Plusy a mínusy testovaných elektrických kanvíc

18. 05. 2017
Zdieľať

Je to spotrebič, ktorý nájdete takmer v každej kuchyni. Kým čajníky pomaly upadajú do zabudnutia, elektrické kanvice kupujeme ako na bežiacom páse. Zvyčajne po rokoch ich unavený a zastaraný vzhľad rozhodne o tom, že sa začneme obzerať po novšom modeli. S ním môžu prísť do domácnosti nové návyky i funkcie.

Čo by ste mali vedieť o rýchlovarných kanviciach

1. Indikátor

Jediný pohľad na ručičku alebo displej teplomera vám prezradí, či je voda v kanvici ešte súca na zaliatie kapučína alebo už vychladla dosť na to, aby ste ňou oživili sušené droždie či kvások. V rušnej, početnej domácnosti je fajn, ak ste v obraze. Neraz si za rána či pred spaním ušetríte hlučný ruch kanvice len vďaka tomu, že presne viete, na čom ste. Teplomery sú spoľahlivé, chvíľu trvá, kým ich začnete rešpektovať.

2. Nastavenie

Kanvice s digitálnymi predvoľbami pomôžu v niektorých domácnostiach ušetriť náklady na ohrev. Na kávu s plnou chuťou stačí 95 °C, zelenému čaju svedčí 80 °C, expresné kapučíno zaliate 70 °C vodou vás nepopáli, ak sa ponáhľate na autobus do mesta. Ak chcete používať takúto výbavu, je dôležité, aby sa teploty nastavovali čo najrýchlejšie. Nikoho nebaví zdĺhavo ťukať do gombičiek a pred každým spustením kontrolovať nastavenie.

3. Materiál

Aj na dvojplášťovej kanvici sa v roztržitosti môžete popáliť, takže ak môžete voliť medzi kovom a plastom, pri kove máte väčšiu istotu, že kanvica bude i po rokoch vyzerať rovnako dobre.
Z kovu sa laky len tak rýchlo neoderú. Naopak, v sklenej kanvici si s chuťou vylúhujete aj čaj, aby ste si ho za jedálenským stolom rozliali do šálok a dochutili. Sklo má pri čaji jedinečný šmrnc, ktorý tvorí príjemnú atmosféru.

4. Vodoznak

Žiadny z výrobcov si neodpustí rysku na minimálne a maximálne množstvo vody, niektorí pridajú aj úsporné rysky na dve, tri či štyri šálky. Vodoznak je však ukrytý pod rukoväťou, kde ho v tieni bez úsilia nikdy neprečítate. Pri používaní akoby vodoznak vôbec neexistoval. Zdá sa, že nik z výrobcov nečíta ekologické rady, ktoré nás pobádajú k tomu, aby sme ohrievali len potrebné množstvo vody.

5. Hmotnosť

Sklené kanvice patria medzi najľahšie v ponuke, vysokou hmotnosťou dokážu zaskočiť niektoré z kovových modelov. Neváhajte v predajni siahnuť po vystavených modeloch, aby ste si ich poťažkali. Budete prekvapení, ako veľmi vás dokáže vzhľad a dizajn pomýliť pri odhadovaní skutočnej hmotnosti.

6. Filtrovanie

Vodný kameň patrí ku každej kanvici rovnako ako sitko, ktoré sa ho snaží pri nalievaní horúcej vody do pohárov zachytiť. Hoci výrobcovia riešia tento detail desaťročia, často sa stáva, že vodný kameň predsa len prejde cez bariéru. Na vine nie sú sitká samotné, ale spôsob ich uchytenia. Sitko nemôže lícovať so sklenou nádobou, ak je upevnené na veku, nemôže tesniť, ak je drážka na sitko v plastovom držiaku priširoká.

7. Rýchlosť

Dnes už nenájdete model s obnaženou špirálou, výrobcovia výhrevné telesá ukryli pod hladké dno a všetci používajú rovnaký systém ohrevu. Preto je smerodajným údajom pre rýchlosť údaj o príkone kanvice vo wattoch na jej výrobnom štítku. Všimli sme si, že kanvice s väčším dnom získavajú pri rovnakom príkone drobný náskok pri ohreve. To oceníte však len vtedy, ak zohrievate veľa vody naraz.

