22. 03. 2011
Zdieľať

Okno v kúpeľni nie je len praktickým prvkom, môže byť tiež zdrojom rozličných potešení. Napríklad vaňa pod oknom vám umožní, aby ste aj pri kúpaní boli stále uprostred diania. Môžete sa kochať pohľadom na rozkvitnuté záhony alebo po uši v pene kontrolovať deti, ktoré sa hrajú v detskom domčeku na terase. Denné svetlo príde vhod aj pri nanášaní mejkapu, milovníci všetkého živého iste ocenia možnosť skrášliť kúpeľňu živými kvetmi a rastlinami.

Z hľadiska bezpečnosti, hygieny a psychickej pohody je nevyhnutné mať kúpeľňu dobre presvetlenú a vyvetranú. Zosúladenie funkcie okien a kúpeľne je pomerne ošemetná záležitosť, pretože jej riešenie zvyčajne nespadá do kompetencie tej istej osoby. Zatiaľ čo o veľkosti, tvare a rozmiestnení okien na stavbe rozhoduje architekt, zariadenie kúpeľne si určuje majiteľ bytu či domu sám, príp. túto úlohu zverí kúpeľňovému štúdiu. Pri riešení osvetlenia a vetrania kúpeľne architekti dodnes najradšej volia akýsi paušálny, nekonfliktný prístup. Okno, alebo skôr okienko, umiestnia niekam vyššie, približne do stredu steny, a to tak, aby zvonka nemal nikto možnosť nazrieť dnu. Lenže týmto riešením zrušia aj užívateľom kúpeľne výhľad von. Našťastie nie všetky kúpeľne sú čiernou dierou, ktorú treba zútulniť. A stále častejšie sa objavujú také, do ktorých dopadá dostatok denného svetla. Aj keď i tu, samozrejme, musíme vytvoriť alternatívu na večerné a nočné používanie.


Okná kúpeľu dokorán

191444
Kolo

Čo sa týka riešenia zariadenia, patrí kúpeľňa k jedným z najnáročnejších priestorov v byte. Vyžaduje sa v nej maximálne využitie priestoru, praktickosť, dokonalá funkčnosť, jednoduchá údržba a zároveň aj pomerne vysoká estetická úroveň. Hoci možností, ako zariadiť kúpeľňu, je nespočetne veľa, v našich končinách ešte stále pretrváva konvenčná predstava o jednom umývadle a vani. Pôsobenie denného svetla sa využíva iba minimálne.

Postupom času však môžeme pozorovať niekoľko zmien, pretože sa mení aj jej postavenie v rámci obytného priestoru. Interiér kúpeľne sa tiež po dizajnovej stránke stáva rovnocenným so zariadením ostatného bytu. Zlepšuje sa technické vybavenie a modernizujú zariaďovacie predmety. To umožňuje nové, súčasnejšie priestorové riešenia. Skvalitňuje sa ponuka služieb a sortiment kúpeľňových štúdií, vďaka čomu možno kúpeľňu riešiť maximálne individuálne. Tieto nové príležitosti otvárajú ďalší priestor na kreatívnejšie stvárnenie kúpeľne. Aj v celkom obyčajnom, tradične riešenom priestore sa dá objaviť niekoľko neošúchaných spôsobov realizácie kúpeľňového interiéru, pričom možno veľmi hravým a nápaditým spôsobom zakomponovať do kúpeľne aj okná.

Konečne o niečo väčšie

Prvou lastovičkou pri využívaní denného svetla v kúpeľni je zväčšovanie štandardného rozmeru kúpeľňového okna (40 × 40 cm). S väčším oknom preniká do kúpeľne viac svetla a otvárajú sa aj nové možnosti jeho využitia. S jedným oknom sa v niektorých prípadoch dostanú do kúpeľne aj ďalšie, medzi ktoré môžete umiestniť umývadlo so zrkadlom, aby ste využili kvalitné bočné osvetlenie. Priestor medzi oknami sa hodí aj na umiestnenie políc alebo praktického závesného programu. Rohové okná alebo okná umiestnené v rohu na doraz k stene sú tiež výzvou, ako vyriešiť kúpeľňu netradične.

Okrem možnosti prispôsobiť kúpeľňu architektúre domu, je tu aj šanca prispôsobiť architektúru domu kúpeľni. Podmienkou je zainteresovanosť projektanta domu do návrhu kúpeľňového priestoru. Najmä v prípade, ak ide o stavbu individuálneho rodinného domu s využitím veľkých otvorených a prepojených priestorov, je veľká príležitosť prispôsobiť projekt predstavám a doriešiť niektoré detaily už v projekčnej fáze.


Okná kúpeľu dokorán

191446
Ideal Standard

V moderne riešených priestoroch sa v súčasnosti kladie dôraz na kvalitné presvetlenie interiérov cez veľké okná alebo zasklené steny. Tie možno zaujímavým spôsobom využiť aj v kúpeľni. Populárne sú aj úzke pásy okien, ktoré vytvárajú netradičný efekt nielen pri pohľade zvonka, ale i zvnútra. V kúpeľni ich môžete zúročiť napríklad ako zdroj denného svetla nad vaňou alebo radom umývadiel.

Pri tvorbe priestorov svoju úlohu zohráva aj hra svetla a tieňa. Napríklad v priestoroch priamo pod strechou (v prízemných domoch, terasových domoch alebo v bytoch na najvyššom podlaží) sa dá pohrať s prúdmi svetla, ktoré prichádzajú cez bodové či pásové strešné okná a svetlíky. Takýmto spôsobom môžete zlepšiť osvetlenie zrkadla alebo veľmi zaujímavo nasvietiť sprchovací kút. Možností je veľa, treba len naštartovať predstavivosť a trochu sa odviazať. Ak máte šancu ovplyvniť riešenie vášho bytu alebo si staviate rodinný domček, nemusíte sa uspokojiť s rutinným riešením.


