06. 05. 2009
Zdieľať

Nie vždy je priestor určený na kuchyňu dokonalý. Realita, to nie sú výstavne kóje veľtrhov, a tak viacerí stojíte pred problémom, ako vyriešiť priestor pod šikminami podkrovia či v nepravouhlej miestnosti. Alebo, jednoducho, chcete byť iní. Máte dve možnosti – prispôsobiť sa priestoru alebo vytvoriť protiklady, ktoré sa budú priťahovať.

Nemáte problém, len chcete byť iní?


Nevyrovnané kuchyne

193424

Svoje bývanie si predstavujete ako stopercentný originál, vyjadrujúci vašu individualitu a vlastný vkus? Skúste iné tvary iných kuchýň. Možno vás oslovia oblúky, ktoré začínajú byť populárne všeobecne v bytovom dizajne. No a čo, že máte veľký štvorcový priestor vyčlenený na kuchyňu? Kto povedal, že musíte mať skrinky od steny po stenu? Čaro originality vdýchne priestoru už jemný oblúk barového pultu či kuchynského ostrovčeka. Zvláštne vyzerá napríklad kuchyňa vstavaná do štvorcovej niky, ktorá ale v strede vytvára kruh – buď pomocou pracovnej dosky, alebo aj vďaka zakriveným predným hranám a dvierkam skriniek. Pohyb vnútri kruhu je pre človeka veľmi prirodzený a praktický.


Nevyrovnané kuchyne

193429

Zaujímavá je tiež zvlnená kuchyňa, voľne umiestnená v priestore a nezávislá od tvarov priestoru. Rovnú stenu využite na plne uzavreté skrinky či vstavané spotrebiče a pracovnú plochu aj so spodnými skrinkami nechajte voľne plávať v priestore. Takéto riešenie príde vhod v starých rekonštruovaných priestoroch, kde steny často nezvierajú pravé uhly a ani výrazne iné uhly, skrátka, kde sú len krivo postavené steny. Než by ste sa mali trápiť s vypĺňaním čudných medzier v kuchynskej linke, ktorá pri krivých stenách aj tak nebude sedieť, radšej si vyberte vlny a oblúky v priestore a k stene dajte len to najnutnejšie.
 

Máte plné zuby prísnych a strohých minimalistických kuchýň v dokonale rovných tvaroch? Skúste krivky a obliny v celkovom stvárnení kuchynskej linky. Oblúky idú do módy a oživia aj ten najstrohejší priestor.

Ak je šikmo nad hlavou


Nevyrovnané kuchyne

193426

Podkrovný priestor vždy ponúka netradične riešené bývanie, ktoré je spojené s kreativitou a s nadhľadom pri využívaní priestoru. Dýcha tu totiž genius loci aj bez dokonalého interiéru. Chce to však povoliť uzdu fantázii a z nepohodlných, zle osvetlených či chladných priestorov môžu vzniknúť fascinujúce zákutia a oku lahodiace priestorové riešenia kuchyne s praktickým využitím. Nízka podchodná výška, šikmý strop, úzky priestor – to všetko môže byť pre niekoho neriešiteľný problém, no pre iného výzva. Je dôležité pozerať sa na takýto priestor s nadhľadom a pochopiť ho.


Nevyrovnané kuchyne

193425

Často treba pristúpiť k väčším kompromisom, pretože podkrovie je priestor, ktorému sa človek musí v mnohom prispôsobiť. Práve tie nepraktické a na prvý pohľad nevyužiteľné priestory však pomáhajú vytvoriť čarovné zákutia s tajomnou atmosférou. Podkrovie sa pre kuchyňu na mieru priam ponúka a často to ani inak nejde. Netreba sa toho báť. Dôležité je rešpektovať daný priestor a zdanlivé nevýhody množstva šikmín a nepravidelností premeniť na výhody priestoru a povýšiť ich na krásno. Treba pamätať na bezpečné a pohodlné státie v dostatočnej vzdialenosti od šikmého stropu a tomu prispôsobiť napríklad hĺbku spodných skriniek a pracovnej dosky. Ak sú v priestore priznané konštrukčné prvky krovu, jasajte od radosti – kuchyňa bude o to atraktívnejšia.
 


