Schodisko a zábradlie

28. 01. 2009
Zdieľať

Láka nás mondénnosťou, nebývalou ľahkosťou, originalitou. Je na vzostupe záujmu investorov, dáva nečakaný priestor ambíciám architektov moderných budov, ale aj rodinných domov. V interiéroch púta pozornosť ako nábytkový solitér až do tej miery, že na chvíľu zabudneme na to, čím v skutočnosti má byť – bezpečnou stavebnou konštrukciou.

Zábradlie nielen na ozdobu

Keď je reč o bezpečnosti, nemožno zabudnúť na zábradlie. Ergonomicky je reakciou na priemernú výšku dospelého človeka. Zábradlia určené do súkromných objektov majú zodpovedať predovšetkým potrebám a bezpečnosti obyvateľov domu. Deti a interiérové schodisko je kategória sama osebe. Rozumnou voľbou bude zábradlie s vertikálnymi líniami s dostatočnou hustotou (medzery široké najviac 12 cm) alebo so špeciálnymi ochrannými prvkami. Tie môžu byť dočasným riešením, kým dietky nedorastú do dospeláckejších proporcií a možno aj pochopia, na čo inak slúži zábradlie.

Zábradlie s držadlom by malo patriť na voľné strany schodiskových ramien. V každom prípade tento konštrukčný prvok predstavuje ochrannú bariéru proti pádu do schodiskového priestoru. Starším príbuzným či unaveným spolubývajúcim poskytne primeranú oporu, ale len ak narástlo do výšky 90 až 110 cm. Medzi jednotlivými nosnými stĺpikmi vám experti obyčajne navrhnú vzdialenosť najviac 120 cm; vychádza to približne tak, že stĺpiky sa ocitnú na každom treťom až štvrtom schode. Normy predpisujú výšku, pevnosť, rozmery výplní i umiestnenie zábradlia a súčasne určujú, ako je to s držadlom a so stenou, ktorá je súčasťou schodiska. Medzi stenou a držadlom (aj keď vás možno učili, že madlom) musí byť minimálne 5 cm – to je priestor, ktorý umožní pohodlne sa oprieť a získať dostatočný priestor na vedenie ruky.
 


Schodisko a zábradlie

177530

 

Schodisko a zábradlie

177531

Z bezpečnostných dôvodov nezakončujte zábradlie ani držadlo zarovno s koncom schodiskového ramena. Medzery a akékoľvek otvory vo výplni nemajú byť širšie ako 12 cm. Schodiskové držadlo by malo byť vo výške 90 až 110 cm. (regnUM)  

Moderné schodisko opticky odľahčujú kovové prúty či lanká, ktoré tvoria výplň zábradlia. (J.A.P.)

Inak platia rovnaké zásady ako pre zábradlie vrátane ukončenia: zábradlie ani držadlo z bezpečnostných dôvodov nezakončujte zarovno s koncom schodiskového ramena. Vhodný je zaoblený presah o 15 až 30 cm do priestoru. Dôkazom kvalitnej inštalácie zábradlia je dôsledné osadenie prvého a posledného bodu tejto konštrukcie. Takto sa zaistí tuhosť, a tým aj bezpečnosť zábradlia. Uprednostniť minimalistický výraz schodov bez zábradlia s ľahko votknutými schodmi do nosnej steny pred síce hmotnejším, ale bezpečnejším širokým schodiskom so zábradlím, je nielen nebezpečné, ale u nás aj neskolaudovateľné (aspoň oficiálne).

 

 

Overené údaje z odborných kruhov:

