Ako vybrať kosačku podľa typu záhrady? Poradíme vám

09. 05. 2017
Zdieľať

Krásny udržiavaný trávnik je snom mnohých majiteľov okrasných záhrad a predzáhradiek. Bez pravidelnej starostlivosti sa však s hustým zeleným kobercom môžete rozlúčiť. Úplným základom je pravidelné kosenie. Ako si vybrať kosačku podľa typu záhrady? Poradíme vám.

Elektrická alebo benzínová

Elektrické kosačky sa hodia k rodinným domom s malým trávnikom, na rovný terén bez výbežkov a vyvýšenín. Benzínové kosačky sú nezávislé od prívodu elektriny, môžete ju využiť aj na chate alebo pozemku v neobývanej časti alebo v záhradkárskej osade. Je však robustnejšia a ťažšie sa s ňou manipuluje. 

Vyberajte podľa plochy

Jednoduchá pomôcka je vyberať kosačku podľa plochy, ktorú musíte pokosiť. Do 200 metrov štvorcových vám stačí jednoduchá kosačka bez pojazdu, do 500 metrov štvorcových sa už poobzerajte po kúsku s pojazdom, prípadne si zvoľte benzínovú kosačku, aby ste za sebou nemuseli ťahať predlžovačku. Viac ako 1000 metrov štvorcových najlepšie zvládnete s trávnym traktorom. 


Ako vybrať kosačku podľa typu záhrady? Poradíme vám

1960347
MADMAT, s.r.o.

S pojazdom alebo bez 

Aký je rozdiel medzi kosačkou s pojazdom a tou, ktorú musíte tlačiť? Ak máte čo i len trošku nerovný terén do kopca, rozdiel pocítite okamžite. Kosačka s pojazdom vám uľahčuje prácu – ťažký stroj nemusíte tlačiť, hýbe sa dopredu sama, vy mu už len dodávate smer. Niektoré vyššie typy sú vybavené aj prevodovkou, ktorou môžete prispôsobiť chod motora aktuálnym terénnym podmienkam.

Na členité pozemky 

Ak máte nerovný pozemok plný vyvýšenín, zákutí, schodíkov a členitých záhonov, investujte radšej do vyžínača, ktorý je flexibilný a práca s ním je pohodlná. Dostanete sa s ním skutočne kamkoľvek. 

Pri výbere kosačky si všímajte aj veľkosť zberného koša. Platí, že čím väčší, tým lepšie – nemusíte ho tak často vysýpať. No na druhej strane, kosačky s väčším zberným košom sú robustnejšie, pevnejšie a ťažšie, takže sa s nimi viac namakáte.

Výhody a nevýhody benzínových kosačiek:
– ľahké, skladné, minimálne nároky na údržbu, nutnosť pripojenia do elektrickej siete 

Výhody a nevýhody elektrických kosačiek: 
– robustné, pevné, odolné, aj do ťažších terénov, nutnosť pravidelnej údržby 

ZDROJ PR článok spoločnosti MADMAT, s.r.o. 

Kategória: Záhradná technika
Zdieľať článok

Diskusia