mesta, kúsok od domu mojich rodičov – ideálne na prechádzky so psom, blízko prírody a zároveň nie príliš ďaleko od mestskej vybavenosti. Dlho sme po očku sledovali, či nebude ku kúpe niektorá z parciel alebo radoviek, ktoré stoja v blízkosti, avšak šťastie nám neprialo. Keď teda pred pár rokmi manžel zistil, že tento pozemok je v ponuke, hneď na druhý deň ho kúpil.


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman

Dom, kde schody nenájdete

V návrhu konkrétnej podoby domu sme boli limitovaní regulatívmi, ktoré sú pre toto územie stanovené. Jedným z nich bola napríklad požiadavka na plochú strechu. Naším hlavným kritériom bolo, aby dom bol jednopodlažný. Po skúsenostiach s radovkou, kde sme predtým bývali, neustálym behaním z poschodia na poschodie a niekoľkých pádoch, ktoré sa nám na točitom schodisku stali, sme už žiadne schody nechceli. V dome by sme navyše radi zostarli, preto sme si priali, aby bol čo najviac bezbariérový. 

Priznám sa, že moja predstava ideálneho domčeka pasovala skôr na anglický vidiek. Zbožňujem rustikálny štýl s nádychom Anglicka alebo Provencie. Videla som sa v tehličkách a oknách s bielymi rámami. Architekt, ktorého sme na začiatku oslovili, vypracoval návrh klasickej murovanej modernej stavby. Dom bol zaujímavý, ale cítila som, že to nie je ono. Bol navrhnutý v rýdzo minimalistickom štýle a nezladili sme sa ani v ďalších bodoch, ktoré pre nás boli dôležité. S architektom sme sa teda rozlúčili a pokračovali v hľadaní ďalej.


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman

Prírodný materiál víťazí

Drevostavby som už predtým poznala, pretože si ich postavili obaja moji bratranci. Veľmi sa mi páčili a drevo sa zdalo byť dobrým kompromisom – aj pri modernom dizajne pôsobí útulne a hrejivo.Skúsenosť so stavbou vlastného murovaného domu navyše máme a nedá sa povedať, že by sme si ju túžili zopakovať. Stála nás naozaj veľa času a nervov – všetko bolo veľmi zdĺhavé a spolupráca s jednotlivými remeselníkmi problematická. Lákala nás predstava rýchlo postaveného domčeka od jedného dodávateľa. Trvalo ešte nejaký čas, než sme naozaj našli to, čo sme hľadali. Strávili sme hodiny a hodiny preberaním najrôznejších inšpiračných obrázkov a fotiek realizácií, až mi padla do oka ponuka firmy Atrium a rad domov Exklusive, kde sa mi páčilo domov hneď niekoľko. Po vstupnej konzultácii s odborníkmi priamo u nás na pozemku nakoniec zvíťazila varianta typového domu Perseus upraveného individuálne nám na mieru. Na rozdiel od východiskového návrhu sme chceli izbu – pracovňu alebo izbu pre hostí. Praktickým nápadom bolo rozšírenie úložného miesta o časť pôdneho priestoru prístupného pomocou skladacích schodíkov. Počas dvoch stretnutí s pánom architektom Dušanom ŘEZÁČOM z pražského ateliéru modulor, autorom pôvodného projektu, sme vyriešili naše požiadavky na zmenu dispozície a prípravy mohli začať. Forma, akou sme neskôr vyberali ostatné vybavenie domu, ako sú podlahy, dvere, umývadlá, batérie, kľučky, vykurovacie telesá a ďalšie, pre nás bola celkom neobvyklá. Všetko prebehlo počas jednej návštevy v spoločnosti Atrium. Keďže sme ale túto informáciu dopredu vedeli, všetky komponenty sme starostlivo vybrali a spísali. Mnoho prvkov sa dalo na mieste pozrieť v reálnej podobe, takže nakoniec všetko prebehlo hladko.


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman

Sofistikovaná konštrukcia

Domček je založený na betónovej doske, konštrukcia obvodových stien označenie DifuTech a jedná sa o difúzne otvorenú skladbu, ktorá umožňuje, aby dom prirodzene uvoľňoval vlhkosť z interiéru. To sa jednoznačne odráža na vnútornej klíme. Nikdy nemáme pocit nekvalitného vzduchu. Keď potrebujeme intenzívne vyvetrať, otvoríme okná a vďaka priečnemu prevetranie je tu čerstvý vzduch počas chvíľky. Energeticky úsporný štandard domu je poznať najmä v zime – kúrenie občas vypíname aj v tých najväčších mrazoch, býva tu naozaj teplo. Dom je vykurovaný plynovým kotlom a všade je rozvedené podlahové kúrenie. Drevené eurookná s trojsklami majú na minimálny únik tepla iste tiež svoj vplyv.


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman

Samotná realizácia objektu bola v porovnaní s našou predchádzajúcou skúsenosťou prechádzka ružovou záhradou. Hrubá stavby trvala snáď iba dva dni. Na miesto totiž dorazili už hotové panely aj s oknami pripravené vo výrobe a pomocou ťažkej zdvíhacej techniky boli osadené na svoje miesto. Všetko prebiehalo veľmi rýchlo a efektívne, bola poznať perfektná organizácia všetkých fáz. Nespomínam si, že by sa počas realizácie vyskytli nejaké závažnejšie problémy, upozornila som snáď len na zabudnutú zásuvku či posunutý výstup pre osvetlenia, čo sa v oboch prípadoch veľmi rýchlo vyriešilo.


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman

Doma len to najdôležitejšie

Dispozícia domu zahŕňa všetko, čo k životu potrebujeme – priestranná obývacia izba s jedálňou a malou kuchyňou, spálňu, dve detské izby, pracovňu a zázemie. Na obývací priestor nadväzuje veľká terasa orientovaná na juh. Keď je vonku krásne, stačí otvoriť veľké posuvné okno a razom je plocha obývacej izby dvojnásobná. Celá rodina si na terase rada užíva spoločné hodovanie alebo posedenie pri káve. Situáciu nám trošku komplikuje len náš pes, ktorý je ešte šteňa a my ho učíme, že dovnútra nesmie. Nechať okno otvorené bez dozoru je zatiaľ nemysliteľné.        

Úžitková plocha nie je nijako obrovská, ale tak sme si to priali. Menší priestor pre skladovanie vecí vítame, človek je nepriamo nútený nehromadiť. Veľkých izieb a nekonečných hodín upratovania som sa nabažila v radovke, teraz mi vôbec nechýba.    

Záhrada pri dome je z veľkej časti bezúdržbová. Kosenie trávy sme si v minulosti užili dosť, dnes radšej trávime čas odpočinkom na terase alebo pri koňoch, na ktorých sa už nejaký ten rok učíme jazdiť. Sú tu najmä ruže, „srdiečko“, levanduľa, šalvia a podobné rastliny evokujúce vidiek – či už ten francúzsky, alebo ten klasický český. Sme veľmi radi, že sme nakoniec zvolili drevostavbu, vo všeličom predčila naše očakávania. Za krátku dobu, čo tu bývame, sme si na ňu tak zvykli, že by sme už nemenili.


Poďte ďalej – Slaný

Poďte ďalej – Slaný
Martin Zeman

Pripravila Lucie Němcová, časopis DŘEVO&stavby

Foto Martin Zeman

ZDROJ PR článok spoločnosti ATRIUM SK, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Zdieľať článok

Diskusia