  • v prípade, že po schodisku kráčame bezpečne, a pritom nás nijaký schod nevyvedie z rytmu, znamená to, že projektant dokonale premyslel návrh a stavebná firma urobila dobrú prácu,
  • zodpovedný architekt navrhne minimálnu šírku schodiska 90 cm, v krajnom prípade aj 80 cm a nezabudne, že bezpečne sa kráča len po schodoch (teda nástupniciach) s rovnakou šírkou, 
  • šírka schodu na výstupnej čiare b = 260 mm je tým najmenším rozmerom, pri ktorom sa ešte dá schod považovať za bezpečný aj pri zostupe po schodisku,
  • šírka schodu b = 210 mm sa pokladá za minimálnu šírku ešte funkčného schodu,
  • optimálna, normou stanovená výška schodu (podstupnice) h = 165 až 175 mm platí rovnako pre všetky schody schodiskového ramena,
  • podľa normy prípustná výška schodu h = 200 mm, je skôr určená pre zdatnejších jedincov, ktorí majú aj v prípade spoločenskej únavy dobre vyvinutý zmysel pre koordináciu pohybov,
  • na točitých schodoch sa osvedčila výška od h = 180 do 200 mm s predpokladom, že pri realizácii sa nezabudne na zábradlie, 
  • vzorec: 2h + b = 630 mm určuje vhodný pomer výšky k šírke schodu (záhadných 630 mm je dĺžka kroku človeka – priemerného normového), 
  • v jednom ramene hlavného schodiska rodinného domu alebo mezonetového bytu môžu byť najmenej 3 a najviac 18 schodov.

 

 

 

Ako si posvietiť na schodisko


Schodisko a zábradlie

177532

Svetlo? Napríklad schody s imaginárnou podstupnicou pôsobia opticky odľahčene a navyše sa po nich rozlieva svetlo zo všetkých strán. Takýto luxus si, samozrejme, nemôže dovoliť ten, kto sa rozhodol pre oveľa hmotnejšie monolitické železobetónové schodisko. Vtedy neradno zabúdať na čo najvhodnejší spôsob, akým možno priviesť denné svetlo do schodiskového priestoru. Denné svetlo môžeme priviesť oknom umiestneným v obvodovej stene nad podestou alebo medzipodestou, strešnými oknami alebo v zložitejších podmienkach svetlovodom. Priesvitná priečka vymurovaná zo sklobetónových tvárnic vpustí svetlo aj na schody umiestnené v strede dispozície domu.

Noc prichádza na väčšinu schodísk ešte skôr ako do ostatných častí domu. Ak sa zavčasu nemyslelo na vhodné osvetlenie schodov, potom zakaždým ten, čo bude kráčať schodiskom s očami na stopkách, bude aj nepekne nadávať na toho, kto to takto zariadil. Umelé svetlo, ktoré zvýši bezpečnosť, sa v súčasnosti inštaluje nielen tradične na stenu či na strop podesty nad posledným schodom výstupného ramena, ale oveľa vzhľadnejšie a nápaditejšie ako bočné osvetlenie schodov do výšky 200 až 300 mm nad jednotlivými nástupnicami. Človek nie je orol – stačí priveľký kontrast svetla v susednej časti domu a schodisko sa na chvíľu ponorí do tmy. Kým sa zrak prispôsobí, už môže byť neskoro.

 

 

 


Schodisko a zábradlie

177536

 

Schodisko a zábradlie

177533

Nenechajte sa zviesť k esteticky lákavým schodom bez zábradlia. Pri projektovaní a realizácii stavieb na Slovensku je konštrukcia zábradlia povinnou výbavou schodiska. Bez neho by novostavba, prestavba alebo rekonštrukcia domu neprešla kolaudáciou. Bez zábradlia môžu zostať len schody postavené do maximálnej výšky 50 cm. (archív redakcie)   Nástupnice i podstupnice sú síce pokryté dyhou z bambusového dreva, ale nosnú schodiskovú konštrukciu zhotovili z ocele. Tá je priznaná v podhľade schodiska, ktoré sa vinie okolo priečky. Do jednotlivých ‚stupňov‘ bezpečne zafrézovali elegantné sklenené zábradlie. Čisté riešenie, k pohodliu však trochu chýba držadlo. (Lexmed)

 

 

 

Schodné schody:

