Svetlo v kúpeľni

20. 01. 2009
Zdieľať

Aj vám sa niekedy ráno v kúpeľni stáva, že nespoznávate tvár, ktorá sa na vás pozerá zo zrkadla? Príčinu nemusíte hľadať v pracovnom zhone alebo v prehýrenej noci. Dôvod môže byť oveľa prozaickejší – svetlo, ktorého v kúpeľni nie je nikdy dosť.


Svetlo v kúpeľni

178632

V kúpeľni začíname a končíme takmer každý deň. Vzhľad kúpeľne tak prispieva k celkovej nálade, ktorá nás počas dňa sprevádza. Nanešťastie, nie vždy býva tento priestor dostatočne veľký, aby uspokojil naše požiadavky, často tiež chýbajú okná, ktoré by prepustili dnu aspoň trocha slnka. Napriek tomu sa aj v kúpeľni dá vytvoriť príjemná atmosféra, pričom hlavnú úlohu hrá svetlo.

Správne osvetlenie v kúpeľni by sa malo skladať minimálne z dvoch komponentov: hlavné osvetlenie a osvetlenie priestoru pri zrkadle. Malo by dosahovať minimálne 200 luxov, odporúča sa však 300 luxov. Svetlo bude pôsobiť príjemne, ak bude rovnomerne rozptýlené po celom priestore. V prípade, že použijete halogénky, mali by poskytovať široký lúč svetla, tzv. flood. Nezabudnite, že svetlé obklady odrážajú svetlo lepšie ako tmavé. Správne osvetlenie svetlej kúpeľne tak vyžaduje pri zachovaní rovnakej kvality svetla menej elektrickej energie ako osvetlenie tmavej kúpeľne.

Hlavné osvetlenie

Vytvára sa predovšetkým stropnými svietidlami. Tie môžu byť namontované na strop, ale kvalitnejšie riešenia ponúkajú osvetľovacie zdroje zapustené priamo do stropu. Pri navrhovaní hlavného osvetlenia treba brať do úvahy celý priestor kúpeľne aj so zariadením: pri tmavých obkladoch sa bude svetlo menej odrážať ako pri svetlých, takže treba silnejšie svetelné zdroje alebo ich väčší počet. Pri kúpeľniach s malými rozmermi môže hlavné osvetlenie nahradiť osvetlenie pri zrkadle. V takomto prípade by minimálnym osvetľovacím vybavením kúpeľne mali byť dve lampy – jedna vpravo a jedna vľavo pri zrkadle. Stenové svietidlá okolo zrkadla sú ideálne pri holení alebo nanášaní mejkapu, pretože zaplavujú priestor pred zrkadlom jasným svetlom z oboch strán a nevytvárajú tiene na tvári (ako je to pri osvetlení zhora).


Svetlo v kúpeľni

178625

Osvetlenie zrkadla

Treba mu venovať veľkú pozornosť. Pri pravidelných skrášľovacích procesoch vám nepostačí len pevná a pokojná ruka, potrebné je tiež kvalitné zrkadlo a predovšetkým zodpovedajúce osvetlenie. To by malo byť rovnomerné, bez rušivých tieňov a nemalo by oslňovať – čo sa dá dosiahnuť lampami namontovanými na bokoch zrkadla. Pri väčších zrkadlách sa odporúča použiť aj jedno svietidlo nad zrkadlom, ktoré vytvorí rovnomerné svetlo na celej veľkej zrkadliacej ploche. Najvhodnejším osvetľovacím zdrojom sú bočné svietidlá s tienidlom, ktoré neoslňujú a zároveň nasvetľujú odraz vašej tváre v zrkadle bez rušivých tieňov. Dôležité je, aby sa svetlo z bočných lámp neodrážalo od zrkadla a nevytváralo tak oslepujúce efekty. Užitočným riešením je prekrytie osvetľovacích zdrojov opálovým sklom, ktoré zabezpečí rovnomerné rozptýlenie svetla.


Svetlo v kúpeľni

178627

Všetky interiérové lampy používané v kúpeľniach by mali dosahovať vysokú farebnú odozvu (index Ra 80), aby obraz vašej tváre v zrkadle vyzeral rovnako ako pri prirodzenom osvetlení. Preto treba používať žiarovky, úsporné žiarovky, halogénové žiarovky alebo žiarivky so svetlom v teplej bielej farbe.