DIZAJN JE NAJVÄČŠOU DEVÍZOU

Každá firma dokáže spraviť nádobu s výhrevnou špirálou a pri všetkých modeloch s plochým dnom bude účinnosť zohrievania rovnaká. Ak však ruku k dielu nepriloží zručný dizajnér, výsledkom bude iba fádny spotrebič bez iskierky šmrncu a krásy. Presne taký, s akým kanvice pred dvomi desaťročiami vstúpili na náš trh.

Lesklé farebné laky, nablýskané kovy, uhladené krivky a línie, za ktorými sa skrýva účelnosť a ergonómia sú namieste. Kanvica, ktorá je kus funkčného umenia, vás neomrzí a môže v domácnosti slúžiť i desaťročie bez toho, aby predčasne putovala na skládku elektronického odpadu.


Plusy a mínusy testovaných elektrických kanvíc

1967573
Swan

Objem

Nesmie byť ani primalá, ani priveľká. Inú kanvicu hľadajú kávičkári s útlymi porcelánovými šálkami, po inej siahnu tí, čo pijú čaj z obrovských keramických hrnčekov.

Hmotnosť

Aj o 0,5 kg sa môžu líšiť dve kanvice s rovnakým objemom. Ak neprekypujete zbytočnou silou a energiou, určite sa vám bude príjemnejšie používať tá ľahšia.

Hlučnosť

V malom byte môže i hlučná kanvica narobiť mrzutosti. Výrobcovia si však nerobia ťažkú hlavu z toho, aby vám prezradili konkrétne čísla.

Vyhotovenie

Pohodlné plnenie a nalievanie bez kvapkania – to sú dve praktické kritériá výberu. Nahnevať dokáže vysoká kanvica, ktorá sa nezmestí do drezu pod kohútik, ale aj tá, čo má primalé výklopné veko.

Teploty

Oblaky pary a bublajúca voda? Ak zalievate instantné nápoje, jemné čaje alebo kávoviny, je lepšie, ak voda nie je úplne horúca. Volič teploty zlepší chuť a ušetrí čas i peniaze.

TRIKY PRE KOMFORT

Pokaziť kanvicu nedbalosťou je takmer nemožné. Zopár drobností vám však rozjasní všedný deň.

1 Naviňte kábel pod podstavec, aby vám na stolíku či linke neprekážal. Nie je to iba o estetike a dobrom pocite. Zabránite tým nešťastnému zachyteniu kábla a prevrhnutiu kanvice s horúcou vodou.

2 Na odvápnenie nepoužívajte ocot, ale kyselinu citrónovú. Je lacná, úplne bez zápachu a ne­poškodí ani tie kovy, ktoré majú tenučkú antikoróznu povrchovú úpravu. Je iba na vás, či ju rozpustíte v studenej vode alebo kanvicu zahrejete.

3 Lakované povrchy vyleštíte bez námahy kuchynskou utierkou, antikoro sa však stále bude pokrývať patinou odtlačkov. Pomôže, ak po vyčistení potriete kov tenučkou vrstvičkou glycerínu alebo silikónového oleja.

Marcela testuje

Na začiatku si myslíte, že ste sa ocitli na dizajnérskom veľtrhu. Keď sa však v priebehu týždňov prenesiete cez farby a tvary, začnete vnímať, ako veľmi sa kanvice pri každodennom používaní odlišujú.

TESTOVANÉ MODELY elektrických kanvíc


KITCHENAID Artisan 5KEK1522

KITCHENAID Artisan 5KEK1522
www.kitchenaid.cz

KITCHENAID Artisan 5KEK1522

Nádoba: 1,5 l, dvojplášťová: plast/kov
Ohrev: 2 400 W, nastavenie od 50 °C do 100 °C
Funkcie: LED, akustický signál, teplomer
Hmotnosť: 1 296 g

PLUSY: Páčkou nastavíte teplotu a jediný pohľad na ukazovateľ vám prezradí, koľko času zostáva do konca. Kanvica má dobre čitateľný ručičkový teplomer aj zvukový signál začiatku a konca ohrevu. Dvojplášťové vyhotovenie účinne spomaľuje chladnutie vody.

