Ochrana rastlín na začiatku leta

19. 06. 2017 Zdieľať

Múčnatka, hrdza, škvrnitosť či monilióza. Do toho vošky, puklice a najnovšie aj vijačka na krušpáne. Masívny útok sa už dávno začal a je na nás, ako na neho odpovieme.

Nechať to na prírodu je tiež cesta, ale úprimne – ako veľmi účinná? Hlavne v súčasnosti, keď už neplatia ani pranostiky našich predkov? Klíma sa mení a s ňou i skladba a odolnosť škodcov. Typickým príkladom škodcu novej doby je vijačka krušpánová. Renesancia a baroko nám v Európe zanechali prekrásne parky a kráľovské záhrady, ktoré aj dnes očarujú neuveriteľne precíznymi figurálnymi prvkami, bosketmi, obrubami či živými plotmi z krušpánov. Záhradníci renesancie nemali také kvalitné postreky, aké sú dnes a predsa im krušpány prosperovali bez akejkoľvek ujmy. Dnes nám krušpány za pár dní zožerie húsenica, ktorú sotva zaregistrujeme. Prečo? Čo sa stalo? 


Ochrana rastlín na začiatku leta

1983577
isifa/shutterstock

VIJAČKA KRUŠPÁNOVÁ 

V dôsledku globálneho obchodu a priaznivej klímy sa približne pred siedmimi rokmi dostal do Nemecka importom rastlín nebezpečný škodca – vijačka krušpánová. Jej domovom je východná Ázia a larvy sú zelené húsenice s výraznou kresbou na tele. Ak ich na krušpáne včas nezaregistrujeme, zožerú krušpán až na kostrnku v priebehu niekoľkých dní! Vijačka krušpánová nemá v Európe prirodzeného nepriateľa, takže sa množí bez obmedzenia a do roka má dve, v ideálnom prípade až tri generácie! Jedinou záchranou je okamžitý postrek hneď, ako nájdeme prvú húsenicu. Po štyroch až piatich dňoch postrek zopakujeme a po ďalších troch až štyroch dňoch postriekame znova – tretí- a poslednýkrát.

Overený účinok má postrekový insekticídny prípravok na priame použitie vo forme kvapaliny s aplikáciou bez riedenia (ready for use) určený na ochranu okrasných rastlín DECIS AL. Ten zároveň účinkuje aj proti cicavým a žravým škodcom, ako sú vošky, molice, ploštice, vrtuľa, méry, húsenice, chrobáky a motýle. Výhodou je, že nemusíme odmeriavať potrebnú dávku a na rozdiel od koncentrátu vydrží po prvom použití po celý čas expirácie, teda dva roky. Vodou rozriedený koncentrát bolo totiž potrebné ihneď spotrebovať. 


Ochrana rastlín na začiatku leta

1983567
isifa/shutterstock

AKO APLIKOVAŤ

Účinná látka insekticídneho prípravku je svetlostabilný syntetický pyrethroid. Pôsobí ako dotykový a požieravý jed s významným repelentným účinkom proti širokému spektru škodcov. Veľmi dobre pôsobí aj pri nízkych teplotách. Nemá systémový účinok, preto je potrebné, aby boli postrekom rovnomerne ošetrené všetky časti rastlín. Vždy postrekujeme dôkladne listy a stonky zo vzdialenosti 15 – 30 cm tak, aby nedochádzalo k stekaniu. Ošetríme celú rastlinu vrátane spodnej strany listov. Opakujeme podľa potreby a pokynov na obale. 

