Testovali sme 5 raňajkových kávovarov. Do ktorého sa oplatí investovať?

05. 06. 2017
Zdieľať

Je to príjemné nakopnutie do nového dňa. Kým na jedálenský stôl nosíte raňajkové dobroty, do džbánu kvapká zlatohnedý kávový mok. Miestnosťou sa nesie príjemná vôňa a vy viete, že ak zasadnete k stolu, už nebudete musieť pre nič vstávať. Raňajkové kávovary sú prosto fajn.

Čo by ste mali vedieť

1. SPRÁVNA MIERA

Hoci má každá sklená kanvica jasne čitateľné rysky na počet šálok kávy, iba zriedkavo sa kryjú s hrnčekmi a šálkami, ktoré máme vo svojich domácnostiach. Ak v prvých dňoch vysledujete presnú mieru na nalievanie vody, nebude sa vám stávať, že uvaríte slabšiu kávu iba preto, že vám v kanvici zostane porcia navyše, ktorú nemá kto vypiť. Na sklenú nádobu si smelo môžete spraviť značkovačom svoj vlastný vodoznak.

2. HLUČNOSŤ

Väčšina kávovarov nemá čerpadlo, ktoré by hnalo vodu do filtra. Používajú silu rozpínajúcej sa pary, ktorá tlačí vodu cez hadičky k zalievacím a prekvapkávacím ryskám. Všetky modely, ktoré prešli našimi rukami, sú však oveľa tichšie ako tie, ktoré poznáte z minulého desaťročia. Výrobcovia vypočuli želania spotrebiteľov a spravili úpravy, vďaka ktorým sú kávovary tichšie a pokojnejšie. Rozdiel skutočne pocítite.

3. STRATÉGIA

Väčšina modelov je riadená digitálnym čipom, vďaka čomu si dokážu poradiť s prípravou kávy, kávovín a čajovín tak, aby dosiahli čo najlepšiu chuť. Na začiatku je výdatné sparenie, za ním nasleduje prietok vody s presne riadeným tempom a teplotou. Dva, tri či štyri režimy prípravy nájdete na každom stroji s displejom, netradične riešené kávovary majú i predvoľby na nastavenie teploty vody.

4. NEVYCHLADNE

Kávovary sú nastavené tak, aby po príprave nápoja prešli do režimu udržiavania teploty. Táto fáza, pri ktorej teplota v kanvici neklesá, trvá 20 až 30 minút. Ak sa stravníci pri stole stretávajú postupne, ani ten posledný z nich nepríde k chladnému nápoju. Niektorí výrobcovia ponúkajú navyše neoprénové návleky na kanvicu, vďaka ktorým sa nápoj udrží v servírovacej teplote o ďalšiu polhodinu dlhšie.

5. PRIESTOR

Pre raňajkové kávovary je typické, že zaberú na servírovacej skrinke, stolíku či kuchynskej linke o čosi viac miesta, ako by ste pri pohľade na obrázky očakávali. Preto je dobré zoznámiť sa s ponukou a vybrať si taký model, ktorý dokonale sadne k vašim priestorovým možnostiam. Populárne sú uzavreté boxové vyhotovenia, ale aj modely s retrodizajnom, ktorý sa snaží vniesť do jedálne ležérnu atmosféru minulých vekov.

6. NÁHRADNÉ DIELY

Rozbitá kanvička alebo filter, ktorý má najlepšie časy za sebou, sú zvyčajne dôvodom, prečo sa raňajkový kávovar stáva v domácnosti príťažou. Je dobré, ak sa viete ešte pred kúpou spýtať na dostupnosť náhradných dielcov. To platí hlavne pri kúpe drahších modelov alebo dizajnov, ktoré sú jedinečné svojím vyhotovením. Nie je samozrejmosťou, že predajcovia vám vždy vedia potrebné dielce zabezpečiť.