Okná kúpeľu dokorán

191445
Ideal Standard

 

Okno v kúpeľni alebo kúpeľňa pod oknami

V prípade, že sa okno ocitne v úplnom kúte kúpeľne, nedá sa väčšinou umiestniť na priľahlej stene nábytok alebo skrinky. Predsudok, že takéto riešenie by bolo na úkor estetiky i funkčnosti, je neopodstatnené. Práve naopak, kúpeľňa bude pôsobiť oveľa slobodnejšie a vzdušnejšie, pretože je lepšie osvetlená. Voľný priestor na stene môžete využiť na umiestnenie políc alebo drôteného programu na zavesenie rozličných kúpeľňových drobností. Rozohraná kompozícia zariadenia pôsobí osviežujúco a ponecháva priestor aj na experimentovanie s obkladmi a povrchovými úpravami stien. Rohové okno sa líši od okna v rohu tým, že vytvára presklené nárožie. Rohové okno pôsobí v každom priestore veľmi efektne a zároveň zabezpečuje prístup svetla hneď z dvoch svetových strán. Pri takomto okne sa priam žiada umiestniť pod okno vaňu rohového tvaru.


Okná kúpeľu dokorán

191447
Duravit

Extravagantným riešením kúpeľne, ktoré sa musí zahrnúť už do návrhu samotnej stavby, je úzky pás okna v netradičnej výške, napríklad nad úrovňou hornej hrany vane. Výsledok pôsobí o to prekvapivejšie, že môže ísť o kombináciu celkom klasickej vane s úplne netradičným oknom. Aj keď hovoríme len o doplnkovom presvetlení, jeho nespornou výhodou je dobré oslnenie, vďaka čomu netreba počas dňa vôbec používať umelé osvetlenie. Principiálne podobným riešením je pás sklobetónu v priečke, ktorá oddeľuje kúpeľňu od vedľajšej miestnosti, povedzme od kuchyne. V takom prípade ide skôr o efekt a o doplnkové presvetlenie priestoru.

Okná s vysokým parapetom alebo umiestnené celkom pod stropom neumožňujú svojou veľkosťou a polohou také kvalitné presvetlenie ako bežné okná. Sú však vhodným doplnkovým osvetlením, ktoré zvyšuje celkový jas a spolu s ostatnými oknami vytvára rovnomernejšie osvetlenie miestnosti. Výhodou takto umiestnených okien je, že sa pod ne zmestí množstvo zariaďovacích predmetov a kúpeľňového nábytku. Navyše, aj hlbšie situované kúpeľne sa dajú takýmto pásom okien alebo sklobetónových tvárnic pod stropom presvetliť.

Strešné okná a svetlíky

V niektorých rodinných domoch či podkrovných a manzardových bytoch sa treba vyrovnať s osvetlením kúpeľne cez vikier alebo strešné okno. Vikier môže veľmi dobre poslúžiť tam, kde nie je dostačujúca podchodná výška a hrozí, že by ste si pri hygiene otĺkali hlavu o zošikmenú stenu. Pri vysokých podkrovných priestoroch je veľmi zaujímavý a účinný spôsob presvetlenia strešné okno, ktoré vpúšťa svetlo priamo zhora. Je dobré, ak sa nachádza na takom mieste, aby ste cez neho videli na oblohu, keď ste vo vani. Len si predstavte, keď si večer uťahaní sadnete do voňavého kúpeľa, ako si opriete hlavu dozadu a uvidíte na hviezdy. Denné svetlo prichádzajúce zhora vytvára veľmi zaujímavý efekt aj v domoch s plochou strechou. Svetlo môžu privádzať súvislé zasklené pásy alebo bodovo rozmiestnené svetlíky rozličných tvarov a rozmanitého usporiadania.


Okná kúpeľu dokorán

191450
Ideal Standard

 

Z vane na terasu

Kúpeľne, ktoré majú prístup na terasu alebo balkón, môžu ťažiť z prísunu svetla prichádzajúceho cez balkónové dvere. Z takéhoto komfortu sa môžete tešiť aj v prípade, že byt nemá balkón – rovnako dobre poslúži aj francúzske okno siahajúce až po zem. V moderne riešených domoch sa objavujú aj celopresklené steny, ktoré priestoru dodávajú punc nadštandardnosti a nevšednej elegancie. V takých prípadoch sa i od samotného riešenia kúpeľne očakáva viac extravagancie a exkluzívnosti.

Proti slnku a nežiaducim pohľadom

Ak je v kúpeľni okno, bude dobré, keď sa bude dať aj zacloniť. Opakové či matované sklo je krajšie ako sklo vzorované alebo sklo s imitáciou ľadu. Ďalším variantom sú žalúzie, police s kvetmi naprieč oknom alebo jednoduché textilné záclony. Ak používate tenké, polopriesvitné závesy, umiestnite osvetlenie tak, aby zvonka nebolo vidno siluetu kúpajúcej sa postavy. Do kúpeľne sa hodia aj umývateľné rolety. Dlhé závesy sú určené do veľkých priestorov, kde nie je problém s parou. Dobrým tipom do malých priestorov je výmena niektorých sklenených okenných tabúľ za zrkadlo. Ani pri strešných oknách nezabudnite na účinné a ľahko ovládateľné tieniace prvky.

Viac informácií: Všetko o kúpeľni

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC Okná Stavba a rekonštrukcia
Tagy: okná strešné okná
Zdieľať článok

Diskusia