Pravda o feng šuej: Cesta k harmonickému bývaniu alebo obyčajná „duchárčina“?

30. 04. 2017
Zdieľať

Asi každý, kto sa občas začíta alebo započúva do rozhovorov o bývaní, už počul o feng šuej. Pre niekoho uznávaná cesta k harmonickému bývaniu, pre iného obyčajná „duchárčina“. Kto má pravdu? V rozhovore s poradkyňou feng šuej pani Martinou Mikovou sme hľadali odpovede nielen na tieto otázky.

 Čo presne znamená feng šuej? 

Učenie feng šuej je staroveké čínske umenie a veda o tom, ako žiť v súlade s prostredím, ako využiť pôsobenie priestoru a energií, ktoré sa v ňom šíria. 

Trochu ma zarazilo, že feng šuej je veda. Ako mám tomu rozumieť?

Feng šuej čerpá z takých disciplín, ako sú matematika, geografia, architektúra, numerológia, interiérový dizajn, a samozrejme, nesmiete opomenúť ani zdravý sedliacky rozum. Skúma a využíva materiály, z ktorých sú predmety okolo nás vyrobené, ich farbu, tvar, ale aj ich umiestnenie v priestore, dispozičné riešenie bývania. No najmä, a to je podstatné, skúma a využíva energie, ktoré prúdia v priestore medzi jednotlivými predmetmi. Usiluje sa o to, aby bol tok energií harmonický, pozitívne vplýval na naše zdravie, šťastie, vytváral tvorivé prostredie.


Pravda o feng šuej: Cesta k harmonickému bývaniu alebo obyčajná „duchárčina“?

1957947
isifa/shutterstock

Kde vznikajú energie?

Energiu získavame ešte v prenatálnom období od rodičov, neskôr z dýchania a potravy. Energiu vyžaruje všetko živé a veci neživé ju transformujú. Každý predmet je energetický „usmerňovač“, pričom niektoré predmety energiu pohlcujú, iné ju znásobujú.

Prislúchajú energiám nejaké špecifické vlastnosti?

Energia má päť základných kvalít. Každú z nich zastupuje konkrétny element. Rozlišujeme päť základných elementov – kov, voda, drevo, oheň a zem. Ku každému elementu prislúcha určitý materiál, farba a tvar. Vo feng šuej ide o to, aby sme dokázali vlastnosti týchto elementov využiť na zlepšenie a rovnováhu v priestore. Ak ich „poskladáme“ správne, vytvárame tvorivý cyklus. V opačnom prípade sa elementy môžu vzájomne ničiť, vysielať negatívnu energiu, ktorá rovnako negatívne ovplyvňuje nás. Preto je veľmi dôležité porozumieť vzťahom medzi týmito piatimi prvkami a tomu, ako môžu vplývať na nás a na energiu nášho priestoru. 


Pravda o feng šuej: Cesta k harmonickému bývaniu alebo obyčajná „duchárčina“?

1957945
isifa/shutterstock

Podľa čoho sa dá určiť správne rozmiestnenie jednotlivých elementov v byte alebo dome?

Ak to zjednoduším, rozloženie sektorov závisí od priečelia budovy. Postavíme sa pred budovu a zameriame jej priečelie kompasom. Na základe tohto merania zakreslíme na pôdorys jej orientáciu na svetové strany a rozloženie sektorov. Každému z nich zodpovedajú jednotlivé elementy, ich tvary, farby alebo veľkosť. Sektory zosobňujú napríklad zónu zdravia, bohatstva, šťastia, úspechu, ale aj negatívne veci – chorobu, únavu atď. Podľa sektorov vieme usporiadať bývanie tak, aby sme podporili pozitívne energie a eliminovali vplyv tých negatívnych. 

Nie vždy sa dá meniť zariadenie alebo dispozičné riešenie bytu alebo domu podľa zásad feng šuej. Čo v takom prípade?

Existujú možnosti, ako aj v takýchto prípadoch usmerniť prúdenie energií. Často stačí maličkosť – aj premiestnenie postele môže priniesť lepší spánok alebo stačí vymeniť spálňu za pracovňu, či posunúť pracovný stôl tak, aby sme nesedeli chrbtom k dverám. No a môžeme aj využívať doplnky, ktoré posilnia alebo utlmia prúdenie energií. Napríklad roleta, ktorou zastrieme okno, aby k nám nedopadala „pichľavá“ energia zo šikmej strechy oproti stojaceho domu, na umývadlo v kúpeľni je dobré položiť misku s kamienkami, ktoré urobia symbolickú hrazdu energiám, ktoré unikajú odtokom. Prípadne umiestniť do problematického sektoru farebný záves, sošku z materiálu, ktorý podporí vytváranie a prúdenie pozitívnej energie. 