Náladové osvetlenie

Aj keď to na prvé počutie znie zvláštne, aj v kúpeľni môžete vytvárať pomocou osvetlenia rôzne nálady a zaujímavé akcenty. Kúpeľňa na to totiž poskytuje rozmanité príležitosti. Môžete zvýrazniť objekty i živly, ktoré používate každý deň: vodu, sklo, zrkadlo. Použitím bodových svietidiel sa dá vytvoriť jedinečná harmónia svetla, farieb a priestoru. Osvetlenie je základný nástroj na kontrolovanie nálady a atmosféry, ktorý poskytuje potrebnú flexibilitu medzi sviežosťou a jasom alebo pokojom a intimitou.


Svetlo v kúpeľni

178630

Dávajte pozor na bezpečnosť

Jednou z najdôležitejších požiadaviek pri realizácii osvetlenia v kúpeľni je bezpečnosť. Kúpeľňa je totiž priestor, kde sa stretáva elektrina s vlhkosťou. Preto treba k riešeniu osvetlenia pristupovať s rozvahou a dodržiavať všetky bezpečnostné opatrenia. Základným pravidlom je, že v pôdoryse vane alebo sprchovacieho kúta nesmie byť zásuvka. Bežné svietidlá a zásuvky vhodné do vlhkého prostredia musia byť minimálne 60 cm od vane alebo sprchy. Rovnako svietidlo tesne vedľa nich by sa malo nachádzať viac ako 2,25 m nad podlahou, ak je nad umývadlom, malo by byť vo výške minimálne meter osemdesiat a nie nižšie než 40 cm nad horným okrajom umývadla. V súčasnosti sa v kúpeľniach môžu používať len osvetľovacie zdroje odolné proti vode a pare. Špeciálna technická norma, ktorá sa zaoberá bezpečnostnými požiadavkami v kúpeľniach, hovorí, že v priestore okolo vaní a spŕch možno používať iba také osvetľovacie zdroje, ktoré sú chránené pred striekajúcou a tečúcou vodou. Tieto lampy môžu byť napájané výlučne nízkym napätím v rozsahu do 12 V a musia byť špeciálne určené do priestorov so zvýšenou vlhkosťou. Bezpečnostná norma rozoznáva ešte tri ďalšie ochranné pásma, ktoré by mali poznať všetci elektroinštalatéri a odborníci v predajniach svietidiel. Na zvýšenie bezpečnosti sa odporúča poistiť elektrický obvod v kúpeľni prúdovým chráničom. Zabránite tak nešťastiu spôsobenému náhodným pádom zapnutého elektrického spotrebiča do vane plnej vody. Aj pri splnení týchto logických podmienok však ešte stále ostáva dosť možností a variantov, z ktorých by ste si mali vybrať – kde presne a aké budú svietidlá vo vašej kúpeľni.

Niekoľko pravidiel pri navrhovaní kúpeľňového osvetlenia


Svetlo v kúpeľni

178628

• Kozmetické skrášľovacie procedúry si vyžadujú osvetlenie s dobrou farebnou odozvou, respektíve „čitateľnosťou“. V praxi to znamená, že aj pri umelom osvetlení sa farby musia javiť rovnako ako pri prirodzenom osvetlení (index odozvy farieb Ra je 80 a viac).
• Najvhodnejšia farba svetla v kúpeľni je teplá biela.
• Biele opálové sklo má vynikajúce vlastnosti pri rozptyľovaní svetla.
• Svetlé plochy odrážajú svetlo lepšie ako tmavé. V tmavých priestoroch sa potrebný výkon lampy môže zvýšiť až o 100 %.
• V kúpeľni nepoužívajte žiadne svietidlá bez krytov a tienidiel, ktoré vyžarujú svetlo priamo do tváre. Zabránite tak nežiaducemu oslňovaniu.
• Svietidlá nasmerované priamo na zrkadlo môžu vytvárať extrémne oslňovanie.
• Halogénové svietidlá nad vaňu? Pri plánovaní zohľadnite prípad, keď ležíte vo vani a priamo pozeráte do halogénových svietidiel, ktoré vás môžu nepríjemne oslňovať. Ako svetelný zdroj do sprchových kabín a na čítanie vo vani sa hodí lampa so širokým lúčom svetla (tzv. downlights).

Viac informácií: Všetko o kúpeľni

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľne osvetlenie
Zdieľať článok

Diskusia