7. ÚDRŽBA

Papierový kornút do kompostu, plastové sitko pod prúd horúcej vody, oceľový filter do umývačky riadu a kyselinu citrónovú do nádržky na odvápnenie – to sú štyri základné pravidlá, ktorých by ste sa mali držať pri priebežnej údržbe kávovaru. Nie je nutné, aby ste tak robili okamžite po príprave nápoja, a nemusíte sa báť ani toho, že po týždňovej neprítomnosti nájdete vo filtri na káve pleseň. Nájdite si však rytmus, ktorý funguje.

Dokonale plná chuť

Ak vám chýbajú skúsenosti s prípravou prekvapkávanej či prelievanej kávy, mali by ste hneď na začiatok vedieť, že každé šetrenie množstvom mletej kávy či obilnej kávoviny sa prejaví v slabnúcej, nevýraznej chuti. Na každú šálku počítajte s kopcovou lyžičkou, a to aj vtedy, ak si ju radi v hrnčeku dolejete smotanou či mliekom.

Prednosťou tohto spôsobu prípravy je, že horčiny spôsobené prepálením pri pražení sa do horúceho nápoja nikdy nevyplavia. Do popredia sa dostanú všetky jemné, ovocné a karamelové odtienky s dymovou arómou, v ktorých vyniknú prednosti každej pripravovanej zmesi.

1976859
Krups

FILTER

Plastová sieťka, kovový filter alebo papierový kužeľ? Každý z výrobcov má odlišnú stratégiu, od ktorej sa odvíja čistenie.

KAPACITA

Osem, desať alebo dvanásť servírovacích šálok je štandard, ktorý vyhovuje väčšine domácností. V ponuke však nájdete aj menšie modely.

DOHREV

Každý z modelov má funkciu 30-minútového udržiavania teploty po príprave nápoja, iba niektoré vám však umožnia studenú kávu zohriať.

LÚHOVANIE

Lepšie vybavené modely dokážu pracovať s teplotou vody a rýchlosťou prietoku, aby určili silu výsledného nápoja. To zaváži hlavne pri kávovinách.

ČASOVAČ

Ak patríte medzi precíznych pedantov, časovač sa vám bude páčiť. Ak každý večer kávovar naplníte, pri rannom vstávaní už bude kávička hotová.

Marcela testuje

Každý deň rovnaká rutina, každý týždeň nový kávovar – týmito slovami by sa dalo opísať zbieranie postrehov a skúseností s modelmi, ktoré sa zbehli v našej redakcii. Len kolorit odhalí, do akej miery sa od seba odlišujú.

TESTOVANÉ MODELY

najchutnejšia káva

 


KITCHENAID 5KCM1204EOB

KITCHENAID 5KCM1204EOB
KitchenAid

 

KITCHENAID 5KCM1204EOB

Ohrev: 1 100 W, elektronické ovládanie
Kapacita: 12 šálok
Filter: kovový
Funkcie: displej, časovač, 3 úrovne lúhovania, uhlíkový filter

PLUSY: Vzhľadom sa vyníma medzi ostatnými, no nielen to. Pri tomto kávovare je na prvom mieste chuť kávy, ktorá sa nám zdá byť najplnšia, najaromatickejšia a najvýraznejšia zo všetkých testovaných modelov. Inak prebieha príprava kávy do jednej až štyroch šálok, inak, keď chceme naplniť kapacitu džbánu. Jeho prednosti oceníte i vtedy, ak patríte medzi fanúšikov tradičných kávovín typu Cigória a Melta.

MÍNUSY: Vychladnutú kávu si už nedokážete prihriať, funkcia dohrevu chýba.

++++-                                                                          138,90 €
www.kitchenaid.cz

víťaz testu

ARIETE VINTAGE 1342/04
www.vzdy.sk

ARIETE VINTAGE 1342/04

Ohrev: 900 W, elektronické ovládanie
Kapacita: 12 šálok
Filter: plastový
Funkcie: displej, časovač, pozastavenie, dohrev, 3 úrovne lúhovania

PLUSY: Chutnú kávičku, ale aj vyladené funkcie môžete očakávať pri tomto modeli. Pod kontrolou máte nielen intenzitu lúhovania, ale aj čas prípravy. Prekvapkávanie môžete prerušiť, aby ste rýchlo naliali prvé dve šálky, skôr ako dokvapkajú ostatné. Spoľahlivo funguje časovač, ale aj dohrev nápoja po jeho vychladnutí. Páči sa nám kompaktné vyhotovenie s retrodizajnom.