Pravda o feng šuej: Cesta k harmonickému bývaniu alebo obyčajná „duchárčina“?

1957951
isifa/shutterstock

• Patria aj zrkadlá medzi doplnky?

Áno, ale so zrkadlami je to zložitejšie. Hovorí sa, že zrkadlo si pamätá a vyžaruje všetko, čo videlo. Na jednej strane zväčšuje priestor, otvára ho. Na druhej strane neodporúčam zavesiť si zrkadlo oproti vchodovým dverám, pretože energia, ktorá prichádza do bytu či domu sa od neho odrazí a odchádza preč. Nemalo by byť ani v spálni oproti posteli. Možno si čitatelia strednej a staršej generácie spomenú, že ich staré mamy na noc zastierali zrkadlá. Asi nevedeli nič o feng šuej, ale nejaká skúsenosť ich k takému kroku iste viedla.

Prechádzka bytom z pohľadu feng šuej

• Chodba je vstupný priestor, ktorý nám podá prvú veľmi dôležitú informáciu. Mal by byť otvorený, veľkorysý, so svetlými a teplými farbami. Dominantným môže byť pekný obraz, ktorý symbolicky znázorňuje to, čo chceme dosiahnuť. Ak sa dá, umiestnime do chodby či do vstupnej haly minimum nábytku, neodporúča sa zrkadlo oproti vstupným dverám.

• Spálňa je sektor pokoja. Môže byť umiestnená napríklad v juhozápadnej časti nehnuteľnosti, ak sú tam priaznivé energie. Tento smer ovplyvňuje manželstvo, partnerstvo a vzťahy. Detská alebo študentská spálňa môže byť orientovaná na severovýchod, pretože táto svetová strana ovplyvňuje vedomosti, akademické úspechy a podporuje úspechy v škole. 

Obývačka je sektor stretávania sa. Rodina má spolu komunikovať, rozprávanie medzi členmi domácnosti by nemalo nahradiť pozeranie televízie, ktorá má v mnohých obývačkách dominantné postavenie. Príliš preplnený interiér bráni prúdeniu energií, vzniká energetický chaos, všetko je všade. Dôležité je odkladať veci na ich miesto. 

• Kuchyňa má špecifické postavenie v dome, pretože tu sa stretávajú dva silné protikladné elementy – oheň a voda. Prvok ohňa je reprezentovaný horákmi a platňami na sporáku aj v rúre bez ohľadu na to, či sú elektrické alebo plynové. Voda, nepriateľ ohňa, vykúka z drezu, chladničky aj mrazničky. Oheň a voda sú protivníci, a preto by sa mali oddeľovať pomocou drevených alebo zemitých prvkov. Zaistite, aby nikde nekvapkala a netiekla voda. Odpadky vyhadzujte len do koša a často ich vynášajte. Ak je kuchyňa dobre osvetlená, priestranná a vzdušná, cítime sa v nej spokojní. Ak je však tmavá, špinavá alebo stiesnená, vôbec sa nám v nej nechce byť. Úzku kuchyňu vymaľujte svetlými farbami, aj kuchynskú linku laďte do svetlých tónov.


Prečítajte si tiež:

Seriál FENG SHUI: Spálňa


Jedáleň je jednou z najdôležitejších miestností v byte. Reprezentuje harmóniu a kvalitu vzťahov v rodine, pomáha zlepšiť rodinné vzťahy medzi manželmi a súrodencami, ich vzájomnú podporu  a súdržnosť. Plný jedálenský stôl symbolizuje hojnosť, prosperitu a spokojný život rodiny. Okrúhly alebo oválny stôl vytvára väčšiu harmóniu ako obdĺžnikový, ktorý stavia stolujúcich do opozície. Okolo stola rozostavte toľko stoličiek, koľko potrebujete, minimálne však dve.

Kúpeľňa predstavuje veľmi citlivú oblasť, pretože voda, základný živel tejto miestnosti, hrá dvojakú úlohu. Je nevyhnutná na odstraňovanie nečistôt, ale súčasne je aj symbolom peňazí. Keďže denná kúpeľňová rutina si vyžaduje vypustiť množstvo vody do odtoku, musíte zariadiť túto miestnosť starostlivo, aby ste svoje rodinné financie doslova nespláchli. Vhodné je mať v kúpeľni okno aj v prípade, že ventilátory zaistia dostatočný prísun čerstvého vzduchu.