Nevyrovnané kuchyne

193430


Nevyrovnané kuchyne

193422

Kuchyňa pod schodmi alebo schody nad kuchyňou. Záleží na tom, ako sa na to pozriete. V každom prípade nejde o prekážku, ale o zvýšenú dynamiku a atraktivitu priestoru. Treba to len pozitívne využiť. Ak budete mať kuchyňu pod schodmi, nezabudnite prispôsobiť hĺbku spodných skriniek a pracovnej dosky hĺbke schodov, aby ste sa neudierali do hlavy. Ak budete mať schody nad kuchyňou a veľa priestoru k tomu, kuchynskú linku si môžete voľne „pohodiť“ do priestoru a schody okrem ich hlavného účelu využiť aj ako dekoratívny prvok interiéru. Treba zohľadniť potrebný obslužný priestor okolo linky v horizontálnom aj vertikálnom smere, aby nedochádzalo k úrazom. (foto: Dano Veselský, Binova)

Posvieťte si na tie konštrukcie a umiestnite na ne osvetľovacie telesá, ktoré priestor rozohrajú a dodajú mu väčšiu plastickosť. Nebojte sa tvarovo prispôsobiť horné skrinky existujúcim konštrukciám a ukotvite ich na ne alebo ich, jednoducho, vynechajte a hornú časť kuchyne vyriešte len policami alebo sušenými bylinkami či kvetmi. Ďalšou možnosťou je vyzvať podkrovný priestor na súboj s riešením, ktoré sa mu neprispôsobí. Je to však cesta kompromisu v odkladacích plochách a priestoroch. Možno ich až toľko nepotrebujete, ak nebudete mať také veľké množstvo vecí a drobností, špeciálne kuchynských. Takéto riešenie chce nadhľad a odosobnenie sa od praktickej stránky.
 


Nevyrovnané kuchyne

193440


Nevyrovnané kuchyne

193437

Atypický priestor si vyžaduje kompromisy napríklad v odkladacích priestoru, ktoré sa niekedy musia zredukovať len pod pracovnú dosku. (foto: Osram, Siemens)

Každý, kto už má skúsenosti s bývaním pod strechou, určite potvrdí, že práve priestor pod šikmou strechou, aj so všetkými nevýhodami, ktoré sú s tým spojené, pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka, ktorý v ňom býva. Kuchyňa so šikminami nad hlavou nie je nevýhodou, práve naopak – získava tak väčšiu atraktivitu aj pri jednoduchom zariadení. Pri takomto umiestnení linky však treba dávať pri práci pozor na hlavu, preto zvážte najmä polohu tých častí, nad ktorými sa obvykle nakláňate – napríklad drezu, či varnej dosky. (foto: Alno)

Na krivé či šikmé steny a stropy sa treba pozerať ako na výhodu, ktorá zatraktívni priestor. Ak nechcete veľa minúť, skúste spojiť výhody typizovaných sektorových kuchýň s niekoľkými kusmi skriniek vyrobených na mieru, ktoré doriešia problém šikmín a nepravých uhlov. Alebo sa, jednoducho, odpútajte od tvaru a smeru stien, kuchyňu umiestnite do priestoru a všetky iné tvary či plochy berte ako dekoratívny prvok.

Ak je šikmo okolo


Nevyrovnané kuchyne

193434

Steny bez pravého uhla nemusia predstavovať problém. Kuchynskú linku môžete prispôsobiť stenám a priestor v rohoch s väčším ako 90-stupňovýn uhlom využite na odkladacie police, ktorých zadná strana bude kopírovať steny a predná strana sa prispôsobí kuchynskej linke. Prísne podriadenie sa danému priestoru odľahčí jeden rebelujúci prvok, napríklad barový pult, ktorý bude umiestnený voľne. Ak sa nechystáte prispôsobovať a nemáte predstavu, ako netypický priestor využiť, obráťte sa na odborníkov. Netypické priestory sú pre interiérových dizajnérov a architektov výzvou. Pomôžu vám odpútať sa od presných tvarov miestnosti a meraní potrebných centimetrov. Vždy totiž ide o dobrý nápad, ktorý je pri netradičných priestoroch nevyhnutnosťou.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa kuchynská linka
Zdieľať článok

Diskusia