MÍNUSY: Čítanie návodu je nutnosťou, ovládanie nie je intuitívne.

+++++                                                                         79 €
www.vzdy.sk

SENCOR SCE 3050SS
Sencor

SENCOR SCE 3050SS

Ohrev: 1 000 W
Kapacita: 10 šálok
Filter: plastový
Funkcie: dohrev

PLUSY: Je to raňajkový kávovar v tradičnom, spoľahlivom vyhotovení. Nasypete kávu do plastového sitka, nalejete vodu do zásobníka a kliknete na vypínač. V priebehu minút vás čaká káva, v ktorej sa zvýraznia najjemnejšie odtienky chutí. Nič vás nesklame, nič neprekvapí. Je to tradičná klasika s tichým chodom. Prednosťou tohto modelu je, že doňho pasujú tradičné papierové filtre s jednoduchou údržbou.

+++-                                                                             26 €
www.sencor.sk

úžasná všestrannosť

Lidl SilverCrest STD 2200 A1
www.lidl.sk

Lidl SilverCrest STD 2200 A1

Ohrev: 2 200 W, elektronické ovládanie
Kapacita: 10 šálok
Filter: plastový
Funkcie: čerpadlo, nastavenie teploty, nastavenie času

PLUSY: Predstavte si rýchlovarnú kanvicu, ktorá dokáže uvariť prelievanú kávu či čaj. Vo chvíli, keď teplota vody dosiahne nastavenú hodnotu, spustí sa malé čerpadlo, ktoré zahriatu vodu preháňa cez rukoväť do filtra s náplňou. Na počkanie máte pripravený horúci nápoj. Na kuchynskej linke nezaberie žiadne miesto navyše a bez akýchkoľvek zmien, úprav alebo nastavení si uvaríte čistú vodu na čokoľvek alebo si prihrejete vopred pripravený nápoj.

++++                                                                             49,99 €
www.lidl.sk

SCARLETT SC-CM33001
www.hej.sk

SCARLETT SC-CM33001

Ohrev: 450 W
Kapacita: 2 šálky
Filter: plastový
Funkcie: –

PLUSY: Je to útly raňajkový kávovar vhodný do najmenšej domácnosti s jedným či dvomi stravníkmi. Voda zo zásobníka po zohriatí preteká cez filter priamo do keramických šáločiek, ktoré sú súčasťou dodávky. Nenájdete tu žiadny časovač ani nastavenia, zato môžete počítať s tým, že ide o jednoduchý systém, na ktorom sa nemá čo pokaziť.

MÍNUSY: Káva má slabšiu, menej výraznú chuť, záľubu v tomto modeli nájdu skôr tí, čo sú fanúšikmi čiernych a ovocných čajov.

+++                                                                              14,60 €
www.hej.sk

TRIKY NA DOBRÚ CHUŤ KÁVY

Prelievaná a prekvapkávaná káva dokáže odhaliť nekvalitnú surovinu rovnako rýchlo ako espresso prístroj. Vyberať kvalitu sa vypláca.

1 Čerstvo zomletá káva má vždy najplnšiu chuť a arómu. Mleté kávové zmesi sa nám osvedčilo skladovať v chladničke v uzavretej kovovej nádobke. V chladnom prostredí aromatické látky nevyprchajú.

2 Ak je kávovar vybavený uhlíko­vým filtrom, určite ho používajte a pravidelne vymieňajte za nový. Dokáže z vody odstrániť chlórovú sanitárnu pachuť.

3 Oddajte sa kávovinám, ktoré pri zaliatí v šálke nikdy nechutia príliš vábne. Budete prekvapení, aké ovocné tóny z nich vďaka kávovaru vystúpia.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV firiem
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2017

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče kávovar test
Zdieľať článok

Diskusia