MÍNUSY: Masívnosť atraktívneho vyhotovenia sa prejavila na vyššej hmotnosti. Ide o najťažší model v našom prehľade.

+++++                                                                          199,64 €
www. kitchenaid.cz

víťaz testu


ELECTROLUX EEWA7800

ELECTROLUX EEWA7800
www.electrolux.sk

ELECTROLUX EEWA7800

Nádoba: 1,7 l, jednoplášťová: kov
Ohrev: 2 400 W, nastavenie od 50 °C do 100 °C
Funkcie: LCD, akustický signál, teplomer
Hmotnosť: 910 g

PLUSY: Nielen elegancia, ale aj praktické ovládanie vás očarí už na prvý pohľad. Na podsvietenom displeji vidíte teploty, štvorica tlačidiel vám dáva plnú kontrolu nad jej nastavením. Nájdete tam tlačidlo na plný var bez zmeny nastavenia teploty, ale aj funkciu udržiavania zohriatej vody v pohotovosti.

MÍNUSY: Nezvyčajne vysoká kanvica sa vám nemusí zmestiť pod vodovodnú batériu.

+++++                                                                         87,90 €
www.electrolux.sk

RUSSELL HOBBS Retro 21672-70

Nádoba: 1,7 l, jednoplášťová: kov
Ohrev: 2 400 W
Funkcie: teplomer, LED indikácia
Hmotnosť: 932 g

PLUSY: Je ako čajník, z ktorého smelo zložíte veľkú pokrievku, aby ste sa dostali dnu. Tri dobre viditeľné stupienky označujú hladinu na jednu, dve a tri šálky, veľký teplomer na boku sleduje zostatkovú teplotu. Páči sa nám poctivé, trvácne vyhotovenie, ktoré ladí s klasickým anglickým dizajnom.

MÍNUSY: Chvíľu potrvá, kým si na vrúbkovanú rukoväť privyknete.

+++++                                                                         72,99 €
www.vzdy.sk


PHILIPS HD9322

PHILIPS HD9322
Philips

PHILIPS HD9322

Nádoba: 1,7 l, jednoplášťová: kov
Ohrev: 2 200 W
Funkcie: LED indikácia
Hmotnosť: 928 g

PLUSY: Vďaka veľkej výlevke nemusíte pri každom plnení vyklápať veko. Práve cez ňu kanvicu naplníte priamo z kohútika bez toho, aby voda zatekala tam, kde nemá. Páči sa nám plný rozsah otvárania veka pri čistení, ale aj trvácne lakovanie plášťa so slušivou brúsenou štruktúrou podkladu.

MÍNUSY: Je hlučnejšia, ako by ste čakali, oblý tvar jej dáva špecifickú akustiku.

++++                                                                            38,90 €
www.philips.sk


SENCOR SWK 1580BK

SENCOR SWK 1580BK
Sencor

SENCOR SWK 1580BK

Nádoba: 1,5 l, jednoplášťová: sklo
Ohrev: 2 200 W
Funkcie: LED indikácia
Hmotnosť: 896 g

PLUSY: Je ľahučká a nemecké varné sklo vás pobáda k tomu, aby ste si priamo v nej lúhovali čaje. Páči sa nám plné odklápanie veka, ale i neobmedzený výhľad na hladinu vody s dobre čitateľnými ryskami vodoznaku. Vďaka hrubej rukoväti príjemne sedí v ruke.

MÍNUSY: Ostré hrany na držiaku veka odierajú ruku pri umývaní vnútra kanvice, sitko nemožno pri odvápnení odmontovať.

++++                                                                            34,00 €
www.sencor.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 3/2017

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče kuchyňa test
Zdieľať článok

Diskusia