Tri princípy pre pohodové grilovanie

20. 06. 2017 Zdieľať

S pekným počasím prichádza aj chuť na obľúbené grilované špeciality. Príjemne strávený čas s našimi blízkymi sa dá využiť na prípravu jedla, ktoré všetkým chutí, prináša radosť a pohodu. Pre správne potešenie z tejto letnej aktivity je dôležité vedieť, čomu sa pri príprave vyvarovať a na čo si, naopak, dávať pozor pre dosiahnutie chutného a zdravého výsledku.

Základom pre skvelý gastronomický zážitok je kvalitný gril. Veľkým trendom sú výrobky na drevo alebo drevené uhlie, ktoré garantujú nezameniteľnú chuť i arómu pripravovaných surovín. Gurmáni určite ocenia typický dymový efekt jedla, ktorý zabezpečí jedine žiara z pravého dreva. „K dispozícii sú grily na drevené uhlie vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale ich rozpálenie trvá dlhšie,“ hodnotí Daniel Brychta z Hornbachu a dodáva: „Použitím špeciálnych drevených brikiet sa dá v prípade grilov na drevené uhlie docieliť aj veľmi vysoká teplota, čo je ideálne napríklad pri zapekaní.“


Tri princípy pre pohodové grilovanie

1983633
Hornbach

Ako dosiahnuť lahodné chute

Chuť mäsu dodáva aj rošt, na ktorom sa mäso opeká. Obľúbené pre svoju odolnosť sú liatinové. Grilovanie môže uľahčiť viacdielny rošt, na ktorom sa dajú naraz pripravovať viaceré druhy mäsa a zeleniny bez toho, aby sa chute navzájom premiešali. Aby sa mäso nevysušilo a nespálilo, poloha roštu by sa mala dať meniť – priblížiť alebo oddialiť od zdroja tepla. Jedlo by sa nemalo nechávať na rošte príliš dlho a otáčať by sa malo len raz. 


Tri princípy pre pohodové grilovanie

1983635
Hornbach

Zdravá úprava pokrmov

Okrem chute je tiež dôležitá príprava. Aby bol výsledok taktiež zdravý, je nutné dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Jedlo je umiestnené priamo nad žeravými uhlíkmi, preto je dôležité sledovať čas i teplotu. Jedlá ako napríklad steaky, klobásy, ryby alebo zelenina by sa mali opekať bez poklopu. Tento proces je relatívne krátky, ale prebieha pri vysokých teplotách od 250 °C. Na nepriame grilovanie, teda s použitím poklopu, sú vhodné suroviny s dlhšou dobou prípravy, ako napríklad celé kura alebo bravčové rebierka. „Príprava s vekom zaistí rovnomerné prepečenie väčšieho množstva mäsa aj bez jeho obrátenia. Zároveň je vhodná aj počas nepriaznivého počasia. Praktickým tipom na kontrolu správnej teploty sú ovládače prívodu vzduchu a zabudovaný teplomer priamo v poklope grilu,“ vysvetľuje Daniel Brychta z Hornbachu. 


Tri princípy pre pohodové grilovanie

1983631
Hornbach

Bezpečnosť na prvom mieste

Tepelná úprava potravín sa v posledných rokoch presunula z otvoreného ohňa na gril. Je to nielen pohodlnejšie, ale taktiež bezpečnejšie. Opatrnosti však nie je nikdy dosť, a tak je vždy potrebná veľká obozretnosť. Grilovacie uhlie by sa nikdy nemalo polievať petrolejom alebo benzínom, ale používať by sa mali len špeciálne podpaľovače – tekuté alebo kocky. Gril by mal byť umiestnený v bezpečnej vzdialenosti od všetkých horľavých látok. Po ukončení používania by malo uhlie v grile dohorieť, celkom vychladnúť a likvidovať by sa malo až po 12 hodinách. Dôležité je pravidelné čistenie a vysypávanie popola. 


Tri princípy pre pohodové grilovanie

1983627
Hornbach

Grilujte ako profesionál

Milovníci grilovania ocenia pojazdný gril na drevené uhlie Tenneker TC-Barrel. Je vyrobený najmodernejšími technológiami a jeho zdravotná nezávadnosť je overovaná prísnymi testami. Ide o klasický prenosný gril na drevené uhlie alebo drevo s trojdielnym liatinovým roštom, na ktorom sa dá naraz grilovať až 19 steakov. „Ohnisko a poklop sú z extra silnej ocele so žiaruvzdorným lakom. Teplomer zabudovaný v poklope a tri samostatné ovládače prívodu vzduchu zaistia vždy ľahko kontrolovateľnú optimálnu teplotu pripravovaného jedla,“ hovorí odborník z Hornbachu. Pre bezpečnosť a pohodlie pri údržbe slúži vyberateľná miska na popol. Výrobky Tenneker určené na grilovanie sa dajú zakúpiť v projektových marketoch Hornbach so zárukou vysokej kvality a trvale najnižších cien.

www.hornbach.sk

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH 

Kategória: Záhradná technika
Tagy: gril hornbach
Zdieľať článok