Vonkajšia kuchyňa? Na toto pri jej riešení nezabudnite!

02. 08. 2019
Zdieľať

Leto je už v plnom prúde, ale dobrých rád a tipov nie je niky dosť. Plánujete si postaviť letnú kuchyňu, či už ju dokonca aj realizujete? Alebo zrekonštruovať staršiu? Tu je pár tipov, ktoré je dobré uplatniť pri tvorbe letnej kuchyne či kútika na varenie a pečenie v exteriéri, ktorými tiež môžete ozvláštniť a zmodernizovať už existujúcu kuchyňu pod holým nebom.

Vonku varia už aj v Škandinávii

Varenie a príprava jedla vonku má neodmysliteľné čaro, a to nehovoríme len o grilovaní. Trend varenia na čerstvom vzduchu je už desaťročia veľmi populárnou záležitosťou najmä v Austrálii, avšak je čoraz obľúbenejším aj v Európe – aspoň, keď to počasie dovolí. Dokonca už aj v krajinách Škandinávie trend úspešne napreduje napriek chladnejšej klíme.

Letná kuchyňa neznamená len gril

Mnohé rodiny, ktoré obľubujú nielen stolovanie, ale aj varenie vonku investujú do grilu. Ten však ani zďaleka nie je všetkým, čo by mala alebo mohla letná kuchyňa zahŕňať. Základom je vonkajšia kuchynská linka s úpravou do exteriéru, pracovný pult, a samozrejme vonkajší dres. Tie dnes nájdeme v rôznych štýloch – od romantických, cez moderné minimalistické až po dresy v štýle vedra a kanvice. Niektoré exteriérové kuchyne zahŕňajú dokonca pece na pizzu.

 


Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu

Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu
isifa/shutterstock

V štýle baru

Najefektívnejšie je riešiť letnú kuchyňu ostrovčekom alebo v štýle baru, kde je v rámci jedného celku všetko. Samozrejmosťou by mali kamenné základy, či betónové steny vonkajšej kuchynskej linky. Stavba vlastnej vychádza spravidla drahšie, nehovoriac o množstve času a prípadných komplikáciách, ktoré so sebou prináša – ak nie ste profík.


Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu

Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu
isifa/shutterstock

Ako postupovať? Stanovte si rozpočet!

Bez toho, aby ste vedeli koľko financií môžete do vonkajšej kuchyne investovať nemôžete začať. Takže stanovenie rozpočtu je momentom číslo jeden. Ak viete, presne koľko peňazí môžete investovať, začnite sa obzerať po materiáloch, ktoré budete potrebovať alebo už hotových zostavách, či firmách, ktoré exteriérové kuchyne realizujú. Mnohé prvky exteriérových kuchýň, ako aj vonkajší nábytok nájdete i v kamenných predajniach s nábytkovým a záhradným sortimentom.


Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu

Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu
isifa/shutterstock

Zvoľte si štýl varenia, ktorý chcete používať

Nie všetci sú nadšení z grilovania a barbecue. Ak máte radšej pizzu, či varíte alebo dusíte na varnej doske, ani vašej exteriérovej kuchyni by nemala chýbať táto možnosť. Samozrejme, môže zahŕňať hneď niekoľko možností alebo kombináciu všetkých, aby ste nemuseli odbiehať variť čosi do vnútornej kuchyne. Tým pádom by bol efekt vonkajšej úplne zmazaný.

 

Premyslite si veľkosť vonkajšej kuchynskej linky

Dôležité je, aby vám vonkajšia kuchynská linka poskytovala dostatok priestoru na prípravu jedla, ale aj na odkladanie riadu. Rovnako ako aj odloženie pripraveného jedla, ktoré sa môže skonzumovať neskôr počas večera. Všetko by malo byť zabezpečené tak, aby kuchyňa bola sebestačná, aby ste nemuseli chodiť dnu po veci, alebo ich tam odnášať. Pozor: dôsledne dbajte o to, aby surové a pripravené pokrmy boli od seba oddelené, aby nemohlo dôjsť ich kontaminácii (stačí, keď kliešte, ktoré používate na surové mäso použijete aj na pripravené a môže nastať nemalý problém).


Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu

Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu
isifa/shutterstock

Vyberajte poveternostným podmienkam odolné materiály

Ak chcete, aby vám vonkajšia kuchyňa dlho a dobre slúžila, dôležité je, aby ste brali do úvahy poveternostné vplyvy, akým bude vystavená počas celého roka. Vyhnite sa drevu, ale skôr voľte betón a nehrdzavejúcu oceľ. Môžete použiť aj exteriérové dlaždice alebo obklady, ktoré by mali byť ošetrené akrylovým tesniacim materiálom. Tým sa zvýši ich odolnosť a ľahšie sa budú čistiť.


Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu

Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu
isifa/shutterstock

Vonkajší dres nemôže chýbať

V kuchyni, ktorá nemá dres sa pacovať nedá. Neraz však je inštalácia vonkajšie dresu nákladnou záležitosťou, a tak zvážte umiestnenie umývadla na vonkajšej stene domu pod existujúcim už vodovodným rozvodom. Odborníci vám môžu navrhnúť ďalšie úsporné opatrenia. Rozhodne však ťahať vodu z domu na druhý koniec záhrady ním nie je. Tiež nie je nevyhnutné, aby ste mali prístup aj k teplej vode, zvyčajne stačí len studená. Niektorí na tento účel využívajú vodu zo studne.

V zime umývadlo prekryte bezpečným materiálom a chráňte ho pred mrazmi. Taktiež je dobré zakrývať ho aj počas ostatných ročných období, keď ho nepoužívate. Ušetríte si tým zbytočné čistenie a ďalšie možné problémy.


Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu

Skvelé tipy pre vonkajšiu kuchyňu
isifa/shutterstock

Pod strieškou

Ak vám to možnosti dovolia, riešte vonkajšiu kuchyňu pod prístreškom, či aspoň do istej miery krytú. Výborným riešením je strieška, ktorá sa dá odstrániť alebo aspoň čiastočne zložiť, aby ste vychutnali slniečko, a v prípade potreby opätovne roztiahnuť.

Text: Sabína Zavarská

Foto: isifa/shutterstock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Záhradné stavby
Tagy: kuchyne terasy záhrada
Zdieľať článok
Šikovné tipy, ako vyčistiť rúru bez zbytočnej námahy a kupovanej chémieUrob si sám

Šikovné tipy, ako vyčistiť rúru bez zbytočnej námahy a kupovanej chémie

Na návšteve u čitateľky: Záhrada by mala prinášať radosť a priestor na zmysluplné trávenie časuZáhrada

Na návšteve u čitateľky: Záhrada by mala prinášať radosť a priestor na zmysluplné trávenie času

Na jesennej návšteve: Záhrada, ktorá mení svoju podobu podľa ročných období a nikdy nepôsobí prázdnoZáhrada

Na jesennej návšteve: Záhrada, ktorá mení svoju podobu podľa ročných období a nikdy nepôsobí prázdno

Čo urobiť, ak chcete založiť nový trávnik? Dajte si pozor na to, čo je v pôdeUrob si sám

Čo urobiť, ak chcete založiť nový trávnik? Dajte si pozor na to, čo je v pôde

Diskusia