Toaletu by nemalo byť vidno hneď od kúpeľňových dverí. Je vhodné umiestniť ju za dvere alebo do výklenku.


Pravda o feng šuej: Cesta k harmonickému bývaniu alebo obyčajná „duchárčina“?

1957953
isifa/shutterstock


 
Na zrkadlo sa pýtam zámerne. Pred 12 rokmi sme si kúpili malý domček na dedine, ktorý stojí oproti cintorínu. Býva sa nám tam perfektne. Známa mi však odporučila zavesiť si na plot zrkadlo, vraj odráža zlé energie, ktoré prúdia z cintorína. Predstava, že v dedine s 500 obyvateľmi si „mešťania z Bratislavy“ zavesia na plot zrkadlo… no neviem.  

Cintorín sám osebe nie je žiadny problém. Asi každý z nás pozná guľatý čiernobiely znak energií jin a jang, v ktorom sú obidve polia v rovnováhe, jedna časť dopĺňa druhú. Rovnako to platí aj v prípade, na ktorý sa pýtate. Aj na cintoríne prúdia energie, prevláda energia jin. Ak je ale v dome dominantná energia yang, je všetko v poriadku. No ak si však chcete zavesiť na plot zrkadielko, môžete to urobiť aj celkom nenápadne, vložiť kúsok zrkadielka do ozdoby či dekorácie na plote. 
 
Ako sa staré čínske umenie pozerá na moderné elektrospotrebiče, ktorými je „prešpikovaná“ takmer každá domácnosť? 

Bez moderných elektrospotrebičov si náš život nevieme predstaviť. Výkonnejší pomocníci v kuchyni, pri upratovaní, počítače s wifi pripojením, mobily nám pomáhajú pri práci, zvyšujú kvalitu nášho života, čo je nepochybne príjemné. Ale všetko s mierou. Určite by elektrické káble nemali viesť za hlavou postele, na ktorej spíme, elektrospotrebiče by sme mali na noc vypínať aj zo stand by režimov. No ale kto z nás to robí?

• Potrebuje byt zariadený v duchu feng šuej nejaké priebežné úpravy alebo platí pravidlo, že raz a dosť?

V každom roku prichádzajú iné energie, v kratších alebo dlhších periódach sa objavujú doslova návaly energií. Preto väčšie alebo menšie úpravy treba robiť pravidelne, ak chceme, aby si naše bývanie zachovalo atribúty feng šuej. A to už nehovorím o tom, že aj väčšie zásahy do bývania, akými sú napríklad rekonštrukcie bytového jadra, výmena okien, dverí, oprava strechy či fasády, by mali byť v súlade s prúdením energií.

Je feng šuej garantom spokojného života?

Existujú dohady, koľkými percentami sa môže feng šuej podieľať na úspechu, zdraví a šťastí, ale ja považujem podobné údaje za veľmi subjektívne. Feng šuej vytvára iba rámec, hoci veľmi potrebný a žičlivý, pre spokojné bývanie. Podstatné je to, nakoľko sa s tými myšlienkami stotožníte a čo od nich očakávate.


Pravda o feng šuej: Cesta k harmonickému bývaniu alebo obyčajná „duchárčina“?

1957949
isifa/shutterstock

A čo kvety?

Kvetiny s úzkymi ostrými listami nie sú veľmi vhodné do interiéru, do spálne už vôbec nie. Uprednostnila by som rastliny s oblými, plnými listami. Možno to bude vyzerať smiešne, ale s rastlinami sa treba porozprávať, pochváliť ich, povedať im, ako sa nám páčia, čo od nich očakávame. Samozrejme, stačí, ak si to len myslíme, netreba svoje pocity prejavovať nahlas. 


Pravda o feng šuej: Cesta k harmonickému bývaniu alebo obyčajná „duchárčina“?

1957957
isifa/shutterstock

Martina Miková

profesionálna poradkyňa 
pre feng šuej 
martina.mikova@fengsuej.biz

Učeniu feng šuej sa venuje už 14 rokov, od roku 2008 je profesionálna poradkyňa. Cestami do Ázie si rozširovala svoje vedomosti nadobudnuté na seminároch a kurzoch. V roku 2009 sa podieľala na založení Únie profesionálnych poradcov feng šuej. Je školiteľkou a aktívnou propagátorkou učenia feng šuej v televíznych reláciách, na výstavách o bývaní, píše články do časopisov.

text: Oldřiška Luptáková v spolupráci s Martinou Mikovou
foto: isifa/Shutterstock

zdroj: Časopis Tvorivé Bývanie

Kategória: Štýl
Tagy: bývanie feng šuej štýly bývania šuej
Zdieľať článok

Diskusia