HUBOVÉ CHOROBY

Pokojne im môžeme dať prívlastok: choroby skorého leta. Rastliny sú najviac ohrozené práve v tomto období – na prelome jari a leta. Ruže pokrýva biely povlak múčnatky ruží, listy sú tmavé od čiernej škvrnitosti a všade sú fľaky hrdze ružovej. No ruže nie sú jediným ohrozeným druhom. Na bršlene je takisto múčnatka a rovnako si svoje obete nevyberá ani hrdza na okrasných rastlinách či cerkospóriová škvrnitosť. Najrýchlejšou a najspoľahlivejšou ochranou je postrekový fungicídny prípravok na priame použitie vo forme kvapaliny. Na trhu sú dostupné prípravky, ktoré už nemusíme ani riediť, pretože v balení je pripravený roztok v správnej koncentrácii. Použiť ich môžeme bez riedenia (ready for use) na ochranu ruží, okrasných a izbových rastlín proti hubovým chorobám. Po použití dôjde k potlačeniu choroby a zároveň sa na listoch vytvorí ochranný povlak.


Hrdza ružová

1983575
isifa/shutterstock


Hrdza ružová

Taký je prípravok Folicur AL, ktorý obsahuje dve účinné látky, preto je ochrana zabezpečená dvomi spôsobmi. Najskôr je choroba potlačená priamym pôsobením účinných látok, ktoré penetrujú do listov. Následne je zabránené novému rozvoju choroby tým, že sa vytvorí ochranný povlak na povrchu listov.

OCHRANA ÚŽITKOVEJ ZÁHRADY

V týchto dňoch je aktuálna pleseň sivá na jahodách, viniči, čerešniach, ale aj na zelenine. Ak proti nej nezakročíme, v ďalšej sezóne môže udrieť ešte väčšou silou. Hubové choroby spôsobujú takzvané nižšie huby, čo sú veľmi odolné a vysokoadaptabilné organizmy. Dokážu prežiť nepriaznivé podmienky v latentnom štádiu a hneď, ako sa podmienky zlepšia, veľmi rýchlo sa prebudia a rozrastú. V boji proti hubovým chorobám je preto najúčinnejšia prevencia, ktorá im nedovolí sa rozrásť. Ale ani po zistení prvých príznakov nie sme úplne bezbranní. Výbornou ochranou proti širokej škále hubových ochorení je postrekový fungicídny prípravok Teldor 500 SC vo forme suspenzného koncentrátu. Účinkuje proti botrytíde na jahodách a viniči, proti plesni sivej a proti monilióze čerešní. Aktívna látka totiž prejde do povrchových vrstiev rastlinných pletív, kde ničí podhubie plesní a následne vytvorí na povrchu stabilný ochranný film. Navyše, prípravok Teldor 500 SC ako jeden z mála botryticidov nemá žiaden vplyv na kvasenie, chuť a vôňu muštu.

Aplikácia fungicídu 

VINIČ 


Ochrana rastlín na začiatku leta

1983579
isifa/shutterstock

Proti plesni sivej

Ošetrujeme preventívne v období dokvitania, pri uzatváraní strapcov, najlepšie však v štádiu zamäkania bobúľ. Vinič určený na neskorý zber a výrobu prívlastkových vín môžeme ošetriť s ohľadom na krátku ochrannú lehotu i neskôr.

JAHODY


Ochrana rastlín na začiatku leta

1983573
isifa/shutterstock


Ochrana rastlín na začiatku leta

1983585
isifa/shutterstock

Proti plesni sivej

Ošetrenie možno vykonávať preventívne v období pred kvitnutím, počas plného kvetu i na konci kvitnutia jahôd. Pri dodržaní krátkej ochrannej lehoty je možné ošetrovanie jahôd i medzi jednotlivými zbermi. Použitie prípravku Teldor 500 SC vylepšuje dokonalosť vzhľadu a skladovateľnosť ovocia. Maximálne dve aplikácie za sezónu. Prípravok je pre včely relatívne neškodný. Nepoškodzuje populácie dravého roztoča.

ČEREŠŇA 

Proti monilióze

Prípravok aplikujeme preventívne od rastovej fázy, keď je asi 70 % plodov v konečnej veľkosti, až do fázy pokročilého zafarbovania plodov, v 10 – 14 dňových intervaloch medzi aplikáciami, eventuálne ihneď, ak dôjde k vážnemu poškodeniu plodov.

ZDROJ PR článok spoločnosti SBM Life Science, s.r.o.

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: huby ochrana
Zdieľať článok