  • Univerzitou školený technik by o schodisku povedal, že ide o konštrukčný prvok vertikálne spájajúci poschodia. 
  • Po novom nehovoríme o schodoch ako o stupňoch; stupne sú iba merné jednotky uhla, pod ktorým sa nakláňa schodiskové rameno k rovine podlahy. 
  • Objem priestoru, ktorý si konštrukcia schodiska spriatelená s ostatnými časťami domu odkrojí z celej dispozície, nemá domácim komplikovať život. 
  • Schodisko sa podľa normy môže skláňať aj do strmého výstupu pod sklonom do 41°, v rodinnom alebo obytnom dome bez výťahu určuje norma zdržanlivý sklon najviac pod 33° uhlom.
  • Pri umiestňovaní a voľbe tvaru i sklonu schodiska je dôležité i to, či spája dve rovnocenné podlažia alebo zabezpečuje vstup do menej používaných priestorov.
  • Keď spájať, tak s celou zodpovednosťou – vďaka svojmu tvaru, materiálovému riešeniu a konštrukcii schodisko môže za to, či je obytný priestor vzhľadný a bezpečný. Výstup či zostup po schodisku sa nemôže stať športovým alebo akrobatickým výkonom.

Moderná architektúra sa vynašla atypickými riešeniami – buď vychádza osvetlenie z držadiel, alebo z podstupníc, inokedy je dokonca súčasťou zábradlia. Samozrejme, že takáto inštalácia nie je najlacnejšia, ale určite zaujímavá a užitočná. Navyše, pri chôdzi dolu schodmi aj za denného svetla môže schodisko splývať opticky do plochy. Schodiská bez zábradlia pôsobia výtvarne. Takto však prišli nielen o samo zábradlie, ale aj o ďalší bezpečnostný prvok; všimnite si, že aj konštrukcia zábradlia vrhá tieň na schodiskové rameno.

 

 

 


Schodisko a zábradlie

177535

 

Schodisko a zábradlie

177534

Bezpečne umiestnenému schodisku doprial architekt priame denné svetlo. (ISIFA)   Nad oceľovými schodnicami, ktoré nesú drevené nástupnice, sa v tomto prípade vznášajú kovové držadlá upevnené v potrebnej výške do zábradlia z kaleného skla. (ISIFA) 

Takýto „pokrčený“ tieň, ktorý sa snaží vystrieť na schodisku, je výborným prirodzeným značením hrán schodov. Ak si pritom ešte uvedomíte, že pri voľbe materiálu nášľapnej vrstvy schodu treba myslieť špeciálne práve na hranu, určite nezabudnete na protišmykovú úpravu keramickými schodovkami, antikorovými, gumenými či hliníkovými prvkami kombinovanými s prvkami z mäkkého alebo tvrdého PVC (na železobetónový podklad). Hrany schodov môžu zdobiť a istiť aj zdrsnené uholníky, karborundový pásik alebo vypieskované drážky na sklenených nástupniciach.

 

 

 

 

5 x proti pádu:
1. Jednotlivé stupne schodiska zabezpečte protišmykovými pásmi, lakom, voskom alebo vybrúseným pásom.
2. Odpočívadlo (podesta) by malo ukončiť schodiskové rameno vždy po 1,8 metra dĺžky schodiska. Nefunguje to ale tak, že čím viac odpočívadiel, tým lepšie. V tomto bode totiž meníme tempo a smer chôdze, čo zvyšuje riziko úrazu.
3.  Nestačí len centrálne svietidlo na strope, osvetlené by mali byť aj stupne. Príjemné a funkčné sú aj nástenné svietidlá. Hlavné umelé svetlo nemusí byť výrazné, naopak vhodné je skôr tlmené tak, aby nerušilo osvetlenia v ďalších častiach bytu.
4. Do domu, kde sú deti, inštalujte zdvojené zábradlie: jedno držadlo (nespisovne ‚madlo‘) inštalujte nižšie ako to vrchné, určené pre dospelých.
5. Pre deti sú schody veľkým lákadlom. Budú bezpečnejšie, ak sa pri vstupoch na schodisko rozhodnete pre tzv. detské dvierka. (J.A.P.)

 

 

 


Schodisko a zábradlie

177538

 

Schodisko a zábradlie

177537

Bezpečnosť na schodisku zvyšuje bodové LED-osvetlenie. (Massive)   Bočné osvetlenie schodov umiestnené do výšky 20 až 30 cm nad jednotlivými nástupnicami (J.A.P.)

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

 

Kategória: Stavba a rekonštrukcia
Tagy: schodisko zábradlie
Zdieľať článok

Diskusia